Skocz do zawartości
mebone

Problem Z Wykrywaniem Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem z dyskiem seagate 6gb podlanczam go slave poniewz ma sluzyc jako dysk dodatkowy , normalnie komuter wyswietla na poczatku ze sa dwa dyski podlaczone ale juz w windowse w ,,Moj Komputer,, widnieje tylko jeden dysk co moze byc nie tak ?? zworki ustawilem poprawinie w jednym dysku master w drugim slave. Probowalem na dysku tym zainstalowac winXP to wyswietla mi ze nie mam podlaczonego dysku. Co moze przyc przyczyna takiej sytuacji ??? moze jakies sterowniki ??? mam abita be6II ze slotem . POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dowaliłeś...... system mu dysku nie widzi to jak PM sprawdzi ? :>

nooo... dowalilem jak cholera :oops:

bios wykrywa dysk, podobno jest tam jakas partycja, windows jej nie widzi... ale za to PM moze ja zobaczyc (uszkodzone partycje oznacza na żółto) - mialem juz kilka podobnych przypadkow B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo... dowalilem jak cholera :oops:

bios wykrywa dysk, podobno jest tam jakas partycja, windows jej nie widzi... ale za to PM moze ja zobaczyc (uszkodzone partycje oznacza na żółto) - mialem juz kilka podobnych przypadkow B-)

jesli windows nie widzi dysku w menadżerze urządzeń to PM jej nie zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli windows nie widzi dysku w menadżerze urządzeń to PM jej nie zobaczy.

a czy autor choc slowem wspomnial o memedzerze urzadzen?

do autora tematu:

sprawdz jeszcze czy ten dysk jest widoczny w zarzadzaniu dyskami (panel ster. - narzedzia admin. - zarzadzanie komp.)

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy autor choc slowem wspomnial o memedzerze urzadzen?

imho mam nadzieje ze choć odrobine pomyślał i to sprawdził na początku.

Jak nie wykrywa dysku to trzeba kombinowac

master-slave

maser-cable

cable-cable

cable-slave

musi wykryc, nie ma bata....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzieki wielkie to jutro sie pobawie, a moze byc wina braku jakiegos sterownika??? mam windowsa 98, i abita BEII a chipsecie 440BX.pozdrawiam

Jezeli podpiales go pod HTP366 (o ile pamietam to byly biale gniazda na plycie), to moze byc to. Kontroler UATA66 do poprawnego dzialania wymaga sterownikow producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli podpiales go pod HTP366 (o ile pamietam to byly biale gniazda na plycie), to moze byc to. Kontroler UATA66 do poprawnego dzialania wymaga sterownikow producenta.

Ostatnio aktualizowalem biosa ,wgralem najnowszego gdzie ma juz te sterwowniki htp366. w Menadzeze urzadzen nie ma zadnego dysku :sad: ani glownego ani slave. jestynie to w innych uzadzeniach mam znak zapytania i dwa razy PCI mas storage controler. Moze jeszcze jakiegos sterownika brakuje??????? cable select tez nic nie pomogl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio aktualizowalem biosa ,wgralem najnowszego gdzie ma juz te sterwowniki htp366. w Menadzeze urzadzen nie ma zadnego dysku :sad: ani glownego ani slave. jestynie to w innych uzadzeniach mam znak zapytania i dwa razy PCI mas storage controler. Moze jeszcze jakiegos sterownika brakuje??????? cable select tez nic nie pomogl

i tak serowniki musisz zainstalowac ! a bios dobry wgrales ?

ten dysk to sprawny w ogole jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak serowniki musisz zainstalowac ! a bios dobry wgrales ?

ten dysk to sprawny w ogole jest ?

zainstalowalem !!!!!!!! bios dobry wgralem teraz jak zainstalowalem wyskoczylo ze znakiem zapytania PCI serial bus chyba tez jakies sterowniki sa potrzebne jesli sie nie myle chodzi o usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...