chybaty Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Witam. A więc mój problem wyglada nastepująco. Musze na jutro napisać program do sparwdzania poprawności daty [ale nie w tym rzecz] chodzi mi o to że jak rozwiązać problem z wpisywaniem liter zamiast liczb [chodzi mi o przypadek z dniem] gdy zamiast liczby wpisz inny znak [to znaczy literę] program się zawiesza obiło mi sie o uszy coś z $ takim czymś ale jak i gdzie to wstawić to nie wiem. O TO PROGRAM [a raczej jego poczatek]: PROGRAM DATA; USES CRT; VAR DD,MM,RRRR:INTEGER; LABEL M1,M2,M3; BEGIN M1: CLRSCR; WRITELN('PODAJ DZIEŃ'); READ(DD); IF (DD=0) OR (DD>31) THEN BEGIN WRITELN('MIESIĄC NIE MA ',DD,' DNI'); WRITELN('NACISNIJ DOWOLNY PRZYCISK'); READLN; READLN; GOTO M1; END; WRITELN('PODAJ MIESI¤C'); READ(MM); WRITELN('PODAJ ROK'); READ(RRRR); END. P.S. Sorry ale nie wiedziałem w co wcisnąć ten cytat wiec jest tak jak jest:] Z góry dziękuje z pomoc. dobar juz nie trzeba {$I-} readln(dd); {$I+} if IOresult<>0 then goto m1; iIF (DD=0) OR (DD>31) THEN BEGIN WRITELN('MIESIĄC NIE MA ',DD,' DNI'); WRITELN('NACISNIJ DOWOLNY PRZYCISK'); READLN; READLN; GOTO M1; END; i po kłopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...