Rafałek Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Witam, problem przedstawia się następująco: nagrywam kilka filmów na płycie dvd i wszystko jest ok, problem zaczyna się jak chcę skopiować te filmy na dysk, jak włożę płytę do dvdromu to pokazuje się czas kopiowania około 30 minut i komp strasznie muli, jak włożę płytę do nagrywarki to pokazuje mi, że płyta jest pusta. Zanim podejmę jakieś kroki (wymiana taśm, reinstal lub cokolwiek innego) chciałem się spytać czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Moze masz napedy ustawione na tryb PIO lub jeden naped podpiety jest z dyskiem..... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafałek Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Dzięki za odpowiedź. Napędy mam podpięte do jednej taśmy, ale sprawdziłem tryby napędów i przy jednym mam Tryb transferu: DMA jeżeli jest włączone, Bieżący tryb transferu: Tryb PIO i teraz mam, być może głupie pytanie, ale jak to zmienić na tryb DMA? I kolejne pytanie czemu nagrywarka nie widzi nagranych płyt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Podaj dokładne modele tych napędów. Możliwe że nie masz zainstalowanych sterowników od chipsetu i dlatego się tak dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafałek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Nagrywarka to NEC3500, a dvd rom LG GDR 8161B, sterowniki od chipsetu są zainstalowane, jeszcze miesiąc temu wszystko było ok, a od tego czasu nie było nic zmieniane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 (edytowane) Może aktualizacja BIOS'a (nagrywarki) by coś pomogła.Chociaż dziwno że oba urządzenia źle działają. Ja mam BenQ DW1650 i też miałem jaja ,bo NERO źle nagrywał płytki albo po instalacji wyskakiwały jakieś dziwna komunikaty. Reinstalowałem NERO ,a nawet instalowałem inną wersję i było tak że wypaliłem 10 płyt bez problemu ,a nagle wyskakiwały błędy CRC ,albo nie chciał odczytać płyty (jakby jej nie było) i komp się wieszał.... Teraz wgrałem najnowszego BIOS'a i jak dotąd nie mam problemów. Chociaż przy nagrywaniu dalej bufor odczytu spada do 50% po czym wraca do 100%. Mam nero 7.0.14b. Spróbuj też podpiąć osobno nagrywarkę na jednej taśmie (na slave) Edytowane 28 Października 2006 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafałek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Jeden problem rozwiązałem, odinstalowałem pomocniczy kanał IDE, zresetowałem kompa, zainstalował się na nowo i mam przy dwóch napędach Tryb transferu Ultra DMA 2. Teraz pozostaje jeszcze problem czemu nagrywarka nie widzi nagranych płyt, nagrywa normalnie, ale odtwarzać już nie chce. Co do zmiany biosu to przymierzam się do tego, ale trochę się boję i za bardzo nie wiem jaką wersję wgrać żeby był dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 A może to wina płyt? Sprawdzałeś na innych? Mogła się trafić partia shitu od jakiegoś innego podwykonawcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafałek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Płyty są ok, używam tych samych i jeszcze nie miałem problemu, poza tym teraz jak rozwiązałem problem z trybem dma dvdrom czyta płyty normalnie, tylko nagrywarka nie widzi tego co nagrywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Może faktycznie szlag ją trafił. Zwykłe płyty czyta ok? A te nagrane działają ok na innym sprzęcie (innym niż ten dvdrom)? Odnośnie płytek to fakt że są takiego samego producenta nie znaczy że nie mogą być do bani, jeśli to inne pudełko to mogły wyjść od innego podwykonawcy. Już to miałem okazję sprawdzić. Część płyt szło nagrać z prędkością na maxa x8 a z resztą były przeboje i dopiero przy x4 nagrało bez błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafałek Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Sprawdziłem jedną płytę cd i nagrywarka ją przeczytała, ale nie chce czytać płyt dvd. Nagrywa normalnie, ale już odczytać nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...