Skocz do zawartości
taclive

[toshiba] Jak I Co Wywalić.

Rekomendowane odpowiedzi

Wywal cały folder Windows i bedzie po sprawie <_<

A powaznie to moze bys przynajmniej wypisal jakie to programy masz zainstalowane, a ktorych nie chcesz miec. Przeciez nie wyczuje telepatycznie jaki soft masz na mysli. Podasz - pomozemy, proste.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal cały folder Windows i bedzie po sprawie <_<

A powaznie to moze bys przynajmniej wypisal jakie to programy masz zainstalowane, a ktorych nie chcesz miec. Przeciez nie wyczuje telepatycznie jaki soft masz na mysli. Podasz - pomozemy, proste.

pozdrawiam

Liczylam, ze moze ktos z wlascicieli Toshiby sie odezwie. Podejrzewam, ze wszystkie Tośki maja podobny soft.

Juz pisze, co mnie wkurza i nie udalo sie wylaczyc:

- Toshiba Touch and Launch

- Toshiba Virtual Sound (to chyba z glosnikami jakos ma zwiazek?)

i ogolnie jakis program mam ogromny do zarzadzania energia, ale nie znam sie na tym kompletnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie wiedzialem ze jestes kobieta, po poscie to nie wynikalo a osobniki plci zenskiej zadko tu zagladaja. Jak sama wspomnialas, nie znasz sie na tym, wiec program do zarzadzania energia bym zostawil. Co do pozostałej dwójki to w sumie tez, nie sa to jakies smieci, ktore beda spowalniac system a glowe daj sobie uciac ze raz czy dwa bedziesz je potrzebowac i bedzie klops, bo ich nie bedzie. Takie jest moje zdanie, poczekaj na inne opinie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnowales bo sie znasz na rzeczy, zainstalowales NHC a inne bajery sa nie potrzebne bo wiesz bez nich jak zrobic wiekszosc rzeczy. A ten soft jest wlasnie po to, zeby osobom nie koniecznie wymiatajacym w tym temacie ulatwic prace z laptopem. Takze nie skreslajmy softu dlatego ze my jako power-users mozemy sobie poradzic bez niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zostawiam toshiba power saver'a (programik do zarządzania energią) i acoustic silencer'a (ogranicza cd-rom żeby za bardzo nie wył ;)). Reszta wg uznania imho. Szczerze mówiąc to nie wiem czy programiki do plyty gł, grafy itp coś dają poza zwolnieniem podczas uruchamiania windy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Toshiba dostarcza powinnysmy być z tego zadowoleni.

Wszystkie programy wczesniej czy póżniej mogą się przydać. Na czas nie użytkowania można wyłączyć w autostarcie lub klawiszami funkcyjnymi Fn+(w instrukcji pisze do czego służą). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to jednak lubie Lucek jak ty piszesz, bo zawsze dobrze godos ;)

A co Ty Slązak ?

Moje spostrzeżenie jest takie, że jakby forum lekko przygasło (czyżby studenci ostro wzieli się do nauki-rozumię pierwszoroczniaków są pod wrażeniem wyższej uczelni ale inni nie mówiąc już o recydywie którzy potrafią wygospodarować wolny czas ).

Pewnie informatycy już zaopatrzyli się w notebooki i niebawem należy się spodziewać sygnałów, że cos chodzi nie tak. :D

Przepraszam, że nie na temat. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu zgoda, ze faktycznie przycichlo. Ale ja jestem zdania, ze raz na jakis czas przychodza takie okresy (nie wiem czy spowodowane) ze jest mniej problemow, pytan, ludzie mniej kupuje, mniej sie psuje itd. Takze generalnie nie ma sie chyba zbytnio czym zamartwiac. Co do jezyka, to jestem z Wwa, tak mi sie jakos napisalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystam z tematu (domyslam sie, ze powinnam nowy temat zalozyc) i popytam co nieco.

Pierwsze to skad wziac te wszystkie 3dmarki?

Drugie to jak moge zwiekszyc/ulepszyc wydajnosc mojego laptopa?

Postaram sie dopisac parametry, tylko chwilowo nie mam pudla pod reka ani nic.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystam z tematu (domyslam sie, ze powinnam nowy temat zalozyc) i popytam co nieco.

Pierwsze to skad wziac te wszystkie 3dmarki?

Drugie to jak moge zwiekszyc/ulepszyc wydajnosc mojego laptopa?

Postaram sie dopisac parametry, tylko chwilowo nie mam pudla pod reka ani nic.

Pozdrawiam :)

3dmarki znajdziesz tu. Co do zwiększenia wydajności to proponuje reinstalke windowsa i ograniczenie zbędnego badziewia + ewentualnie dokupić kostkę ramu :)

ps. lucjan1948: laptok może i fajny... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej toshiby wywaliłem głównie z autostartu (chociaż badziewia typu configfree wyjechały trwale na wakacje) prawie wszystko co mi startowało. Na pierwszy rzut poszedł mały potworek jakim jest norton internet security - dziwie się, że taki badziew ładują do lapków - strasznie spowalnia ładowanie i zajmuje dziesiątki megabajtów w pamięci, nie licząc już niezliczonej ilości usług od symanteca... później wywaliłem całe catalysty od Ati - same stery potrafią zajmować 150Mb, jest to związane z .net framework na którym pracują - świetnie, że okienka tak ładnie wyglądają i jest tyle możliwości konfiguracji, ale dlaczego głupie stery od grafy zajmują tyle ramu?? Początkowo jechałem na odchudzonych sterach ze starym control panelem, ale ostatnio przeprosiłem się catalystami - głównie przez power play który na odchudzonych nie działał prawidłowo:( Bez wyjaśnień mogę napisać, że odinstalowanie acustic silencera, touch pad on/off utility, zooming utility nie zmieni nic:) a odchudzi Twój system, co do virtual sound - zostawiłem to, gdyż w domku przełączam się na porządne głośniczki i korektor basów, średnich i wysokich tonów, plus pseudo 3d efekty nawet nieźle w tym działają, a progs prawie nic nie zajmuje na ramie.

Podsumowując:

z zainstalowanych kasperskim (firewall), nod32(antyvir) i Ati control panel + power saver i virtual sound od toshiby można osiągnąć wynik około 160-170Mb na Ram zaraz po starcie systemu czyli całkiem nieźle:)

Teraz z Ati Catalyst i progsem do monitoringu hdd mam na starcie 300Mb i w sumie nie czuje różnicy - 1Gb łącznie, a systemu nie zamykam tylko hibernuję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi