Skocz do zawartości
Seba17

Instalacja Xp + Sterwoniki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie weim czy moze ten temat juz był albo nie weim co ale potrzebuje dosyć szybko odpowiedzi gdyż mam Xp professional i kupiełm troche czasu temat dysk twardy Samsunga HD160JJ SCSI i z neta sciaglem sobie do niego oprogramowanie. Tyle że inteligenty instalator XP wymaga sterwonika na dyskietce i uparcie o nia prosi a płyty wzyciu nie odpali pomimo ze mam 2 napedy. I moje pytanie brzmi czy moge jakos zmodyfikowac instalator czy coś w tym rodzaju bym mogł dograc do niego sterowniki do mojego dysku twardego czy musze kupywać specjalnie HDD chodz wolalbym pomimo kupienia HDD miec taki instalator. Jest taki program nLite ale cos on nie dzialal poprawnie bo pomimo ze dorzucil on do płyty sterownik to nic on nie dal bo instalator dalej mojego dysku nie widzi. Licze na pomoc i sry jeżeli zrobilem offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kilku powodów uwazam ze stacja dyskietek to jzu przezytek chodź czasem sie przydaje to i tak nie chce zbyt grzebać w moim kompie bo jak cos rusze to ciort wi czy go odpale a na dodatek taki burd** ze szkoda gadać a pyta to wygoda wrzucam i juz a tak jeszcze z dyskeitkami sie baw i nie mam jak w najlbizszym czasie stacji dyskietek dostać. Dlatego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model jaki podałeś to dysk SATA-2 nie SCSI.Nie potrzebujesz oprogramowania do dysku ,a do kontrolera dysku ,który masz na płycie głównej.Tak więc szukaj sterowników na CD od płyty głównej ,na stronie producenta płyty (niektóre płyty nie wymagają sterowników , ich BIOS należy tylko odpowiednio ustawić).Sterowniki dodasz do płytki nLite ,ale muszą być odpowiednie.Poczytaj może w manualu dostarczonym przez producenta.

Edit: Czy Twoja płyta obsługuje dyski SATA-2 ? Możliwe ,że dodatkowo będzie potrzebna zworka na dysku przełączająca go w SATA-1

Edytowane przez securite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja plyta w porownaniu do dysku jest stara i juz mam ustawine na sata I. jeszcze jeden powod z niewiadomych przyczyn nie chce dochodzic co nie moge miec w kompie stacji dyskietek i co w takim przypadku. ?? PLZ o pomoc bo dysk stary coraz bardziej siada i nie weim ile jeszcze podola a jak siadzie to klapa. :((((

Edytowane przez Seba17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi