Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety 245T już zupełnie niedostępny i nie wiadomo kiedy nowa dostawa, może po wakacjach :(

No wklepałem na skąpcu i bida.... Jak to się stało?? Cena spowodowała że ludzie rzucili się na ten monit czy też były to promocje widma tzn. niby atrakcyjna cena ale nie mają na stanie a w chwili sprowadzenia cena o kilkaset PLN wyższa?? Szkoda i zarazem dziwne ze w ciągu kilku dni tak się rozeszły.... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu praktycznie zostaje 4 modele. HP, LG, Benq i NEC (wszytskie plus minus 2 k) Ja czekalem na test gmfriend'a 245 T i monitor jak juz zauwazyliscie wyparowal :D Nawet nie wiem czy te sklepy co mialy go po 2,3 k mialy go na stanie. Mi osobiscie znudzilo sie czekac w nastepnym tygodniu rzuce moneta i kupie cokolwiek. Niestey takie polskie warunki sa ze tylko praktycznie Tnki marne sa na stanach w sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu praktycznie zostaje 4 modele. HP, LG, Benq i NEC (wszytskie plus minus 2 k) Ja czekalem na test gmfriend'a 245 T i monitor jak juz zauwazyliscie wyparowal :D Nawet nie wiem czy te sklepy co mialy go po 2,3 k mialy go na stanie. Mi osobiscie znudzilo sie czekac w nastepnym tygodniu rzuce moneta i kupie cokolwiek. Niestey takie polskie warunki sa ze tylko praktycznie Tnki marne sa na stanach w sklepach.

Ja biore Benka VW po sesji.... W Agito za 1,9k a niedawno był za 2,5k i wiecej.... No chyba ze NEC poleci jeszcze ze 200-300PLN.... Jeśli chodzi o LG to tego monitora też nie idzie dostac praktycznie (mniemam ze chodzi o 245WP??)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biore Benka VW po sesji.... W Agito za 1,9k a niedawno był za 2,5k i wiecej.... No chyba ze NEC poleci jeszcze ze 200-300PLN.... Jeśli chodzi o LG to tego monitora też nie idzie dostac praktycznie (mniemam ze chodzi o 245WP??)....

Tak chodzi o 245 ale masz racje kolejne widmo. Jeszcze dzsiaj byl w Agito teraz wykupiony. Nec jest bardzo dobry ale troszke drozszy. HP jest szeroko dostepny tylko on ma kolo 40ms laga tylko w sumie ja po necie nie gram w UT III na 110% ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chodzi o 245 ale masz racje kolejne widmo. Jeszcze dzsiaj byl w Agito teraz wykupiony. Nec jest bardzo dobry ale troszke drozszy. HP jest szeroko dostepny tylko on ma kolo 40ms laga tylko w sumie ja po necie nie gram w UT III na 110% ;)

No wg Digitalversus to Benek VW treż ma dosc sporego (w porównaniu np do wspomnianego LG) laga.... Pytanie tylko - jaki Input lag jest odczuwalny i dosc znacznie przeszkadza w grze?? 30ms, 40ms czy 50ms??

Czy jest ktoś w stanie przedstawić jaki Input lag jest akceptowalny w grach Typu Gothic 3, NWN 2, Slinter Cell, Assasins Creed a jaki w nieco szybszych grach typu FEAR, STALKER, Half-Life 2 (tryby single)??

PS. A nie jestes zainteresowany Benkiem?? Wersja VW lata za 1,9k więc bardzo atrakcyjna cena tym bardziej ze chyba lepiej dopłacić do tego Benka kosztem np. Samsunga 2493H który lata za ok 1,5k chyba.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. A nie jestes zainteresowany Benkiem?? Wersja VW lata za 1,9k więc bardzo atrakcyjna cena tym bardziej ze chyba lepiej dopłacić do tego Benka kosztem np. Samsunga 2493H który lata za ok 1,5k chyba.... :wink:

Mi ten monitor sie nie podoba. On jak TV wyglada ;) To juz wole WZ. Ale to chyba kwestia wygladu bo matryca ta sama w obu lub w nawet w trzech bo W ma chyba taka sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na zakup BenQ FP241W. Cena jest w porządku i nie znajdę już chyba niczego lepszego do grania w tym rozmiarze, prawda?

Czytałem wątek na Hardforum, piszą tam, że input lag jest na poziomie 33+ i w zasadzie praktycznie niezauważalny.

Marudzą też by kupić ten monitor wyprodukowany po czerwcu 2007. Sklep gdzie ten monitor chce zakupić (wysyłkowy) niestety nie jest w stanie tej daty mi podać. Jak ważna jest ta informacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest pewne czy w FP241W jest taka sama matryca jak w Wz/VW. Moze byc starsza P-MVA.

Jesli nie masz konsoli to data produkcji nie ma znaczenia. Chodzi tu o poprawne wyswietlanie 1080p z konsol. Na uzywanie z PC nie ma to zadnego wplywu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Hardforum napisali, że to w zasadzie identyczne modele jeżeli chodzi o matrycę.

W przyszłym tygodniu zamawiam monitor, popytam się jeszcze na tym forum przed zakupem.

Wlasnie niekoniecznie, zobacz chocby ostatnie posty z tematu o nim (od postu 4961)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Ale piszą tam, że VW i WZ mają kłopoty z poprawnym odwzorowaniem kolorów, z czym nie ma kłopotów model W. Większość widzi w W faworyta.

No i jest jeszcze to :

"Other than the Black Frame Insertion technology I don't know of any other differences between the panels."

A nawiasem mówiąc - podłącze tego Benka przez DVI czy potrzbuję jakąś przejściówkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc? Ze 2 ludzi powiedzialo ze W moze sie okazac lepszy i to nie widzac go nawet na wlasne oczy, a bazujac na opinii jeszcze kogos innego. Nie wprowadzajmy zamieszania :razz: Dopoki ktos nie postawi ich kolo siebie i nie sprawdzi nie wiemy ktory jest lepszy.

FP241Wz/VW ma na pewno A-MVA, natomiast FP241W P-MVA chociaz mozliwe ze montuja tam tez A-MVA. Zdaje sie ze jedna i druga nie jest juz produkowana swoja droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, po prostu osoby posiadające VW i WZ narzekały na odwzorowanie kolorów. Nie narzekają natomiast posiadacze W.

Wiesz, sa ludzie narzekajacy na wszelkie xVA, tolerujacy tylko IPS, sa tez ludzie ktorzy nie narzekaja wcale na TN :rolleyes: Nie neguje tego ze W moze jest lepszy, ale poki co nie mozemy tego na 100% stwierdzic.

Nie demonizowalbym kwestii kolorow na standard. Sam na CRTku mam rozne tryby i wyglada to podobnie - w Text jest ciemno, nie nadaje sie do filmow i gier ale wygodnie sie czyta, wystarczy zmienic na Picture i juz mam jasny, nasycony obraz, ale za jasny do czytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

długie będzie.

Ja z kolei mam inne pytanie.

Na początku sorry, jak coś nie tak z moim pisaniem ikonami itp., ale screenreadery z takimi forami nie radzą sobie najlepiej, więc proszę o wyrozumiałość.

Do rzeczy.

Mnie jak już się być może domyśliliście monitor potrzebny nie jest, jednakże moja pani korzysta.

Monitor ma być przede wszystkim używany do zwykłej codziennej pracy z komputerem, oglądania TV na karcie winfasta kablówka UPC i filmy Divix.

Jeszcze sporo teledysków online.

Gier zero i teraz i w przyszłości.

Jaki 24 calowy waszym zdaniem byłby najlepszy.

Myślałem o czymś na s-pva, bo wiadomo, często TV ogląda się z wyrka, a i filmy podobnie.

Więc szerokie kąty widzenia jak rozumiem są istotne.

Istotna też jest prostota obsługi nie zaawansowane menu, w końcu nie każdy ma predyspozycje do bycia niemalże inżynierem aby wszystko po ustawiać.

Czy są takie monitory które da się tak ustawić, aby jednym predefiniowanym przyciskiem zmieniać tryb pracy na TV/film oraz nazwijmy to zwykła praca?

Ja tego ustawiać wiadomo nie będę, no a lepsza połowa się na tym nie zna.

Jaki więc waszym zdaniem najlepszy monitor do filmów i TV przez tuner?

Dobre odwzorowanie obrazu, nasycenie kolorów, dobra widoczność pod kontem, a przy tym komfort pracy na co dzień?

Czy wystarczy do tego Gateway, czy to jednak takie badziewie, że lepiej dołożyć te 700 zł i kupić coś godnego uwagi.

Benq, HP, Hyunday?

Coś na PVA, MVA.

Może bez szczegółów bo ze ślepym o kolorach, to raczej trudno się rozmawia. :)

Stawiam na jakość nie wygląd.

24 cale mają być. Od taki kaprys, więc to nie podlega dyskusji.

Widziałem, że w monitorach na DVI jest jakiś jeden przycisk dokonujący wstępnych ustawień.

Jak to tak naprawdę z tym jest?

Kwota jaką dysponuję to w granicach 2k + 300 zł.

Z tego wszystkiego co tu wyczytałem, to w tym przedziale cenowym 3 monitorki się kwalifikują.

HP LP2465

benq 241vw

Benq FP241WZ

Myślałem też o Necu, no ale to chyba była by przesada?

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale podobnie jak inni w tym wątku mam co raz więcej dylematów i co raz trudniej podjąć decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

długie będzie.

Ja z kolei mam inne pytanie.

Na początku sorry, jak coś nie tak z moim pisaniem ikonami itp., ale screenreadery z takimi forami nie radzą sobie najlepiej, więc proszę o wyrozumiałość.

Do rzeczy.

Mnie jak już się być może domyśliliście monitor potrzebny nie jest, jednakże moja pani korzysta.

Monitor ma być przede wszystkim używany do zwykłej codziennej pracy z komputerem, oglądania TV na karcie winfasta kablówka UPC i filmy Divix.

Jeszcze sporo teledysków online.

Gier zero i teraz i w przyszłości.

Jaki 24 calowy waszym zdaniem byłby najlepszy.

Myślałem o czymś na s-pva, bo wiadomo, często TV ogląda się z wyrka, a i filmy podobnie.

Więc szerokie kąty widzenia jak rozumiem są istotne.

Istotna też jest prostota obsługi nie zaawansowane menu, w końcu nie każdy ma predyspozycje do bycia niemalże inżynierem aby wszystko po ustawiać.

Czy są takie monitory które da się tak ustawić, aby jednym predefiniowanym przyciskiem zmieniać tryb pracy na TV/film oraz nazwijmy to zwykła praca?

Ja tego ustawiać wiadomo nie będę, no a lepsza połowa się na tym nie zna.

Jaki więc waszym zdaniem najlepszy monitor do filmów i TV przez tuner?

Dobre odwzorowanie obrazu, nasycenie kolorów, dobra widoczność pod kontem, a przy tym komfort pracy na co dzień?

Czy wystarczy do tego Gateway, czy to jednak takie badziewie, że lepiej dołożyć te 700 zł i kupić coś godnego uwagi.

Benq, HP, Hyunday?

Coś na PVA, MVA.

Może bez szczegółów bo ze ślepym o kolorach, to raczej trudno się rozmawia. :)

Stawiam na jakość nie wygląd.

24 cale mają być. Od taki kaprys, więc to nie podlega dyskusji.

Widziałem, że w monitorach na DVI jest jakiś jeden przycisk dokonujący wstępnych ustawień.

Jak to tak naprawdę z tym jest?

Kwota jaką dysponuję to w granicach 2k + 300 zł.

Z tego wszystkiego co tu wyczytałem, to w tym przedziale cenowym 3 monitorki się kwalifikują.

HP LP2465

benq 241vw

Benq FP241WZ

Myślałem też o Necu, no ale to chyba była by przesada?

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale podobnie jak inni w tym wątku mam co raz więcej dylematów i co raz trudniej podjąć decyzję.

A niby czemu nie NEC?? Bardzo dobry sprzęt i chyba lepszy od tych które wymieniłeś a w Agito jest już po 2,2k.... No chyba ze uda Ci się wyrwać jakimś cudem Samsunga 245T za ~2,2-2,3k.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L245WP... Monitor zakupiłem na początku kwietnia przez net, otrzymałem na początku maja. LCD nóweczka, z kwietniową datą produkcji, produkcja już rodzima, niestety...

Kilka ważnych cech: jasność ogromna, ale jestem przyzwyczajony do używania światła w celu zmniejszenia kontrastu z otoczeniem, więc da się przeżyć (tryb sRGB, jasność na 20). Gradientom w powyższych ustawieniach do płynności brakuje sporo, szczególnie widać to na G. Przetestowane tryby wyświetlania - skalowanie ok, hdmi + hdcp działa, komponent takoż. Smużenie pomijalne. Matryca posiada wszelkie wady i zalety MVA. Podświetlenie bardzo równomierne, czerń ok. Ważąc za i przeciw, stwierdziłem, iż nie będę szukał dalej, zostaję przy tym modelu.

W trakcie testów (zaraz po podłączeniu do kompa) wyszło, iż mam jednego subpixela na stałe zapalonego. Generalnie ciężko go dostrzec, lecz jako że wiem gdzie szukać, razi... Zdecydowałem nie korzystać z 10-dniowego okresu testowego w sklepie, skontaktowałem się z LG Polska i stwierdziłem, iż skorzystam z gwarancji "Punkt honoru" - 2 tygodnie na wymianę monitora na nowy. Przezwyciężyłem perypetie braku karty gwarancyjnej, której nie otrzymałem od sklepu (otrzymałem od LG duplikat) i wysłałem monitor.

Po tygodniu otrzymałem przesyłkę z serwisu, jakież było moje zdziwienie, gdy zamiast L245WP paczka zawierała monitor L246WH (TN-ka!!!). Zadzwoniwszy natychmiast pod numer kontaktowy, otrzymałem informację, cytuję: "Wysyłamy monitor aktualnie posiadany na stanie, którego parametry techniczne są takie same lub lepsze" :damage_wall:

Piszę to a propos gwarancji dead pixeli - nie ukrywam, iż był to jeden z powodów, dla których wybrałem ten, a nie inny monitor (a wchodziły w grę, jak zresztą u większości - nec, benq, hp, nawet dell). Jak dla mnie ten argument już nie istnieje.

Paczki oczywiście nie odebrałem, powędrowała do nadawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tygodniu otrzymałem przesyłkę z serwisu, jakież było moje zdziwienie, gdy zamiast L245WP paczka zawierała monitor L246WH (TN-ka!!!). Zadzwoniwszy natychmiast pod numer kontaktowy, otrzymałem informację, cytuję: "Wysyłamy monitor aktualnie posiadany na stanie, którego parametry techniczne są takie same lub lepsze" :damage_wall:

Piszę to a propos gwarancji dead pixeli - nie ukrywam, iż był to jeden z powodów, dla których wybrałem ten, a nie inny monitor (a wchodziły w grę, jak zresztą u większości - nec, benq, hp, nawet dell). Jak dla mnie ten argument już nie istnieje.

Paczki oczywiście nie odebrałem, powędrowała do nadawcy.

OMG faktycznie ostre przegięcie ze strony LG ale chyba podobne numery robi HP: zepsuje się sprzęt (full nówka bez śladów używania) a dostajesz z serwisu używany zamiennik/egzemplarz (jednak pełnosprawny) i wszystko wg HP jest OK...

BTW dużych monitorów, lekko ot: ceny telewizorów full HD lecą ostro w dół, samsunga 32" HD 1920x1080 można kupić za 2500zł, bawiłem się tym modelem i jestem pod wrażeniem, regulacja podświetlenia (lamp) w standardzie, obraz da się całkiem przyzwoicie ściemnić, czy ma ktoś doświadczenie z takim TV używanym jako monitor do netu www office ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktos moze doswiadczenia z wykorzystaniem TV LCD czysto jako monitor?

Jak to by sie sprawowalo?

Np. ten model LE32A551 mozna wyrwac juz za 2500..katy 178..wiec chyba panel leprzy inz TN.

Tylko czy obraz na podobnym poziomie jak monitory dedykowane do komputera.

ps.czytalem na innym forum opinie osoby dzialajacej na takim sprzecie,i byla zadowolona.

Pisala o porownywaniu z 24" monitorem samsunga i nie widziala róznic w graniu np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem właśnie Benka FP241W. Wielkie bydlę :P

Niestety, jest jeden martwy piksel - ale z tym muszę się pogodzić, prawda? :\

Nie ;] jezeli zamawiales przez net to w ciagu 10 dni mozesz oddac bez podawania przyczyny i sprobowac szczescia ponownie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne - ale tego piksela już nie ma, wczoraj był ewidentnie widoczny taki zielony (dość duży) punkt w lewym rogu ekranu.

Cud czy...? :)

Edit : Dalej tam jest, ale mniejszy niż wczoraj. Być może pojawił się po jakimś czasie albo go nie zauważyłem.

Chyba nie warto zwrócić - zapłacę za przesyłkę i mogę mieć nawet więcej martwych pikseli :P

Edytowane przez De Futura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji że jestem leniwy i mało się znam na lcd doradźcie jaki 24" kupić do max 1600zł? ten PAVILION HP 24" LCD W2408H bedzie ok? mam możliwość dostać go nówkę za 1150zł ( chociaż na skąpcu jest za 1250zł już )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Benq T261W

czyli 26" TN w cenie 1600 zł (podobno)

brzydki nie jest i jak taka wielkość to można się zastanawiać

tyle dałem na samym początku za 22"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kolor Produktu Czarny błyszczący

Matryca 26" Wide

Maksymalna rozdzielczość WUXGA (1920x1200)

Obszar widzialny 550.08 x 343.8 mm

Wielkość piksela 0.28 mm

Jasność 450 cd/m2

Kontrast 750:1

Kontrast 2500:1

Kąt widoczności (L/P; G/D) 170/150

Czas reakcji (czas rozjaśnienia/czas ściemnienia) 5 ms / 2 ms (GTG)

Kolory 16.7 miliona

Częstotliwość pozioma kHz 31 - 81 kHz

Częstotliwość pionowa Hz 40 ~ 63Hz

Szerokość pasma wideo (MHz) 162

Sygnał wejściowy D-Sub / DVI-D/HDMI/ Audio in

Zasilanie Zasilacz wbudowany

Pobór mocy 70W (max.)

Wymiary (WxHxD) 613.2 x 472.5 x 218.9 mm

Waga 8.6 kg (Net)

10.3 kg (brutto)

Temperatura kolorów Czerwony/sRGB/Niebieski + tryb użytkownika

Akcesoria kabel VGA/kabel DVI-D