Skocz do zawartości
micitek

Komputer Nie Reaguje

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od opisania problemu:

chcę sobie kulturalnie włączyć komputer, naciskam przycisk "on", wiatraczki się kręcą, dysk się włącza i co chwile następuje reset (nie wchodzi do biosu). Za pierwszym razem pomyślałem, że reset CMOS pomoże, otwieram budę, przekładam sobie zworkę w tę i we wtę, próbuje włączyć kompa - to sao co poprzednio. Znając moją płytę główną (ECS K7S5A), a nie jest ona żadnym demonem wydajności, co najwyżej demonem psującym nerwy :P, przełożyłem RAM do drugiego slotu (KVR 256MB na samsungach tccc, domyślne vram 2.6V, płyta zapodaje 2.5) i komp się włączył, policzyłem próbkę 4M SPi - na więcej nie miałem czasu. Dziś rano znowu napadła mnie ochota sparwdzenia poczty i to samo :sad: nie mam zielonego pojęcia co z tym świństwem jest.

Tak k'woli ścisłości napiszę, że procesor na tej płycie to AXP 1500 Palomino, zasilacz Feel (sprawny), OS - Win98SE

Jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu, żeby podać sposoby doprowadzenia tego złomu do porządku, to byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączałem komputer bez taśm i to samo :sad: nie mam możliwości zmiany napięć, vdimm mod nie wchodzi w gre, bo niedługo to sprzedaje :) płycie się przyjże dokładnie dzisiaj jak wydostanę się ze szkoły. Timingi ustawiłem najluźniejsze, jakie były możliwe (wgrywałem do niej ostatni bios honey x ponad rok temu)

BTW przypuszczam, że gdyby były gdziekolwiek jakieś zwarcia, to wywalało by bezpiecznik w zasilaczu, a tak się nie dzieje.

EDIT: pokombinowałem, zrobiłem gruntownego scandiska z dysku startowego, zainstalowałem na nowo Win98SE i działa :)

@ Orgiusz - dzięki za pomoc :)

Edytowane przez micitek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi