Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na ile sie orientuje w 24" acerkach to modele 2416 Ws czy WAS oraz 2423W uzywaly dobrych matryc natomiast nowe rewizje czyli 2416WB i 2423WB uzywaja TNow, wiec trzebaby znalezc jakis egzemplarz ktory x miesiecy lezal w magazynie. No i jesli w sklepie jest napisane w cenniku ze to 2423W to tez trzeba mocno sprawdzac czy przypadkiem nie jest to po prostu stare oznaczenie dla nowej rewizji.

Jak ktos chce acera na xVA to chyba juz tylko 2616 i 2623 zostaly ;)

Hmm a ma ktos jakies doswiadczenia z LG245WP albo 246WP ?

Wlasnie ktos zdaje sie zamawial tego nowego taniego 24" Benqa na TNie i mial sie podzielic wrazeniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd nie błąd - raczej marketingowe nazewnictwo. W czym jest to takie zaawansowane PVA nie wiem, aczkolwiek PVA :)

A Acer'y - jedyną drogą jest P/N. W tej chwili AFAIR 24" na xVA w krajowej dystrybucji nie ma.

Ale ktoś tu z ppc może mieć do sprzedania moje ex-2416W na VA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd nie błąd - raczej marketingowe nazewnictwo. W czym jest to takie zaawansowane PVA nie wiem, aczkolwiek PVA :)

A Acer'y - jedyną drogą jest P/N. W tej chwili AFAIR 24" na xVA w krajowej dystrybucji nie ma.

Ale ktoś tu z ppc może mieć do sprzedania moje ex-2416W na VA :)

Akurat różnica jest dosyć znaczna. S-PVA to nie to samo co A-MVA ( efekt jaki widać na ekranie ) lub starsza P-MVA ... Tak czy inaczej to najprawdopodobniej matryca AUO ( A-MVA )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Czy w tym monitorku bedzie mozliwe ustawienie w grach rozdzielczosci 4:3 (z czarnymi pasami po bokach)? Jestem prawie zdecydowany, ale chcialbym sie obejsc bez sli ;d Jezeli ktos ma wersje W lub WZ bardzo bym prosil o sprawdzenie czy mapowanie pikseli wynosi 1:1 oraz czy jest dostepna opcja overscanu w menu monitorka.

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Arest pojawiły się VL2423W, czyli PVA za 1845 zł. Dzwoniłem, potwierdzili, że to PVA a nazwa w sklepie VL2423WB jest pomyłką. Mimo, że jestem z Wrocka, zamówiłem pocztą, zobaczymy co przyjdzie. Najwyżej zwrócę ;)

No i jak efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak efekty?

A właściwie to sam nie wiem. Jak ktoś mi powie jak odróżnić TN od PVA to powiem na 100%. Zgodnie z danymi producenta to jest Advanced PVA, czyli szybsze od PVA kosztem kątów. Arest podał na stronie i mi przez telefon błędne informacje co do kątów i czasu reakcji, po moich dociekliwych pytaniach już to poprawili. Tzn nawet nie do końca, bo piszą, że kontrast jest 500 cd/m2 a na monitorze jest 400 cd/m2. To co do mnie przyszło to dokładnie ten monitor: AL2423W B. W sumie to od modelu AL2416W B różni się tylko obecnością DVI a kosztuje 350 zł więcej :/ Opłaca się? Odpowiedzi chyba nie muszę Wam pisać.

To kto mi powie jak odróżnić PVA od TN mając przed sobą panel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na TN jak patrzysz na wprost i masz wyświetlone na ekranie duże powierzchnie w jednolitym delikatnym kolorze to widać gradient pionowy zamiast jednolitego koloru. Takiego efektu nie ma na S-IPS , A-MVA , S-PVA ... jedynie występuje na TN ... przynajmniej na najnowszych dzisiejszych (nie wspominając o starszych oczywiście ) matrycach TN.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest może jakiś użytkownik LG L245WP? Jaką toto ma matrycę? (są sprzeczne dane, raz piszą o s-ips, raz o mva, tudzież o a-mva...).

Czy warto brać ten monitor?

Jeśli ktoś potrafiłby go odnieść do hpka 2465 lub iiyamek 511 (starych i nowych), bo takimi dysponuję i mogą robić za wzorzec, byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN tragicznie wyglada jezeli spojrzysz od dolu. Obraz powinien sie diametralnie zmienic.

Fakt, jak siądę poniżej biurka to obraz czernieje :/

Na TN jak patrzysz na wprost i masz wyświetlone na ekranie duże powierzchnie w jednolitym delikatnym kolorze to widać gradient pionowy zamiast jednolitego koloru. Takiego efektu nie ma na S-IPS , A-MVA , S-PVA ... jedynie występuje na TN ... przynajmniej na najnowszych dzisiejszych (nie wspominając o starszych oczywiście ) matrycach TN.

Można też dotknąć panel paluchem, jak pojawiają się przebarwienia pod palcem podczas dotykania to oznacza TN.

Sprawdzę, jak wrócę do domu.

A co myślicie o tym: DAEWOO Ekran TFT 24" wide LCD24KAL (5ms) - funkcja Pivot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN tragicznie wyglada jezeli spojrzysz od dolu. Obraz powinien sie diametralnie zmienic.

I to imho jest najlepszy sposob mo mowiac szczerze patrzac na prost do monitorow podpietych pod rozdzielacz sygnalu osobiscie mam powazne problemy by odroznic co siedzi w srodku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem się Was o monitor z linku powyżej. Oto co znalazłem: dane techniczne DAEWOO 24KAL czyli:

- 24" Samsung S-PVA 6ms

- DVI

- PIVOT

- hub USB

za jedyne 1900 zł :D Ja już zamówiłem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem się Was o monitor z linku powyżej. Oto co znalazłem: dane techniczne DAEWOO 24KAL czyli:

- 24" Samsung S-PVA 6ms

- DVI

- PIVOT

- hub USB

za jedyne 1900 zł :D Ja już zamówiłem :P

cena jak za ta matryce faktycznie kuszaca. Szkoda ze gotowki brak. Max co moge przeznaczyc to 1500 zl za 24 cale wiec jeszcze poczekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ten daewoo nadaje sie do grania? zakup nowego monitora spadl na mnie dosyc nieoczekiwanie i teraz na szybko staram sie nadrobic zaleglosci w wiedzy z tego zakresu. mysle nad tym ACERem, ale ta szyba troche mnie przeraza. i moze faktycznie lepiej dolozyc 200 zl do tego daewoo.. tylko wtedy juz bede musial kombinowac z ratami:/ moze lepiej porozgladac sie za 22" na TNkach skoro ma sluzyc do grania/filmow? choc te 24 cale kusza kurcze.. i full hd tez.. pozdrawiam.

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko , ze ten daewoo jest do kupienia tylko w Pixmanii.

Jak pojawi sie w Polsce to mozna sie nad nim zastanawiac.

Ehh szkoda ,ze u nas nie ma monitorow Soyo w stanach mozna takiego kupic jak sa obnizki za 300$ i tez jest na MVA czy S-PVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko , ze ten daewoo jest do kupienia tylko w Pixmanii.

Jak pojawi sie w Polsce to mozna sie nad nim zastanawiac.

No i co, że w PIXmanii? Przecież ma swój oddział w naszym pięknym kraju i najnormalniej w świecie realizuje zakupy online z Polski.

Zamówiłem, dostałem potwierdzenie itd. W poniedziałek przelew i będę czekał na przesyłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ogarnia ktos roznice miedzy matryca A-MVA a S-PVA? Zastanawiam sie nad takim cackiem. W tej chwili mam samsunga 173p+ i zastanawiam sie czy nie wymieni stryjek siekierki na kijek? ;d

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co, że w PIXmanii? Przecież ma swój oddział w naszym pięknym kraju i najnormalniej w świecie realizuje zakupy online z Polski.

Zamówiłem, dostałem potwierdzenie itd. W poniedziałek przelew i będę czekał na przesyłkę.

Jeśli możesz to daj znać po dotarciu przesyłki czy wszystko załatwiono w Pixmanii bezproblemowo. Czy monitor dotarł nie uszkodzony i czy nie musiałeś czekać miesiącami ponieważ naczytałem się trochę na temat Pixmanii. Sam chciałbym zamówić Viewsonica 28" za 2700 zł. Ale na razie się wstrzymuję, trochę się boję jak to jest z gwarancją itd. ponieważ fizycznie Pixmania znajduje się we Francji i nic nie słyszałem o oddziale w Polsce. Ale może się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie nt. iiyamy ProLite B2403WS ? http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&...&PROD=10007 czy ta TNka to przy 24" już faktycznie taka słaba jest ?

24" i TN z kątami 160*/160*, szczególnie w pionie, to IMO wielkie nieporozumienie. W poziomie obraz jest taki sobie, a w pionie - masakra. Małe kąty jeszcze bardziej niszczą już i tak słabe kolory matrycy TN.

Poczekaj, jak dojdzie do mnie ten S-PVA, nota bene tańszy od Twojego. Ale od razu pokaż, że masz kochones i zamawiaj ;) Nic lepszego w tej cenie i tym rozmiarze nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, HP 2465 fajny, ale... No właśnie - brakuje mu gniazd wejściowych (może YPbPr), PiP-a, a odnośnie matrycy - jest bardzo jasny - ciężko będzie wytrzymać w ciemnym pomieszczeniu z tak świecącym monitorem.

Pytanie: czy jest jakaś alternatywa do tego Hp w jego pułapie cenowym? (Wstępnie myślałem o LG 245WP na MVA)

Istotne jest, by miał przynajmniej dvi (lub hdmi) z hdcp.

Jeszcze jedno... o lg myślałem również pod kątem jego miesięcznej gwarancji na dead-pixele...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, HP 2465 fajny, ale... No właśnie - brakuje mu gniazd wejściowych (może YPbPr), PiP-a, a odnośnie matrycy - jest bardzo jasny - ciężko będzie wytrzymać w ciemnym pomieszczeniu z tak świecącym monitorem.

Pytanie: czy jest jakaś alternatywa do tego Hp w jego pułapie cenowym? (Wstępnie myślałem o LG 245WP na MVA)

Istotne jest, by miał przynajmniej dvi (lub hdmi) z hdcp.

Jeszcze jedno... o lg myślałem również pod kątem jego miesięcznej gwarancji na dead-pixele...

Jasny ? - ja z nim problemu z nadmierną jasnością nie miałem. Jeśli ten HP jest dla Ciebie za jasny to za jasne będą wszystkie LCD :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi