EXO3 Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Witam! Jako że jestem laikiem totalnym w tych sprawach, więc liczę na pomoc naszych drogich użyszkodników ;) Pytanie jest krótkie: Czy dało by rade zrobić coś takiego: net do kompa stacjonarnego (przez kabel) /-->net od providera (kabel) --> [tajemnicze coś?] \ net do laptopa (najlepiej wifi[?]) Chodzi o to by net na laptopie był do dyspozycji w każdym momencie - bez włączania stacjonarnego PC. Następna sprawa to czy warto pakować się w net wifi, czy jednak lepiej pomęczyć się troche z kablem? są jakieś wady takiego domowego neta bez sznurka? Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość - szukałem na google itp ale chce żeby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył co i jak mam zrobić/kupić/połączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Ja tam też „ekspert” nie jestem ale w miejsce „tajemnicze coś?” należy wstawić router i najlepiej z obsługą wifi [skoro piszesz że chcesz miec lapka bezprzewodowo] Jaki to najlepiej poczytaj w tym dziale na temat tego co najbardziej się opłaca. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Pytanie jest krótkie: Czy dało by rade zrobić coś takiego: net do kompa stacjonarnego (przez kabel) /-->net od providera (kabel) --> [tajemnicze coś?] \ net do laptopa (najlepiej wifi[?]) Chodzi o to by net na laptopie był do dyspozycji w każdym momencie - bez włączania stacjonarnego PC. Następna sprawa to czy warto pakować się w net wifi, czy jednak lepiej pomęczyć się troche z kablem? są jakieś wady takiego domowego neta bez sznurka? Witam. Oczywiście że się da. Musisz tylko kupić router z wifi, poleca tego klik. Wpinasz kabel od providera w router. Do jednego z portów podłączasz zwykły, nie crossowany kabel sieciowy i wpinasz go do karty sieciowej w komputerze stacjonarnym. Wchodzisz do ustawień routera przez http i wpisujesz dane, takie jak ip, maska, brama, dns'y podane przez dostawce neta i to wszystko. Net będzie pomykał nie zależnie na obydwu komputerach. Co do Twojego drugiego pytania to powiem tak - mam w domu trzy laptopy, dwa korzystają z wifi - strony, gg, poczta - i transfery są w granicach 35kb/s. Zupełnie wytarcza i nie narzekają że net się rwie itd. Osobiście korzystając z laptopa w domu, podpinam go pod kabel - być może to przyzwyczajenie, a transfery nie różnią się znacznie... Tak więc decyzja należy do Ciebie. --- Pozdrawiam Hugster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze musze przemyśleć kwestię WiFi aczkolwiek jest to opcja nad wyraz zachęcająca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Od siebie dodać mogę jedynie, że router polecony przez Hugstera faktycznie jest bardzo dobry i na prawde warto sie nim zainteresowac. Pamietaj takze zeby pozmieniac hasla, nazwy uzytkownika i włączyć zbezpieczenia. Kreatory ustawien powinny Cie przez to poprowadzic za reke. Jezeli zas chodzi o kabel to nie sadze, zeby sprzetowi tej klasy robilo roznice jaki dasz, wiec sie raczej nie przejmuj. Urzadzenia dla uzytkownikow domowych same wykrywaja co maja wpiete i sie dopasowywuja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufoufnal Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 To ja dodam tutaj swoje pytanie. Mam router już i mam taką sieć ale chciałbym by komputer stacjonarny podłaczony kablem do kompa mogł sie komunikować z laptopem ktory lączy sie przez WiFi. Chodzi o postawienie servera na LANie i wymiane plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 komputer stacjonarny podlaczony kablem do kompa? niezbyt rozumiem... Jezeli lapie o to o co CI chodzi to masz router z modemem adsl do neo i router ten ma wbudowany switch np 4 portowy gdzie masz kompa stacjonarnego i masz tez access point do WiFi gdzie masz laptopa. W takim układzie oba komputery powinny sie komunikować bez problemu. Chociaz z drugiej strony to ten server burzy ta koncepcje. Chyba, ze masz dwa stacjonarne i jeden ma byc serverem plikow... Opisz dokladniej o co Ci chodzi bo ciezko pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufoufnal Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 ok. Moze zle napisalem. Mam 3 urzadzenia: 1) Komputer stacjonarny 2) Laptop 3)Router Mam stałe łacze szeroko pasmowe podłaczone do routeru--> router podłaczony do komp. stacj. za pomoca kaba a do laptopa za pomoca WiFi. Teraz chce by laptop i komp. stacj. mogly stworzyc siec Lan. Btw. mam router z 802.11n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 No ale jeśli komputery działają w jednej sieci - do wszsytkich, zarówno po kablu jak i bezprzewodowo router rozsyła sygnał to one już są w sieci i tworzą lan. Robiłeś kretor sieci? Czy wogołe w "Moje miejsce sieciowe" nie widzisz komputerów ? --- Pozdrawiam Hugster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufoufnal Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 nie widze komputerow. Ustawialem tylko ip routera w ustawieniach sieciowych by miec internet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Witam. Czyli rozumiem, że opcja DHCP w routerze jest wyłączona. Skoro ustawiałeś ip, dns'y, maske i bramę ręcznie i internet Ci działa to sprawdź grupę roboczą wszystich komputerów - powinna być taka sama. Możesz też spróbować 'puścić' kreator sieci -> Panel sterownania > Połączenia sieciowe > Konfiguruj sieć w domu, lub małej firmie. Ewentualnie spróbuj wysłać ping z jednego do drugiego komputera i zobacz czy przechodzą. Napisz jakie są efekty... /p.s - domyślam się, że wszędzie jest Windows XP? --- Pozdrawiam Hugster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufoufnal Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 jutro będę próbował. Oczywiście że ten *&))#&@! Xp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...