Skocz do zawartości
EXO3

Laptop 3000-3500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

...a więc krótko:

Poszukuję laptopa, wiem do czego jest potrzebny i chciałbym to jasno określić, więc:

CEL:

- pisanie magisterki

- oglądanie filmów

- net

- słuchanie muzyki

- często wszystkie powyższe czynności wykonywane jednocześnie

WYMAGANIA:

- dobra matryca

- możliwość podpięcia pod TV! - nie mam zamiaru oglądać filmów na laptopie gdy TV stoi 2 m dalej

- najlepiej procek Core Duo no ale jeśli cena by się okazała za wysoka to może i być stary poczciwy Celeron

- RAM - min 512 ze względu na to, że zintegrowane karty graficzne "nieco" zabierają dla siebie, najlepiej więc byłoby 1 GB RAM

- cicha praca - bo odkurzacz w domu już mam ;)

- bluetooth mile widziany

FIRMA:

- nie gra większej roli - ważne by lapek był stabilny i solidny - acer więc chyba odpada... - pozostają hp, toshiba, asus, ibm, f-s, może jakiś Benq?

OGRANICZENIA:

- cena 3000 - 3500 zł - nawet nie pisać mi o czymś za 3700 bo odpada - 3500 to naprawdę maximum

...a teraz kilka moich propozycji:

HP nx7400 [EY508ES] - jednak chyba nie można go podłączyć pod TV więc odpada :mur: ten lapek by mi odpowiadał w 100% chyba... :?

IBM Lenovo

Kolejny HPek - czyżby też nie dało się podpiąć TV? :?

Fujitsu Siemens

może jeszcze jakiś ASUS by się znalazł?

Jestem otwarty na wszelkie propozycje i sugestie ze względu na moją 'małą' wiedzę w temacie komputerów mobilnych.. :)

Pozdrawiam i zapraszam do wypowiadania się

ps. czy na tych zintegrowanych kartach graficznych w laptopach dałoby się czasem odpalić jakieś Simsy 2 albo PESa? ;)

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ludzie nikt nie pomoże? :?

Może taki ASUS albo taki?

EDIT:

coraz częsciej sie zastanawiam, czemu niektorzy wybieraja laptopy na Pentium M, które są juz troche "przestarzałe", gdy mozna w tej samej cenie kupic lapka z 6100 i turionem x2.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz tego nx7400 i do tego http://www.allegro.pl/item134296775_podlac...er_vga_hq_.html

i będziesz miał obrz na TV

a co jeśli w TV nie ma euro? :D

ps.

ten ASUS wydaje się być ciekawy KLIK

tyle ze w tej samej cenie jest HP i ma 2x tyle ramu :? no ale ten TVout :mur:

-> grzesiu

czytałem, że w laptopach to Intel raczej króluje, więc jakoś ostrożnie podchodze do AMD dlatego jak już pisałem - jestem wdzięczny za wszelkie sugestie i info :)

Jeszcze takie pytanie: które notki mają najlepsze matryce - oczywiście uogólniając - spośród tych z podanego segmentu cenowego

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co jeśli w TV nie ma euro? :D

ps.

ten ASUS wydaje się być ciekawy KLIK

-> grzesiu

czytałem, że w laptopach to Intel raczej króluje, więc jakoś ostrożnie podchodze do AMD dlatego jak już pisałem - jestem wdzięczny za wszelkie sugestie i info :)

Jeszcze takie pytanie: które notki mają najlepsze matryce - oczywiście uogólniając - spośród tych z podanego segmentu cenowego

IMO - w cenie i jakości tego nx7400 nie znajdziesz nic ciekawego. co do TV to zawsze możesz kupić kabelek na allegro (~30 PLN) i bawić się Power Stripe, albo zewnętrzną kartę (~150 wzwyż). Asus owszem, może być, kwestia indywidualnego wyboru. Sam zastanawiałem się nad tymi dwoma modelami.

Tu masz obszerną dyskusję o nx7400

Tu masz mój temat w tym samym przedziale cenowym (CM, PM, CD, C2D)

Powinieneś spokojnie kupić coś na CD, a nie wiem czy nie przypadkiem C2D (ale Acer ;) ) w tych pieniążkach.

Kwestia wyboru - powodzenia :wink:

pozdrawiam

sansaba

Edytowane przez sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

/]KLIK[/url]

-> grzesiu

Heh, wiesz, imho teraz to się wyrównało. Owszem, moze Core2duo jest lepszym prockiem od np. takiego Turiona X2. Co do CoreDuo vs Turion X2 to wygrywa Turion, ma obsługę 64bit, a wydajnosc jest prawie taka sama co CoreDuo. Pamiętam, ze kiedys niektorzy popierali wybór laptopa z prockiem "niebieskiej" firmy dłuzszym czasem pracy na baterii, i ogolnie mniejszym poborem pradu - Asus z siga trzyma "tylko" 4h na baterii, da rade obejrzeć dwa filmy, i jeszcze zostanie nam czas na napisanie jakiegos dokumentu czy posłuchania muzyki. Zaraz ktoś powie, ze intel ma "chłodne" procesory. Niestety tak nie jest. Turion X2 z właczonym Cool and Quiet podczas pracy w windowsie ma cały czas 40c, wentylator chodzi na minimum obrotow, co czyni go pratycznie niesłyszalnym, a laptopy z coreduo/core2duo grzeją sie dość sporo, i na pewno nie bedzie komfortowo uzywac laptopa trzymajac go na kolanach. Z tego co zaobserwowałem, na forum wszyscy polecają tego HPka, imho mozna miec za tą cene laptopa o lepszych parametrach i o równie dobrej jakości wykonania. (bo chyba nikt nie powie, ze Asus ma zle wykonczone czy brzydkie laptopy). To tyle odemnie, jezeli chcesz coś wiedziec więcej to pytaj - jak nie będe wiedział, to zapytam sie brata ktory pracuje w salonie COMESu i na notkach zna się troche lepiej odemnie.

BTW: Ja nie wiem czemu się wszyscy koniecznie chcą kupowac laptopa z CoreDuo czy chociażby z Pentium M - przeciez jezeli nawet na laptopie ktos wykorzystuje dwa rdzenie, to taki Turion bez problemu by starczył. A polecanie lapkow na starych procach typu Pentium M z GMA900 to głupota, gdy mozna miec za niewiele większą cene laptopa z często lepszym wyposazeniem i dłuzszym czasem pracy na bateriach z cpu AMD. Rozumiem jakby laptopy z prockami AMD były na chipsetach SiSa czy innego niezbyt dobrego producenta, ale teraz w większosci to chipsety NV, odpowiedniki tych co są w desktopowych płytach głownych.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dzięki za wszystkie rady i wypowiedzi - dziś już zdecydowałem - kupie Asus'a A6F-AP021H

Jakby coś to jest link do tej sztuki - chociaż zdjęcie chyba nie z tego modelu: http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1775/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

exo, bracie, zapalony pes-owcu ;)

napisz w miare mozliwosci jak sie pes sprawuje na tym konfigu :) bede wdzieczny

:twsited:

:D

nie ma sprawy - jak tylko lapek wyląduje w moich rękach sprawdzę jego "kompatybilność" z PES'em ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szybko wrzuciłem PESa by sprawdzić co i jak :)

no i:

rozdzielczość natywna czyli 1280 x 800 - detale na medium - i gierka śmiga jak oszalała :)

na high nie ma płynności - widać, że brakuje torche klatek.

Widać, że gdyby można nieco bardziej dokładnie regulować detale to by coś więcej niż medium uciągnęło raczej bez problemów.

Napisz czy takie odczucia ci wystarczą czy chcesz info z Frapsa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samego laptopa:

może gdy będę miał nieco więcej wolnego czasu to pokuszę się o recenzję :P , fotki itp.

Pierwsze odczucia:

Bardzo ciiiiichy - słyszalny niemal wyłącznie gdy uruchomi się napęd DVD.

Dosyć ciężki - choć niewiele miałem laptopów w rękach więc może waga jest w normie (2,8 kg) - wydaje mi się, że Lenovo jest lżejszy.

Matryca - bardzo dobre kolory. Podczas grania w PES widoczne jest jednak mocniejsze podświetlenie dolnej jej części. Jednak przy jaśniejszym obrazie wszystko wydaje się być ok.

Czas pracy na bateriach - nie mierzyłem dokładnie ale 3,5 godziny wytrzyma.

Wykonanie laptopa zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie - nic nie trzeszczy, nie skrzypi, nie ugina się. Ogólnie wszystko działa tak jak działać powinno.

Dodatkowo do laptopa dostałem torbe Asusa, myche optyczną, Windows XP recovery disc, nero, program do obsługi wbudowanej kamery i innych bebechów, instrukcja w języku polskim i angielskim, i kilka kabelków :) (s-video itp)

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi