Skocz do zawartości
megakasa

Składam Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Wybralem juz cos takiego:

-PROCESOR CORE 2 DUO E6300 1.86GHz LGA775 2MB/1066 BOX

-PLYTA: Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG) - co oznacza to VM i czym sie roznia plyty serii P5B od siebie (nie mowie tu o Deluxe).

-GRAFIKA:

1) GIGABYTE GeForce 7600GS 256MB DDR2/128bit TV/DVI PCI-E (Silent Pipe)

lub

2) GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (1,2ns) (500/1400)

3) GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DV PCI-E (Zalman) (1,2ns) (500/1400)

Co do grafiki to mam watpliwosci - poleccie cos godnego do tego zestawu i za rozsadna cene - tak ok 500-600zl. Ktora z tych trzech najlepsza i czym sie rozni pozycja 2 od 3 (Zelman)??

-DYSK: HDD SEAGATE 160GB ST3160811AS T-LITE SATA II - na pojemnosci mi az tak bardzo nie zalezy

-RAM: GOODRAM DDR2 1024MB PC667 DUAL 2 x 512 - i tu mam duzy problem czy to dobry ram, czy wystarczy 667MHz czy trzeba wiecej (800). Bo jak mam dobrac pamiec zeby optymalnie wspolpracowala z Prockiem i Plyta G. Chodzi mi glownie o czestotliwosc taktowania.

Prosilbym o glebsze wyjasnienie kwestii czestotliwosci taktowania RAMu. I czym sie rozni DDR2 od DDR3?

Reszta standard.

I jeszcze pytanie dotyczace monitora. Zamierzam sie na jakis LCD, mysle o 19'. Moze LG 1919S albo 1952S, 1952TQ-BF? Mozecie jakos je ocenic i napisac jakas opinie. A moze polecicie cos innego?

Z gory dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 od 3 różni się wiatrakiem - zalman to dobre i stosunkowo ciche chłodzenie

jak nie kręcisz to możesz chapnąć 76gt palita za ok 520 od Niemca

karta na ddr 2 nie jest warta uwagi - to już lepiej 7300gt ddr3

Edytowane przez metart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz sie zastanawiam czy kupic karte troche slabsza ale znanej firmy (Gigabyte), czy z mocniejsza ale mniej znanej firmy (np. Galaxy czy tymbardziej Palit)??

Ma ktos tego PALITa GeForce 7600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E. Znalazlem za 509zl w www.maxicom.pc.pl

Edytowane przez megakasa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie wiem czy warto czekać mimo iż lubie ati

odpowiedź na pytanie palit od jakiegoś czasu znacznie się poprawił galaxy robi fajne grafiki i całkiem dobrze się trzymają o ile nie przeholujesz z napięciem na rdzeniu jak to robią na tym forum lolki z 73 gt ( 4 padły ) - był łatwy v-mod ołówkowy i są efekty

gigabyte to nie jest żadne mecyje firma jak firma ( ma tylko dobry marketing który potwierdzasz swoją opinią o nim )

ja bym brał albo galaxy zalman albo tego palita 76 gt albo bym czekał - a to już twój wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze bedzie latwiej z wyborem poszczegolnych elementow a tu nad sama karta juz tyle siedze i sie nie moge zdecydowac. Jednak cena Palita przemawia na jego korzysc ;) Ati odpada. Jeszcze to wszystko przemysle.

A pytanie dotyczace RAMu. Jak to jest z tymi "zegarami". Moze mi ktos wytlumaczyc? Czy ta plyta (i procek) obsluguja Ram 800Mhz. I jaka jest roznica pomiedzy 667 a 800 jesli chodzi o sprawnosc. Bo jesli niewielka to znowu cena bedzie decydujacym wyznacznikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie dotyczace RAMu. Jak to jest z tymi "zegarami". Moze mi ktos wytlumaczyc? Czy ta plyta (i procek) obsluguja Ram 800Mhz. I jaka jest roznica pomiedzy 667 a 800 jesli chodzi o sprawnosc. Bo jesli niewielka to znowu cena bedzie decydujacym wyznacznikiem.

w grach roznica w wydajnosci jest niewielka.

co do lcd - zadnego LG.

z tanszych rozejrzyj sie za BenQ FP91GP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-PLYTA: Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG) - co oznacza to VM i czym sie roznia plyty serii P5B od siebie (nie mowie tu o Deluxe).

VM oznacza ze plyta ma zintegrowany uklad graficzny. Zazwyczaj na takich plytach jest troche gorzej z podkrecaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VM oznacza ze plyta ma zintegrowany uklad graficzny. Zazwyczaj na takich plytach jest troche gorzej z podkrecaniem.

@YogiCK - a czy sa te plyty w wersji bez grafiki? I jak sie ksztaltuje ich cena. Bo w cenniku sklepu z mojego podwórka widnieja dwie takie plyty:

1) ASUS P5B Deluxe I965 S775(PCX/DZ/SA/FW/GL)

2) Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG)

Cena ta sama: 503zl - chyba niezla? Co oznaczaja skróty w nawiasie?

@tomos - dlaczego odradzasz LG? Czy ktos jest podobnego zdania? Myslalem ze to solidna firma, ktora robi dobre monitory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) ASUS P5B Deluxe I965 S775(PCX/DZ/SA/FW/GL)

To jest wlasnie plyta w wersji bez grafiki

Oznaczenia skrotow:

PCX - zlacze PCI-Express dla kart graficznych

DZ- karta dźwiękowa zintegrowana z plyta

SA - SerialATA, zlacza dla dyskow twardych

FW - FireWire, zlacza do podlaczenia kamery, zewnetrznego przenosnego HDD itd

GL - Gigabit Lan, zintegrowana karta sieciowa obslugujaca tryby 10/100/1000 mbps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wlasnie plyta w wersji bez grafiki

Oznaczenia skrotow:

PCX - zlacze PCI-Express dla kart graficznych

DZ- karta dźwiękowa zintegrowana z plyta

SA - SerialATA, zlacza dla dyskow twardych

FW - FireWire, zlacza do podlaczenia kamery, zewnetrznego przenosnego HDD itd

GL - Gigabit Lan, zintegrowana karta sieciowa obslugujaca tryby 10/100/1000 mbps

Wielkie dzieki. Teraz juz wszystko jasne - jesli chodzi o plyte glowna. Z prockiem, hdd i RAMem chyba juz tez. RAM wezme 2x512MB 667MHz ze wzg. oszczednosciowych.

Dalej sie zastanawiam nad grafika, znalazlem:

PALIT GeForce 7600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E za 509zl

GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DV PCI-E (Zalman) (1,2ns) (500/1400) za 559zl

Mail ktos do czynienia z tymi kartami? Co lepsze??

EDIT:

Po dalszych poszukiwaniach znalazlem tani sklep w Krakowie.

Grafa: Gigabyte GeForce 7600GT NX76T256D-RH Silent Pipe II 256MB (128-bit) (PCI-E) za 610zl.

I z tych trzech podanych wyzej chyba ta jest najlepsza. Jak myslicie?

No i monitor, wrrr;

Poczytalem o BenQ 93G - 19'- calkiem ciekawy. Czekam na wasze opinie na jego temat. (znalazlem za 900zl)

Edytowane przez megakasa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi