Skocz do zawartości
Adam78

Kto jest większym złodziejem?

Kto jest Waszym zdaniem bardziej nieuczciwy: "producenci" software/audio/video zadajacy za ograniczone prawnie i funkconalnie produkty sumy wielokrotnie przewyzszajace ich faktyczna wartosc, czy userzy nielegalnie kozystajacy z pirackich kopi w  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Kto jest Waszym zdaniem bardziej nieuczciwy: "producenci" software/audio/video zadajacy za ograniczone prawnie i funkconalnie produkty sumy wielokrotnie przewyzszajace ich faktyczna wartosc, czy userzy nielegalnie kozystajacy z pirackich kopi w

• userzy
      15
    • producenci
      35
    • trudno powiedziec
      15
    • ceny nie sa wygorowane
      5

Rekomendowane odpowiedzi

wg mnie zasady rynku coraz mocniej (choć nadal słabo) zaczynają u nasz działać. weźmy gry - ok nówka kosztuje 100zł większości producentów. ale przecież jest rynek gierek starszych (np 1 rok) i tu można już całkiem fajne pozycje znaleźć za przyzwoite cenki - np Baldurs Gate. może głupie pytanie ale czy musisz od razu grać w neverwinter nights? BG zajmie ci pół roku, potem NN stanieje. z użytkami jest tak samo.

Ciekawe... :/

Moze mi powiesz gdzie moge kupic Corel Draw 7.0 za np. 100 zl? Albo mi wyjasnisz jak to sie dzieje ze WinXP HE kosztowal w ostatnia sobote w sklepie 427 zl, a Win98SE 465? Moze mi powiesz czemu Mikrosyf mimo to niedlugo zakonczy wspieranie 98? Bo calej masie ludzi te starsze programy czy okienka by wystarczyly i nie mieliby zadnej motywacji, by placic ciezkie pieniadze za te nowe.

Producentom zalezy na zbiciu jak najwiekszej kasy, dlatego WYCOFUJA starsze programy uzytkowe i systemy operacyjne ze sprzedazy. I w zamian na ogol nie daja niczego o wiele lepszego... :twisted:

corel draw 8 kosztuje 229 zł (balta) ale można go dostać taniej. o co ci chodzi - nie sądzisz że proponowanie 100 zł za to co oferuje ci corel jest nieuczciwe :?: . imho 229 zł za ten soft to przyzwoita cena.

czemu ms ma taką politykę a nie inną nie wiem, nie jestem programistą, ale na pewno chodzi o kasę. i jakby mnie, usera, co woli 100razy XP niż 98, bo używam programów użytkowych, miałoby to kosztować więcej, że ms bedzie dokładał na starożytną technologię to powiem ci że mam to gdzieś.

update - www.esc.pl - corel 8 za 198zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykl prawda stoi mniej więcej po środku, jeśli producenci nie zdzierali by z userów skóry to nie było by takiego procederu jak piractwo. A oni mysla że bedę zdzierać skóre i piractwo wytępią, tylko że źle myślą, nich obniżą ceny to sa m chętnie kupie sobie oryginał za rozsądne pieniądze.

A może to jest odwrotnie: ceny są wysokie na skutek piractwa, a piractwo nie występuję z powodu wysokich cen? :)

Poza tym i tak większość polskich userów jak będzie miała do wyboru: 20pln, albo ściągnąć za friko to wybierze to drugie. Bo przecież każdy musi mieć 20 nowych gier na miesiąc. I nie oszukujmy się, że wszystko zmieni się z cenami.

A teraz pytanie:

Jakie ceny uważalibyści za "odpowiednie" w kategoriach

1. gra

2. windowsy

3. office

4. cd z muzą

5. dvd z filmem

6. inna kategooria, którą uważacie za wysoką

:?:

Przedewszystkim nie każdy ma możklwosć sciągnąć sobie wszystko za friko, pomysl jaki ułamek procenta userów w polsce dysponuje łączem takim żeby wogóle mysleć o sciągnięciu jakiejkolwiek gry.

PO drugie wyrażam swoją opinie i jej nie zminie, chętni bym zapłacił nawet 50 a nie 20 zł za oryginał ale czy kiedykolwiek do tego dojdzie to nie wiem. Następna sprawa czy potrzebny ci jest office ?? jeśli jesteś zwykłym użytkownikiem domowym to nie wykorzystujesz ani 3% jego możliwości, a do domu można sobie kupić albo MS works za 250 chyba albo sobie zainstalować darmowego Open OFfice'a. Używasz czegoś co ci jest zbędne i narzekasz że jes drogie ale to nie jest produkt przeznaczony dla ciebie człowieku. To jest błędne koło bo każdy goni za nowym numerkiem żeby zaszpanować przed kumplem "bo ja mam już nowego office'a czy windows'a". Filmy czy muzyka to zgodzę się , mają cenę wogóle nie adekwatną do zawartości, ale gry czy oprogramowanie jest tylko trochę za drogie. Ktoś wcześniej napisał że Xp pr okosztuje 1500 zł i on tyle nie będzie płacił a ja pytam po co ci pro a home nie wystarczy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, no właśnie - neo_x - ty nawet nie wiesz, że możesz kupić winde XP prof za 650zł :!: a inne jeszcze taniej - np home za 398, nawet nie chciałeś się tym pewnie zaineresować.

a poza tym czy komukolwiek SIĘ CHCIAŁO poszukać aletrnatywę dla np. ms office? czy ktoś widział że jest coś takiego jak star office lub open office i inne?

nielegalność z lenistwa?

czy nie sądzicie, że z tego lenistwa wynikają te ceny - ms office 2200zł 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

corel draw 8 kosztuje 229 zł (balta) ale można go dostać taniej. o co ci chodzi - nie sądzisz że proponowanie 100 zł za to co oferuje ci corel jest nieuczciwe :?: . imho 229 zł za ten soft to przyzwoita cena.

czemu ms ma taką politykę a nie inną nie wiem, nie jestem programistą, ale na pewno chodzi o kasę. i jakby mnie, usera, co woli 100razy XP niż 98, bo używam programów użytkowych, miałoby to kosztować więcej, że ms bedzie dokładał na starożytną technologię to powiem ci że mam to gdzieś.

update - www.esc.pl - corel 8 za 198zł

No z tym Corelem to moze rzeczywiscie nie jest az tak tragicznie (ale i tak uwazam ze takiego corela 4 czy 5 powinno sie moc sciagnac for free ;) )

A co do Windowsow - IMHO soft powinien byc rozwijany i wspierany dopoty, dopoki beda chetni do jego uzywania. Np. VW dalej produkuje czesci do garbusa :)

Ja poki co nie mam ochoty przesiadac sie na XP, bo nie chce na razie kupowac sobie 2 x wiecej RAMU itd.

Co sie zas tyczy MSOffice i jego zamiennikow - ostatnio zlozylem kolejny komp, tym razem ojcu do kancelarii adwokackiej. I co tam zainstalowalem? :) OpenOffice 1.0.1 :) Tak wiec mozna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, no właśnie - neo_x - ty nawet nie wiesz, że możesz kupić winde XP prof za 650zł :!: a inne jeszcze taniej - np home za 398, nawet nie chciałeś się tym pewnie zaineresować.

a poza tym czy komukolwiek SIĘ CHCIAŁO poszukać aletrnatywę dla np. ms office? czy ktoś widział że jest coś takiego jak star office lub open office i inne?  

nielegalność z lenistwa?

czy nie sądzicie, że z tego lenistwa wynikają te ceny - ms office 2200zł 8O

ja wiedzialem, ze jest star office :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi