forest kila zbila Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Heja Jako że w mediumkowej yesico zaczełem się gnieść dojżewam do zakupienia czegoś większego. Jako że przesiadka na budę większą o kilka cm jest imo bez sensu mierzę w szczyty i planuję bigtowera chiefa ;) Będzie to albo czarny bravo albo czarny uni (coś mnie do uni ciągnie ;)) Obudowa ma być modyfkowana pod kątem uzyskania dobrych warunków do chłodzenia powietrzem i CISZY. Klocki które do niej wejdą są ciche same z siebie: Ninja + fander fx120b 3x fander fx120 do wentylacji grafika z zalmanem 700cu, w 2d pasywnie, regulacja z traytoolsa - wentyl podpięty do karty (x800gto) zasilacz to topower P526 ze zdjęctymi grilami, jest cichy choć są cichsze ;) nie zmieniam - imponuje mocą i stabilnością dysk to P80 sp1614n, wisząc na gumkach nie grzeje się przesadnie i jest w wyciszonej budzie bezgłośny Pierwsze pytanie: czym wykleić budę ?? gotowe maty ?? chyba jest kilka,, rozwiązanie nie jest niestety tanie.. jest za to wygodne ew. gąbka akustyczna, 19zł za 50x100cm, 3mm grubości i jest zaskakująco skuteczna w tłumieniu cichego szumu, pewnie gorzej było by z wyciem i chrobotaniem ale takie odgłosy u mnie nie wystąpią ;) Sama buda ma doceolo przejść jeszcze kilka modyfikacji: - cięcie kratek na wentyle - zatkanie wlotow bocznych - cięcie spodu i dolot powietrza od spodu obudowy Na czerowo zanznaczone miejsca na wentylatory (ninja zbiera z nad grafiki) Docelowo w kompie: dfi nf4 ultraD - mostek pasywny opek144, 3ghz @ 1,44, ninja + fander, +CLP x800gto 700cu pasyw 160gb samsunga na miękim mocowaniu 2x512 ultrax BH5 lub 2x512 kingstonów ulk2-1g na tccd Wracając do pytań #1 - jak jest ze skutecznością mat dedykowanych do dużego chiefa ? warte ceny ? #2 - czy da się z tej budy wyjąć ramkę 3,5" [tę na dyski] ? #3 czy uni i bravo różnią się czymś poza frontem ? tyle na razie ;) proszę o odpowiedzi, najlepiej wlascieli takich bigów z doświadczeniem z matami ;) proszę też o komantarze do samego pomysłu ;] Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 wszystko fajnie ale ustaw inaczej wiatrak na ninjy bo masz wywiew i wiew na 2 sasiednich sciankach... ale moze sie mi tylko wydawac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Co do wykładaniai w środku - maty APP + gąbka akustyczna, ale lepiej taka falista(grubsza) a nie gładka. Wyjdzie dużo tanej niż gotowe rozwiązania a efekt będzie bardzo podobny. Koszyk zawsze da się wyjąć - zależy tylko od narzędzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Pianka akutyczna (prawdziwa nie falowana gombka ;)) nie jest tania i prawdziwe cycko-piramidki + maty wyjdą ~tyle samo~ co zestaw mat (do 120zł za bqt),,maty to 11zł za 50x50, potrzeba takich 5, 50x100 płaska p.akustyczna to 19zł, łącznie 60+40 wiec ceny zbliżone.. Co do wentylacji na ninji ma to wady i zalety ;) moja poprzednia śp. plyta dfi nf4x w midiku nie dawała szans na zamonowanie wentyla na ninji z boku,, kolizja z zasilaniem,, na nowej może się uda... Wady - większe temp w 3d na cpu (choć nie tak dużo jak by się wydawało - był dodatkowy nawiew w stronę ninji), Zalety - grafika w 2d pasywna i po downclocku 42-44*c,, z dolotem od dołu grafa pewnie da radę pasywnie niezaleznie od umocowania wentyla na ninji więc jeśli się zmieści z boku - potestuję, karty pci nie bedą przeszkadzać, jest tylko mała sieciówka, dzwięk to zewn. pcm usb. Co do wycinania szkieletu na dyski - miałem nadzieję że da sie to może po prostu wyjąć ;) Do cięcia budy będe miał jakies oemowe wariactwo na temat dremela. grilom i spodowi da radę na pewno, czy da rade temu szkieletowi - pewnie tak, kilka tarcz wystarczy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Co do cięcia.... hmmm... Chiefy mają grubą blachę... dremelopodobny - zależy jak bardzo "podobny" Wydaje mi się że midi spokojnie by styknął.... nie musisz się martwić o chłodnicę :) Kiedyś widziałem testy i ogólnie im mniejsza obudowa tym lepsza wentylacja A najlepiej zamontować 2 wiatraki - 1 wyciągający z tyły (koło proca) i 1 w kominie (trza by ciąć) - też najlepszy sposob W chiefie midi wszystko zmieścisz, nawet wiatrak w kominie - między górną ścianką a zasilaczem jest jakieś 5 cm przerwy - choć co do obudowy to kwestia gustu Niedawno montowałem maty BeQuiet ale nie mam porównania - choć od APP + gąbka trochę droższe (też miałem dylemat) to jednak wygrał profesjonalizm i estetyka (PS mam midi, kupiłem maty uniwersalne big i zabrakło mi na top - kupuj dedykowane ;)) A rozwiązanie ze spodem - nie bardzo mi się podoba - masa kurzu a wydajność wątpliwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaxz Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 http://img125.imageshack.us/img125/5609/obiegdu1.jpg - działa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 hm kumpel ma midi dragona,, jest w nim trochę wmiejsca ;) liczyłem że pojemność tej budy zapwni stabilniejsze temperatury Co d chłodzenia od dołu - ma zalety. Oczywiście wymyśle jakiś filtr ;), zimne powietrze i zbierane z dywanu - tędy sie hałas nie wydostanie ;) własnie dostałem malej zagwózdki ;) maty, foto z dragonem, uni jest w środku inna (wentylacja 120mm), to ne pasuje, fuck. komin mam w obecnej budzie i zadanie swoje spałnia znakomicie ;) w bigt jest miejsce na 120mm na górze, tyle ze nie w pionie a poziomo.. jutro może podjade zobaczyć jak wygląda duży czief w praktyce i zmierzyć go z kółkami ;) na oko miał bym jakies do 5cm luzu od wysokości biurka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Wszystkie wentylatory (nie licząc prockowego) podłącz na 7V. W dolny otwór w którym będzie wiatrak zrób albo kup coś w stylu moskitiery dużo kurzu zatrzymuje . Unikaj małych wiatraczków jak się przy brudzą są naprawdę głośne nawet przy 5V Ja nie mam żadnej maty wygłuszające i komputer chodzi cicho. Jak kupisz jakieś wiatraki, nawet nowe to je dodatkowo nasmaruj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 czytał ze zrozumieniem ;) wentyle mam, te co wyzej + całą rodzinę arctica na szafie + pare innych fakt nie pisałem o obrotach na fanderach z sempkiem @ 2620mhz 1,55v wszystko świetni śmigało z: ninja - 800rpm tył - 700 komin - minimum, ~500 z przodu (zamocowany do 3,5") @ <700rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Tak mi się wydaje, że maty nie będą potrzebne. U mnie najgłośniejszym elementem są pracujące dyski :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Nie za duzo tych wiatrakow ? Ja bym dal 1 wiatrak na wywiew @ 500RPM, dysk wrzucil do Scythe Quiet Drive na miekkim mocowaniu. Do tego maty BeQuiet'a + gabka akustyczna. Gdyby nie zasilacz bylo by cichutko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaxz Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 (edytowane) z tym że ten dolny wiatrok w podłodze znacznie poprawia komfort pracy karcie - mi sie zdaje że będzie ok no i wiatraki na 7V haha - u mnie są wszystkie na 5 V :P a u fortst-kila-zbila będa prwnie chodzić na 3-5 V Edytowane 27 Października 2006 przez lukaxz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 z tym że ten dolny wiatrok w podłodze znacznie poprawia komfort pracy karcie - mi sie zdaje że będzie ok No GPU pewnie tak, z pamięciami to niekoniecznie - jeśli kości są po obu stronach płytki to nic z tego nie wyjdzie Poza tym jak zainstalujesz jakieś inne karty PCI (muzyczna...) to i tak zasłonią nawiew - lepiej już z boku - choć i tak uważam że to zbędne w cichym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 (edytowane) byłem widziałem i... i chiefy są co by nie mówić brzydkie :P big jest ogromny ale jest też ogromnie brzydki ;) chyba zdecyduje się na coś takiego KLIK! sporo dłuższe niż moja buda, funkcjonalne, w praktyce dużo wygodnijesze w środku,, wada - spora cena za tę wielkość,, do obejzenia będą w poniedzialek, przydało by się z 5cm w górę ale.. co do wykładania - chyba skończy się na paince akustycznej,, jej zaletą jest to że jest cieniutka i dobrze łapie cichy szum buda będzie pewnie cięta od dołu,, wada - nie ma komina, będzie musiał nadrabiać wyciągający co do nawiewu z dołu - on ma dmuchać w mostek (pasywny zalman na nf4 bez nawiewu to >50*c), reszta miała by lecieć w górę i przez ninję w wyciągajacy imo jest lepsze rozwiązanie niż pompowanie z przodu i lepsze niż pomopowane z przodu z boku sporą zaletą jest to że komp nie musi mieć dziór po bokach a tedy wydostają się dźwięki na które niestety się uczuliłem jeśli nie czujesz potrzeby wyciszania - nie dotykaj,, jak juz zaczniesz - nie mów że nie ostrzegałem :P edit: zakupiłem piano ;) fajna buda, juz oklejone boki/góra,, czeka na cięcie i reszte oklejania Edytowane 31 Października 2006 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 forest zapodaj jakies fotki bo calkiem fajnie sie ta buda prezentuje i ciekaw jestem jak tam postepy z cieciem/wyciszaniem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Ta, coś jakoś przycichło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 przycichło ;) KLIK KLIK nie mam czasu wziąć się za podstawę - dysk słychać tylko buczenie od niego, najszybciej kręci się fander na ninji - 990rpm, to co w sigu to jest trochę grzałeczka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 najszybciej kręci się fander na ninji - 990rpm1000 RPM na radiatorze potrafi już wywołać niezły szum :wink: Ciężko będzie Ci osiągnąć ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 a zachciało mi się zajrzeć pod biurko dysk leży na dwóch warstwach gąbki i nie przenosi na obudowę nic docelowo w grudniu kupuję zewnętrzną wypalarkę dvd i dysk zawiśnie w 5,25 więc nie przykładałem się za bardzo ;) co do wentylatorów - kwestia ustawienia w biosie -> muszę popracować nad jakimś fajnym zakresem aby w idle np do 45*c było zero rpm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 A dysk przypadkiem ci się nie grzeje na tej gąbce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ja jak polozylem dysk na 2 warstwach gabki (wyjetej z pudelka po mobo) to sie malo nie ugotowal - awaryjnie sie wylaczyl. nie jestem na 100% pewien ale chyba elektronika sie nagrzala i czujniki oszalaly. cud ze sie nie spalil ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 od czego mialby sie ugotowac? dysk przeciez tylko lezy na gabce, nie jest nia owiniety. a poza tym przeciez stare (no w sumie to nie takie stare) baracudy mialy od spodu przykrecana pokrywe oslaniajaca elektronike, a jakby tego bylo malo to jeszcze wpychali tam taka zielona gabke (fabrycznie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 nie wiem dlaczego ale sie dysk gotowal, mowie, moze byla taka gabka ze nie przepuszczala powietrza, elektronika lezala na tej wlasnie gabce, a moze tylko komputer sie pomylil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 nie wiem dlaczego ale sie dysk gotowal, mowie, moze byla taka gabka ze nie przepuszczala powietrza, elektronika lezala na tej wlasnie gabce, a moze tylko komputer sie pomylil.Ale hadek był mocno nagrzany, sprawdzałeś łapką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Ale hadek był mocno nagrzany, sprawdzałeś łapkąbyl niesamowicie goracy i parzyl jak nie wiem co ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Normalne, jak jest przykrecony to buda odbiera cieplo a tak to sie kisi. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 miałem to samo z dyskiem..... ale wystarczy przykręcić do koszyka i cały koszyk dać na gąbkę... (te wyjmowane koszyki chiefa) - działa jak radiator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 miałem to samo z dyskiem..... ale wystarczy przykręcić do koszyka i cały koszyk dać na gąbkę... (te wyjmowane koszyki chiefa) - działa jak radiator ale przeciez jak poloze dysk razem z koszykiem to wibracje dysku przejda na koszyk. czy ta gabka zamortyzuje je? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Juz lepiej przykręcic do dysku jakies radiatory, np. ze starego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 dysk to samsung więc... 33-35*c przy umiarkowanej pracy, pewnie ~42-44 przy defragmentacji się zrobi jak widać na foto - przywidziałem zagrożenie dla elektroniki i jest tam trochę miejsca aby powietrze mogło się wymieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...