orzi Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Więc na wstępie konfiguracja: Pentium D 2,8GHz@3,06GHz. Kingston HyperX 512MB 200MHz@214MHz Asrock Conroe 865Pe 80GB SATA 8MB MSI Geforce 4 TI4200 128MB 8x 250/500@333MHz/594MHz Problemy występują w grach a największe w GTA:SA gra jest spod znaku Nvidia wiec nie powinno być problemu a jednak.... gra chodzi strasznie wolno ok 22fps a czasami spada do 20fps co jest raczej niegrywalne rozdzielczość 1024x768 lub 800x600 32bit i na na każdym z tego bez zmian... bajery wyłączone jakość medium coś jest nie tak ale co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 16 bit ustaw ;] A jak nie pomoże to może nowsze stery... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 16 bit ustaw ;] A jak nie pomoże to może nowsze stery... 16bit w sumie nie dało jakiegoś super efektu +/- 4fps a sterowniki próbowałem najnowsze i jeszcze gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Na 4Ti da się grać w tę grę, przy takim konfigu tym bardziej. Tryby 16 czy 32-bit nie robią dużego wrażenia na tej grafice. Tym bardziej, że sterowniki są optymalizowane już od dawna pod 32-bit czyli 24-bit + 8bit alpha blending. Sprawdź dwie rzeczy: obciążenie procesora pod grą (ewentualnie jednego z rdzeni), oraz czy zainstalowałeś sterowniki do AGP na płycie. BTW ... jakie sterowniki do GF? Możliwe też, że Pentium D nie radzi sobie dobrze z tą grą. Poszukaj wtedy patch'a do gry, może jest poprawiający współpracę z dwurdzeniówkami; lub zajrzyj do Release Notes w najnowszych sterownikach ForceWare - może nVidia rozwiązała jakiś problem z tą grą, która Ciebie także dotyczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Na 4Ti da się grać w tę grę, przy takim konfigu tym bardziej. Tryby 16 czy 32-bit nie robią dużego wrażenia na tej grafice. Tym bardziej, że sterowniki są optymalizowane już od dawna pod 32-bit czyli 24-bit + 8bit alpha blending. Sprawdź dwie rzeczy: obciążenie procesora pod grą (ewentualnie jednego z rdzeni), oraz czy zainstalowałeś sterowniki do AGP na płycie. BTW ... jakie sterowniki do GF? Możliwe też, że Pentium D nie radzi sobie dobrze z tą grą. Poszukaj wtedy patch'a do gry, może jest poprawiający współpracę z dwurdzeniówkami; lub zajrzyj do Release Notes w najnowszych sterownikach ForceWare - może nVidia rozwiązała jakiś problem z tą grą, która Ciebie także dotyczy. Więc tak na jednym rdzeniu obciążenie procka wynosi ok 80% a na dwóch 60%. AGP jest zainstalowane... sterowniki nic nie dają ani patch.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Mam tą samą grafe co Ty i u mnie gra chodzi płynnie 1024x768 ale w 16bit'ach ( jakieś 40 klatek miałem jak sprawdzałem Frapsem )... Ustaw w opcjach sterowników na 'Wysoką wydajność', powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Mam tą samą grafe co Ty i u mnie gra chodzi płynnie 1024x768 ale w 16bit'ach ( jakieś 40 klatek miałem jak sprawdzałem Frapsem )... Ustaw w opcjach sterowników na 'Wysoką wydajność', powinno pomóc.No tylko ze jakos grafiki spada wiec co to za wyjscie a i tak roznica bedzie kilka % wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 dokładnie, spróbuj ze sterownikami 41.09WHQL lub 45.23WHQL - najwydajniejsze pod GF4Ti/MX. Tyle, że mogą mieć problemy z dwurdzeniówką - tego nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Mam tą samą grafe co Ty i u mnie gra chodzi płynnie 1024x768 ale w 16bit'ach ( jakieś 40 klatek miałem jak sprawdzałem Frapsem )... Ustaw w opcjach sterowników na 'Wysoką wydajność', powinno pomóc. 40 klatek masz na sprzęcie w opisie ? Jakieś o/c stosowałeś czy nie ? dokładnie, spróbuj ze sterownikami 41.09WHQL lub 45.23WHQL - najwydajniejsze pod GF4Ti/MX. Tyle, że mogą mieć problemy z dwurdzeniówką - tego nie wiem. Ok wypróbuje te sterowniki i wieczorem napisze czy jest poprawa. Tak ogólnie włączyłem fast-write na karcie i jest +/- 2fps więcej ale nadal uważam że mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Masz zasyfiony system. Przy słabszych procesorach ta gra chodzi jak trzeba na Radku 9600pro bez AA i Radku 7500 na obniżonych detalach w 1024x768. Twoja karta plasuje się pomiędzy tymi, blisko 9600pro. Do tego jeśli problemy są także w innych grach, to albo system masz zasyfiony albo wyłączone przyśpieszenie AGP itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Wypróbowałem te sterowniki 45.23whql i niestety bez poprawy a nawet trochę słabiej niż na sterownikach 44.03 gdyż w grze spadło ok 4fps i w benchmarkach -5%. System jest postawiony od tygodnia nic na nim nie było robione, defragmentowany i nigdy nie było instalowane nic niepotrzebnego... AGP x8 włączone i wszystkie inne funkcje też... Eh nie wiem już co robić. Może formata zrobię ale jak nie pomoże to lipa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Jeśli masz opcję w biosie USWC dla grafiki lub podobną to włącz ją! Jeśli nie ma to znaczy że jest włączana automatycznie. FastWrite i Sideband Adressing też minimalnie przyspieszają kartę. Z tym że Sideband znacznie więcej. Hmmmm... myślałem że używasz nowszych sterowników niż 4x.xx, stąd podałem Ci te dwa - oczywiście wszystkie wersje pomiędzy będą równie wydajne, jeśli nie bardziej, jednak np.45.23 nie powoduje tylu problemów w niektórych nowszych grach. Na twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze jakieś nowe sterowniki, a tym bardziej przy Pentium D. Nie jestem pewien, ale chyba wersja 7x.xx była ostatnią wspierającą GF4Ti/MX, ale "głowy nie dam sobie uciąć". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Jeśli masz opcję w biosie USWC dla grafiki lub podobną to włącz ją! Jeśli nie ma to znaczy że jest włączana automatycznie. FastWrite i Sideband Adressing też minimalnie przyspieszają kartę. Z tym że Sideband znacznie więcej. Hmmmm... myślałem że używasz nowszych sterowników niż 4x.xx, stąd podałem Ci te dwa - oczywiście wszystkie wersje pomiędzy będą równie wydajne, jeśli nie bardziej, jednak np.45.23 nie powoduje tylu problemów w niektórych nowszych grach. Na twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze jakieś nowe sterowniki, a tym bardziej przy Pentium D. Nie jestem pewien, ale chyba wersja 7x.xx była ostatnią wspierającą GF4Ti/MX, ale "głowy nie dam sobie uciąć". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Jeszcze jedno co przychodzi mi do głowy, to instalacja najnowszego directx9c october 2006 update. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) Jeszcze jedno co przychodzi mi do głowy, to instalacja najnowszego directx9c october 2006 update. Ok directx sie ściąga, zobaczymy co będzie. Ale to chyba problem tylko z tym gta jest gdyż choćby w 3dmarku03 mam 2tyś pkt na tym gf więc nie tak zle Ok zainstalowałem najnowszego directa i bez zmian... Jutro zainstaluje od nowa windowsa i wszystko Edytowane 25 Października 2006 przez orzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 a VSync w GTA SA kolega wyłączył?? (vertical sync) :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 a VSync w GTA SA kolega wyłączył?? (vertical sync) :> tak wyłączone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) 40 klatek masz na sprzęcie w opisie ? Jakieś o/c stosowałeś czy nie ? Owszem, o/c było. Procek puszczony na ok 2400MHz, grafa 300/600MHz - odpowiednio rdzeń i pamięci. Ciężko mi powiedzieć jakie stery wtedy używałem, na tamten czas, chyba najnowsze. Pozdrawiam Edytowane 26 Października 2006 przez Muniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Na 4Ti da się grać w tę grę, przy takim konfigu tym bardziej. Tryby 16 czy 32-bit nie robią dużego wrażenia na tej grafice. Tym bardziej, że sterowniki są optymalizowane już od dawna pod 32-bit czyli 24-bit + 8bit alpha blending.Tylko że GTA:SA jest takie dziwne jeśli chodzi o engine... U mnie w 1024x768 na radku 9700 pro potrafiło przyciąć na 32 bit... Także na GF 4 Ti w 32 bitach raczej płynnie nie będzie... Stery do chipsetu też zainstalowane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 wszystko zainstalowane... sprawdziłem na większym taktowaniu procka i na 3600MHz też jest lipa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) :blink: Puść wyżej grafikę- może dławić. U mnie na konfigu z opisu bezproblemowo 40-50klatek:/ Ale dopiero po podkręceniu... Albo może poprostu coś się gryzie? EDIT: Widzę że masz nieźle wykręconą... To może poprostu gierka nie chce chodzić i mówi słynne powiedzonko "p* nie robię" ? Edytowane 26 Października 2006 przez AKa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Instalacja windowsa od nowa nic nie dała niestety... Teraz jeszcze coś dziwniejszego sie dzieje z gta... otóż gram ok 5-10min i po chwili gra dostaje kopa klatki rosną od 40 do 60fps tyle ze nie plynnie a tak szarbią ale gra lata aż za mocno mimo iż frame limiter jest włączony... nie wiem już o co chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...