Skocz do zawartości
Rafałek

Nagrywarka I Dvd Rom Nie Czytają Płyt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem przedstawia się następująco:

nagrywam kilka filmów na płycie dvd i wszystko jest ok, problem zaczyna się jak chcę skopiować te filmy na dysk, jak włożę płytę do dvdromu to pokazuje się czas kopiowania około 30 minut i komp strasznie muli, jak włożę płytę do nagrywarki to pokazuje mi, że płyta jest pusta.

Zanim podejmę jakieś kroki (wymiana taśm, reinstal lub cokolwiek innego) chciałem się spytać czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Napędy mam podpięte do jednej taśmy, ale sprawdziłem tryby napędów i przy jednym mam Tryb transferu: DMA jeżeli jest włączone, Bieżący tryb transferu: Tryb PIO i teraz mam, być może głupie pytanie, ale jak to zmienić na tryb DMA? I kolejne pytanie czemu nagrywarka nie widzi nagranych płyt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może aktualizacja BIOS'a (nagrywarki) by coś pomogła.Chociaż dziwno że oba urządzenia źle działają. Ja mam BenQ DW1650 i też miałem jaja ,bo NERO źle nagrywał płytki albo po instalacji wyskakiwały jakieś dziwna komunikaty. Reinstalowałem NERO ,a nawet instalowałem inną wersję i było tak że wypaliłem 10 płyt bez problemu ,a nagle wyskakiwały błędy CRC ,albo nie chciał odczytać płyty (jakby jej nie było) i komp się wieszał.... Teraz wgrałem najnowszego BIOS'a i jak dotąd nie mam problemów. Chociaż przy nagrywaniu dalej bufor odczytu spada do 50% po czym wraca do 100%. Mam nero 7.0.14b.

Spróbuj też podpiąć osobno nagrywarkę na jednej taśmie (na slave)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden problem rozwiązałem, odinstalowałem pomocniczy kanał IDE, zresetowałem kompa, zainstalował się na nowo i mam przy dwóch napędach Tryb transferu Ultra DMA 2.

Teraz pozostaje jeszcze problem czemu nagrywarka nie widzi nagranych płyt, nagrywa normalnie, ale odtwarzać już nie chce.

Co do zmiany biosu to przymierzam się do tego, ale trochę się boję i za bardzo nie wiem jaką wersję wgrać żeby był dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie szlag ją trafił. Zwykłe płyty czyta ok? A te nagrane działają ok na innym sprzęcie (innym niż ten dvdrom)?

Odnośnie płytek to fakt że są takiego samego producenta nie znaczy że nie mogą być do bani, jeśli to inne pudełko to mogły wyjść od innego podwykonawcy. Już to miałem okazję sprawdzić. Część płyt szło nagrać z prędkością na maxa x8 a z resztą były przeboje i dopiero przy x4 nagrało bez błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi