Skocz do zawartości
morron

Tualatin 900mhz Niemozliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

przegladalem stronke intela i znalazlem malutkie info 0 tualatinie 900(w sumie nie pisze ze tualatin tylko ze pod fcpga2)i chcialem popytac na forum czy ktos slyszal cokolwiek ja zaraz bede przeszukiwal google

EDIT: Znalezione na frazpc

W sklepach pojawiły się niedawno procesory Intel Celeron 900 MHz, oparte na rdzeniu Tualatin z 256 kB Cache L2, pracujące z magistralą 100 MHz i przy napięciu rdzenia równym 1.475 V. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż procesor ten nie widnieje nigdzie w ofertach handlowych Intela :) Intel próbując przenieść na rynek low-end słabsze procesory Pentium IV, stara się jak najszybciej pozbyć modeli, które wypuścił całkiem niedawno. Także na rynek low-end... Procesory te są dla Pentium IV jako produktu low-end bardzo niebezpieczne ze względu na swoją wysoką podkręcalność, a co powinno przyciągać zapalonych overclockerów. Ciekawe jakie jeszcze procesory Intel wyprodukował, sprzedaje ale twierdzi, że nie sprzedaje ;)

EDIT 2 i jeszcze link do obrazka z cpu-z z jakiejs rosyjskiej strony http://www.overclockers.ru/lab/15001.shtml prosilbym kogos kto cokolwiek rozumie o pobiezne wytlumaczenie co tam pisze

post-139964-1161960957_thumb.jpg

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ES-y mialyby odblokowane mnozniki. Rusek napisal, ze jacys ludzie przyniesli mu na sprzedaz 3 sztuki takich procow i sam jest w szoku, ze takie istnieja. Nie ma on zielonego pojecia na temat ich pochodzenia. Dalej domniemywa, ze mogla zostac wyprodukowana specjalna partia tych procow, dla jakiegos OEM-partnera? (co moze byc prawda, poniewaz osobiscie widzialem niedawno tualatiny w bardzo egzotycznych - jak dla takiego sprzetu - maszynach, byly zamontowane w... kasach fiskalnych!!!) Reszte widac na obrazkach :)

Na koniec uprzedzam, ze dawno juz nie poslugiwalem sie ruskim jezykiem i moglem cos popieprzyc... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to Coppermine-T który miał być takim swoistym przejściem miedzy Coppermine a Tualatin'em i właśnie miał być już na FC-PGA2, ale z tego co wiem to produkcja na większą skalę nie została zrealizowana. Zaczęli dawać IHS do zwykłych Copperminów a potem już Tualatin.

Głowy za to co napisałem nie dam :D bo wiecie sami jak to Intel kombinował z tymi procesorami.

EDIT:

Nie no dobra, wszystko wskazuje na to że to Tulipan, ale radzę to potraktować jako ciekawostkę, podobnie jak PIII-S 1533Mhz

Edytowane przez Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to Coppermine-T który miał być takim swoistym przejściem miedzy Coppermine a Tualatin'em i właśnie miał być już na FC-PGA2, ale z tego co wiem to produkcja na większą skalę nie została zrealizowana. Zaczęli dawać IHS do zwykłych Copperminów a potem już Tualatin.

Głowy za to co napisałem nie dam :D bo wiecie sami jak to Intel kombinował z tymi procesorami.

EDIT:

Nie no dobra, wszystko wskazuje na to że to Tulipan, ale radzę to potraktować jako ciekawostkę, podobnie jak PIII-S 1533Mhz

a pokaż mi coppermina który lata na 1,5Ghz przy 1,5v w domowych warunkach ;) Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegladalem stronke intela i znalazlem malutkie info 0 tualatinie 900(w sumie nie pisze ze tualatin tylko ze pod fcpga2)i chcialem popytac na forum czy ktos slyszal cokolwiek ja zaraz bede przeszukiwal google...

to przeszukaj tez grupy dyskusyjne - a zwlaszcza pl.comp.pecet i pl.rec.gry.komputerowe.sprzet

a znajdziesz odpowiedzi na popularny (pare lat temu) dylemat - mianowicie FCPGA2 to jest typ "obudowy" procka, a nie rodzaj rdzenia/technologii -> byly "koperki" z ta "obudowa" = z rdzeniem oslanietym blaszka i roznica sygnalow na 2 nozkach (o ile pamietam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to przeszukaj tez grupy dyskusyjne - a zwlaszcza pl.comp.pecet i pl.rec.gry.komputerowe.sprzet

a znajdziesz odpowiedzi na popularny (pare lat temu) dylemat - mianowicie FCPGA2 to jest typ "obudowy" procka, a nie rodzaj rdzenia/technologii -> byly "koperki" z ta "obudowa" = z rdzeniem oslanietym blaszka i roznica sygnalow na 2 nozkach (o ile pamietam)

Nie no wszystko ładnie i pięknie, ale nie było Celeronów Copperime które by miały 256KB cache.

Jak byś się przyjrzał to byś zobaczył że w linku który kolega morron załączył pokazany jest Cielak który robi 1.5Ghz, mało tego jak wół napisane jest że jest w technologii 130nm.

Zatem albo te screeny były spreparowane albo rzeczywiście istniało coś takiego jak Celeron Tualatin 900Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak byś się przyjrzał to byś zobaczył że w linku który kolega morron załączył ...

Zatem albo te screeny były spreparowane albo rzeczywiście istniało coś takiego jak Celeron Tualatin 900Mhz.

"miszczu" - jakbys przeczytal dokladnie moja odpowiedz, to bys zauwazyl, ze pisalem o obudowie, a nie o pustych dywagacjach czy byl "TooLateIn" 900MHz czy go nie bylo - gdybs zadal sobie trud zajzenia tam gdzie odsylam, to bys znalzal wiele ciekawych linkow - m.in. ten http://users.erols.com/chare/elec_pentium.htm i nie byloby tematu - bo to nic odkrywczego, ze byl ten procek w wersji 900MHz - a ze nie trafil do polskich sklepow to juz nie moja wina

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie nie powinienem odpowiadac, skoro jestesce tak leniwi, ze nawet przeszukac oficjalnych datasheet'ow Intela wam sie nie chce - ale zeby troche ratowac poziom tego topicu wklejam to

Dołączona grafika

jak widac "TooLateIn" 900MHz to zadna tajemnica

EOT^2

dalej szukajcie sami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do polskich nie trafil, ale ze do ruskich sklepow rowniez nie trafil - czyja to moze byc wina? mafia? uklad? tajni agenci herbapolu? czort jeden wie ;)

w sumie nie powinienem odpowiadac, skoro jestesce tak leniwi, ze nawet przeszukac oficjalnych datasheet'ow Intela wam sie nie chce - ale zeby troche ratowac poziom tego topicu wklejam to

jak widac "TooLateIn" 900MHz to zadna tajemnica

EOT^2

dalej szukajcie sami

och dzieki Ci laskawco - bez Ciebie niechybnie pomarlibysmy w nieswiadomosci...

btw. masz jakis problem z pisownia slowa tualatin? czy moze Twoj poziom innaczej Ci nie pozwala?

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosolini mój rycerzu na białym rumaku....

Hehehe, nie no dość tych jaj bo nas moderacja ukarze :D

Hahaha, nie no ale kurde benek to żadna tajemnica że Coppermine-T były na FC-PGA2 (w sumie to niewiele ich było) ale my tu rozkminialiśmy inną kwestię, którą, co muszę z bólem przyznać, udało Ci się wyjaśnić.

DOBRA, oficjalnie przyjmujemy że były takie proce jak Celeron Tualatin 900Mhz czy PIII 1533Mhz, niech ktoś zamknie ten temat bo chooj mnie strzela. :D

Edytowane przez Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mi sie wydawalo, ze wlasnie po to jest to forum, zeby sobie pogadac o sprzecie, podzielic sie wiedza, doswiadczeniami, spostrzezeniami na temat tego sprzetu. Jezeli wszyscy wszystkiego maja sobie na wlasna reke szukac w googlarce, to po jaka cholere to forum? Lepiej zamknac je wtedy w piz... i zabic dechami!

Pozatym strasznie dzialaja mi na nerwy aroganckie zagrywki ludzi, ktorzy cala swoja ogromna - jak mniemam - wiedze wyssali zapewne juz z mlekiem matki i wedlug ktorych cala teszta dziatwy nie dorasta do ich "poziomu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...