rafa Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jak temperatury na CPU i GPU w idle i load? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jak temperatury na CPU i GPU w idle i load? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212033&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baols Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 AndyN Czy mógłbyś zmierzyć długość swojej chłodnicy? Szukałem na google ale na różnych stronach są różne wymiary. Mam zamiar kupić coolteka maxistream ale obawiam się, że nie zmieści mi się do obudowy. (za przednim panelem mam na wysokość około 41,18cm miejsca) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 AndyN Czy mógłbyś zmierzyć długość swojej chłodnicy? Szukałem na google ale na różnych stronach są różne wymiary. Mam zamiar kupić coolteka maxistream ale obawiam się, że nie zmieści mi się do obudowy. (za przednim panelem mam na wysokość około 41,18cm miejsca) 40cm (łącznie z "garbami" na króćce) x 13cm x 3cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baols Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie nie ma się co zastanawiać - kupię Coolteka. PS: Dziwi mnie tylko dlaczego na stronie producenta ta sama chłodnica wygląda zupełnie inaczej niż powszechnie nam znana. http://www.cooltek.de/Maxistream+120mm+Triple.html Edytowane 10 Lutego 2007 przez baols Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Bo już prawdziwe Coolteki nie są już produkowane :P Edytowane 10 Lutego 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 (edytowane) Po wymianie procesora na X2 patrząc na odczyty temperatur doszedłem do wniosku, że czas na zmianę chłodnicy Mając jednocześnie obie chłodnice przyszło mi do głowy porównanie ich wydajności Składniki WC (szczegóły konstrukcji w wątku o moim WC): -CPU - PowerX 2.0 -GPU - Abadon Pro -chipset - XC-1 -Eheim 1048 BIX2 z 2xQoltec 120mm na chłodnicy vs Cooltec Maxistream z 3xQoltec 120mm na chłodnicy Konfiguracja: -MSI K8N SLI Platinum (bios 3A modowany przez MurdoK) -X2 3800+ Toledo s939 -X1900XT PowerColor Sprawdziłem następujące ustawienia: * X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle * X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress * X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle * X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress Pobór prądu przez CPU i GPU według xbitlabs.com: * FX-62@2,8GHz - 130W: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...hootout_11.html * X1900XTX - 120,7W: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...er-noise_3.html Czyli co najmniej 250W do rozproszenia. Plus swoje skromne 5 groszy dorzuca chipset :) Każde z ustawień przy wszystkich wentylatorach (chłodnica, wnętrze obudowy) ustawionych na min. i na max. (dwa warianty) Kilka zastrzeżeń co do testu: * Nie porównujcie tych temperatur z odczytami z płyt innych producentów - różne płyty, różne biosy - rózne odczyty * same wskazania czujników z płyt mogą być niemiarodajne * Jako relatywne ten test jest całkiem sensowny. Zmieniony został jeden element (chłodnica) - reszta pozostała bez zmian. Można więc porównywać relatywny zysk/stratę na wydajności ---------------------- BIX2 X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max wentyle min. - po ok. 5 min. temperatura na jajkach sięgnęła 60 st i komputer się zawiesił ---------------------- Cooltec Maxistream Oprócz chłodnicy zmieniły się jednak też złączki i węże (z 12/15 na 8/10 Innovateka) X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max --------------------------- PODSUMOWANIE ---------------------- ---------------------- ---------------------- Wymieniłem Eheima1048 na pompkę Laing DDC-1plusT: http://www.alphacool.de/product_info.php/p...water-tank.html Zmieniłem kierunek obiegu wody: * eheim1048: pompka -> cpu -> gpu -> chipset -> chłodnica -> pompka * laing ddc1+T: pomka -> chipset -> gpu -> cpu -> chłodnica -> pompka (mniej węży, układ łatwiej się samoczynnie odpowietrza) X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max ---------------------------------- Edytowane 19 Marca 2007 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...