Skocz do zawartości
semprini1

Lcd 19' Do Ok 2000zł Nie Na Tn!

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie będę kupował monitor potrzebuje LCD 19' do zastosowań bardziej profesjonalnych (obróbka grafiki, webdesign) .Waham się między Nec 1990FX, Eizo L768 i Fujitsu Siemens P19-2 (ale jego już bardzo trudno dostać i raczej nie będę ryzykował egzemplarzy poserwisowych.

Eizo jest najlepsze, ale troszkę za wolne chyba a od czasu do czasu chciałbym jakąś gierkę też zapalić.

Macie jakieś sugestie ?

A może NEC 1970NX, ale za pierwona nie wiem czym te neki się różnią od siebie :)

Monitor NIE MOŻE być na matrycy TN. Cena ok 2000 zl max.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NEC 1980FXi lub nowszy z tej serii a i pograć można.

Przy kupnie sprawdź bad pixele bo zdarzają sie egz. ktore na dzień dobry maja po kilkanaście ,koniecznie sprawdź przed kupnem!

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie będę w Proline kupował ,bo mam blisko. A jeśli będzie taniej to w Action, ale niestety potrzebuje fakturę a nie wiem czy w Proline dają, ale sie dowiem :) Nie wiem tylko czy pozwolą looknąć na pixele. Tego Eizo ma kumpel, i obok ma monitor Belinea 19' LCD ,ale nie pamietam modelu niestety i jakość Eizo przy Belinejce powalała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie będę w Proline kupował ,bo mam blisko. A jeśli będzie taniej to w Action, ale niestety potrzebuje fakturę a nie wiem czy w Proline dają, ale sie dowiem :) Nie wiem tylko czy pozwolą looknąć na pixele. Tego Eizo ma kumpel, i obok ma monitor Belinea 19' LCD ,ale nie pamietam modelu niestety i jakość Eizo przy Belinejce powalała :)

Nie ma bata muszą pokazać ,nie kupuj kota w worku za tyle $

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie ze nie kupie, za duze ryzyko. Co prawda w Eizo raczej bad subpixele sie nie zdarzają, ale nie wiem jak w innych.

Panoramy nie chce - za drogie troche jeszcze no i w gierkach problematyczne, ale przyznam, ze jeszcze sie nad tym szerzej nie zastanawialem. Może do pracy z programami będą faktycznie lepsze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grafiki te monity sie raczej nie nadaja dopiero od 4000tys jest cos sensownego. Moze crt jak nie masz niuc przeciwko sobie sprawdz np: Philipsa z mojego podpisu.. jest jescze viewsonic 227pf

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grafiki te monity sie raczej nie nadaja dopiero od 4000tys jest cos sensownego.

Ostatnio na pclab gadałem z kimś tam kto się zajmuje DTP i wychodzi na to że w profesjonalnej grafice liczy się odpowiednia kalibracja do siebie, i i tak używają LCD, a w webdesignie (autor o tym wspomnial) to co... przeciez i tak końcowi klienci beda ogladac to na LCD zazwyczaj, do tego z inna temp kolorow i ustawieniami wiec... po co. CRT is dead ;X nawet w zastosowaniach graficznych ;X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się.CRT is dead. Gdybym był prawdziwym grafikiem-profesjonalistą mógłbym mieć jakis dylemat :) Ochrona oczu też sie liczy. Tego Eizo ma kumpel ,a ja z natury nie lubie kupowac rzeczy,które mają znajomi,hehe, wiec nad tym NECkiem dlatego tak sie zastanawiam :) Jest jednak tanszy ok 200 zl - tak orientacyjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na pclab gadałem z kimś tam kto się zajmuje DTP i wychodzi na to że w profesjonalnej grafice liczy się odpowiednia kalibracja do siebie, i i tak używają LCD, a w webdesignie (autor o tym wspomnial) to co... przeciez i tak końcowi klienci beda ogladac to na LCD zazwyczaj, do tego z inna temp kolorow i ustawieniami wiec... po co. CRT is dead ;X nawet w zastosowaniach graficznych ;X

Widocznie nie jest dead skoro produkuja, a za 2000tys lcdka do profesionalnych zastosowan nie ma jak narazie... I ten od dtp jaki ma monit? A w takim za 2000tys lcd napewno wynik nie bedzie identyczny z drukiem zamiast np ciemno zielonego moze wyjsc sraczkowaty :D Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np ciemno zielonego moze wyjsc sraczkowaty :D

Cytując tę osobę

obecnie duze studia graficzne/reklamowe/... nie maja wyboru i w zasadzie kupuja LCD, bo porzadnych kineskopow juz sie nie produkuje - no chyba, ze ktos jest na prawde konserwatysta i kupi za >3000 EURO koncowki serii CRT jakie oferuje np BARCO

akurat w gazecie i reklamie najwazniejsza jest dobra kalibracja urzadzen ze soba sprzegnietych - no ale skoro sie znasz na tym to wzorniki PANTONE, probne wydruki w CROMALIN'ie, itp nie sa dla Ciebie niczym nowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co mi udowodniles ze koles paracuje na lcdeku za 2000tys?

Nie uzywa sie jzu crt do grafiki bo kazdy szanujacy sie pracownia ma lcdeki za min 6000tys zlotych...

A mi chodzilo o to ze crtek taki jak np moj za 1900zl przyniesie w pracy z grafika nieporownywalnie lepsze efekty niz lcd za 2000tys ktory do dtp sie nie nadaje bo przeklamuje kolory...

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o zacytowanie wypowiedzi w której napisałem że ten koleś z pclab pracuje na lcd za 2000 zł

A mi chodzilo o to ze crtek taki jak np moj za 1900zl przyniesie w pracy z grafika nieporownywalnie lepsze efekty

Nieporównywalnie lepsze efekty? :lol: Kiepskiej baletnicy... Wiadomo, na CRT www wychodzą jak cudo, na LCD nawet nie ma sensu robić loga do systemu portalowego... niestety, LCD wyświetla najwtyżej 500 kolorów, i to go totalnie dyskwalifikuje.

niz lcd za 2000tys ktory do dtp sie nie nadaje bo przeklamuje kolory...

Proszę o zacytowanie wypowiedzi autora tematu potwierdzającej zapotrzebowanie na monitor do DTP

Nawet jeśli autor tematu zajmowałby się grafiką na powaznie (DTP itp), to miałby dostęp do kalibratora i mógłby sobie zrobić profil monitora i ustawić wszystko do delty w granicach 1-2. Ale z twojej wypowiedzi wynika że kalibracja samego urządzenia nie istnieje, podobnie kalibracja w stosunku do innych urządzeń. Sam autor chce kupić LCD, wiec już nie wymyślaj takich koncepcji z tym CRT.

Swoją drogą CRT za 1900 zł? :lol: Za 300 zł można kupić 22" na Diamondtronie albo Trinitronie, więc to moim zdaniem totalne nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadza się, ja prawdopodobnie z PANTONEm nie bede miał nic do czynienia podobnie jak duotone czy nawet DTP :D. Dyskuja widzę nabrała kierunku co lepsze CRT czy LCD. Prawda jest taka,że każdy chwali to co ma i tyle. Ja może nie mam jakiegoś wypaśnego monitora, bo tylko LCDka 17' na TNce, ale tak czy siak jak ktos by mi powiedzial,ze mam się przesiąść na CRT to bym mu wpakował kulkę w łęb z bliskiej odległości (dla pewności).

No Offence - St3en.

Ja prawdopodobnie nigdy nie będę profesjonalnym grafikiem.

Tak więc wracając do tematu czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda szybkość reakcji matrycy tego Nec'a w porównaniu z Eizo?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywa sie jzu crt do grafiki bo kazdy szanujacy sie pracownia ma lcdeki za min 6000tys zlotych...

A mi chodzilo o to ze crtek taki jak np moj za 1900zl przyniesie w pracy z grafika nieporownywalnie lepsze efekty niz lcd za 2000tys ktory do dtp sie nie nadaje bo przeklamuje kolory...

Nie koniecznie. Jak widać po tych pomiarach to Viewsonic CRT z serii professional jest o wiele wiele gorszy pod wzgl. reprodukcji kolorów od LCD NEC GX kosztującego obecnie ok 2 k pln

ps. ten Viewsonic obecnie kosztuje 455 €

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MVA.PL fajna stronka przeglądałem ją już niestety nie ma modelu neca 1990FX i 1990 SXI(bodajże). Póki co chyba bym się skłaniał ku temu NECowi, bo AŻ takiego rewelacyjnego odwzorowania kolorów nie potrzebuje (niezaleznie od tego który z nich jest lepszy), a Nec troszke tanszy jest.

A Ty Racuch masz tego 1980FX? Nec chyba nie ma gwarancji 0 martwych pixeli prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym ?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=32337

Szczerze powiem, że mnie firma Belinea nie przekonuje i porównanie jej do Eizo jest wg mnie dość śmieszne, ale ma matrycę Premium MVA. Nigdy np nie sądziłęm, że Fujitsu-Siemens robi sensowne monitory :),albo że Asrock potrafi zrobić dobrą płytę, więc nie ma co być uprzedzonym za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie. Jak widać po tych pomiarach to Viewsonic CRT z serii professional jest o wiele wiele gorszy pod wzgl. reprodukcji kolorów od LCD NEC GX kosztującego obecnie ok 2 k pln

ps. ten Viewsonic obecnie kosztuje 455 €

uwazasz ze w po rogach tez mierzyli ? Uwazasz ze monitor bez mozliwosci regulacji sprzętowej kontroli koloru (poza prostymi nastawami wag) i modelowania krzywej gamma nadaje sie do dtp? Można się już chyba pokusić o stwierdzenie, że matryce S-IPS charakteryzują się "natywnie" wyraźnymi niedoskonałościami nierownomiernego podswietlenia. Monitor Nec operuje na 8 bitowej palecie i w/g konstruktorów jest przewidziany do rozrywki. DeltaE sie nie uzywa w profesionalnych zadaniach tylko AdobeRGB . Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1uwazasz ze w po rogach tez mierzyli ? 2Uwazasz ze monitor bez mozliwosci regulacji sprzętowej kontroli koloru (poza prostymi nastawami wag) i modelowania krzywej gamma nadaje sie do dtp? 3Można się już chyba pokusić o stwierdzenie, że matryce S-IPS charakteryzują się "natywnie" wyraźnymi niedoskonałościami nierownomiernego podswietlenia. 4Monitor Nec operuje na 8 bitowej palecie i w/g konstruktorów jest przewidziany do rozrywki. 5DeltaE sie nie uzywa w profesionalnych zadaniach tylko AdobeRGB .

1- nie interesowało mnie czy mierzyli w rogach więc dlaczego ja mam uważać ? - pytanie raczej nie do mnie - jeśli cię to ciekawi to może zapytaj panów przeprowadzających te pomiary

2- Zależy ale po co pytasz skoro to nie na temat (np. głównie wzgl. ceny )? Ale skoro pytasz to pewnie wydaje ci się że do 2000 PLN da się kupić nowy, profesjonalny LCD z kalibratorem i jak napisałeś z "modelowaniem krzywej gamma" ( ja myślę że nie ) ? - jeśli jednak da się twoim zdaniem taki rozbudowany monitor kupić w interesującym nas przedziale to poleć taki model koledze który założył ten temat - myślę żę będzie zadowolony z takich bogatych możliwości

3- wytłumacz - zainteresowało mnie to

4- co ma piernik do wiatraka? - 8 bit na kanał = 24 bit = tyle co jest na wyjściu karty graf.

5- a tutaj to już zupełna brednia - skoro delta E można mierzyć ( i się mierzy ) w przestrzeni Adobe RGB ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi