hesus Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Witam. Dzisiaj przytachali mi sprzęta. Benq FP 241 WZ, srebrna ramka. :razz: Primo: gratuluje zakupu ;] Secundo: chciałbym zadać ci kilka pytań. Mianowicie jak juz potestujesz, to mogłbys szerzej napisac jak wyglada sprawa grania na tym monitorku? no i drugie: nowe egzemplarze mają podobno mieć opcje aspect ratio (tak przynajmniej słyszałem), mozesz to potwierdzić? genrealnie po kilkumiesiecznej obserwacji zawezilem grono do właśnie modeli 241 WZ i VW benqa i teraz pozostała decyzja;] Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Ustawienia obrazu jeszcze trzeba będzie dostroić, ale powolutku jest coraz lepiej. :) A jak się nie da dostroić, to się odda :wink: ( jeszcze 9 dni ). Menu już ostro przewertowałem w jedną i drugą stronę. Monitek jest z Maja 2007 roku, w menu są opcje 1:1, Aspect Ratio, Full. Nie sprawdzałem czy działają, bo skalowanie ustawiam sobie w sterownikach karty graficznej. Primo: gratuluje zakupu ;] Secundo: chciałbym zadać ci kilka pytań. Mianowicie jak juz potestujesz, to mogłbys szerzej napisac jak wyglada sprawa grania na tym monitorku? no i drugie: nowe egzemplarze mają podobno mieć opcje aspect ratio (tak przynajmniej słyszałem), mozesz to potwierdzić? genrealnie po kilkumiesiecznej obserwacji zawezilem grono do właśnie modeli 241 WZ i VW benqa i teraz pozostała decyzja;] Z góry dzięki za pomoc. Dzięki. U mnie zawsze przy większych zmianach mam problemy, bo jestem z natury upierdliwy :-P Co do grania to napiszę szerzej dzisiaj wieczorkiem, parę gierek sprawdzę. Sprawa wygląda tak: Odnośnie opcji w menu dotyczących skalowania monitorka, to mamy 3 tryby: Full, Aspect, 1:1. Wszystkie działają bez problemów. Rozdziałka 1280x1024: - tryb 1:1, mamy paski dookoła całego ekranu; - Aspect, rozciągnięty od samego dołu do góry, po bokach paski. Po 3 godzinkach testowania monitora w grach ( będę tutaj porównywał do Nec 1970 NX na SIPS 25 ms ): - czerń mocna, bardzo ciemna; - niestety daje znać srebrzenie, co jest typowe dla tej matrycy, wyraźnie rzuca się w oczy; szczerze to wolę słabszą czerń na NEC'u niż srebrzenie w BENQ; :-| - matryca bardzo szybka, smużenie jeśli już to minimalne, raczej niezauważalne; - kąty dobre, ale gorsze niż na SIPS; - kolory ładne; - Perfect Motion - po uaktywnieniu można zauważyć lekkie migotanie obrazu i ciemnienie ( są 3 stopnie, im większy tym ciemniej ); szczerze to mnie ta opcja nie urzekła, niby ma niwelować ghosting, ale nie widać rezultatów; :? - powierzchnia w grach spora ( wymagana mocna grafa, żeby uciągła w tej rozdziałce ), ogólnie bardzo ładnie się gra, ale jakoś mnie nie powaliło na kolana jak to wszędzie piszą :wink: - filmiki prezentują się ekstra, pod warunkiem że jest to minimum HD 720p i wysoki bitrate; @ Hesus Ogólnie jeśli jesteś zdecydowany to zamawiaj. Kupując w sklepach internetowych masz 10 dni na odesłanie. Na spokojnie sobie przetestujesz w domu, w swoich warunkach. Trzeba minimum kilkanaście godzinek żeby sobie wszystko posprawdzać. Edytowane 4 Stycznia 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Benq 24" 241W i Acer 26" Al2623 SIPS(to widać) na fotkach porównawczych: http://discuss.extremetech.com/forums/thread/1004388473.aspx Edytowane 4 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Kolory na Acer bardziej mnie sie opodobal;y takie zywsze. Chyba sobie sprawie w przyszlym tygodniu... Chyba ze macie inne pomysly na fullhd do kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Benq 24" 241W i Acer 26" Al2623 SIPS(to widać) na fotkach porównawczych:Na tych fotkach widać że jeden monitor przekłamuje w jedną stronę ( z dużo składowej B ) a drugi w inną ( za dużo R i może minimalnie G ) - nie poustawiali ... pewnie jadą na natywnych nastawach ... jeśli nawet coś grzebali kalorymetrem (nawet w to wątpię) to tylko badali liniowość bo widać że monitory nie są skalibrowane. ps. zakładam że zdjęcia (aparat) mają naturalne barwy Jeśli zadaniem prezentacji było pokazać jak monitory kłamią na native to OK Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Na tych fotkach widać że jeden monitor przekłamuje w jedną stronę ( z dużo składowej B ) a drugi w inną ( za dużo R i może minimalnie G ) - nie poustawiali ... pewnie jadą na natywnych nastawach ... jeśli nawet coś grzebali kalorymetrem (nawet w to wątpię) takie ciepłe / nasycone kolory to cecha sips, w opisie są ustawienia na jakich były robione fotki "BENQ FP241WZ: sRGB mode/bright 0/contrast 10/RGB: Default. (30% differences with Spyder2 correction) ACER2623W: Normal mode/bright 0/contrast 50/RGB: 75%. (10% differences with Spyder2 correction) If there is no color collection, the AL2623W did have better color present in fact. BENQ FP241WZ looks a little blue, and ACER2623W is yellow tone. Compare with DELL2407WFP, BENQ241WZ is easy to see the black cloth in back of the lying lady, maybe that’s the advantage of AU-MVA panel?" Edytowane 5 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) takie ciepłe / nasycone kolory to cecha sips, w opisie są ustawienia na jakich były robione fotkiRaczej żółte - musiałem to naprawiać przez OSD na WGX2PRO ( wolę neutralne - nie ciepłe ani zimne ). Czy nasycone - nie zgadzam się ... chyba że na modelu 92% gamut wyświetlimy obraz 72% [ale tu będziemy mieli przesycenie więc też źle] "BENQ FP241WZ: sRGB mode/bright 0/contrast 10/RGB: Default. (30% differences with Spyder2 correction) ACER2623W: Normal mode/bright 0/contrast 50/RGB: 75%. (10% differences with Spyder2 correction) If there is no color collection, the AL2623W did have better color present in fact. Kontrast na 50 i RGB na 75% - bez sensu .... pełna paleta jest pewnie przy 75/75 (byle suma była 150) - no ale nie wiedzą pewnie jeszcze że kontrast jest ściśle powiązany z R+G+B BENQ FP241WZ looks a little blue, and ACER2623W is yellow tone.Jest dokładnie jak powiedziałem - na jednym za dużo Blue a na drugim Red+Green=właśnie żółć - tak miałem na NEC WGX2PRO Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Raczej żółte - musiałem to naprawiać przez OSD na WGX2PRO ( wolę neutralne - nie ciepłe ani zimne )przy ciepłych kolorach biel jest żółtawa to naturalne, na tych fotkach obraz benq zdecydowanie jest gorszy mimo czystszej bieli to samo na fotkach które pokazywał PMP z postawionym obok acerem 24 PVA/MVA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 przy ciepłych kolorach biel jest żółtawa to naturalne, na tych fotkach obraz benq zdecydowanie jest gorszy mimo czystszej bieli to samo na fotkach które pokazywał PMP z postawionym obok acerem 24 PVA/MVA Na BENQ biel moim zdaniem nie jest czystsza (właściwie lepiej powiedzieć "bielsza") ... jest niebieska :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Na BENQ biel moim zdaniem nie jest czystsza (właściwie lepiej powiedzieć "bielsza") ... jest niebieska :wink:ale nastawy monitorów przed którymi obecnie siedzimy mają znaczenia przy oglądaniu tych fotek;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Na tych fotkach fajnie widać że S-IPS to jednak lepsza klasa matrycy niż MVA - jak są te trzy kobiety to na NEC tło "białe" jest przynajmniej równomiernie żółte ( można to skorygować ) natomiast na Benq pod tak niewielkim kątem widać "gradient" od niebieskiego do prawie białego (z lewej do prawej ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Na tych fotkach fajnie widać że S-IPS to jednak lepsza klasa matrycy niż MVA - jak są te trzy kobiety to na NEC tło "białe" jest przynajmniej równomiernie żółte ( można to skorygować ) natomiast na Benq pod tak niewielkim kątem widać "gradient" od niebieskiego do prawie białego (z lewej do prawej ) ja przez chwile zastanawiałem się czy nie kupić tego acera, znalazłem recenzje na innym forum i oprócz narzekania na jakośc wykonania obudowy, braku regulacji wysokości i pivot, syczenia zasilacza to w zasadzie akceptowalny LCD szkoda ze nie robią na SIPS mniejszych 22" bo jednak trochę za olbrzymi jak do codziennej pracy ... menu serwisowe acera AL2623W i potwierdzenie matrycy: LPL czyli SIPS LGPhilips http://img517.imageshack.us/img517/3971/al2623w16rm5.jpg tu fotki acer 26" vs dela 27" http://img110.imageshack.us/img110/9852/al2623w20fv5.jpg http://img524.imageshack.us/img524/2722/al2623w18zq3.jpg http://img517.imageshack.us/img517/8489/al2623w17nb0.jpg http://img110.imageshack.us/img110/8364/al2623w19po7.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 szkoda ze nie robią na SIPS mniejszychJa chętnie bym kupił 22-23" z rozdziałką 1920x1200 ( z wielkością czcionek sobie poradzę ) i oczywiście 10 bit LUT na kanał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Biore Acera:) Jak przyjdzie to zdam relacje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Biore Acera:) Jak przyjdzie to zdam relacje:) czekamy na relację :) ja dziś oglądałem iiyame B2403 i pobieżnie LG L245WP. Iiyamke chyba wezmę w najbliższej przyszłości, ale te kąty... :angry: Muszę się jeszcze zastanowić... Dobrze że ma aspect ratio i 1:1. W LG brak aspect ratio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Widzialiscie moze tego acera gdzies taniej niz w Agito? Edit: Znalazlem sklep w niedaleko mnie wiec z neta nie kupuje. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez valdi200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 No i stało się. Jestem posiadaczem iiyamki b2403ws i sprawia mi to co najmniej zadowolenie ;) Nie mogę powiedzieć, że obraz jest gorszy niż w 173P+, jest natomiast inny - jakby ostrzejszy, bardziej naświetlony. Polecam każdemu :) Jedyne co mnie załamało - nie mam chyba najgorszego kompa, a Far Cry ze wszystkim na full, AAx2 w 1920x1200 nie chodzi szczególnie wydajnie :D - już się boję co będzie z Crysisem :D Natomiast mam dwa pytanka. W sumie obraz jest bardzo dobry, ale czy ktoś inny mógłby powiedzieć jak ma ustawioną jasność i kontrast? I jak mogę dostać Wiedźmina? Monitor kupiony w Siriusie, mam kuponik i dowód zakupu, a co dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Co do wiedzmina wydaje mi sie ze niestety go nie otrzymasz. Promocja obowiazuje tylko u dystrybutorow oficjalnych czyli komputronik i jeszcze jakies, ale nie sirius. Sam szukalem bo kupilem ten sam monitor rowniez u nich. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Tez stalem sie posiadaczem iiyamy b2403ws i chcialbym zeby wlasnie ktos podeslal jakies dobre ustawienia :) Edytowane 8 Stycznia 2008 przez klops Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczyku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) posiadam tego acera AL2623W i mam mały problem;> jak daje najwyższą rozdzielczość (1920X1200) to od czasu do czasu obraz jakby sie zawieszał, monitor gaśnie na chwile i znów się włącza, na obrazie widać przeróżne błędy (np w sub menu zamiast strzałek są niebieskie kwadraciki), takie zachowanie zauważyłem od rozdzielczości 1600X1200, możliwe że karta graficzna nie wydala, czy może sama grafika jest uszkodzona, moja grafika to Leadtek WinFast A6800XT TDH. Edytowane 9 Stycznia 2008 przez szczyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 mam tez acera , jakie macie ustawienia w nim, kontrast,jasnosc i inne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczyku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 mam tez acera , jakie macie ustawienia w nim, kontrast,jasnosc i inne...na razie mam wszystko standard, tak jak go włączyłem tak automatycznie się skonfigurował (chyba), na razie to mam poważniejszy problem, jak podłanczam go do laptopa (grafika ATI RADEON X1600) to wszystko chodzi jak należy, a przecież kupiłem go do stacjonarki;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Moze kabel dual link podlacz albo sprobuj na innej karcie graficznej. Monitorek zamowiony i do dwoch dni powien byc (acer 2623w) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczyku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Moze kabel dual link podlacz albo sprobuj na innej karcie graficznej. Monitorek zamowiony i do dwoch dni powien byc (acer 2623w) Pozdro monitor mam podłączony kablem VGA i nie mam innej możliwości... jak wyżej już pisałem podłączony tym samym kablem do laptopa chodzi jak trzeba... pozostaje pytanie, czy karta graficzna może być uszkodzona...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Sprawdz swoja karte na innym kompie albo pozycz od kogos jakas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) wiecie gdzie w Warszawie można zobaczy benq-a FP241W (lub ew. WZ) w akcji?? Napisałem do komputronika, siriusa i znaku (w znaku nie widziałem takiego ale zapytanie nie kosztuje :razz: ) zobaczymy co odpiszą... Edytowane 10 Stycznia 2008 przez rambo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Mozesz przejsc sie gieldzie na GUSie w podziemiach , ale nie liczylbym na nadmierne sukcesy, jak szukalem swojego monitora to Benqow praktycznie nie bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 z komputroniku mi odpisali że mogą mieć na poniedziałek, ale model WZ. Teraz pytanie czy W jest na tej samej matrycy co WZ (WZ jest podobno na AUO M240UW01 V2)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) Benq G2400W Niezly ten benek i nie drogi jak na 24 Zastanawiam sie jeszcze nad samsungiem 245b ale te ceny mogly by spasc Edytowane 11 Stycznia 2008 przez Gumis7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Wczoraj odebralem Acer AL2623W Fotka jedna bo wiecej nie ma sensu wrzucać. Robione Samsungiem D600E :/ Wielkość poraża!!! Dobrze, że nie kupiłem 24" :P Praca w windows miód malina. Filmy: zwykly divx - da sie ogladac z dalszej odleglosci dvdrip- calkiem ladnie :) HD 720P - zalezy jaka kopia/wersja - prison break ziarnisty natomiast filmy ladnie wygladały 1080P - ideał :P Gry: Toca 3 - Obraz wysmienity, nic nie smuzy. Idealnie wręcz. CoD4 - j.w a nawet lepiej. Reszty nie sprawdzałem. W OSD nie doszukałem sie niczego do mapowania pixeli 1:1 itp... Monitor jest bardzo jasny. Taka żarówa. Jasnosc i kontrast na 54. Albo moja belinea stara juz sie wypalała:P Regulacje ma tylko nachylenia. Ale cos za coś (niska cena) Jednak w planach mam zakup ramienia na sciane na ktorym zawiesze monitor. (Posiada standard vesa 100) Na allegro mozna takie dostac juz od ok 100pln Ogolnie rzecz biorąc bardzo dobrze wydane 2500pln. Jednak dalej nie wiem na jakiej on jest matrycy... Na stronie producenta pisze IPS natomiast w sklepach pisze PVA. i być tu mądrym:P Nastepny moj monitorek to juz bedzie OLED albo SED :P Pozdro Edytowane 12 Stycznia 2008 przez valdi200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...