Skocz do zawartości
zurg

Laptop 4-4,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję rady przy wyborze laptopa. Zamierzam go używać głównie do pracy - podstawowe znaczenie będzie miała wydajność procesora i pamięci RAM. NIE Acer. Moje preferencje:

Cena: 4000 - 4500 zł

Procesor: Koniecznie dwurdzeniowy

Pamięć RAM: 1GB najlepiej w jednej kości - łatwe do rozbudowy. Idealnie by było gdyby obsługiwał max. 4 GB. Najchętniej 667 MHz.

Dysk: Najlepiej SATA 5400 min. to 60 GB. Najchętniej 80 GB

Karta graficzna: W zasadzie element mało dla mnie istotny. Jednak lepiej nie zintegrowana.

Czas pracy baterii: Niezbyt ważny min. 2h

Dodatki:

System Operacyjny - zupełnie zbędny. Co wskazuje na Asus-a. Chociaż może się mylę?

Karta WI-FI - musi być

Nagrywarka DVD - musi być

Matryca: 15'' - 15,4''

Myślę o czymś takim:

http://www.agito.pl/product/33801?bid=40

lub może:

http://www.agito.pl/product/33205?bid=40

I podstawowe pytanie: Jak ma się wydajność AMD Turion do Intel CoreDuo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, za takie pieniądze to ja bym na Twoim miejscu myślał już o Core 2 Duo.

Mam dwóch kandydatów, przy czym w obu przypadkach konieczna jest wymiana pamięci na taką aby Ci odpowiadała.

1. Asus A6JC-Q138. T5500 i "nie- zintegrowana" karta graficzna, więc po zmiany kości pamięci powinno być wszystko co Cię zadowala.

2. HP Compaq nx6310 RH334EA. Również procek T5500, przy czym karta graficzna zintegrowana i matryca nie jest paronamiczna co ostatnio staje się standardem. No ale skoro nie określiłeś dokładnie, którą chcesz, to daję i taki pomysł. Tu również jest potrzebna wymiana pamięci.

Trudno byłoby Ci znaleźć coś gdzie jest 1* 1GB i to jeszcze 667MHz, więc abyś mógł być w pełni zadowolony tak czy inaczej potrzebna będzie pewnie ta wymiana pamięci, którą raczej nie każdy sklep umożliwia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Asus A6JC-Q138 - ciekawa propozycja. Karta graficzna aż za mocna na moje potrzeby ;)

HP COMPAQ nx6310 - grafika zintegrowana co niezbyt mi pasuje.

Moim priorytetem jest procesor i pamięć więc może faktycznie Core 2 Duo jest lepszy wyjściem.

Chyba faktycznie będę musiał zdecydować się od razu na wymianę RAMu. Jakoś nie mogę znaleźć nic odpowiadającego mi po tym względem.

Dwa pytania:

1. Jak dużo w praktyce zmienia karta zintegrowana/nie zintegrowana? Nie chodzi mi o same osiągi ale o dwie kwestie:

1) Korzystanie z RAM

2) Do czego jest mi niezbędna karta graficzna trochę lepszej jakości?

2. Nie miałem okazji korzystać z matrycy 15,4'' więc trudno mi oceniać jej zalety i wady w porównaniu do 15''. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi to zagadnienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

1) Karty "nie-zintegrowane" też mogą korzystać z pamięci ram jeśli im na to pozwolisz, więc to kwestia wydajności i "prądożerności".

2) Jeśli nie grasz, to do niczego. Zakładając, że gdybyś zajmował się jakąś zaawansowaną obróbką 3D, to być powiedział wcześniej ;)

2. Matrcya typu wide jest szersza, teoretycznie panoramiczna w rzeczywistości ma nieco inne proporcje niż tv panoramiczny. Jednak korzystanie z niej jest imho wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi