Skocz do zawartości
Kuba14

Gigabyte Ga-k8vt890-9

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj podkręcić, to się dowiesz :). A tak na poważnie, to Gigabyte i VIA to bardzo złe połączenie, jesli chodzi o oc, choć mimo wszystko liczyłbym na HTT na poziomie przynajmniej 250MHz.

Żeby nie było, że spamuję, to pobawiłem się trochę BIOSem do tej płytki - odblokowałem dzielniki 150 oraz 183 dla pamięci - powinny się przydać do niedzielnego oc :). Acha, nie grzebcie przy tej płycie modbin'em, bo można narobić niezłego syfu...

K8VT890_9__rev_1.0___1.1__f5_mod.zip

Oczywiście flasciach!esz na własne ryzyko i tak dalej...

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie jeszcze zeby moze opchnac tego Gigabyte'a i kupic Asrocka :D ale juz chyba nigdzie Asrocka nie dostane.....

no nic pobawie sie w oc pozniej. a moze ktos z forum ma te plytke oprocz mnie? i moze cos o niej ciekawego powiedziec?

ps. z tego co wiem to plyta nie ma blokady pci, wiec do ilu moge podniesc fsb zeby nie uszkodzic kart pci i dysku hdd?

ps2. podnioslem fsb na 210mhz i temp chipsetu przy zamknietej budzie wynosi 43, a proca 40 jak otworze bude to chipset ma 39 a proc 36. krecic dalej czy moze zmienic chlodzonko na chipsecie?

AHA NO I OCZYWISCIE TEMP MIERZONE PODCZAS TESTU W PRIME95

Edytowane przez Kuba14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to plyta nie ma blokady pci, wiec do ilu moge podniesc fsb zeby nie uszkodzic kart pci i dysku hdd?

A skąd to niby wiesz? Przecież VIA KT890PRO ma blokadę PCIEx/AGP/PCI, nawet w BIOS masz funkcję: Async AGP/PCI Clock <_<

Kręć dalej, nie marudź...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie VIA K8T890PRO tylko VIA K8T890 i w biosie nie widzialem takiej funkcji jak Async AGP/PCIClock... narazie dziala na FSB 223 co daje mi 3200+ :)

jak z temperaturami? ps. poszukam jeszcze w biosie tej funkcji, ale raczej tego nie ma... - szukalem ale niema

ps2. a gdzie moge sprawdzic aktualna szybkosc pci? bo w everescie sie tego nie doszukalem...

ustawilem sobie w biosie szyne htt na 800mhz i teraz everest pokazuje 889mhz a wczesniej pokazywal 1111 jak ustawilem na 1000 w biosie ;)

za to mam funkcje 'Auto detect DIMM/PCI clock' jest ona ustawiona na disabled. co ta opcja daje?

//edit: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...mp;hl=k8vt890-9 ;) tu jest napisane ze plyta nie ma blokady pci i pci-e... :( czyli se nie popodkrecam... bede musial to sprzedac i kupic asrocka albo dfi ;)

Edytowane przez Kuba14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA KT890 ma blokadę PCIEx/PCI, ale to jest Gigabyte, więc wszystko możliwe...

Jak zmodyfikowalem? Opis w sygnaturze.

Async AGP/PCIClock faktycznie nie ma - popierniczyło mi się z gigabyte na KT800PRO. Odblokować się nie da, bo brak fizycznie tej opcji w bios.

Spróbuj dać kolejno: 233, 240, 266 - może przełączą się dzielniki, jeśli ta płyta rzeczywiście nie ma blokady. Jak będą stabilne, to znaczy że wszystko ok. Jak nie da rady, to pozostaje clockgen i cpufsb...

Auto detect DIMM/PCI clock służy do wyłączenia nieużywanych slotów PCI/DIMM - ma to zmniejszyć zakłócenia elektromagnetyczne. Do oc lepiej zostawić na disabled.

YogiCK >> VIA ma blokadę - tutaj koleś wycisnął HTT297MHz http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=18114

Bez blokady nie byłoby to raczej możliwe :).

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB dalem kolejno 233, 240, 266 i nic to nie dalo. zostalo na 266 i na tym ustawieniu plyta nie chce wstac. Clockgen i CPUFsb nie dzialaja na mojej plycie glownej.

Auto detect DIMM/PCI Clock ustawilem na disabled.

powiedzcie mi jak sprawdzic szyne PCI i PCI-E? w everescie tego nie widze. jakie fsb (htt) moge ustawic zeby nie uszkodzic kart pci i dysku hdd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź generator FSB na płycie (to taki scalak prawdopodobnie ze znaczkiem ICS).

Mam nadzieję, że HT dałeś na 600MHz, a pamięć na 133MHz? I timigni ręcznie (CAS-TRCD-TRP-TRAS-CR) 2,5-4-4-8-1T?

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiec dziala na 200MHz (teraz juz na 223;)), HT 800, w timingach moge zmienic tylko CL i mam to ustawione na 2

scalak to:

CA5303650507953201BF

pamiec za chwile zmienie na 133, i ht na 600.

jeszcze w clockgenie i cpufsb ustawie ten scalak

//edit: dalem htt na 600, ustawil sie na 667 MHz, pamieci jak ustawilem na 133 to sie ustawily w 144, dalem na 100 to sie ustawily w 123

za chwile wlaczam clockgena i cpufsb

aha i timingi ramu sie ustawily na 2-2-2-5 CR2T

No i w clockgenie ani w cpufsb nie ma do wyboru tego scalaka.... czyli sobie nie popodkrecam. jeszcze sa jakies inne mozliwosci?

Edytowane przez Kuba14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi