Kyle Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Czyli z tego wynika że to TV LCD są bardziej zaawansowane technologicznie od typowych monitorów??Typowy LCD TV (10 bit LUT - normalka) jest bardziej zaawansowany od typowego monitora LCD (zwykle 8 bit LUT). Jest to dziwne ... ale tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Typowy LCD TV (10 bit LUT - normalka) jest bardziej zaawansowany od typowego monitora LCD (zwykle 8 bit LUT). Jest to dziwne ... ale tak jest.Hmm no to podaj racjonalny powód dlaczego jest az tak duża różnica cenowa miedzy monitorami a TV LCD?? Że za cenę takiego Samsunga 32" mozna kupić conajwyzej Samsunga 24" monitor?? Musi byc jakies wytlumaczenie.... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Pewnie jest jakies marketingowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Pewnie jest jakies marketingowe...Jestem tego samego zdania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Witam Jako, że lubię grać w gry postanowiłem w końcu zmienić mój monitor(sygnaturka), przekonałem się ponieważ ceny monitorów znacznie spadły a ja chciałbym grac w wyższej rozdzielczości. Na nowy monitor mogę przeznaczyć 1500zł(max 1600). Monitor 24calowy, gry 70%, 30%filmy, oczywiście chciałbym aby oczy sie nie męczyły po długim użytkowaniu, ponieważ lubię przeglądać internet. Monitor musi mieć HDMI - będę grał na playstation3. Czytałem ten wątek i najczęściej polecane są benq FP241VW oraz fujitsu siemens. Ich ceny przekraczają mój budżet. Proszę o jakieś propozycje w podanej cenie. Pozdro :unsure: Edit: Mogą być propozycje z ebay.com jesli wysyłaja do Polski, nie znalazłem tam jednak tego benq. Edytowane 19 Lipca 2008 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 male pytanko - o jakich 16 bitach na jaki kanal mowicie? bo z tego co wiem to rgb ma 8 bit na kanal i w zupelnosci wystarcza do pokrycia 16 milionow kolorow.....a w tym calym syfie juz mozna sie pogubic a co do tv - to skoro nadaje sie do tv by obraz byl plynny to nadaje sie tez do gier.... ps.demeq - wzialem jakiegos acera bo w tamtym momencie sam syf byl na rynku - cos z glowa bylo po 2300 a obecnie zamiast 24 " mam za ta kase 32" a ciut drozej 37" (wiadomo srednio do kompa nie ze wzgledu na wielkosc plamki ktora jest dosc wygoda by nie wsadzac ryja w ekran ale ze wzgledu na spore zuzycie energii) - TN bo doplacanie kupe kasy dla mva tez jest bez sensu - zwazywszy ze mamy tv niewiele drozej a wieksze.... do wzglednie gapienia sie przez wiekszosc czasu na wprost monitora tn jest ok - i tanio......przynajmniej mniej bedziesz stratny za dwa lata.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 male pytanko - o jakich 16 bitach na jaki kanal mowicie? bo z tego co wiem to rgb ma 8 bit na kanal i w zupelnosci wystarcza do pokrycia 16 milionow kolorow.....a w tym calym syfie juz mozna sie pogubic Kiedy coś zmieniasz w OSD a dokładnie w "nasyceniu" wartości R G B to potrzebna jest nadmiarowość aby nie powstawały różne anomalie (banding, taka sama barwa sąsiadujących odcieni kiedy oczywiście powinna być inna). Mamy 256 odcieni czerwonego x 256 zielonego i 256 niebieskiego czyli 8 bitów na kanał ... i dokąd nic nie zmieniasz w RGB to elektronika monitora 8 bit /kanał wystarczy. Jednak najczęściej jest tak że biały/szary przy ustawieniach natywnych wpada nam np. w żółć (generalnie wszystkie barwy są żółtawe) albo wszystko wpada w czerwień ... albo w inny odcień a my oczywiście chcemy aby kolory wyglądały naturalnie. W takich przypadkach tę naturalność osiągamy przez odjęcie którejś składowej (lub dwóch). I tutaj właśnie aby zrobić to bez bandingu itp. potrzeba więcej bit niż ma podawany obraz z karty graf ... aby wyświetlić tyle barw ile podaje karta graf (!!! - dziwnie to może brzmi ... ale tak jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 a co do tv - to skoro nadaje sie do tv by obraz byl plynny to nadaje sie tez do gier....A mnie zastanawia jak to jest z rozdzielczościami bo typowe monitory 24-calowe mają przeciez format 16:10 czyli 1920x1200 a TV fizycznie bodajże 16:9 (??).... Tak więc w związku z tym nie bedzie przypadkiem na TV jakiś bardziej rozciągnięty obraz?? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 A mnie zastanawia jak to jest z rozdzielczościami bo typowe monitory 24-calowe mają przeciez format 16:10 czyli 1920x1200 a TV fizycznie bodajże 16:9 (??).... Tak więc w związku z tym nie bedzie przypadkiem na TV jakiś bardziej rozciągnięty obraz?? :huh:Jak rozciągnięty? ... piksel ma proporcje 1:1 i w TV masz rozdzielczość 1920x1080 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Telewizory mają 1920x1080 i taką ustawiasz w karcie graficznej! EDIT: ups zostałem ubiegnięty :) Edytowane 20 Lipca 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 No tak tylko chodzi mi o gry a nie o sam obraz wysiwtlany np. w Windows.... Bo jak qwidze w wielu reckach kart graficznych to gry sa testowane w rozdziałce 1920x1200.... No chyba że wszystkie nowsze gry obsługują rozdziałki zarówno 1920x1200 j k i 1980x1080.... Tak czy inaczej THX za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 CHyba nie ale zdaje się że można zmodyfikować skrót do gry tak żeby się odpalała w dowolnej rozdziałce. Tak się robi m.in. z BF2 które panoram wogóle nie obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) A jednak znalazłem fajny monitor. LG L245WP na allegro już za 1500zł. Dużo osób go poleca. Czy w tej cenie to najlepszy wybór? Ktoś może wie jaka on ma matryce a-mva czy zwykle mva? Jak wygląda sprawa z input lagiem, czy jest monitor na innej matrycy niż tn z mniejszym tzn czy w fpsy można bez problemu grać? Ostatnie pytanie czy do moich wymagań 70% gry 30% filmy warto kupic ten monitor czy wziąć jakiś tańszy na tn nowej generacji? A może jeszcze inny model? :wink: Edit: Napaliłem się trochę na ten monitor ale moje wątpliwości budzi cena czy nie jest trochę za niska? Jest to już dość stary model pierwsze testy 1,5 roku temu, zmieniano w nim matryce (początkowo s-ips). Dlatego kieruje do Was pytanie aby mieć pewność, że to nadal ten właściwy model z testów oraz proszę o rade czy nie pojawiło się nic nowszego - lepszego. Edit2: Cena jest taka ponieważ maja 1 bad pixel :? Edytowane 20 Lipca 2008 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 No jak do gier głównie to na TN raczej lepszy byłby - szczególnie do FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tak wiem ze tn ze wzgledu na czas reakcji lepsza do gier. Ale bardzo bym prosił o jakis konkretny model godny polecenia najlepiej jesli ktos owy posiada. Teraz pytanie czy za 1600 oplaca sie brac tego LG z 1 bad pixelem? Z tego co czytalem inputa lag u tego LG jest jednym z najmniejszych w tego typu monitorach. Sam nie wiem jestem przyzwyczajony do lepszej matrycy - moj FS ale u kolegi tn mnie nie odstraszyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hornblower Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Na dniach zamierzam kupić nowy monitor, interesuje mnie tylko 24 cale, panorama (1920x1200), i NIE na TN Ma mieć bardzo dobra jakość kolorów. nie gram w FPS, jedynie WoW, dużo filmów, grafika i edycja video. Zastanawiam sie nad: 1. 24" BenQ FP241W http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,43392/ 2. 24" LG Flatron L245WP-BN http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,42270/ Który będzie lepszy? Jestem bardziej za BenQ, ewentualnie inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Tak wiem ze tn ze wzgledu na czas reakcji lepsza do gier. Ale bardzo bym prosił o jakis konkretny model godny polecenia najlepiej jesli ktos owy posiada. Teraz pytanie czy za 1600 oplaca sie brac tego LG z 1 bad pixelem? Z tego co czytalem inputa lag u tego LG jest jednym z najmniejszych w tego typu monitorach. Sam nie wiem jestem przyzwyczajony do lepszej matrycy - moj FS ale u kolegi tn mnie nie odstraszyła.Monitor jest na P-MVA. Sam mam A-MVA i smuzenia praktycznie nie widac, tak samo input lag. Na dniach zamierzam kupić nowy monitor, interesuje mnie tylko 24 cale, panorama (1920x1200), i NIE na TN Ma mieć bardzo dobra jakość kolorów. nie gram w FPS, jedynie WoW, dużo filmów, grafika i edycja video. Zastanawiam sie nad: 1. 24" BenQ FP241W http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,43392/ 2. 24" LG Flatron L245WP-BN http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,42270/ Który będzie lepszy? Jestem bardziej za BenQ, ewentualnie inne propozycje? Zajrzyj na skapiec.pl, mozna te monitory kupic duzo taniej. Raczej sklanialbym sie ku BenQ, bo w razie naprawy gwarancyjnej u LG moga po prostu przyslac ci TNke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Na dniach zamierzam kupić nowy monitor, interesuje mnie tylko 24 cale, panorama (1920x1200), i NIE na TN Ma mieć bardzo dobra jakość kolorów. nie gram w FPS, jedynie WoW, dużo filmów, grafika i edycja video. Zastanawiam sie nad: 1. 24" BenQ FP241W http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,43392/ 2. 24" LG Flatron L245WP-BN http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,42270/ Który będzie lepszy? Jestem bardziej za BenQ, ewentualnie inne propozycje? Ze wzgl. na 8 bit/kanał zapis barw te modele nie są dobrym wyborem do prac graficznych. Potrzebujesz czegoś z zapisem 10 lub więcej bit/kanał aby po regulacji barw w OSD nie powstawał banding. EIZO S2431 kosztuje ok. 3300 zł a 2690WUXi ~3600 ... z tańszych jest EIZO S2231 jednak to już 22" i o rozdzielczości 1680x1050 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Wiek ktoś może kiedy pojawi się LG 245WPP - następca udanego modelu 245WP? Czytałem, że ma być na matrycy S-IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Wiek ktoś może kiedy pojawi się LG 245WPP - następca udanego modelu 245WP? Czytałem, że ma być na matrycy S-IPS.Własnie - było info o nim jakieś 2-3 miechy temu i sprawa ucichła a szkoda bo przecież 245WP zbierał bardzo dobre recenzje (mały inputlag) więc jest nadzieja że następca bedzie tylko lepszy.... Pytanie tylko kiedy go ujrzymy :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Własnie - było info o nim jakieś 2-3 miechy temu i sprawa ucichła a szkoda bo przecież 245WP zbierał bardzo dobre recenzje (mały inputlag) więc jest nadzieja że następca bedzie tylko lepszy.... Pytanie tylko kiedy go ujrzymy :huh: LG pokazał go na cebicie a po targach słuch o nim zaginął. Jeśli będzie na S-IPS to input lag będzie miał jeszcze mniejszy niż 245WP, który był przecież na S-PVA. Pewną alternatywą dla 245WPP może być dostępny już w sprzedaży LG W2600HP-BF, który też jest na S-IPS i ma super niski input lag poniżej jednej ramki co jak na monitor LCD jest wartością świetną. Przekątna tego monitora to 25.5" a więc jest trochę większy. Jedyny poważniejszy minus tego monitora to brak pivota, no ale nie każdy tej funkcji używa. Niestety bardzo mało jest recenzji tego monitora mimo, że wyszedł już dobre parę misięcy temu, jedyny, który znalazłem jest na prad.de, niestety po niemiecku. Przydałoby się, żeby ktoś zrobił reckę tego monitora na forum. Aktualna najniższa cena tego LG-ka jaką znalazłem to 2393zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Nowy HP 24" na SIPS LP2475W 1000:1 176/176 92% Gamut DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component Video, S-Video oraz Composite Video http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...67-3648442.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Kurcze ... lubię S-IPS - ta jednolitość wzgl. zmiany kąta obserwacji i całkiem spora "prędkość" ... jeszcze powiedz że ma ten model 10-12 bit LUT, porządną regulację jasnosci i kosztuje ~2500 to lecę po niego do sklepu ;) Ale to jest ciekawe : Rozdzielczość 1920x1200 przy 60 Hz (własna), wszystkie tryby VESA do 1920x1200 przy 60 Hz, 66 Hz, 75 Hz oraz 85 Hz Edytowane 22 Lipca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Kyle Poczekaj na monit porównywalny z XEL-1 ;]] 3 lata? PS Jak z input lagiem po HDMI (vs. dual link)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawart Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 witam. po lekturze tego wątku mam już zupełny mętlik w głowie. Mianowicie: przymierzam się do zakupu swojego pierwszego panela LCD do mojego PC. I teraz nie wiem, czy lepiej wchodzić w monitor 24" na matrycy xVA, S-IPS tak jak chociażby: BenQ FP241VW http://www.ceneo.pl/613951 czy tez z kolei wysupłać nieco więcej grosza i dołożyć do większego 32- lub 37" TV LCD Full HD jak: Samsung LE32A656 http://www.ceneo.pl/1438200 Samsung LE37M87BD http://www.ceneo.pl/1205174 Panel służyłby mi wyłącznie jako monitor do PC (głównie: internet, filmy, czasem jakiś program graficzny ewentualnie DVD authoring oraz do gier FPS i RPG). Zależy mi na jak największej przekątnej, wysokich kątach widzenia, małym input lag, szerokiej możliwości regulacji podświetlenia matrycy. Kwota jaką dysponuję na ten cel to ok. 2500 PLN. Czy możecie coś doradzić w kwestii wyboru odpowiedniego panela w tym przedziale cenowym, który spełniłby moje wymagania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Kurcze ... lubię S-IPS - ta jednolitość wzgl. zmiany kąta obserwacji i całkiem spora "prędkość" ... jeszcze powiedz że ma ten model 10-12 bit LUT, porządną regulację jasnosci i kosztuje ~2500 to lecę po niego do sklepu ;) Ale to jest ciekawe : Hmm skoro piszesz że technologia monitorów LCD stoi praktycznie w miejscu to że TV LCD są wyżej technologicznie to dlaczego bierzesz w ogóle pod uwagę np. tego HP skoro cena bedzie pewnie ok 2,5k a za 200 PLN wiecej masz Samsunga LE32A656?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Hmm skoro piszesz że technologia monitorów LCD stoi praktycznie w miejscu to że TV LCD są wyżej technologicznie to dlaczego bierzesz w ogóle pod uwagę np. tego HP skoro cena bedzie pewnie ok 2,5k a za 200 PLN wiecej masz Samsunga LE32A656?? :unsure:Bo w 32" 1920x1080 jest wielki piksel (aż widać subpiksele) = "ziarnisty" obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkis Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Gateway FPD-2485W (lub jakis jemu pokrewny, nie jestem pewien) ponoc jest swietny a od razu tez powiem przy okazji - tych, ktorych odstrasza czerwona obudowa nowych samsungow - nie ma czego sie bac, widzialem irl w sklepie jak to wyglada i te zdjecia to przekolorowne jakies :) w rzeczywistosci one praktycznie czarne sa z tylko na dole malym czerwonym cieniem (i to chyba chodzi o to ze dol pod katem sie widzi)...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Chciałem zapytać użytkowników LCD, jak to jest z tymi martwymi pikselami. Tutaj znalazłem tabelkę z normami. Konkretnie to chcę kupić Samsunga T240/HD. I tak patrzę na tą tabelkę, to trochę przeraża. Jak często trafiają jsię uszkodzone piksele? I jak to może wyglądać w odbiorze? Jak kupię przez internet taki monitor, to po rozpakowaniu mogę oddać bez powodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Ponoć te dwa modele ownuja ładnie: Belinea o.display 24 4.1 http://www.digitalversus.com/article-357-2682-47.html Iiyama ProLite B2403WS http://www.digitalversus.com/article-357-2332-50.html W sumie to potrzebuje monitora do gier i filmów ewentualnie CAD (ale ten nie ma specjalnych wymagań) Te 2 modele dadzą rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...