Skocz do zawartości
dywyn

300-350zl Na Nowa Plyte I Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam:

Ram DDR 512 CL 2,5, ModeCom MC-350, Obudowe i dysk 160GB na ATA.

Procesor to Celeron 2,2 na jakiejs tam plycie Asrocka i obie te czesci musze wymienic, bo wydajnosc tego Celerona jest poprostu tragiczna. Komputer wlasciwie nie slozy na ogol do grania, ale w czasie gdy ja go uzywam lubie odpalic sobie Lineage 2 (mmorpg), ktory z 256ramu i starym dyskiem dzialal lepiej na P IV 1,8 niz na tym C 2,2 (wymiana dokonana przez serwis).

Wybralem:

AMD Sempron 2800+ 64bit BOX /754/ lub ewentualnie AMD Sempron 2600+ 64bit BOX /754/

+

Asus K8N (nForce3 250) lub Gigabyte K8NS (nForce3 250)

Czyli okolo 330zl.

CZesci musza pochodzic z skelpu www.esc.pl

Zastanwiam sie co zrobic z grafika, bo w srodku siedzi GF 2 MX 200 i nie wiem czy nie lepszy bedzie uklad zintegrowany. Nie mam niestety dodatkowych funduszy i dalsza rozbudowa sprzetu NIE jest przewidziana w ciagu najblizszych lat, wiec kwestia rozwoju i starego gniazda mnie nie dotyczy.

Wiec GF2 MX czy zintegrowana VGA? Jesli zintegrowana to jaka plyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie moglbym dokupic jakiegos R9550 w umiarkowanej cenie ale czy okaze sie to lepszym (napewno tanszym) wyjsciem jesli idzie o wydajnosc?

Zapomnialem dodac ze mam w zapasie jeszcze R9700 tyle ze nie wiem czy on dziala, bo po wlozeniu do tego Asrocka, procz czarnego ekranu i wlanczaniu/wylancznia minitora co 1s nic wiecej sie nie pojawili. Transportowalem go 700km pociagiem w plecaku, wiec moze sie uszkodzil. Oczywiscie nie mam go jak sprawdzic, a czas mnie goni (najpozniej do czwartku musze wszystko zamontowac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YogiCK >> Napisał, że nie gra :).

Na twoim miejscu raczej poszukałbym P4 :). Sempron 64 bez oc to żadna rewelacja. Zamiast tego nForce 3 250 wziąłbym jakąś płytkę na GF6100, np: takiego ASRocka, zinegrowana grafika to karta wydajnościowo zbliżona do Radeona 9200, a więc sporo lepsza od GF 2 MX 200; poza tym posiada Pixel/Vertex Shader. Dodatkowo masz PCIEx16 i SATA2. Jak zależy ci na OC proca, to możesz brać to, co ja mam, ale będzie droższe.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Celeron D 315, 2266 MHz - nie sadze ze z tego procka za wiele wyciagne, szczegolnie na plycie ASRock P4V88+...

Na produktach Intela sie zupelnie nie znam i nie wiem, kra plyte z zintegrawana grafika plus jaki procesor wybrac, chodz naprawde mysle ze Taki S 2,8 nawet bez OC (moze delikatne + 200MHz) bylby wystarczajacy i jesli zintegrowany GF6100 bedzie wydajnosciowo na poziomie R9200 to juz naprawde super, bo bedzie dalo pograc sie od czasu do czasu w gry sprzed 3 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do celerona, to powinien się całkiem nieźle kręcić, w końcu to pierwszy z serii D. Daj w BIOS FSB na 166 (żeby się dzielnik przełączył).

Co do mobo na s754, to oprócz ASRocka jest chyba jeszcze:

- Gigabyte K8n51gmf-7, ale patrząc opinie o modelu na s939, ja bym go sobie odpuścił.

- ASUS K8N-VM (osobiście jakoś nie mam przekonania do płyt ASUS'a ze zintegrowaną grafiką - w BIOS pewnie nie będzie nic ciekawego).

- MSI K8NGM-V (trudno mi coś powiedzieć na jej temat, jutro może ściągnę BIOS i zobaczę, co to jest warte).

- BIOSTAR TForce 6100-7 (fajna do OC ale raczej będzie trudno w Polsce dostać)

- JETWAY 754GT3 (tańsza, mATX) oraz 754GT6-P (pełny ATX) - trochę droższe od reszty, ale naprawdę fajne do o/c (vpcu do 1,9V, vram do 3,15V, vNB do 1,35V, vLT do 1,3V... :blink: ). Mam tą ostatnią, stabilna i bezproblemowa.

Z proców polecam S2800+, tylko nowego. Delikatne kręcenie w jego przypadku to 800MHz :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Celeron D 315, 2266 MHz - nie sadze ze z tego procka za wiele wyciagne, szczegolnie na plycie ASRock P4V88+...

Nie prorokuj tylko podkrecaj.Szyna na 166 i juz bedzie duzo lepiej (2,8Ghz, ciagle mala jak na prescota, ale skok bedzie znaczny). A potem sprobuj ustawic szyne na 200 i masz 3,4Ghz. Oczywisce mierz temperatury i jezeli trzeba zmien dzielnik na pamieci/timingi (gdyby procesor nie chcial wstawac to predzej bedzie wina pamieci czy dzielnika pci/agp niz samego procesora), ale to pewnie wiesz. Co jak co, ale celerony D kręcą sie naprawde dobrze, wiec Twoj pesymizm jest calkowicie nieuzasadniony.

Aha - nie rozumiem, dlaczego ten asrock ma sie nie nadawac do podkrecenia celerona - przeciez 200Mhz na fsb ma wpisane w specyfikacje. Jedyne ograniczenie to pewnie regulacja v-core (nie wiem, czy ta plyta to ma), ale i bez tego 2,8Ghz wyciagniesz.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisaliscie podkrecilem tego Celerona do (co mnie strasznie zdziwilo) lekko ponad 3GHz, ale nawet z takim zegraem procesor ow byl zacznie mniej wydajny od S2,8, ktorego mam juz wraz strasznie slaba plyta Asus K8V-VM, na ktorej jak widze nie da sie wogole podkrecac przez biosa. Niestety nie ja bylem po to w sklepie, i przez pomylke w nazwie, zamiast K8NN w komputerze siedzi to cos (cale szczescie ze to nie moj komputer).

Za to udalo sie wygospodarowac dodatkowe 200zl na karte graficzna i mysle ze 7300GS w wersji 128MB np od GB bedzie karta calkiem ok.

Plus:

Na allegro mozna kupic w sumie za okolo 200zl Palit 7300 SONIC 128MB DDR3 500/1100 tylko gdzie ja to w Gdasnku kupie? :) Szkoda ze nie znam za dobrze tego miasta.

Edytowane przez dywyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi