CKM18 Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 panowie mam już kupca na swoją stacjonarkę , i zamierzam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na raty komputer ( z racji ograniczonych funduszy 2550zł raty) wybrałem taki sprzęt w electro w. (ze względu na parametry i na to że mają raty 5%) ADVENT7105PL specyfikacja : amd sempron 3000+ (1,8ghz), pamięć 1024mb, dysk twardy 60gb, dvd - rw matryca wxga 15,4 karta graficzna ati x200, ms windows xp, opieka serwisow przez 12 miesięcy - moje pytanie brzmi czy warto ??? oraz czy ktoś posiada takiego notebooka i zna dokładniej jego parametry chodzi mi o szybkość dysku i pamięci ram, oraz inne rzeczy, chcę go używać głównie do przeglądania internetu,oglądania filmów i czasami odpale jakąś mniej zaawansowaną gierkę, pozatym czy ten sprzęt się do tego nada ???, i jak jest z dzwiękiem w tym laptopie aha i jeszcze takie pytanie czy warto kupić ten sprzęt w electro w ??? jak jest u nich z serwisem ??? z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalb1 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Nie kupuje się takich wynalazków, są tylko przyczyną wielu problemów.W tej cenie znajdziesz już markowy sprzęt z trochę gorszą konfiguracją. W/g mnie Advent, CA, Techmex itp należy omijać szerokim łukiem, najczęściej są to bardzo kosztowne oszczędności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) @ adalb1 święta racja ... @ CKM18 - nie ładuj się w takie wynalazki... Wiesz kto to montuje i na jakich podzespołach ?? Mam poważne obawy co do jakości tego wynalazku... Coś Ci się skiepści w takim laptopie i ... Wiesz jakiej jakości mają serwis ?? Jak szybko działa ?? Nikt nie lubi rozstawać się ze swoim sprzętem na długo ... Poza tym, w tej cenie ~2500 też coś znajdziesz, i jak poszukasz to na raty. Nielubiany MM, Komputronik (drogi) i sklepy internetowe też mają fajne oferty. Wystarczy poszukać... Ani www.google.pl ani www.skapiec.pl nie gryzą ;) Użyj tych wyszukiwarek, a napewno znajdziesz i sprzęt znanej marki, który będzie mniej probemowy i sklep z ratalnym systemem sprzedaży... Kilka propozycji - zajeło mi to może z 5 minut ... Przykładowo niżej dwa Acery i Benq - może nie najwyższe loty, lepszą opinie ma Benq raczej,ale ja na Acera nie narzekam... Napewno zaś lepsze niż ten wynalazek :wink: W cenie do 2500 mozesz nawet pokusić się o PM a do 3000 o CD... Naprawdę na skąpcu jest bardzo fajna wyszukiwarka... Poza tym poczytaj dział "co kupić" masz tam naprawde dużo propozycji do ~3000 PLN... W większości dużych sklepów z ratami też nie będzie problemu;) Acer na CM 420 - raty Acer na Turione MK36 - raty Benq na Sempronie 3,2 - raty pozdrawiam sansaba Edytowane 25 Października 2006 przez sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) adalb1 , sansaba - panowie to będzie mój 1 laptop , nieznam się na tym zbytnio, troche boje się kupywać w media bo słyszałem o nich wiele złego :-( , dzisiaj przypadkowo byłem w vobisie i zobaczyłem że mają raty 20 x 0% ( w takim wydatku fundusze na kompa zwiększają się do 3000zł) , tymbardziej że do nich mam blisko ( 17km) znalazłem tam coś takiego http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=874651 - ( + dokupiłbym do niego jeszcze 512mb ramu) czy na tym sprzęcie można już pograć w gry ??? i czy te acery są dobre żebym cieszył się nim w domu a nie czekał aż wróci z serwisu , pozatym mam takie pytanie turion ma 512mb cache a celerlon 1mb który procek jest lepszy ??? z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 25 Października 2006 przez CKM18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalb1 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Do nowych gier ten laptop zbytnio się nie nadaje, ale w tej cenie nic nie kupisz z odpowiednią kartą grafiki.Co do marki Acer, też nie jestem jej fanem, jest często krytykowana, ale są też osoby z nich zadowolone. Ja bym szukał wśród Toshib lub HP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) adalb1 - moge mieć tą toshibę http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=874527 za 2900zł + 300zł dopłaty do 1gb ramu, ale w niej jest karta ati radeon x200 a w acerze jest dużo lepsza karta grafiki i różnica w cenie toshiba jest droższa o 100zł - no ale w tej cenie zostają tylko 2 komputery na placu boju : toshiba i acer - teraz to już się pogubiłem co lepiej wybrać :-( no i oczywiśćie 2 różne procesory celerlon i turion Edytowane 25 Października 2006 przez CKM18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalb1 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ja wybrałbym Toshibę, ponieważ uważam, że powinna być bardziej niezawodna i jest solidniej wykonana, jeżeli w tym przedziale cenowym się obracamy. Zawsze jest coś za coś, czyli sprzęt lepszej firmy w gorszej konfiguracji. Decyzja jednak należy do Ciebie i Ty poniesiesz jej konsekwencje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 adalb1 - moge mieć tą toshibę http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=874527 za 2900zł + 300zł dopłaty do 1gb ramu, ale w niej jest karta ati radeon x200 a w acerze jest dużo lepsza karta grafiki i różnica w cenie toshiba jest droższa o 100zł - no ale w tej cenie zostają tylko 2 komputery na placu boju : toshiba i acer - teraz to już się pogubiłem co lepiej wybrać :-( no i oczywiśćie 2 różne procesory celerlon i turion Przedewszystkim - jedna szczera i prawdziwa wypowiedź :) Laptop w tej cenie nie służy do grania. Oczywiście, starsze gry możesz odpalić myśląc o jakimś "komforcie", nowsze raczej na zasadzie ciekawości "żeby zobaczyć czy chodzi" ... Pora pogodzić się z tą prawdą ... Co do samego wyboru z dwóch podanych przez Ciebie modeli - jak masz możliwość to zmacaj, obejrzyj, poczytaj testy ... IMO - skłaniałbym się do Acera i nie jest to "patriotyzm posiadacza". Po pierwsze: Turion będzie jednak oszczędniejszy jeśli chodzi o prądożerność. Po drugie - skoro grafika ma dla Ciebie znaczenie, to między X1300 a X200M jednak jest różnica... Wiesz w którą stronę ;) Po trzecie: Turion VS. Celeron M380... Raczej turion (64 bity, nowsza architektura, generalnie wydajniejszy). Jeśli już Celeron to M420. Po czwarte: jedyny minus tego rozwiązania "Acer" ... No cóż, osobiście uważam (a troszkę budżetowych lapków się przez moje łapki przewinęło, sam szukałem czegoś ale wreszcie stanął piecyk w pokoju ;) ), że w tanich laptopach jakość montażu jak i użytych podzespołów jest naprawde porównywalna... Więć moje wskazanie - Acer. Jednak wybór należy do Ciebie... Jednak jeśli znajdziesz podobny konfig HP, Asusa, Toshiby, jak radzi @ adalb1... To lepiej brać coś z tego ;) Bo możesz nie mieć tyle szczęścia do bezawaryjnego Acera co ja ;) pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...