Skocz do zawartości
Gość

Drzewko Cytrynowe

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie chcialem wymienic doswiadczenia :P

bo wyhodowalem sobie z pestek takie dwa fajne w doniczkach. maja juz jakies poltora metra wzrostu tak na oko troche ponad 10lat od wykielkowania. orietuje sie ktos kiedy powinny zaczac owocowac? bo czytalemw necie ze po 10latach, a u mnie nawet nie kwitly jeszcze :(

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.Roślinki tropikalne wymagają specyficznych warunków hodowli.Jeśli sie je w miare możliwości spełnia rezultaty są pozytywne :rolleyes:

Czy też myślisz o czymś takim?

Dołączona grafika

W przypadku drzewek cytrusowych można by zastosować okienko z plexi no i obudowa typu big tower by się przydała

Kiedyś sobie chodowałem cytrynkę (bez obudowy komputera) i po 5 latach miałem pierwsze owoce, niestety po pierwszym owocobraniu drzewko zdechło :(

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi, poprawilem orty

talib666, cytryny nie potrzbuja jakis specjalnych warunkow, moje rosna na parapecie:P

cvir, nie trzeba szczepic, czytalem ze maja same z siebie:P

M4TEUSZ, moje to nawet do bigtowera nie wejda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje też sobie rosną na parapecie :-) zaszczepione więc raz na rok (ostanio nawet dwa) kwitną - fajny zapach w domu wtedy się unosi - to samo z mandarynkami.

no moje jeszcze nie kwitly nawet :/ czytalem ze te sadzonkowe po 2-3 latach owocuja a te z pestki "troche dluzej"(po 10).

probowales je zepylac?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam. Tylko pewien nie jestem czy to cytryna czy mandarynka... Bo wsadziłem i takie i takie pestki. Ma już ze 3 czy 4 lat i mierzy jakies może 1,5m. Może troszke mniej. Nie kwitła jeszcze ;)

Mi coś moją ostatnimi czasy wpiernicza i nie chce rosnąć :/

Mnie kiedyś żarła gąsienica liście, złapałem ją i do pierdla. A potem wyhodowałem z tego ćmę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe talib :-) przesadzasz - nie wiem na czym polega dokładnie szczepinie ale napewno nie jest to denaturat:D Btw. Szczepia się pierwsze drzewko - potem rozmaną się nie przez pestki (a potem znów szczepienie...) tylko poprzez szczepki(nie zadużo tu tych "szczepów":P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie chcialem wymienic doswiadczenia bo wyhodowalem sobie z pestek takie dwa fajne w doniczkach. maja juz jakies poltora metra wzrostu tak na oko troche ponad 10lat od wykielkowania. orietuje sie ktos kiedy powinny zaczac owocowac? bo czytalemw necie ze po 10latach, a u mnie nawet nie kwitly jeszcze

Trza zapylić misiu, jak cytryna ma kwiaty to musisz podejść do niej z pędzelkiem i pomaziać pylniku i przenieść pyłek na zalążek :P i tak z każdym kwiatem jaki wypuści cytrynka, w warunkach naturalnych zajmują się tym pszczółki, trzmiele i inne stworki ;) w domu nie ma tego kto zrobić dlatego też nie masz owoców mój drogi :P nazywa się ta czynność sztucznym zapylaniem, poczytaj trochu o hodowli to będziesz wiedział wiecej. Oczywiście to nie daje 100% gwarancji że dojdzie do owocowania.

Cytryna jest bodajże rośliną owadopylną.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic wam nie urośnie na oknie, a jak już to marne ;) to tak samo jak z konopiami, które trochę znam. to rośliny światłolubne więc na oknie nie wydadzą plonu czyli owoców, urosną takie jak dzikowi86, roślina pnie się tylko w góre bo szuka śłońca. można jeszcze kombinować jeśli mamy okno wprost na południe, a na noc chować w ciemne miejsce (konopie to rośliny które swoją faze wzrostu uzależniają od czasu otrzymywanego światła. nie wiem jak z cytrynami, może są fotoobojętne... ;> ). IMO nie warto. jeśli już chcecie kombinować to można się pobawić ze sztucznym oświetleniem. zbić małą szafeczke, pomalować na biało ściany, zamontować wentylek od kompa żeby temperatura nie upiekła kwiatka :) do środka wmontować 4 świetlówki kompaktowe 24w i się bawić. trzeba pamiętać że najlepsze sztuczne światło dostarczają lampy HPS... ble ble ble, jak coś to piszcie pw.

pozostaje jeszcze outdoor :D można wsadzić cytrynke do szklarni bądź zrobić mały tunel foliowy ; >

opis tyczy się tylko upraw cytrusów, konopie podane tylko dla przykładu w celach edukacyjnych, ich uprawa w polsce jest zabroniona!

pozdrawiam

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kukifas musze sie z toba niezgodzic:P

Dołączona grafika

to moje drzewka. caly czas rosly na parapecie a teraz przestaly sie miescic i stoja na podlodze:D

musze je w jakies wieksze doniczki przesadzic.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zapachu nie liści nie wiem czy tak łatwo. A ma cytryna kolce? Bo to moje drzewko ma ;)

Co do podlewania to ja podlewam od chyba miesiaca co 1-2 czasem 3 dni... I to jest chyba w sam raz ;).

Co do nawozów to nie używam. Jedyne co tam sobie gnije w doniczce to listki tak zrywam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja hoduje cytrynke. Nnie jest to duzy i wysoki krzak ale cos ala pozeczki. Ma owoce juz od kilku ladnych paru lat. Niestety cytryny sa duze ale maja spora skorke i nie sa az tak bardzo soczyste ale smak jest taki jak trzeba.

Moja w lato stoi na dworze a w zimie w cieplej piwnicy. Jak bede w domu zrobie fote to wam pokaze jak to u mnie wszystko wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi