slavok Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Witam, Mam takie pytanko, potrzebuje zrobić sieć pomiędzy dwoma budynkami oddalonymi od siebie hmmm jakieś 500-600m w linii prostej, budynki się „widzą” i nie ma pomiędzy nimi żadnych przeszkód (drzew itp.) Jednym z tych budynków jest dom a drugim pawilon handlowy, potrzebuje stworzyć sieć bezprzewodową pomiędzy nimi (udostępnianie netu, wymiana danych itd.), teraz konkrety: w domu jest Internet adsl wiec pewnie będzie potrzebny jakiś router z ap by to podzielić, niezależnie od kompów, pytanie: jaki sprzęt wybrać ? i co będzie potrzebne, myślałem nad antenami kierunkowymi YAGA do tego jakaś radiówka w kompie - to w pawilonie, z drugiej strony (w domu) też YAGA i router z ap, np. Linksys WRT 54G i teraz czy tą YAGE można podpiąć do routera a rauterek do komputera już za pomocą skrętki ? jeszcze jedno pytanie jakie odległości (długości kabla) pomiedzy anteną a a radiówką, czy też routerem mogą być maksymalnie, bo przecież antenka musi być na zewnątrz a ten kabelek też kawałek mieć musi … Proszę o wasze rady, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Najlepiej modem ADSL + WRT54GL. Kompa w domu spokojnie podepniesz skrętką pod router. Jeżeli konektor zrobisz z bardzodobrej jakości kabla to 15 m nie będzie problemem. Dodatkowo możesz podkręcić moc nadajnika AP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) " i teraz czy tą YAGE można podpiąć do routera a rauterek do komputera już za pomocą skrętki ?" Można, musisz tylko kupić antenę z odpowiednim standardem wtyczki antenowej, ponadto, nie każdy router ma odkręcaną antenę, na co należy zwrócić uwagę. "jeszcze jedno pytanie jakie odległości (długości kabla) pomiedzy anteną a a radiówką, czy też routerem mogą być maksymalnie" 10 metrów to górny limit, powyżej stosuje się wzmacniacze, trochę kosztują niestety. Ogólnie to na każdy metr kabla 0,5dbi straty. Zwiększanie mocy w Polsce jest nielegalne ;) Edytowane 21 Października 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Prawo dopuszcza stosowanie urzadzeń AP pracujących na częstotliwości 2.4 GHz o mocy maksymalnej 100 mW. WRT54GL standardowo ma 28-30 mW. Więc podkręcenie mocy do 70-80 (dalej może być niebezpieczne dla AP, ale niekoniecznie) jest nielegalne ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) Prawo dopuszcza stosowanie urzadzeń AP pracujących na częstotliwości 2.4 GHz o mocy maksymalnej 100 mW. WRT54GL standardowo ma 28-30 mW. Więc podkręcenie mocy do 70-80 (dalej może być niebezpieczne dla AP, ale niekoniecznie) jest nielegalne ? :) Jesteś pewien co do tych 28-30 mW ?? Mój linksys pracuje (po wgraniu HyperWrt na 84 mW). I w gruncie rzeczy większa wartość może doprowadzić do uszkodzenia. Ale tak czy siak zmiana ta nie daje większych rezultatów, nie zaobserwowałem "znaczących" zmian, jedynie przy ustawieniach bardzo niskich i bardzo wysokich jest różnica ale np międy 60-80 już prawie żadna. Faktycznie popełniłem małą gafę, oczywiście można zwiększać moc sygnału ale nie powinna być ona większa niż 100mW. Mój błąd. Edytowane 21 Października 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 no to teraz panowie o konkrety prosze :) co wypada zakupić, jakiej firmy najlepiej itd :) Mowicie, ze przy np. 10 metrowych kablach nie bedzie problemow z połaczeniem ? zanikow sygnalow itd. ? ogolenie to z jakimi kosztami mam sie liczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 hmm jaką masz wersję WRT54GL ? Ja mam v 1.1 i na DD-WRT mam 28 mW. Zwiększenie do 80 daj dość znaczny rezulatat (u mnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) hmm jaką masz wersję WRT54GL ? Ja mam v 1.1 i na DD-WRT mam 28 mW. Zwiększenie do 80 daj dość znaczny rezulatat (u mnie). Wiesz głupio mi się przyznać ale nie powiem jaką mam wersję, sprzęt jest na gwarancji......bo ustawiłem moc na 105 mW. Padł całkowicie cały Wi-fi. :(. Wgraj HyperWRT + v1-v4 Thibor v14 dostępny tutaj http://www.openlinksys.info/downloads.php?...;download_id=75 Linkys z fabrycznym softem pracuje przy 64mW. @Slavok Kabel 10m http://www.allegro.pl/item133719256_gotowy..._smam_tncm.html 35zł WRT54GL-EU http://www.allegro.pl/item133331242_linksy..._36gw_wawa.html 255zł I do tego jakaś antena typu Yagi, tu wybór jest ogromny dlatego pozostawiam go tobie. Edytowane 21 Października 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwukwiat Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Prawo dopuszcza stosowanie urzadzeń AP pracujących na częstotliwości 2.4 GHz o mocy maksymalnej 100 mW. WRT54GL standardowo ma 28-30 mW. Więc podkręcenie mocy do 70-80 (dalej może być niebezpieczne dla AP, ale niekoniecznie) jest nielegalne ? :) Prawo jest mało precyzyjne w tej kwestii. Ograniczenie wypromieniowania 100mW istnieje, ale moc wypromieniowana mierzona jest 10m od urządzenia. Dla takiej odległości można ustawić nawet 4W w AP. Bramka WRT54GL może pracować stabilnie nawet z mocą 200mW, ale nie polecam: wzrost sygnału jest nieznaczny, poza tym wzrastają szumy przez co stosunek sygnału do szumu jest gorszy niż dla optymalnego w tym wypadku 80mW. Edytowane 26 Stycznia 2007 przez dwukwiat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) 10 metrów to górny limit, powyżej stosuje się wzmacniacze, trochę kosztują niestety. Ogólnie to na każdy metr kabla 0,5dbi straty. pamietaj, ze jest jeszcze kabel h1000, ktory tlumi troche mniej :) co do zwiekszania mocy ap to zobacz jak to na wydajność switcha wplywa Edytowane 26 Stycznia 2007 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2k7 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) hey, na te 500-600 metrów to ja stosuje panel 10dbi no góra 13 dbi i nie obawiaj sie ze to będzie mało bo napewno nie bedzie. Kable bez problemów wystarczy h-155 i nie ma zadnej potrzeby h1000(pozatym ten kabel jest gruby o średnicy ok 8mm, i nie praktyczny przy takich długosciach i jego prowadzenie), ja mam kable długosci nawet po 18m, AP uzywam Ovislink 5460 z APPRO daje możlwiość podkręcenia mocy do 150mW. U mnie przy stardowych ustawieniach przy mocy 63mW, z 13dbi panelelem działa mi to przy 1200-1400m bardzo dobrze. a teraz co i gdzie : Anteny: http://sklep.netus.com.pl/add2cart.php?product=50 AP: http://sklep.online.pl/index.php?page=shop...op&Itemid=1 i strona ze wsparcie dla APPRO: http://wifi.online.pl/ Edytowane 27 Stycznia 2007 przez ghost2k7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...