Skocz do zawartości
KAZIK STASZEWSKI

JIUCB CZY HB?

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrzcie na moj konfig i na moj wynik - moze nie jest on oszalamiajacy ale o niebo lepszy niz moja stara AGOIA.

Moj proc podkrecilem do takej czestotliwosci przy VCORE 1.8V - dalej nie chcialem, a w zasadzie nie moglem gdyz mam krzywego CS i komp rozgrzewal mi sie do 50C w idle :evil: :evil: :evil: jutro to poprawie, ale i tak juz zamowilem innego bo ten "moj" jest tak naprawde kolegi - dzieki SonGOku_ :D

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spojrzcie na moj konfig i na moj wynik - moze nie jest on oszalamiajacy ale o niebo lepszy niz moja stara AGOIA.

Moj proc podkrecilem do takej czestotliwosci przy VCORE 1.8V - dalej nie chcialem, a w zasadzie nie moglem gdyz mam krzywego CS i komp rozgrzewal mi sie do 50C w idle :evil:  :evil:  :evil:  jutro to poprawie, ale i tak juz zamowilem innego bo ten "moj" jest tak naprawde kolegi - dzieki SonGOku_ :D 

Pozdrowka

a ty chlodzisz tego procka dalej wc z cpc czy cos wymieniales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wlasnie JIUCB 0251 i jak widac podkrecilem go tylko troszeczke dokladniejsze testy zrobie po modyfikacji plyty :) i naprawde o co sie tu klucic ta seria juz i tak sie miodzio kreci :)

200mhz oc uwazasz ze to jest dobry wynik..........

miodzio to sie kreco te antki ktore chodza na 2,5ghz , albo 2,8ghz.... to jest miodzio........ wiem ze to nie twoj koncowy wynik ale ja 200mhz zysku mialem krecac AXP1600+ agoia i to w dodatku na plycie kt 133a ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wykrecone na 2166MHz seria to JIUCB 51 chyba TPQW ale mam problemy przy wysokim fsb poprostu nie chce isc :( moze ktos cos wie? Chyba i tak zaloze osobny topic na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj proc podkrecilem do takej czestotliwosci przy VCORE 1.8V - dalej nie chcialem, a w zasadzie nie moglem gdyz mam krzywego CS i komp rozgrzewal mi sie do 50C w idle :evil:  :evil:  :evil:  jutro to poprawie, ale i tak juz zamowilem innego bo ten "moj" jest tak naprawde kolegi - dzieki SonGOku_ :D 

Pozdrowka

a ty chlodzisz tego procka dalej wc z cpc czy cos wymieniales?
Nic po zestawie z cpc juz nie mam, wszystko wymienilem na lepsze a wyszlo mnie 40 zl taniej niz ten cpc bo blok dostalem za darmo. W miare mozliwosci zapodam fotki mojego zestawu :D

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie wymieniłem AMD XP JICB na JIHB 0302 :)

I tak.

Bez problemu procek wstał na 12x166 = 1992Mhz (XP 2400+)

Poprzednio dopiero przy 1.85V wstawał a teraz przy 1.7V ...

Niestety pech chciał że nie mam mnożnika 12,5 tylko odrazu 13x :(

Na 13x tez wstaje przy 1.85V = 2158Mhz , niestety po kilku minutach następuje restart. nie wiem czy to wina zbyt wysokiego ustrawienia procka czy zasilacz nie wyrabia (mam Enlighta 250W) a w komputerze trochę sprzętu jest :)

teraz jadę na 1992Mhz przy 1.7V (poprzednio na 1910) ale przy 1.75V , może to mało ale zawsze pojawiło się na ekranie że mam XP2400+ i odrazu humor mi się poprawił :)

Niestety mam słabe pamieci Ram (PC266 noname) i cięzko u mnie z podkręcaniem i tak działają na najsłabszych ustwieniach :(

Może kiedyś wypożyczę lepszy zasilacz i wtedy zosbaczę 13x166 przy 1.85V a może i troszkę wiećej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak.

Na 13x tez wstaje przy 1.85V = 2158Mhz , niestety po kilku minutach następuje restart. nie wiem czy to wina zbyt wysokiego ustrawienia procka czy zasilacz nie wyrabia (mam Enlighta 250W) a w komputerze trochę sprzętu jest :)

teraz jadę na 1992Mhz przy 1.7V (poprzednio na 1910) ale przy 1.75V , może to mało ale zawsze pojawiło się na ekranie że mam XP2400+ i odrazu humor mi się poprawił :)

Niestety mam słabe pamieci Ram (PC266 noname) i cięzko u mnie z podkręcaniem i tak działają na najsłabszych ustwieniach :(

Może kiedyś wypożyczę lepszy zasilacz i wtedy zosbaczę 13x166 przy 1.85V a może i troszkę wiećej :)

restartowanie kompa moze byc przyczyna zasilacza i ramu......

wez od kumpla zasilacz 300w i obacz jak chodzi.jak beda restety to wsadz inne pamieci i zobacz czy nie ma restetów. Jak bedą to jush ni wim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wykrecone na 2166MHz seria to JIUCB 51 chyba TPQW ale mam problemy przy wysokim fsb poprostu nie chce isc :( moze ktos cos wie? Chyba i tak zaloze osobny topic na ten temat.

Mam ten sam problem i podobna plytke glowna. Moze to wina chlodzenia chipsetu.

Jak ustawiam powyżej 2000 mhz na standard vcore to mi pisze, ze bios jest uszkodzony albo winda wywala blue screena :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem i podobna plytke glowna. Moze to wina chlodzenia chipsetu.

Jak ustawiam powyżej 2000 mhz na standard vcore to mi pisze, ze bios jest uszkodzony albo winda wywala blue screena :(

Nie, to napewno nie jest wina chlodzenia chipsetu bo ja mam wentyl (taki swiecacy) i napewno jest mu chlodno :). Gdzies juz czytalem co z tym fantem zrobic ale niestety nie pamietam gdzie i co to bylo :(. Mialem procka steping A i spokojnie chodzil na 200MHz na tej samej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem co jest z moim wogóle nie wstaje na 166 przy mnożnikach powyżej 11,5, a chodzi na 11,5x180 a to przecież więcej MHz niż przy 12x166. Ani podnosznie napiecia nic nie daje, w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia mnie to bo wcześniej chodził na 2,1GHz a teraz nawet na 2 nie cce iść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zxc (czy tristan cholera cie tam wie :P ) ,wedlug mnie to ze niby JUIHBy 0302 sie kreca fatalnie to tylko pogloska ,moze w porownaniu do AUIHB :P, wymienilem JUIGBa 51 na JUIHB 0302 i sie kreci deczko lepiej (wprawdzie tylko deczko ale zawshe) @2150 na 1.85v i titanie TTC (lol) :).2ghz na defaulcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisalem ja nie podkrecilem go zeby zylowac tylko po to zeby miec szybciej bez wzrostu temperatury bo ja chce miec glownie chlodno i wydajnie pozatym moje 200 mhz podkrecenie starczy zwlaszcza ze mam temperaturke teraz 45 maks i o to mi chodzilo ale zrobilem na 2500+ czyli 1996 mhz i tez dzialal wiec spoko nie mam potrzeby probowac na wiecej bo nie mam silnego zasilacza nagrzewa sie znacznie przy kreceniu i pozatym nie potrzebuje nawet takiej mocy jak teraz mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zrobilem na 2500+ czyli 1996 mhz i tez dzialal

Czy napewno??

Ja mam tak jak w podpisie i mi pokazuje przy starcie kompa 2400+ w wcpuid 2003 mhz :?

Jasne zeby "miec" 2500+ musialbys miec 2066Mhz - IMHO

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zrobilem na 2500+ czyli 1996 mhz i tez dzialal

Czy napewno??

Ja mam tak jak w podpisie i mi pokazuje przy starcie kompa 2400+ w wcpuid 2003 mhz :?

Heh coraz częściej widzę, że ludzie strasznie się mylą w oznaczeniach AMD. Przecież wystarczy spojrzeć na jakikolwiek sklep netowy i zobaczyć, że 2,0GHz=Athlon 2400XP+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mowie co mi wyswietlil bios tylko ile wycisnolem czyli to to jest teoretyczny 2500+ no nie ?? a to ze wyswietla 2400+ to jest inna sprawa :) z tego co wiem to jedna setka w pr amd to 66mhz wiec wynika 2400+ to mamy chyba dlatego ta roznice w opisiew biosie chyba sie nie myle ?? a jadnak pomyslka mala 2300+ ale i tak ronica mieczy 2200+ i 2400+ to jest 200mhz a potem miedzy 2400+ i 2600+ to juz mniej bo 66mhz to jest dosc zagmtwane ale coz niewazne to jest w sumie :D

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/20734.pdf tu jest kawa na lawe ale coz nielogiczne troszke ale nic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Zxc (czy tristan cholera cie tam wie  :P ) ,wedlug mnie to ze niby JUIHBy 0302 sie kreca fatalnie to tylko pogloska ,moze w porownaniu do AUIHB :P, wymienilem JUIGBa 51 na JUIHB 0302 i sie kreci deczko lepiej (wprawdzie tylko deczko ale zawshe) @2150 na 1.85v i titanie TTC (lol) :).2ghz na defaulcie.

AIUHB 0302! 2100+ TEZ SIE KRECI SLABO!!! jakies 2250mhz patrz na forum overclockers koles zalozyl topic poszukaj . XP 2100+ 0302 from neweeg isn't worth this money czy ajkos tak w kazdym razie w tym sensie!!. Zaś 0303 wycinol typek 2700mhz na Prometi a 2500mhz na WC!!! więc moze JIUHB 0303 bedzie sie krecil lepiej!. JIUHB sie kreca swietnie ale te 0252 i 0251! to samo AIUHB siwtenie sie kreca 0248 , 0250 i 0251!. Jasne ze dobrze krecacy sie JIUHB kreci gorzej niz dobrze krecacy sie AIUHB!! natomiast napewno lepiej sie bedzie krecil JIUHB 0252 niz AIUHB 0302 slabo krecacy sie!... JI - low end , AI - hihg end wiec chyba normlne a nie pogloska :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Zxc (czy tristan cholera cie tam wie  :P ) ,wedlug mnie to ze niby JUIHBy 0302 sie kreca fatalnie to tylko pogloska ,moze w porownaniu do AUIHB :P, wymienilem JUIGBa 51 na JUIHB 0302 i sie kreci deczko lepiej (wprawdzie tylko deczko ale zawshe) @2150 na 1.85v i titanie TTC (lol) :).2ghz na defaulcie.

aa teraz zajarzylem o co chodzi :P zaspany jestem z deczka... jasne zobatrz post maniaca gdzie pisla ze sie slabo kreca to wtedy napisalem ze nie slabo tylko nawte nie zle i podalem pare linków z XtremeSystems.org! Kreca sie bardzo dobrze napewno lepiej niz JIUCB!. Ale niestety gorze niz 0251 i 0252. Ja czekam az sie wyjasni sprawa z JIUHB 0303 i jak beda ok to s ego wezme jak beda gorsze od 0302 to se kupie 0302 bo juz raczej 025X nie dostane :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o porownanie serii 1700+ ,wedlug mnie 2150mhz na Titanie TTC to jest dobrze krecacy sie procek, na wodzie bym mial 2300mhz.Owszem zdarzaja sie lepshe, ale taki procek i tak jest ponadprzecietny dlatego wedlug mnie pogloska o zle krecacych sie JUIHBach 0302 jest przesadzona, one sie nie kreca SWIETNIE tylko DOBRZE ale napewno nie ZLE :P.Got the point ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak.

restartowanie kompa moze byc przyczyna zasilacza i ramu......

wez od kumpla zasilacz 300w i obacz jak chodzi.jak beda restety to wsadz inne pamieci i zobacz czy nie ma restetów. Jak bedą to jush ni wim.

Pamięci to Ty zostaw mi w spokoju :)

Procesor działa stabilnie przy 12x166 więc nie są tu winne pamieci bo przy 13x166 tez działają na tych samych ustawieniach ...

Myśle że winowajcą może być zasilacz , choć szkoda by było mojego starego druha - Enlighta 250W ;-)

Chyba zostanie tyle ile jest :) XP 2400+ też ładnie wygląda , ale komp startuje jako XP 2700+ wiec nie jest źle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...