Skocz do zawartości
pietach

Rozstaw Mocawania W Nb Intela

Rekomendowane odpowiedzi

w tym tygodniu ma przyjśc z allegro uszkodzona płyta głowna intelowska z haczykami....wtedy zaczne projektowac zapinke na haczyki.

Bloczek bedzie miał 2 zapinki - do otworków i na haczyki

OK, tylko żeby nie okazało się, że na starych płytach rozstaw był zupełnie inny...

Porównując schemat mechl!na z moim można tak wywnioskować... Ale jestem dobrej myśli :)

w bad axe jest jeszcze inny rozstaw haczykow, bo mierzac zewnetrzne wymiary wychodzi 70x48. dokladny szkic mam w domu.

Może błąd pomiarowy? Mi 1mm doszedł, Tobie uciekł i już by się prawie zgadzało :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg Dalszy Nastąpił !!

Przyszła kupiona na allegro uwalona płyta głowna, pomierzyłem i narysowałem model płyty a potem zacząłem projektować zapinkę.

Najpierw kilka zdjęć a potem krótki opis:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Zapinka bedzie składac się z dwóch części.

Pierwsza to ramka przykręcana na bloczek. Ramka bedzie miała wystające "uszka" lekko podgięte do góry żeby działały jak sprężyny. Otwór owalny ma na celu pewny drobny zakres regulacji.

Druga część to taki zaczep na haczyk. Otworek będzie nagwintowany.

Zakładamy bloczek na chipset z luźno przykręconym zaczepem.

Zaczep zahaczamy o haczyki na płycie głównej i dokręcamy śrubki które powodują podniesienie się zaczepu i dociśnięcie bloczka do mobo.

Proste??

Tylko nie mówcie że nie bo jak pokazałem rysunki mojej mamie to załapała o co chodzi !!

Proszę o komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwane :D .. i skuteczne :D tylko radze Ci dobrac tak wymiar haczykow, zeby po maksymalnym dokreceniu srub nie wyrwac zaczepow z mobo, bo pewnie znajdzie sie jakis majster co tak zrobi ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak jej lamko nie dostaniesz :lol:

A tak na serio, licze na Ciebie pietach. Bo i Kyniek i RN się obijają. Gadałem z kimś z RN i mówił że za kilka dni bloczek będzie ale wątpie w to... a kyniek z kolei nie ma czasu skonstruować zapinki.

A my biedni 2haczykowcy co mamy począć? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak jej lamko nie dostaniesz :lol:

A tak na serio, licze na Ciebie pietach. Bo i Kyniek i RN się obijają. Gadałem z kimś z RN i mówił że za kilka dni bloczek będzie ale wątpie w to... a kyniek z kolei nie ma czasu skonstruować zapinki.

A my biedni 2haczykowcy co mamy począć? :D

sam sie obijasz...

btw Pietach nice zapinka... pomysl tylko nad sprezynami by w to zaangazowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to kuzwa z spod i mocowanie :| u mnie na bad axe ostatnie mocowanie nie pasuje :| :mur:

Zamieniłem spody f2n na f2g (do frosta na grafę mam swoją zapinkę - Dołączona grafika )

Zapinka:

• ucięta zapinka do dżiforsa Dołączona grafika [ucięta, bo u mnie nie mam zbyt wiele miejsca...normalnie pewnie by się zmieściła (w krowach typu ATX)]
  • 2 kołki dystansowe
  • zagięte w haczyk śruby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi