pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Witam. Miałem sen, piękny sen a w tym śnie widziałem pomysł jak zrobić mocowanie bloczku na NB do Intela z haczykami. Jako że nie mam i nie miałem płyty intelowskiej z haczykami to mam pytania. -jaki jest rozstaw tych haczyków? -czy jak są 4 haczyki to bloczek może trzymać sie na dwóch? -czy rozstaw 2 i 4 haczyków jest taki sam ? -czy bloczek też musi mieć wysokość nie większą niz 13mm ? -jakie złączki najpopularniejsze - choinki NK12 czy skręcane 8/10 lub 10/12 Edytowane 31 Października 2006 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 1. -czy jak są 4 haczyki to bloczek może trzymać sie na dwóch? 2. -czy rozstaw 2 i 4 haczyków jest taki sam ? ad1. -tak ad2. -tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 czy jak kupię taki złom http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=134672441 to będę mógł sie na tym rozstawie wzorowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 kup sobie lepiej np to: http://allegro.pl/item132914200_revoltec_n...ransp_fvat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Takie coś znalazłem- bidne-bo-bidne ale coś tam widać: edit- a tutaj fajny pomysł na mocowanie: KLIK Edytowane 20 Października 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) P5W64, P5WDG2, pewnie też P5W DH i inne 975X... - a więc dwuhaczykowce Przy każdym wymiarze podana jedna wartość "zewnętrzna" oraz jedna "środek-środek", a więc tak, jak przebiegają te druciane zapinki. Mam nadzieję, że to pomoże i dopisuję się do listy oczekujących na zapinkę B-) EDIT: -czy bloczek też musi mieć wysokość nie większą niz 13mm ? Nie - NB jest ponad grafiką, a więc nie ma problemu (przynajmniej na Asusach) -jakie złączki najpopularniejsze IMHO choinki NK12 i skręcane 8/10 EDIT 2: Zwracam też uwagę na ten paskudny kondensator tuż obok NB - przy lewej krawędzi lewej na dole. Wysokość od poziomu płyty 12-13mm... Edytowane 20 Października 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Wielkie dzięki panowie. Myslę ża mocawanie na dwa haczyki (po przekatnej przeciwnej niz jest ten kondensator)powinno wystarczyć. Zdradzę kilka szczegółów. Narazie to tylko plan i nie wiem czy wszystko sie uda zrobić. -Spód bedzie 40x40 i grubośc 5mm lub 10mm - jaki lepszy według was? -Wewnątrz nic ciekawego bo albo jeden albo dwa kanałki (orbital) nie ma co cudowac z pomysłami bo na NB wystarczy z wielki zapasem -Top z blachy mosięznej 2mm przylutowany i złączki też przylutowane. A może tylko złączki przylutowane a cały top przykręcany i uszczelniony oringiem? -Na wierzch przykrecana zapinka z kwasówki - w komplecie jedna zapinka standard do przykręcenia i jedna zapinka na haczyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 wydaje mi sie ze grubosc spodu 5mm w zupelnosci wystarczy, szkoda materialu (10mm) a pewnie i tak nic to nie poprawi, oczywiscie jesli chodzi o chlodzenie nb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 A przy okazji zwiększy wagę przyczyniając ię do kruszenia NB :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 oki... będzie 5mm. Przylutować na stałe czy przykręcić na oring? Ze wzgledu że top będzie miał grubość 2mm to złączki będą przylutowane. Chyba jednak top zrobie przykręcony..bo lutować jednocześnie top i złączki to trzeba troszke sie postarać żeby dobrze wyszło. A spód jaki? -pusta puszka w środku, -jeden rowek i wysepka na środku, -dwa rowki, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) a dlaczego chcesz lutowac krocce? moze wlutuj mufki (oczywiscie jakos ladnie to przygotowac) jak nie chcesz dawac wystarczajaco grubego topu zeby "sie gwint na krocce" zmiescil -------- wlasnie zauwazyle cos dziwnego w Twoim projekcie. spod bedzie mial 5mm i w nim kanal i na to blaszka 2mm, tak? w takim razie chyba musisz dac miedz 10mm. w 5mm miedzi musialbys zostawic okolo 2mm grubosci bezposrednio pod kanalami co daje kanaly o glebokosci zaledwie 3mm, wydaje mi sie ze jesli beda zbyt waskie i glebokie na ~3mm to stworzysz "zator", cos jak flowkiller. wiecie co mam na mysli? proponujac Ci najpierw 5mm spod nie pomyslalem o tym ;) Edytowane 20 Października 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Ale to ma byc bloczek na intela (wysokośc nie gra roli) i na inne NB gdzie trzeba zmieścic sie w 13mm. Wymienna bedzie tylko zapinka. W zestawie będą dwie zapinki - bloczek uniwersalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 cos takiego: nie smiac sie :D robisz taki spod z 10mm miedzi i lutujesz to z topem, zaoszczedzisz tym samym miejsca na oring ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 to jest god idea ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Ja bym osobiście zrobił 5 mm podstawę i 5 mm top. Całość skręcania, króćce do topu również wkręcane. Blok to może być puszka np frez 20 mm średnicy na 3 mm głębokości po przekątnej. Na NB wystarczy, wykonanie banalne, przez co można obniżyć cenę końcową i znaleźć więcej chętnych. Gwint w złączkach ma 8 mm, więc można dorobić jakieś podkładki na 2 mm żeby wchodziły nad oring co by w środku złączki nie dotykały dna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Tylko tu sie pojawia problem natury lenistwa.... Jesli top 5mm to musiałbym go zrobić z szyny miedzianej 40x5, potem to powiercić na wiertarce - a pozatym nie mam gwintownika 1/4 cala Jesli top 2mm mosiądz to wrzucam kawałek blachy na CNC :twisted: minuta i 10 topów gotowe !! Edytowane 20 Października 2006 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 co sie porobilo... wszyscy maja w domu cnc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Za duże to żeby stało w domu. W pracy mam CNC wykrawarke i laser w jednym...pracowałem na tym jako operator pół roku....teraz siedzie za biurkiem i robie programy z rysunków.... Edytowane 20 Października 2006 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 No dobra, ale przy lutowanych króćcach masz tylko jedną opcje - zmieniasz węże w układzie i blok idzie na sprzedaż, bo już nie jest kompatybilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) i wtedy: -albo sprzedajesz nowy top -albo ten ktos sprzedaje bloczek i kupuje inny i napędza rynek bo ktos inny też zarobi. O to co narysowałem. Projekt "A" spód 40x40x10 (według pomysłu Carsona) top 40x40x2 mosiądz - top i złączki przylutowane. zapinka narazie do płyt z otworkami - rozstaw 50-70mm zapinke do intela narysuje wkrótce. Co zmienic ,co poprawić?? Niedługo narysuję wersję "B" -spód 40x40x8 (wewnątrz jak "A" ) -top 40x40x5 miedź - -top przylutowany, złączki wkręcone na gwint (znalazłem dojście do gwintownika 1/4) -zapinki bez zmian Edytowane 23 Października 2006 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 aha...otwory w narożnikach w spodzie będą nieprzelotowe (są tylko do przykręcenia zapinki -top przylutowany) żeby nie było możliwości że pocieknie coś po gwincie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 hmmm projekt ladny.... tylko zaponka wyglada podobnie do F2n rev.1 btw: krucce beda trzymac sie w takiej blaszce? chyba trzeba bedzie je na stale wlutowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 tylko zaponka wyglada podobnie do F2n rev.1A co wymyslic? Jest taka konstrukcja że pasuje wszedzie ...mam ja przerobić na wzór "Batmana" jak w moim bloczki na CPU... hehehe W topie 2mm mosiądz bedzie trzeba wlutować na stałe, ale miedź 5mm powinna starczyc na wkręcenie - gwint ma około 8mm więc jak skróci sie go o 3mm to raczej bedzie miało za co trzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 no i git :D tylko mam jedno pytanie, pierwsza fota, czy mufki od kroccow nie beda zajmowaly czasem wiecej powierzchni wokol, bo jesli tak to beda problemy z przykreceniem zapinki. tak to zaznaczylem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 tam tak minimalnie nachodzi ale dlatego że: -nie mam obecnie złączki 1\4cala i tą narysowałem tak "na oko" i może ciut za dużą - nie wiem na jaki to jest klucz ...15 czy 17 ??. to i tak bedzie lutowane więc zawsze można stoczyć te sześciokąty albo zapinke zrobic o 1mm węższą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Dooobrze - moim zdaniem te topy z mosiądzu były by dobrym wyjściem - nie musi to wyglądać jakoś hiper ultra elo, nie musi mieć tysiąca kanałów, - wystarczą nawierty, lub jakiś fikuśny, niekoniecznie gęsty frezik.... Generalnie skup się na cenie tego bloku, i nie wydziwiaj tam z jakimś extra gatunkami materiałów użytych do wykonania ;) Prosty bloczek, do odebrania niewielkich ilości ciepła - i będzie git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Dla mnie to on może być przelotowy w środku... byle dobrze wyglądał ;> Orginalny HeatPipe na P5W DH jest złoty i fajnie sie to prezentuje... wiec proszę nie zrób tylko zapinki jak większość uniwersalnych obecnie.. zasłaniających 2/3 bloku po prostu z blachy.... Kurcze na starość sie robie estetą... ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Doceniam pracę włożoną w projekt i sam blok też fajny, ale jak na razie jest to ciągle tylko kolejny blok, którego nie można łatwo zamontować na i975X. Jeden taki już leży na półce i się kurzy :huh: Więc z mojego (i pewnie kilku innych osób) punktu widzenia zapinka na haczyki gra tu kluczową rolę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 w tym tygodniu ma przyjśc z allegro uszkodzona płyta głowna intelowska z haczykami....wtedy zaczne projektowac zapinke na haczyki. Bloczek bedzie miał 2 zapinki - do otworków i na haczyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 tam tak minimalnie nachodzi ale dlatego że: -nie mam obecnie złączki 1\4cala i tą narysowałem tak "na oko" i może ciut za dużą - nie wiem na jaki to jest klucz ...15 czy 17 ??. Zamieszczam prosty szkic jaki wysmyczyłem- to dwie złączki sm8/10 1/4" w możliwie najmniejszej odległości od siebie umożliwiającej nakręcenie nakrętek (tolerancja tak z ~0.5mm bo trudno było je utrzymać w tej pozycji): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...