Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Witam wszystkich. Piszę do was, bo ręce mi opadają. Mam z kumplem połączone dwa kompy przy pomocy skrosowanego kabla i zintegrowanych sieciówek na płytach głównych. Siec służy tylko do przesyłania danych (nie do netu). Kiedyś było wszystko pięknie jak mieliśmy Win 2000 lub 98, później kabel leżał odłogiem aż do dnia wczorajszego. Postanowiliśmy wskrzesić połączenie a tu klapa. Połączenie jest, ale nie mamy dostępu do swoich udostępnionych plików. Obydwoje posiadamy XP Pro SP2. Siec była konfigurowana przy pomocy - > PREZENTACJI Komputery nie są wyświetlane w „Grupie roboczej”, (co widac na załączniku) Pokazywane są jedynie skróty w „Moje miejsce sieciowe” do udostępnionych folderów, lecz niestety próba jego otwarcia kończy się komunikatem (widocznym na załączniku). Próba wyświetlenia zasobów drugiego komputera poprzez opcje „Uruchom” i wpisaniu polecenia \\H\ kończy się komunikatem (widocznym na załączniku) W folderach udostępnionych wszystkie opcje typu – „odczyt, zapis, pełna kontrola….” Są na Zezwalam Kontrolki w prawym dolnym rogu pokazują prawidłowe połączenie 100,0Mb/s. Obydwoje posiadamy Firewall Sygate Personal, co widać na załączniku, lecz jego wyłączenie tez niczego nie zmienia. Załączam FOTKI Pomóżcie, bo wyczerpuje się psuchicznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytas Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 podaj wyniki funkcji 'ipconfig /all' z obu komputerow 1. karty sieciowe wlaczone? 2. sterowniki aktualne 3. kabel nie jest uszkodzony? przyczyn moze byc tysiace - a Windows , ze jest 'zamknietym' systemem jest ciezki w dochodzeniu do problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) Karty sieciowe są włączone tak i nie ma konfliktu ze sprzętem. Sterowniki aktualne na obu kompach Kabla nikt nie ruszał no i połączenie niby jest. Co do polecenia 'ipconfig /all' pojawia się okno i znika :| na obu komputerach. Jeszcze taki screen http://img215.imageshack.us/my.php?image=1wp0.jpg Edytowane 22 Października 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Jeśli wyskakuje komunikat o braku uprawnień tzn, że nie masz uprawnień. Proste. Problematyczne jest wyłącznie tylko to jak te uprawnienia aktywować. W windows XP Pro jest to bardzo utrudnione i słusznie, bo to system nie przystosowany dla użytkowników domowych. Ten poradnik załatwi sprawę. Musisz go wykonać na obu maszynach http://infojama.pl/81,artykul.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) Zrobiłem krok po kroku jak poradniku i wszystko jest ustawione poprawnie. Restartowaliśmy komputery i bez rezultatu. Polecenie 'ipconfig /all' niedziała nadal, nie widac komputerów w otoczeniu sieciowym. :cry: Zauważyłem jeszcze ze przez obydwa komputery nie są odbierane pakiety. http://img411.imageshack.us/my.php?image=pekietyqr2.jpg Edytowane 22 Października 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 witam start uruchom cmd ipconfig /all zle skonfigurowana siec jesli bedzie OK to: ping xxx.xxx.xxx.xxx do siebie nawzajem ( z konsoli ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Czy ustawiłeś nazwę grupy roboczej na obydwu kompach tak samo ?? Jak poustawiałeś karty sieciowe, adres IP maska podsieci itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) http://img309.imageshack.us/my.php?image=pingor7.jpg Takie cudo mi wyskoczyło że Adres IP musi byc określony. Czyli to błąd w konfiguracji IP ? Może spróbowac na przyznawaniu IP automatycznie ? Bo w tej chwili wygląda to tak: http://img198.imageshack.us/my.php?image=ipnq4.jpg Grupa robocza jest wpisana na obu - MSHOME Adres IP na krugim kompie to - 192.168.0.2 Maska podsieci 255.255.255.0 Edytowane 22 Października 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) http://img309.imageshack.us/my.php?image=pingor7.jpg Takie cudo mi wyskoczyło że Adres IP musi byc określony. Czyli to błąd w konfiguracji IP ? Może spróbowac na przyznawaniu IP automatycznie ? Bo w tej chwili wygląda to tak: http://img198.imageshack.us/my.php?image=ipnq4.jpg Grupa robocza jest wpisana na obu - MSHOME Adres IP na krugim kompie to - 192.168.0.2 Maska podsieci 255.255.255.0 W zasadzie to wszystko jest ok. Widzę, że nie umiesz używać komendy PING. Wpisz "ping 192.168.0.1" oczywiście z komputera który ma adres 192.168.0.2 i powiedz co Ci się wyświetla. Edytowane 22 Października 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 "Upłynął limit czasu żądania" Wyświetla się trzy razy i okno znika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 "Upłynął limit czasu żądania" Wyświetla się trzy razy i okno znika. Więc albo firewall blokuje Ci połaczenie, w co wątpię, albo kabel jest zły (nieskrosowany), bądź sieciówka uszkodzona. Czy kabel jest skrosowany ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Wyłączenie firewalla nic nie daje. Kabel jest skrosowany i nie był używany pół roku ale nie miało prawa się nic z nim stac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Wyłączenie firewalla nic nie daje. Kabel jest skrosowany i nie był używany pół roku ale nie miało prawa się nic z nim stac. Jeśli polecenie ping nie działa w żadną stronę tzn, że albo coś blokuje albo masz uszkodzony sprzęt albo namieszałeś porządnie w systemie. Ping to podstawa. Spróbuj ustawić IP ale tym razem z innego zakresu np 192.168.1.1 i 192.168.1.2. I potem znowu polecenie. Ponadto mówisz, że znika Ci okno po wpisaniu ipconfig/all ?? Jeśli tak to prawdopodobnie masz virusika bądź inne świnstwo. Przeskanuj antyvirem i Ad-Awar'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Teraz nastąpiło objawienie. :huh: Wyłączając firewalla siec zaczyna działac lecz momentalnie wywala mi jakiś komunikat którego nie nadążam przeczytac i rozłącza mi się Neostrada :angry: . Ale w tym czasie działa siec :blink: . Jest ping i moge bezproblemowo korzystac z zasobów sieci lecz aby znowu sie móc połączyc z netem musze zrestatowac komputer :-| Co mam z tego odblokowac abym niemusiał go wyłaczac ? Czu wogóle da rade ? http://img65.imageshack.us/my.php?image=firedw9.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Wejdź w "podgląd zdarzeń" i zobacz czy jest tam informacja odnośnie tego ostatniego błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 a moze jednak zapodasz wyniki ipconfig /all bo tak do smierci mozna zgadywac wywal tego FW tymczasowo polegaj na windzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Dziękuje wam wszytkim za poświęcenie dzisiaj czasu i pomoc. Reszta podam jutro bo muszę uciekac do pracy. Dziękuje jeszcze raz. Do usłyszenia jutro. Acha gdzie jest ten "podgląd zdarzeń" ? ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Panel sterowania==>>narzędzia administracyjne==>>podgląd zdarzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 A więc tak. Pogrzebalismy troszke w tym Firewallu i zaznaczyliśmy obydwoje opcje widniejącą na obrazku Obrazku I tak: Ja moge wchodzic do jego folderów sieciowych i robic co mi się podoba ale wpisując komende 'Ping' ukazuje się to co na Obrazku :blink: Żeby było jeszcze ciekawiej co około 10 minut wywala mi ten sam błąd i wszystko się rozłącza. Na jego kompie po wpisaniu komendy 'Ping' wszytko jest wyświetlane prawidłowo jak widac na obrazku nr2 lecz nie może wchodzic do moich folderów. :blink: Jeśli zaś ja wyłącze Firewalla sytuacja sie nie zmienia (z krugiego kompa nadal nie ma dostępu do moich folderów sieciowych), a dodatkowo wyskakuje mi błąd o którym wspominałem wcześniej (obrazek nr2) i rozłącza sie Neostrada i Połączenie sieciowe po czym aby je zrealizowac od nowa konieczne jest zrestartowanie komputera. Jednym słowem siec działa w jedną stronę, a żeby było jeszcze siekawiej co 5 minut wywala mi ten sam błąd i wszytko sie rozłącza :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 doświadczalnie stwierdziłem że najprościej w windzie skorzystać po prostu z kreatora sieci domowej... Uruchamiasz.. zaznaczasz mu co i jak.. a on sie resztą zajmie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 doświadczalnie stwierdziłem że najprościej w windzie skorzystać po prostu z kreatora sieci domowej... Uruchamiasz.. zaznaczasz mu co i jak.. a on sie resztą zajmie.... Który niewiele tu pomoże, bo firewall którego używa jest lekko mówiąc beznadziejny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...