micitek Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Zacznę od opisania problemu: chcę sobie kulturalnie włączyć komputer, naciskam przycisk "on", wiatraczki się kręcą, dysk się włącza i co chwile następuje reset (nie wchodzi do biosu). Za pierwszym razem pomyślałem, że reset CMOS pomoże, otwieram budę, przekładam sobie zworkę w tę i we wtę, próbuje włączyć kompa - to sao co poprzednio. Znając moją płytę główną (ECS K7S5A), a nie jest ona żadnym demonem wydajności, co najwyżej demonem psującym nerwy :P, przełożyłem RAM do drugiego slotu (KVR 256MB na samsungach tccc, domyślne vram 2.6V, płyta zapodaje 2.5) i komp się włączył, policzyłem próbkę 4M SPi - na więcej nie miałem czasu. Dziś rano znowu napadła mnie ochota sparwdzenia poczty i to samo :sad: nie mam zielonego pojęcia co z tym świństwem jest. Tak k'woli ścisłości napiszę, że procesor na tej płycie to AXP 1500 Palomino, zasilacz Feel (sprawny), OS - Win98SE Jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu, żeby podać sposoby doprowadzenia tego złomu do porządku, to byłbym bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Przyjzales sie plycie glownej? Tasmy i wtyczki tez sprawdz. Rozumiem ze ram chodzi na 266, tak? Podbijales napiecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Włączałem komputer bez taśm i to samo :sad: nie mam możliwości zmiany napięć, vdimm mod nie wchodzi w gre, bo niedługo to sprzedaje :) płycie się przyjże dokładnie dzisiaj jak wydostanę się ze szkoły. Timingi ustawiłem najluźniejsze, jakie były możliwe (wgrywałem do niej ostatni bios honey x ponad rok temu) BTW przypuszczam, że gdyby były gdziekolwiek jakieś zwarcia, to wywalało by bezpiecznik w zasilaczu, a tak się nie dzieje. EDIT: pokombinowałem, zrobiłem gruntownego scandiska z dysku startowego, zainstalowałem na nowo Win98SE i działa :) @ Orgiusz - dzięki za pomoc :) Edytowane 20 Października 2006 przez micitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...