Skocz do zawartości
Sahem

Radeon Czy Geforce?

Rekomendowane odpowiedzi

I dementuje plotkę o HDR+FSAA- z takim wyświetlaniem miały problemy karty 7800xx z natury technicznej-naprawiono programowo, tracac co nieco na wydajnosci ale nie najnowsze....

Czyli wszystkie oprocz 7100xx i 7800xx GF'y nie maja problemow z HDR+FSAA.

Sory, ale nie ośmieszaj się, to jest poprostu brednia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzięłem się ostro do pracy (jak na kogoś kto ledwo odróżnia Radeona od GeForce'a :P). Narazie zastanawiam się nad czymś takim:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 2,40 GH

Płyta główna: 1. ASUS P5W DH Deluxe, albo 2. ASUS P5N32-SLI SE Deluxe *

Karta graf.: MSI 7900GTO

Pamięć RAM: 2GB (narazie tylko ilość :P)

Zasilacz: 1. TAGAN 480W, lub 2. Chieftec 620W *

Ad.* Nie chcąc zaśmiecać forum, pytam się w tym temacie:

Co lepsze z dwóch opcji podanych w.w. punktach?

Edytowane przez Sahem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI - Scalable Link Interface .

Technologia znana jeszcze z kart 3DFX , potem po przejęciu 3DFX przez NV SLI w nowej wersji pojawiło się kartach NV ( od serii 6 ) - umożliwia łączenie 2 lub więcej kart tak aby obraz był obrabiany przez wszystkie karty , efektem tego jest wzrost liczby FPS czyli płynniejszą mamy grę .

Teoretycznie przy 2 kartach wzrost FPS powinien byc niemal 2x ,w praktyce nie wygląda tak różowo - w serii 6 wzrost był tylko o ~ 30 % , dopiero seria 7xxx dała wzrost o ponad 60 % , w serii 7 pojawiła się też możliwość łączenia 4 kart ( albo 2 kart serii 7950GX2 ) .

SLI jest możliwe tylko na kartach PCI-E , nie każda gra wykorzystuje SLI , do tego trzebna odpiwednio mocnego zasilacza .

Do SLI musisz kupić drugą GTO - to jakieś 2 200 zł , chociaż i tak wychodzi to taniej niż kupno 2 7900GT/GTX , GTO spokojnie idzie podkręcić do zegarów GTX , ale w perspektywie 1 x G80(8800GTS/GTX ) = 2 x 7900GT/GTX z kupnem drugiej karty lepiej się wstrzymać

Płyta nr. 2 ma własnie obsługę SLI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz skopiować :P To mój nick i tyle <lol>

Możecie jeszcze doradzić jakiś dobry RAM? Zastanawiałem się nad Geil lub PDP Patriot (jakieś 800 MHz) I jakąś dobrą obudowę? Tylko bez tych całych drzwiczek i tym podobnych. Jakąś prostą, a dobrą ;)

Edytowane przez Sahem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodram PRO jest teraz mniej więcej w cenie wg. mnie lepszych pamiątek, jak np.:

http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=...1024800Ge+Ult+3 (w znak'u te Goodramy są po 1150zł...).

Oczywyście chodzi mi tu standardowe ustawienia itd. Nie rozpatruję o/c (choć w przypadku Geili powinno być lepiej, chyba, że trafi na dobre kostki pamięci w PRO), bo użytkownik nie ma zamiaru się w to bawić raczej.

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodram PRO korzysta z D9 GMH, czyli kostek BARDZO DOBRYCH, ale jest jeden problem - niestety osiągi nie są adekwatne do kości innych producentów opartych na GMH, np. Gskill HZ/Corsair 6400C3 itp. Max to jest +/- 500 MHz 4-4-4-14 2,3v. Większe napięcie już nic nie daje, a wiele kości GMH pracuje nawet na 2,8v i nic im nie jest (OC naturalnie większe :wink:). Najprawdopodobniej coś jest skopane w SPD bądź PCB (ale zbudowane są na BrainPower PCB, czyli powinno być dobrze...). Ja zdecydowałem się na Geile z linku. Tańsze i parametry w standardzie lepsze. Póki co mnie się udało uzyskać 475 MHz 4-4-4-14 2,13v dual SuperPI 16M stable :wink: Niestety większego V bez vmoda nie mogę dać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy lepszy brak towaru. A czy może gdzieś mozna kupić tę kartę ?

W zasadzie tylko na allegro już i to drogo. Jak pytałem w siriusie na przykład to mi powiedzieli że już prawdopodobnie ani jednej nie dostaną. Karta była miesiąc na rynku... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi