Skocz do zawartości
Marrrcin

Samoresetujący Się Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad miesiaca mam problem z włączaniem kommputera.Zanim komputer doszedł do momentu wyświetlenia okna

logowania potrafił się czterokrotnie zresetować.Czasami także resetował się podczas pracy.Teraz oba problemy

się nasiliły i zanim się włączy resetuje się około 10 razy.A podczas pracy potrafi się zresetować po 5 minutach

od włączenia.Na początku myślałem, że może być to spowodowane brudem w komputerze i wyczyściłem dokładnie

wszystkie podzespoły, ale nic to nie pomogło.Dziwne jest to, że komputer podczas kilkugodzinnego grania ani

razu mi się nie zresetował.Wirusów ani żadnych innych syfów na kompie nie mam.Dla testu postanowiłem uruchomić

bootowalnego Linuksa, by sprawdzić czy to nie czasem jakiś błąd w system.Na linuksie komp też się

zresetował.Wszystkie te problemy dzieją się na sprzęcie:

P III 650@800 MHz

192 MB RAM

GeForce 256 32 MB

Abit BE6-II

Seagate 80 GB ATA

Magabajt 350 W

Win XP Pro SP2

Podczas pisania tego postu komputer zresetował się cztery razy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1000% zasilacz zrob co kolega wyzej radzi

Może nie aż tyle % :lol2: - równie prawdopodobne, lub nawet bardziej jest uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych na płycie ( spuchnięte, wycieki elektrolitu itp. ) - przecież to stara płyta i przy takim "zasilaczu" kondensatory już dawno miały prawo paść :mur:

Pozdr. :angry:

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile bylo odpowiedzi zasilacz ktore mozna bylo o kant [gluteus maximus] rozbic :?: :|

Pierwsze - odkrec kompa. Drugie - przyjzyj sie plycie glownej tak jak mowi Lzep. Trzecie - tasmy, molexy. A dopiero wtedy miernik w dlon i mierzymy napiecia na zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieniłem na tego 250 watowego fortrona z allegro.Tak nawiasem mówiąc to kable są moim zdaniem za krótkie(FDDka wogóle nie podłączyłem, bo brakło mi około 3-4 centymetrów kabla).Jak pare dni temu patrzałem to kondensatorom nic nnie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieniłem na tego 250 watowego fortrona z allegro.Tak nawiasem mówiąc to kable są moim zdaniem za krótkie(FDDka wogóle nie podłączyłem, bo brakło mi około 3-4 centymetrów kabla).Jak pare dni temu patrzałem to kondensatorom nic nnie bylo.

widze ze masz 192mb ramu. wyjmij jedna kosc, uruchom kompa na drugiej, jesli bedzie dalej to samo, to zamien kosci. ja bym tu raczej na pamiec postawil. sprawdz to, choc kondensatory tez beda zwiechy powodowaly - a ze mobo juz pewnie leciwe to mialyby prawo zbuntowac sie.

odkurz slot na pamieci tak dla pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem z tymi pamięciami.Slotów od RAMu nawet nie czyściłem, bo dwa tygodnie temu czyściłem szczegółowo całego kompa i teraz wyglądały one jak nowe.Kombinowanie z pamięciami nic nie pomogło.przyjrzałem się dokładniej kondensatorom i stwierdzam, że:

-niektóre z nich są przekrzywione na bok(krzywy montaż?)

-jeden z nich ma na górze coś co z koloru przypomina rdze i w dotknięciu jest lekko lepkie.Zamieszczam zdjęcie zrobione komórką na którym prawie nic nie widać.Jeżeli bedzie trzeba to załatwie cyfrówkę.

Dołączona grafika

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi