Tomasz76 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 obecnie GF 7900GS palita to 559zł, asusa to 578zł, cena x1950pro shaphire to 615zł, a asusa to 617zł, więc różnica w cenie między kartami wynosi 37-55zł więc jest mała. W tym miesiącu chcę kupić kartę we wszystkich testach ati wychodzi lepiej ale dużo ludzi upiera sie nad GF? jak jest lepszy skoro w testach nie jest!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ja już się zdecydowałem na Hisa X1950pro 512 ramu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 jaka cena tego his-a bo palit 512 kosztuje 670-690zł? Też chyba wezmę ati go gf dopiero po podkręceniu zbliza sie do ati Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 No niestety 900zł ale chłodzenie jest całkiem niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbec Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 we wszystkich testach ati wychodzi lepiej ale dużo ludzi upiera sie nad GF? jak jest lepszy skoro w testach nie jest!?Ludzie tutaj kreca sprzet i wtedy gf jest lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ludzie tutaj kreca sprzet i wtedy gf jest lepszy Po mocnym O/C jakieś 5% ? Przepraszam może z 7 :lol: . Obie karty są dobre i nikt mi tu nie będzie wmawiał że GF jest bardziej opłacalny dla tych co nie kręcą. Zwłaszcza że na Allegro widziałem po 570 x1950PRO ,więc nie jest tak drożej od GF. No ale pewnie większość nadal sugeruje się żałosną recenzją /testem/porównaniem na egieldzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Przeczytałem topic i chciałbym zabrać głos w tej sprawie. Miałem 7600GS (kręciłem), potem miałem do testów 2 karty (7900GS Galaxy DDR3 1,2 ns i Club3D X1950PRO 1,2 ns - obie 256 MB). NVidie oczywiście kręciłem, ATi niestety się nie dało :) Po testach wnioski są następujące: kręcone 7900GS jest porównywalne ze stockowym (w moim wypadku 600/1400 MHz) X1950PRO... Gdzieniegdzie jest o kilka punktów % lepsze, gdzie indziej - gorsze. W moim wypadku o wyborze ATi zadecydowało jeszcze kilka czynników - AVIVO (zdaża mi się z tego używać, wygodne i wydajne IMO), ciche i wydajne chłodzenie Arctic Cooling ACCELERO X2 (nie podgrzewa mi kompa i jest niesłyszalne w budzie przy 3 x 120 mm @ 1200 rpm + Arctic Freezer 7 PRO), HDR + wygładzanie, przyszłościowe HDMI, no i wreszcie cena: za swojego X1950PRO zapłaciłem 649 PLN, za 7900GS od Galaxy musiałbym zapłacić od 590 do 630 PLN - więc różnica nie jest powalająca... Z cech wspólnych należy wymienić: HDTV ready, 2 x DVI. Może po stronie mojego radka stanęło jeszcze to co znalazłem w pudle, czyli: przejściówka zasilania, 2 x DVI -> D-SUB, płytka ze sterownikami (czyli standart) i to co zadziałało na +: płyta z pakietem oprogramowania Power (PowerDVD, PowerProducer, PowerImage i coś tam jeszcze, chyba 5 programów łącznie) Reasumując - jeśli lubisz kręcić - weź NVidie i ciesz się wynikami OC; jeśli zaś jesteś zwolennikiem tego co fabryka dała, ew. masz w planach minimalne OC (na X1950PRO naprawdę niewielkie, raczej dla satysfakcji) mozesz ze spokojem sumienia zdecydować się na ATi. Tak jak napisał Devil powyżej - różnice naprawdę są marginalne - w nowych tytułach jak na moje oko się ich nie odczuwa... Nawet jeśli Fraps pokazuje znaczną (teoretycznie :blink: ) różnicę w fps czyli ~10 (a bywa tak) to jakoś nie zauważam zwolnienia, cięcia, ani jakichkolwiek problemów z grami... Powodzenia w wyborach. pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sqter Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Sorki za lamerskie pytanie. Co to jest i gdzie się włącza ten słynny HDR ? Włączam ATI catalyst control center i nie widzę takowej opcji. moze ktoś mi rozwinie ten skrót HDR ? Po za tym, po zainstalowaniu najnowszych sterów z ATI - catalyst 7.2 , nie wstaje Windoza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Sorki za lamerskie pytanie. Co to jest i gdzie się włącza ten słynny HDR ? Włączam ATI catalyst control center i nie widzę takowej opcji. moze ktoś mi rozwinie ten skrót HDR ? Po za tym, po zainstalowaniu najnowszych sterów z ATI - catalyst 7.2 , nie wstaje Windoza.Nie rób off-topa :D Ale masz odpowiedź niżej :) High_dynamic_range_rendering; Obraz_HDR HDR żeby włączyć musi go dany tytuł obsługiwać - czyli inaczej szukaj w opcjach grafiki w giercach :) Ale z tego co się orientuję (bo nie giercze zbyt wiele) niektóre tytuły automatycznie włączają HDR jeśli mogą ;) Pozdrawiam sansaba Edytowane 11 Marca 2007 przez sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 A czy dla takiego 1950pro wystarczy zasilacz tagan 380W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 A ile masz na lini +12V? Ja mam 20A przy swojej zasilce i nie jest zle. Przy podkreconym procu, pod obciazeniem napiecie spada do 11.99V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Ponoć 22A a na 12V mam 12.27 w idle i najniżej widziałem 12.12 w stresie wg woltomierza (11.78 wg speedfana). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...