Skocz do zawartości
jaryx

Jak odratowac komp po nieudanej aktualizacji biosu?

Rekomendowane odpowiedzi

Zabralem sie za aktualizacje biosu na mojej starej MSI 6156VA z PIII 600EB na pokladzie.

Niestety cos zawalilem i w trakcie flashowania pojawily mi sie chyba 3 czerwone kwadraciki.

Przy probie ponownego uruchomienia kompa, nie dzieje sie nic. Po wyciagnieciu z agp k. graf. i ramu plyta cos tam popiskuje, wiec chyba jeszcze zyje.

No i teraz jak wybrnac z takiej sytuacji.

Moze ma ktos jakies zlote rady (sposoby).

Cos tam slyszalem o kartach graf. na ISA i sposobie na podmianke calego ukladu biosu z takiej samej plyty (a mam jeszcze jedna taka ;) ), ale czy moglby ktos przyblizyc jak to sie dokladnie robi?

Ps. Byc moze bylo juz o tym na forum ale za CHRL nie moge znalezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Popatrz tu: http://www.bios.pl/ (strona chwilowo nie dziala, ale czynne jest Forum) i tu: http://www.wimsbios.com/

Podpowiem tylko tyle: na tej MB bez "podmiany na goraco" (potrzebna druga taka MB) raczej sie nie obedzie.. Albo skorzystania z pomocy serwisu.

A jak podmienic? Szukasz duzej kosci w podstawce na MB (jedyna zwykle). Wyjmujesz ja ostroznie, podwazajac np plastykowym wkretakiem. To samo na drugiej. I podmieniasz. Oczywiscie, plyty musza byc odlaczone od wszelkich peryferiow i zasilania (fizycznie) - najlepiej je wyjac, i polozyc na czyms antystatycznym, np. torbach dodawanych w czasie ich sprzedazy (w czarne paski), lub na papierze (gazety). Aha, uwazaj na kierunek (wyciecie) przy wkladaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HURRRRRA

UDALO SIE

"Podmianka biosu na goraco" to jest to.

Cala operacja trwala jakies 30 min (przygotowanie jakies 25, a sama operacja 5 min)

Dzieki Dzieki Dzieki

Ps.

A moze chce ktos kupic MSI 6156VA + C733 ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi