Skocz do zawartości
860lacov

Z Działu Co Kupić O Jedną Pozycję W Górę :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Jestem szczęśliwym posiadaczem notebooka asus

Sprzęt działa jak na razie super. Ma jednak kilka wad, jednak więcej jest zalet

Procesor i pamięć wydajnościowo zapowiadają się super. Na więcej testów przyjdzie pora, ale na razie nie było czasu.

Design jak to asus Moim zdaniem jeden z lapiej wyglądających notebooków.

Co do wad to na pewno system. Zintegrowane sterowniki i kupa softu raczej mi nie odpowiadają.

Ma teżniestety jedną wadę techniczną. Mianowicie martwy subpixel. Zasadniczo wogóle by mi nie przeszkadzał bo jest po prawej stronie(pasek przewijania stron internetowych itp.), ale niestety notebook będzie używany w programach, w których ten właśnie pixel może być kłopotliwy.

Mam też pytanie apropos tego właśnie pixela. Czy mogę oddać notebook'a do sklepu i poprosić o zwrot pieniędzy?(chyba był temat o tym, że jeśli nie miną 2 tygodnie to sprzęt można oddać.)

Jeśli nie to czy prawdopodobieństwo, że wyskoczy jeszcze kilka badów jest większe niż na matrycy, na której badów nie ma czy może jednak zarówno na matrycy z 1 badpixelem jak i z zerową ilością badów nowe bp mogą się pojawić?

Co do kolejne j wady to wydaje mi się, że plastyk koło matrycy po prawej stronie nie przylega do samej matrycy. Czy ktoś tak ma w asusie?

Na forum sporo pytań i odpowiedzi padło odnośnie temperatury, ale co do core 2 duo chyba jeszcze nie było. Czy 60* przy minimalnym używaniu to dużo?

Lapka testowałem jak na razie w 3dmarku 03 - 3500pkt i 01 - 12000pkt więc ok.

Myślę, że jakąś recekę wyskrobię, ale to za kilka dni albo i dłużej :)

p.s.

Prosiłbym o ustosunkowanie się do ewentualnych wad. Jak by nie było sprzęt mało nie kosztował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymienia, robia to jesli masz gwarancje ZBD (zero bright dot) czyli przez 1 miesiac od kupienia jak cos wyskoczy to od reki nowy, ale to ma chyba tylko seria W i V (nie wszystkie modele). Takze nie, nie wymienia. Czy wiecej pixeli wyskoczy? Nie sadze, na PSP mam 3 deady i wyskoczyly doslownie na samym poczatku a potem juz nic nie dochodzilo takze obstawialbym ze jesli ma sie cos sypnac to tylko od razu. Co do temperatury to mozliwe ze masz i GPU i CPU podpiety pod jeden radiator (ja tak mam) i przez to wskazania np w NHC pokazuja mi wyzsza temperature niz w rzeczywistosci jest (grafika nagrzewa i zawyza temp procka). A czy to duzo? Raczej w granicach do akceptacji, u mnie lata od 52-60 takze chyba nie masz sie czym przejmowac. I w ogole ciesz sie z laptopa, kozacki sprzet kupiles.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ZBD, obejmuje ona tylko świecące pixele. Ja jak kupowałem lapka to koleś w sklepie mówił mi żebym mu się dobrze przyjżał(sprzętowi nie kolesiowi;) i jakby co to mam 10dni na wymiane. Wiec chyba Ty też możesz wymieniać. Co do odstającej obudowy,to u mnie w A6VA mam podobnie. Ale juz się przyzwyczaiłem;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też pytanie apropos tego właśnie pixela. Czy mogę oddać notebook'a do sklepu i poprosić o zwrot pieniędzy?(chyba był temat o tym, że jeśli nie miną 2 tygodnie to sprzęt można oddać.)

Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

Art. 7.

1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

źródło

Polecam też do przeczytania to http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=395

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym, że ja zamówiłem go, ale odebrałem osobiście czyli wygląda na to, że nic się z tym nie zrobi.

Możecie mi jeszcze powiedzieć czy to, że między plastikiem otaczającym matycę, a samą matrycą po prawej stronie widzę wydostające się światło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej hot lopez :)

Mam pytanko odnośnie Twojego lapka ...a nawet kilka:)

1. Kiedy będzie recka? :-P

2. Czy ten model ma wbudowany mikrofon?

3. Jak wygląda (a raczej jak jest słyszalna) jakość układu dźwiękowego (powinien to być chyba ALC880(D), więc najlepszy od Realteka)?

4. Klawiatura się nie ugina przy pisaniu przypadkiem? Na A3H u znajomej niestety tak...

Pozdrawiam i miłego użytkowania Asusa życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fizyk

u mojej dziewczyny w asusie też nie. szczerze mówiąc trochę mnie to załamuje zwłaszcza, że zrezygnowałem z wydajności innych notebooków na rzecz jakości asusa.

Tak to mmniej więcej wygląda

Dołączona grafika

@bmbn

1. jak postawię system i zainstaluję wszystko czego potrzebuję, a że karta dźwiękowa przyjdzie dopiero w poniedziałek to wcześniej nic chyba nie będę robił(robie ghosta ze sterownikami na czysto więc muszę czekać)

2. tak

3. nie wiem czy najlepszy, ale wydaje się być ok. Nie słuchałem muzy(patrz pkt.1, ale te kilka dźwięków, które wydobyły się z głośników brzmiało nieźle.

4. ugina się trochę po lewej stronie na górze, ale nie tak żeby ręka wpadała do środka :)

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Ok, dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Przypuszczam, że wielu czeka na recke, tym cenniejsza będzie, gdy się już pojawi :)

Szkoda tylko troche, że taka niedoróbka wyszła w tym egzemplarzu;/

Aktualnie w moim kompie spalił sie zasilacz (a kupiłem Enermaxa, co by sie szybko nie spalił :mur: ), pociągnął najprawdopodobniej procka i płyte za sobą, więc decyzja o zakupie laptopa nabiera przyspieszenia. Czekałbym na A8Jn z Core 2 Duo T5600 o ile ktoś wiedziałby kiedy i czy na pewno będzie, heh :?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymienia, robia to jesli masz gwarancje ZBD (zero bright dot) czyli przez 1 miesiac od kupienia jak cos wyskoczy to od reki nowy, ale to ma chyba tylko seria W i V (nie wszystkie modele). Takze nie, nie wymienia. Czy wiecej pixeli wyskoczy? Nie sadze, na PSP mam 3 deady i wyskoczyly doslownie na samym poczatku a potem juz nic nie dochodzilo takze obstawialbym ze jesli ma sie cos sypnac to tylko od razu. Co do temperatury to mozliwe ze masz i GPU i CPU podpiety pod jeden radiator (ja tak mam) i przez to wskazania np w NHC pokazuja mi wyzsza temperature niz w rzeczywistosci jest (grafika nagrzewa i zawyza temp procka). A czy to duzo? Raczej w granicach do akceptacji, u mnie lata od 52-60 takze chyba nie masz sie czym przejmowac. I w ogole ciesz sie z laptopa, kozacki sprzet kupiles.

pozdrawiam

Czyli temperatura jest do przeżycia, z tym, że przez to, że cały czas jest w granicach 60* wentylator nie przestaje się kręcić.

Zainstalowałem NHC. Jest tam do wyboru ustawienie procka dynamiczne, maxymalne i minimum. Kiedy ustawię na max to napięcie jest podnoszone. Czy tak ma być czy to nhc podkręca procka czy coś?

Dopiero zaczynam zabawę z notebookami i nie chcę czegoś zepsuć. Jakie opcje muszę ustawić w nhc , żeby zmniejszczyć temperaturę procesora?

Wydaje mi się, że lepiej byłoby, gdyby wentylator np podczas ściagania jakichś plików nie musiał się w nocy kręcić.

Chyba przed wczoraj zostawiłem laptopa włączonego na noc. Zamknąłem klapę, a kiedy rano ją otworzyłem była na prawdę mocno ciepła(nie świeciła się, zagrzałą się od procesora chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawiasz na Max to podnosi napiecie bo i mnoznik jest ustawiony sztywno na najwiekszy. Jedyne co w NHC mozesz zrobic to zmienic napiecia (ja mam max 1,00 V a bylo 1,2625). Pamietaj jednak o tym ze najmniejszego mnoznika nie zmniejszysz czyli na x6 zawsze bedzie 0,95 (wtedy ustaw na dynamic switch i zaznacz ze ma uzywac tylko pierwszego mnoznika, w domysle x6-0,95).

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Czy 60* przy minimalnym używaniu to dużo?

Przy minimalnym obciążeniu i przy takim procesorze taka temperatura to stanowczo za dużo !

@maSTHa212 u Ciebie 52-60 a to jest różnica ?

To jaką temperaturę osiągnie przy max.?

Oj piecyk widzę.

MaSTHa ty dosć długo masz swego notebooka i Twoja opinia jest wiążąca (może ten model i producent tak ma). :D

Edytowane przez lucjan1948

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze takie problemy z tym laptopkiem sa od poczatku bo sie juz na niego napalilem. Zaskakujace jest to ze masz tak wysoka temp procka, w asusie A6RP ktorego mam pod reka jest celek (czyli proc ktory sie grzeje bo nie zwalnia i jedzie na max MHz) i everest podaje temp procesora 58 a dioda procesora 38 (nie wiem ktora jest ta wlasciwa temp) ale fakt faktem ze wentylatora w tym laptopku jeszcze nigdy nie slyszalem, nawet w nocy ciezko uslyszec czy komp pracuje czy nie i obudowa jest ciepla tylo przy wylocie powietrza z wentylatora. 7300 tez sie troche grzeje ale zeby przy minimalnym uzytkowaniu juz wentylator chodzil bez przerwy to nie za fajnie. Co to dopiero bedzie jak ktos bedzie w lecie gral na tym laptopku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samego świecenia matrycy to sprawdziłem u mojej dziewczyny w a6rp. Tam też tak świeci.

Jeśli chodzi o temp procka, to mam odpalonego w trakcie pisania tego tekstu(od 3 minut) sp2004.

Procek jedzie na 100%(obydwa jajka) i ma temperaturę 71*.

Myślę, że przy większej temperaturze otoczenia może i dojdzie do 80.

Wiecie może kogo powinienem się spytać czy taka temperatura jest standartem?

I jeszcze pytanko do NHC

Jest tam coś co się nazywa ACPI. Mam tą opcję na eanbled, ale niżej jest napisane, że acpi jeszcze nie zostało skonfigurowane dla tego systemu. Gdzie to ustawić?

Jest też show acpi control system details, ale też nie aktywne.

W nhc można też ustawić coś dla HDD. Czy te opcje służą do tego żeby zmniejszyć bądź zwiększyć wydajność/głośność dysku? Jak to najlepiej ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temp to sie szczerze nie znam na tym zeby mowic ze jest za wysoka czy ok ale jak dla mnie to jest podejrzana. Ogladalem teraz matryce w a6rp i nie widac zeby po bokach wydostawalo sie swiatlo wiec nie wiem czy to jakas wada czy asus nie przyklada sie do laptopow i jakoscia nie grzeszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego zadzwonię do orika. Myślę, że oni będą wiedzieć.

Jeśli chodzi o świecenie to nie wykluczone, że źle patrzysz. Moja dziewczyna też nie widziała. Światło nie jest widoczne na zewnątrz.

Ja żeby je zobaczyć robię tak: :)

Siedząc na wprost ekranu przesuwam się w lewo aż mam lewą krawędź ekranu na środku twarzy i przybliżając się do laptopa patrzę na prawą krawędź.

Może trochę o dziwne z mojej strony, ale jakoś to wypatrzyłem :)

Prosiłbym jeszcze żeby ktoś odpowiedział mi napytanie z posta 14 dotyczące NHC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o świecenie to nie wykluczone, że źle patrzysz. Moja dziewczyna też nie widziała. Światło nie jest widoczne na zewnątrz.

Ja żeby je zobaczyć robię tak: :)

Siedząc na wprost ekranu przesuwam się w lewo aż mam lewą krawędź ekranu na środku twarzy i przybliżając się do laptopa patrzę na prawą krawędź.

Może trochę o dziwne z mojej strony, ale jakoś to wypatrzyłem :)

W podobny sposob sprawdzalem u siebie (w nocy) i nic takiego nie ma, moze jedno troche jasniejsze miejsce szerokosci 1 cm ale trzeba sie postarac zeby je znalesc. W kazdym razie czegos podobnego byc nie powinno i tez mozesz sie zapytac o to w serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak byćpowinno

być może, mówisz o czymś innym. Byłem dziś w saturnie. Obejrzałem wszystkie notebooki jakie były włączone. W każdym widziałem coś podobnego, nie tylko w asusach.

Martwi mnie jeszcze temperatura proca, ale to może uda mi się wyjaśnić.

dzwoniłem wczoraj.

powiedzieli i, że temp może osiągnąć do 75 stopni przy używaniu, a 60 kiedy laptop jest w idle (nie mówiłem jakie ma temperatury więc na pewno nie powiedzieli mi tego żebym się odczepił.)

Teraz czekam na Audigy 2. Niestety jeszcze nie doszła mimo tego że została wysłana priorytetem. Jak postawię system i wszystko doprowadzę do porządku to będzie recka

I powtórzę pytanko do NHC

W nhc można też ustawić coś dla HDD. Czy te opcje służą do tego żeby zmniejszyć bądź zwiększyć wydajność/głośność dysku? Jak to najlepiej ustawić?

Jest tam coś co się nazywa ACPI. Mam tą opcję na eanbled, ale niżej jest napisane, że acpi jeszcze nie zostało skonfigurowane dla tego systemu. Gdzie to ustawić?

Jest też show acpi control system details, ale też nie aktywne.

W każdym razie w tej chwili wiatrak mi się nie kręci, ale coś cały czas szumi. Co to może być? Wydaje mi się, że to dysk. Nie da się go jakoś uciszyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi