Skocz do zawartości
UFO55

UPT i karty ETHERNET

Rekomendowane odpowiedzi

Normalnie na codzień prawie wszyscy syosują standart sieciowy ETHERNET (ewent z dopiskiem FAST).

Kto wie dlaczego stosuje się kabel UPT o ośmiu żyłach Cu skoro normalnie potrzebne są tylko 4 żyły???

Czy nie jest to jakiś absurd, żart historyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo w czasie ustalania standardu UTP cat5 (z wszystkimi przyrostkami) istnial ethernet 100Mb/s i powstatwal pierwszy standard ethernetu gigabitowego ktore korzystaly z 4 par... a ze teraz wystarcza 2.. nic nie szkodzi... sa do zakupienia kable 2 parowe... i tak wiekszosc kladzie na 4 parowych gdyz jak by co masz 2 pary w zapasie lub puszczanie 2 uzytkownikow jednym kablem (czesto stosowane w amatorskich sieciach osiedlowych) chcoc wedlog prawidel do gniazdka abonenckiego powinny isc przynajmniej 2 'pelne' kable...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem są trzy standarty "medium transmisyjnego" Ethernet'u 100BASE-Tx

1. UPT 5 4xCu - powszechnie stosowany

2. UPT 5 8xCu - na oczy nie widziałem takich kart, nawet w katakogach i cennikach

3. Światłowód - nie widziałem lecz słyszałem, że bywa stosowany

Czy to nie za dużo ton miedzi leży w Polsce odłogiem, jako że tysiące kilometrów kabla UPT leży i praktycznie nie jest to rezerwa techniczna. Z zasady wymienia się kabel na nowy, a nie szuka czy są sprawne żyły. Inna sprawa, że najczęściej tzw "informatyk" nie ma w tej sprawie żadnej wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi