sorest Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 1. Kolega wogle ma monitor 24" zeby wiedziec o czym mowi ? 2. Bo 1200 linii zdecydowanie do www wystarcza (17/19 po obrocie ma 1280). 3. @maro Ja wtedy odpalam dwie strony obok siebie poziomo w ukladzie ksiazki :) ad1. pomijając wcześniejszą moją krytykę - tutaj biorę w obronę @Michaelius'a. ad2. +/- o czym zresztą pisałem wcześniej (mu odpowiadając): Chociaz to jednak zbedny bajer jestwcale nie jest zbędny. aczkolwiek przy wysokości 1200pikseli X 0.27mm bez pivota można się obejść i pivot powoli staje się dodatkiem. i to całkiem rzadko używanym. nawet wystarczy w sieci zobaczyć: -specyfikację dla 24.1" wide: Active Display Size (H × V) 518.4 × 324.0 mm. /// format A4 = 210x297 format A3=420x297 -czy choćby grafiki reklamowe eizo: co w praktyce oznacza iż w MS Word 2k3: -po kliknięciu 'widok powiekszenie cala strona' pokazuje w trybie 'uklad wydruku' i 'podgląd wydruku' format A4 w 89% /przy auto-ukrywaniu paska zadań XP - 91% -w widoku 'dwie strony' i 'podgląd wydruku 2 strony' analogicznie 89% (91%) i nadal zostaje sporo miejsca po bokach -przy 'pełny ekran' wyświetla bez problemu widoczne 100% czyli 1:1 strony internetowe: -standardowo mam Operze na 120%, czytam www genreralnie na 140%, a jak chce zrobić przyjemność oczom - 180-190% (nowy onet na szer. ekranu bez paska przewijania dolnego) /i tak jak pisałem wcześniej: mimo początkowego nastawiania się na pivotowanie - nie użyłem go ani razu poza testowaniem. choćby dlatego, że bardzo denerwuje mnie zmiana ustawienia, po takiej operacji, ikon na puplicie (XP) i nie czuję obecnie potrzeby - 32,4cm wys ekranu mnie generalnie zadowala.: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 /i tak jak pisałem wcześniej: mimo początkowego nastawiania się na pivotowanie - nie użyłem go ani razu poza testowaniem. choćby dlatego, że bardzo denerwuje mnie zmiana ustawienia, po takiej operacji, ikon na puplicie (XP) i nie czuję obecnie potrzeby - 32,4cm wys ekranu mnie generalnie zadowala.: Ja uzylem go raz do przegladania dlugich arkuszy w excelu (na 7 miesiecy od kiedy mam monitor) Moge sobie wyobrazic zastosowanie pivota w zasadzie tylko do pisania oprogramowania w jakims klasycznym edytorze, ewentualnie w ukladzie 2 monitorowym gdzie jeden jest ustawiony poziomo drugi pivotowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkis Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 kilka postow wczesniej ktos testowal ten monitor i mowil, ze katy widzenia sa dobre... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiz__ Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Raczej, wcale nie ma telewizorow z taka, tylko pva i ips. TN w telewizorze to bylaby porazka ze wzgledu na katy widzenia.Używam jako telewizora, pc(dużo filmów) i zarówno przy biurku jak i oglądając z wersalki (jakieś 3m) nie mam najmniejszych problemów jeśli chodzi o kąty widzenia. Zdecydowałem się na TN tylko z tego względu, że mój poprzedni SM 2232BW również taką posiadał i nie narzekałem. Mój pierwszy LCD miał SPVA (173P+) i jedyne co mogę powiedzieć to to, że był mniejszy :D *mowa o SM T260HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Wiecie może gdzie tanio można nabyć lcd 24"? Jakość zeby byla sensowna no wiecie. Bo fundusze mi zmalały i szukam czegoś taniego. Że niby na allegro ten gateway ( tak wiem jest lipny ) ale ma to s-pva używka 700zł hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 nie tykałbym tego gatewaya - ceny 24" stoją od pół roku w miejscu praktycznie - tylko gateway tanieje bo sie spypia ostro - no wyprzedaze marketowe.... czarowalem i wzialem acera na tn - moze i nie rewelka ale na mozg mi nie padło by dawac 2200 za lepsza matryce skoro za sharpa 32" zaplace 2500...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 ...ale na mozg mi nie padło by dawac 2200 za lepsza matryce skoro za sharpa 32" zaplace 2500......full HD?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 czarowalem i wzialem acera na tn - moze i nie rewelka ale na mozg mi nie padło by dawac 2200 za lepsza matryce skoro za sharpa 32" zaplace 2500......Czemu 2200? 24" S-PVA HP LP2465 kosztuje 1950 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) full HD?? full HD TV, ja też się zastanawiam nad sensownością zakupu monitora ~24" SPVA za 2000zł skoro mamy np samsunga TV full HD za 2400zł 32" tu teścik samsunga TV za 2800zł: http://www.prad.de/new/tv/test-samsung-le-32a656a1f.html (trzeba sobie przetłumaczyć za pomocą google) szczególnie to interesujące : Das Panel wird mit 16 Bit pro RGB-Farbkanal angesteuert, was unfassbaren 280 Billionen Farben entspricht. Jak ceny monitorów SPVA >=24" nie polecą w dół to kupuje taki TV, kolejna moja zmiana monitora za jakieś 2 miesiące HPek 2465 to staruszek z cieniutką regulacją jasności, kończącą się na 50% a dalej utrata palety i kolorów, ubogim wyposażeniem, fujitsu P24-3W jest lepszy Jest jeszcze LG 2600HP 26" na sips, na którego była obniżka która powinna dotrzeć do PL sklepów w ciągu miesiąca. Edytowane 14 Lipca 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Tylko te 32" ... to już krowa ... i gęstość też mała. Ale zapis barw 16 bit (oby na kanał ;) ) to już jest coś. Skoro da się wyprodukować i sprzedawać w cenie 2800 wyświetlacz z zapisem 16 bit/kanał z rozdziałką 1920x1080 i szeroką regulacją jasności to czemu ja nie mogę kupić 22"-24" 10 bit LUT 1920x1200 w cenie ~2000 PLN ? - rozwój monitorów LCD stoi od dwóch lat w miejscu i sprzedawany jest syf z bardzo powoli obniżającą się ceną . Gdzie tanie modele full hd z zapisem 10-12 bit/kanał ? Gdzie technologia 100-120 HZ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Stoi bo to monitory dla może 1% uzytkownikow wiec wszystko idzie w redukcje kosztow wielkich paneli TN , ktore mozna tanio wcisnac klientowi w markecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 bo nie ma tv lcd z 16bit na kanal... przejrzyjcie sobie na szybko najnowsze, topowe modele sony, sharpa czy toshiby - wszedzie sie reklamuja 10bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 bo nie ma tv lcd z 16bit na kanal... przejrzyjcie sobie na szybko najnowsze, topowe modele sony, sharpa czy toshiby - wszedzie sie reklamuja 10bit.Tak czy inaczej 10 bit/kanał jeśli ma tamten TV to w zupełności wystarczy (a ile ma na prawdę to bym musiał osobiście sprawdzić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 To uważacie że lepiej poszukać 22" SPVA? Cena na pewno niższa będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 To uważacie że lepiej poszukać 22" SPVA? Cena na pewno niższa będzie...Sa dwa raptem - jeden Eizo z cena na poziomie tych 24" oraz Lenovo L220x za 1300, jest o nim topic na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 To uważacie że lepiej poszukać 22" SPVA? Cena na pewno niższa będzie... Wiesz imho to juz zabawa dla perfekcjonistow. Ustawilem swoja 8bitowa Belinee na podobno optymalne 18 jasnosci i odpowiednie barwy temperatury (wedlug hardware.fr) i nie widze jakis strasznych gradientow itp bajerow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 To uważacie że lepiej poszukać 22" SPVA? Cena na pewno niższa będzie... Sa dwa raptem - jeden Eizo z cena na poziomie tych 24" oraz Lenovo L220x za 1300, jest o nim topic na forum. Jest jeszcze Gateway 21'' s-pva matryca samsunga sam posiadam i chwale :] mówi się że dobry gateway to loteria... zgadzam się ale są 2sorty z USA jeden pierwszy w nieoryginalnych pudełkach i tam są reaktywowane z serwisow a drugi sort org. pudełka itp powinno być ok. ja mam ten drugi i monitor super panoramka filmy super gry też. Początkowo miałem problemy ale to wina karty grzała się strasznie (pasywne chłodzenie) Tak więc getka polecam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Jest jeszcze Gateway 21'' s-pva matryca samsunga sam posiadam i chwale :] mówi się że dobry gateway to loteria... zgadzam się ale są 2sorty z USA jeden pierwszy w nieoryginalnych pudełkach i tam są reaktywowane z serwisow a drugi sort org. pudełka itp powinno być ok. ja mam ten drugi i monitor super panoramka filmy super gry też. Początkowo miałem problemy ale to wina karty grzała się strasznie (pasywne chłodzenie) Tak więc getka polecam :PTen gateway nie jest Full HD, najprawdopodobniej kupno Gateway to kupno naprawianej sztuki i na dodatek 1" mniejszy od Lenovo L220x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Tak ale kolega rafa pytał o coś 22'' ... a 2185w ma 21'' to nie duża różnica z tym że jest on panoramiczny... A kupno gatewaya = kupno po serwisowego być może, ja mam i jest wporzadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Sa dwa raptem - jeden Eizo z cena na poziomie tych 24"...Ale na poziomie tych z TN zdaje się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Zakupiłem Eizo FlexScan S2431W. Monitor rewelacyjny. Mialem wczesniej IIyame 24" na TN i z tym Eizo nie ma zadnego nawet najmniejszego porownania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 A grasz czasem w coś? Mógłbyś opisac wrażenia w tej kwestii? Lag itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) full HD TV, ja też się zastanawiam nad sensownością zakupu monitora ~24" SPVA za 2000zł skoro mamy np samsunga TV full HD za 2400zł 32" tu teścik samsunga TV za 2800zł: 3047497[/snapback] Tylko te 32" ... to już krowa ... i gęstość też mała. Ale zapis barw 16 bit (oby na kanał ;) ) to już jest coś. Skoro da się wyprodukować i sprzedawać w cenie 2800 wyświetlacz z zapisem 16 bit/kanał z rozdziałką 1920x1080 i szeroką regulacją jasności to czemu ja nie mogę kupić 22"-24" 10 bit LUT 1920x1200 w cenie ~2000 PLN ? - rozwój monitorów LCD stoi od dwóch lat w miejscu i sprzedawany jest syf z bardzo powoli obniżającą się ceną . Gdzie tanie modele full hd z zapisem 10-12 bit/kanał ? Gdzie technologia 100-120 HZ ? Hmm możecie mi wytłumaczyć zatem jak to jest z tymi TV i monitorami?? Dlaczego te pierwsze sa tańsze (chodzi o LCD) od tych drugich?? Pytam bo na Pclabie jeden z forumowiczów zaprezentował reckę Samsunga LE32A551 który ma ponoć matrycę S-PVA, 5ms itp - twierdzi że obraz zyleta i w ogóle TV jest super i jak najbardziej nadaje się do używania go jako typowego monitora.... Cena to ok 2,5 koła czyli znacznie taniej niz monitor o przekątnej 24 cali tegoż Samsunga (245T) a czas reakcji lepszy i wielkosc dużo większa.... Tzn. chodzi mi o to czy TV LCD maja moze gorszą jakość obrazu czy bardziej smużą?? Moze technologicznie są mniej zaawansowane od typowych monitorów LCD?? Bo skoro technologia wykonania i zastosowane rozwiązania miałybyć podobne to skąd aż taka róznica w cenie?? :blink: I jaka opłacalnosc wtedy byłaby zakupu jakiegokolwiek monitora powyżej 24 cali?? Aha - i czy takie monitory/TV nadają się w ogóle do gier?? (smuzenie, input lag??) Edytowane 17 Lipca 2008 przez Domell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Nie wierze że tani telewizor ma dobrą i szybką matryce. Do oglądania wiadomości jest super ale do gierek to sie nadawał nie będzie. Co innego droższe modele TV. Wystrczy iść do MM itp i porównać modele tanie i drogie. To widac gołym okiem. Edytowane 18 Lipca 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Rafa i Domel: większość rozwiązań stosowanych obecnie w monitorach zostało przejętych z TV: -dopalacze które o ile pamiętam wystartowały w 2005r a które sprawiły że matryce VA stały się użyteczne do gier, były stosowane znacznie wcześniej w telewizorach -kontrast dynamiczny wymuszający stosowanie przyzwoitej regulacji jasności lamp -10bit kolor to już prawie standard w TV a w monitorach trzeba ze świeczką szukać takiego 10-14bitLUT -aspekt 16:9 też od dawna stosowany w TV dopiero pojawia się w monitorach -podświetlenie LED najpierw było stosowane w TV To telewizory wyznaczają kierunek rozwoju wyświetlaczy LCD. Sam nie wiem dlaczego jest taka różnica w cenie, podejrzewam że znacznie więcej sprzedaje się małych TV 32" niż dużych monitorów 24" stąd ceny tych pierwszych lecą mocno w dół. Kiedyś (~4 lata temu) miałem TV SAMSUNG 27" i był bezużyteczny jako wyświetlacz monitorowy z kilku powodów: ogromne piksle i mała rozdzielczość 1366, potężna jasność nie dająca się regulować, TV pobierał minimum 140W. Efekt po pół godzinie pracy łeb mnie bolał. Dzisiejsze TV jak wspomniany samsung HD 32" ma bardzo szeroką reg jasności lamp, można go ściemnić żeby oczy nie bolały, żre tylko 70W co przy przekątnej 32 jest bardzo dobrym wynikiem. Rozdzielczość HD jest akceptowalna do PC... Edytowane 18 Lipca 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 I jednak idealnie się wpasował do mojego pokoju i już nawet wisi na ścianie:P żadnych problemów z podłączeniem do PC, PS3 itp nie ma. TV wg. mnie odbiera dobrze. Gry w PS3 też bardzo dobrze...i obraz na kompie żyletka. W ogóle teraz nie korzystam z monitora - takie to ciemne i małe :D, ale zastanawiam się teraz nad zakupem 24' czy może lepiej 22' na matrycy TN ten pierwszy FullHD. Co polecicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Chciałbym się poradzić wyjadaczy tematu w sprawie kupna nowego monitora. Przez ostatnie 9 lat używałem (i nadal używam pisząc tego posta) monitor 15" Sony Trinitron (CRT rzecz jasna). Myślę, że nadszedł czas zmiany, tym bardziej, że wspomniana 15" zaczęła niedomagać. Na początku myślałem o 22" i wybrałem nawet model - LG L227WT. Następnie odkryłem istnienie Lenovo L220x, i spodobała mi się koncepcja posiadania monitora FullHD, jednak po namyśle zacząłem się obawiać małej wielkości plamki i w związku z tym zacząłem się zastanawiać nad monitorem 24" w którym myślę, stosunek rozmiaru do rozdzielczości jest bardziej optymalny. I tak przeglądając internet w poszukiwaniu jakiegoś sensownego monitora 24" w cenie ~1200 zł znalazłem LG W2452T-PF. Wiem, iż matryce TN mają gorsze kolory jednak nie zajmuję się profesjonalnie grafiką a AutoCAD wygląda chyba podobie na wszystkich typach matryc. Prosiłbym o kilka słów jeśli ktoś posiada tego LG, ewentualnie inne sensowne pozycje. W skrócie monitor potrzebny mi jest do internetu, oglądania filmów,projektowania w AutoCAD'zie , grania, tworzenia dokumentów w Wordzie (mniej więcej ta kolejność). W moim przypadku monitor to zakup na długie lata więc pomyślałem, że FullHD byłoby wskazane. Uprzedzając pytania o sprzęt, mam Athlona 2500+ i GeForce 6800 XT (wydajnościowo porównywalny chyba do 6600 bez GT), ale nie zamierzam grać w nowe gry (przynajmniej do zmiany reszty sprzętu) a Windows i np. GTA III czy NFS Underground raczej nie będą stanowić problemu przy natywnej rozdzielczości. Edytowane 18 Lipca 2008 przez Piterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Zakupiłem Eizo FlexScan S2431W. 1. Monitor rewelacyjny. 2. Mialem wczesniej IIyame 24" na TN i z tym Eizo nie ma zadnego nawet najmniejszego porownania. ad1. generalnie sie zgadzam. ad2. napisz cos wiecej jak 1 zdanie :lol2: malo jest uzytkownikow tego lcd. w szczegolnosci ze miales juz wczesniej lcd, w dodatku 24" wiec az prosi sie o opinie porownawcza. //sorry za brak znakow pl. nie moj laptop wiec nie bede sie rzadzil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Nie jestem jakims specem od monitorow. Ale po pierwsze nie ma porownania dla jakosci obrazu miedzy Eizo a IIyama. Obraz jest bardzo wyrazny. Równo podswietlony i nie ma zadnych przebarwień. Nize zauwazyłem zadnych smużeń w grach. I najwazniejsze wogole oczy nie bola. Przy TN po godzinie siedzenia zaczynalay bolic oczy i głowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Rafa i Domel: większość rozwiązań stosowanych obecnie w monitorach zostało przejętych z TV: -dopalacze które o ile pamiętam wystartowały w 2005r a które sprawiły że matryce VA stały się użyteczne do gier, były stosowane znacznie wcześniej w telewizorach -kontrast dynamiczny wymuszający stosowanie przyzwoitej regulacji jasności lamp -10bit kolor to już prawie standard w TV a w monitorach trzeba ze świeczką szukać takiego 10-14bitLUT -aspekt 16:9 też od dawna stosowany w TV dopiero pojawia się w monitorach -podświetlenie LED najpierw było stosowane w TV To telewizory wyznaczają kierunek rozwoju wyświetlaczy LCD. Sam nie wiem dlaczego jest taka różnica w cenie, podejrzewam że znacznie więcej sprzedaje się małych TV 32" niż dużych monitorów 24" stąd ceny tych pierwszych lecą mocno w dół. Kiedyś (~4 lata temu) miałem TV SAMSUNG 27" i był bezużyteczny jako wyświetlacz monitorowy z kilku powodów: ogromne piksle i mała rozdzielczość 1366, potężna jasność nie dająca się regulować, TV pobierał minimum 140W. Efekt po pół godzinie pracy łeb mnie bolał. Dzisiejsze TV jak wspomniany samsung HD 32" ma bardzo szeroką reg jasności lamp, można go ściemnić żeby oczy nie bolały, żre tylko 70W co przy przekątnej 32 jest bardzo dobrym wynikiem. Rozdzielczość HD jest akceptowalna do PC... Czyli z tego wynika że to TV LCD są bardziej zaawansowane technologicznie od typowych monitorów?? Bo własnie moje obawy tyczące się TV LCD odnosiły się do wspomnianej przez Ciebie bardzo dużej plamki (pixela) poprzez co w przypadku pracy z bliska (czyli dla mnie ok 1-1,5M w moim pokoju) obraz wydawałby się beznadziejny bo wiadomo że typowe duze TV ogląda się raczej z pewnej odległosci dzięki czemu nie widac tych dużych pixeli i obraz jest bardzo dobry.... Monitory zawsze miały "ostrzejszy" obraz poprzez duzo mniejsze pixele.... Ja akurat jeśli chodzi o TV LCD w ogóle się nie interesowałem "co w trawie piszczy" dlatego też takie zdziwienie wywołało u mnie to, jak czytałem reckę na PCLabie wspomnianego już Samsunga 32 cali.... Zastanawiało mnie bowiem jak wygląda sprawa z tzw. Inputlagiem czy smuzeniem w grach.... Jeśli takie rozwiazanie okazałoby się co najmniej tak dobre jak tupowy monitor LCD to rzeczywiście nie warto przepłacać bo przezieć za ok 2,5k można dostac w najlepszym razie 24-calowy lub 26-calowy monitor.... Problem w tym tylko czy takie TV LCD jest uniwersalny w takim stopniu jak i tyupowe monitory, czy np. nadaje się głównie do ogladania filmów a w grach np. odstaje wyraźnie od monitorów nawet tych na S-PVA.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...