Skocz do zawartości
Komornick

7300 Gt 1.2/256mb Zalman Vs. 7600 Gs 1.4/128mb Zalman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!! Mam problem. Chcę kupić grafike na PCI-E i mam na ten cel przeznaczone 430 zł. Pod lupą mam 2 karty:

- 7300 GT 1.2ns/256mb ZALMAN

- 7600 GS 1.4ns/128mb ZALMAN

Mam monitor 17' więc rozdzielczość w jakiej gram to 1024x768

Karte zamierzam podkręcać (modować) i teraz pojawia się problem. Co wybrać ?

- 7300 GT 1.2ns z większą ilością pamięci

czy

- 7600 GS 1.2ns z większą liczbą potoków i jedny vertexem więcej ale z wolniejszymi pamięciami i z mniejszą ich wielkością (128mb)

Czy to prawda że grając w rozdzielczości 1024x768 odpalając gry na max detalach brak 256 mb pamięci jest nieodczuwalny i nie ma co inwestować w jej ilość?

Czy moja płyta główna Asrock K8 939DUAL-VSTA Uli-1695 PCX/AGP będzie w stanie dać wystarczające napięcie na PCI-E żeby wykorzystać moda ?

Czy na tych dwóch kartach z 2 rewizji można bezproblemowo zrobić moda przy użyciu zworek i czy tak samo jest na rewizji 3 (nie chcę lutować - chociaż jak będzie trzeba to to zrobie) ?

Czy pamięci 1.4 podkręcaja się o wiele słabiej od 1.2 (gdzieś czytałem że różnica jest praktycznie żadna) co mogłoby doprowadzić do sytuacji w której 7300 GT 1.2ns/256mb zmodowany jest szybszy od 7600 GS 1.4ns/128mb zmodowanego ?

Wymieniłem chyba wszystkie bolączki które mnie i chyba wielu ludzi męczą. Proszę o pomoc i ewentualne nowe informacje w kwestii tych 2 kart.

Jeszzce raz podkreślam - że istotne jest dla mnie jak najbardziej komfortowe giercowanie w rozdziałce 1024x768. Dodam może jeszcze, że jestem w trakcie zmiany platformy z socket A na socket 939. Może ktoś mi doradzi co na to kupić. Oczywiście proporcjonalnego do karty (więc taniego).

Czy Asrock K8 939DUAL-VSTA Uli, A64 3000 Venice będą ok ?

I ostatnie pytanie. Obecnie działam na Celeronie D 2.53 GHz i płytce Asrocka z PCI-E x4. Czy duża jest różnica między PCI-E x4 i x16 ? Czy będe mógł wsadzić tą karte w slot PCI-E x4 ?

Mój mail:

buuucik@wp.pl

Edytowane przez Komornick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro grasz w 1024x768 to niema sensu pakowac sie w 256mb, ja bym brał 7600GS

Czy na tych dwóch kartach z 2 rewizji można bezproblemowo zrobić moda przy użyciu zworek i czy tak samo jest na rewizji 3 (nie chcę lutować - chociaż jak będzie trzeba to to zrobie) ?

Nowa rewzizja 7600GS niema zworek

Czy pamięci 1.4 podkręcaja się o wiele słabiej od 1.2 (gdzieś czytałem że różnica jest praktycznie żadna) co mogłoby doprowadzić do sytuacji w której 7300 GT 1.2ns/256mb zmodowany jest szybszy od 7600 GS 1.4ns/128mb zmodowanego ?

Pamieci 1,4ns to przemalowane 1,2ns więc to praktycznie to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi