Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ponoć te dwa modele ownuja ładnie:

Belinea o.display 24 4.1 http://www.digitalversus.com/article-357-2682-47.html

Iiyama ProLite B2403WS http://www.digitalversus.com/article-357-2332-50.html

W sumie to potrzebuje monitora do gier i filmów ewentualnie CAD (ale ten nie ma specjalnych wymagań)

Te 2 modele dadzą rady?

JA tam nic "ownującego" ( :lol: ) w nich nie widzę. Na przykład ta belinea ... ma średni LAG niemal 35 ms. To monitor na matrycy TN którego jedyną zaletą może być właśnie m.in. niskie opóźnienie, a taki wynik 35 ms to nic specjalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 10 dni na oddanie bez powodu, jesli kupujesz przez neta.

co do martwych pikseli - na moim tv sluzacym mi jako monitor (1360x768) po jakis ze dwoch latach mam 2 czerwone piksele - widac je tylko na odpowienim tle i tylko z barzo bliska (i tez w zasadzie jesli chce sie je widziec, tzn jak e na poczatku zauwazylem strasznie mnie denerwowaly, po czym przestalem je zauwazac)...

sadze, ze na monitorze o tej o niebo wyzszej rozdzielczosci te plamki beda jeszcze bardziej niezauwazalne...

ale to by musial sie pewnie wypowiedziec posiadacz konkretnego modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam monitora:

- Musi mieć małe wymiary, w tym też niewielką głębokość. Generalnie musi się go dać w razie czego przewieźć w walizce podróżnej (moge kupić wiekszą walizkę ale bez przesady :) ). Wiadomo że wolałbym 26 cali z małą ramką niż 24 który będzie miał wielką obudowę i przez to takie same rozmiary.

- Filmy, 3D/Cad, WWW, czasem gry. Po prostu ma dobrze działać, bez większych kompromisów. Eizo niepotrzebne.

- Full HD.

- Cena im mniejsza tym lepsza, ale [ciach!]a nie kupię.

Może być monitor, telewizor, nie robi mi to różnicy byleby spełniał powyższe wymagania i można było wygodnie pracować siedząc blisko przy nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... EIZO niepotrzebne ... więc polecę EIZO S2431 ;) Bo ma 10 bit LUT ... i po korekcji barw w OSD nie będziesz miał nawet znikomego bandingu (to jest ważne jeśli chcesz projektować strony WWW ... no chyba że będą jakieś czarno-białe)

ps. ten EIZO kosztuje ~3200 - to niewiele biorąc pod uwagę że nie tak dawno kosztował ~1000 więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, WWW w sensie nie projektowania, tylko przeglądania :D No i nie wspomniałem nigdzie kwoty 1500zł, spodziewam się, że to będzie sporo więcej. Ale tak 2500 wydaje mi się rozsądną granicą.

Ten Eizo fajny, ale drogi, no i 24 cale.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...=l26LGW2600HPBF

lg 26" trochę staniał a myślę że daję rade wszystkim wymaganiom, oczywiście poza pakowaniem go do walizki bo to podejrzewam mało kto przerabiał, ogólnie taka elektronika jest dość wrażliwa na wstrząsy i swoje waży, przecież projektowane to jest po to by stało sobie w spokoju na biurku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENQ FP 241W w rewizji b4 mogę kupic za 1300zł uzywana bez bad pixeli itp. Czy to dobra propozycja z ceną? Czy ten monitor nada się do gier i filmów? Czytałem o nim i wydaje się ciekawą propozycją na mva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis odebralem NEC 2470WVX, przesiadlem sie z 19" Compaq na Trinitronie, takze roznica kolosalna :)

Obraz piekny choc trzeba ustawic odpowiednio kolory, a ze mi sie nie chce to ustawilem na predefiniowane 7500K i pasuje. Czcionka bardzo dobrze czytelna, skalowanie w grach (Oblivion, GRID) przy 1440x900 i 1680x1050 malo widoczne i nie przeszkadza. Podswietlenie prawie rownomierne, jedynie mam wrazenie ze z dolu jest ciut jasniej, ale po odpowiednim ustawieniu monitora (gora/dol + kat nachylenia) praktycznie niezauwazalne. Input laga nie mierzylem, ale z obserwacji nie jest zle :)

Jesli chodzi o wyglad zewnetrzny, dookola matrycy jest cienka ramka, dolne przyciski jakby podwieszane - calosc sprawia wrazenie minimalistyczne - mi sie podoba. Sterowanie odbywa sie za pomoca minijoya, samo menu pozwala na regulacje kolorow R G B w kazdym profilu (jest 6 profili), jest mozliwosc regulacji ostrosci obrazu, przydatna funkcja ustawienia wyswietlania obrazu (FULL, ASPECT, OFF) takze lcd sam wykrywa czy rozdzielczosc jest 'wide' czy tez nie (w tym wypadku robi pasy po bokach dla ustawienia ASPECT). Do tego jest mozliwosc ustawienia mocy podswietlenia przyciskow, reset ustawien, ustawienia osd i inne takie bzdety. Sa oczywiscie takze subprofile typu STANDARD, TEXT, GAMING, MOVIE, PHOTO, co w polaczeniu z glownymi profilami kolorow daje dosc duzy zakres konfiguracji obrazu. Procz MENU i Joya na przodzie mamy jeszcze SELECT/1--2 - bodajze mozemy pod to przypisac 2 funkcje, RESET/DV MODE (tym mozemy zmieniac subprofile) oraz oczywiscie przycisk POWER.

Podsumowujac - monitor jak dla laika bardzo fajny, bede go uzywal glownie do www, pracy w Windowsie i grania, jednak nie potrzebowalem wypasionej matrycy takze wybor padl na rozsadny cenowo twor od NEC'a (1319zl). Przygladalem sie ekranowi na planszach R G B i nie zauwazylem zadnych uszkodzonych pixeli, takze chyba mi sie poszczescilo.

post-2345-1217533474_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...=l26LGW2600HPBF

lg 26" trochę staniał a myślę że daję rade wszystkim wymaganiom, oczywiście poza pakowaniem go do walizki bo to podejrzewam mało kto przerabiał, ogólnie taka elektronika jest dość wrażliwa na wstrząsy i swoje waży, przecież projektowane to jest po to by stało sobie w spokoju na biurku...

Fajny, podoba mi się. Chyba na niego zapoluję. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro taka przydatna lektura to znajdź proszę Cię coś na tych 10 stronach, kilka zdjęć na samym końcu i pełno postów w stylu, chyba gdyby, a inny monitor to to, a mnie oczy bolą bo jasny itp... szczerze słabo, jak znasz niemiecki to odwiedź lepiej prad.de

w sumie bardzo tajemniczy ten monitor lg, żadnego testu nie widać nikt nic nie wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro taka przydatna lektura to znajdź proszę Cię coś na tych 10 stronach, kilka zdjęć na samym końcu i pełno postów w stylu, chyba gdyby, a inny monitor to to, a mnie oczy bolą bo jasny itp... szczerze słabo, jak znasz niemiecki to odwiedź lepiej prad.de

w sumie bardzo tajemniczy ten monitor lg, żadnego testu nie widać nikt nic nie wie

Na tym własnie polega przydatność tej leORT: ORT: ktury, monitor jest na rynku od pewnego czasu, brak rzetelnych testów, brak realnych konkretów, ja bym nie łykał that's all, wyglada obiecująco ale jest jak latający holender, też sie nad nim zastanawiałem ale odpadł, czekam na pojawienie sie i testy HP LP2475w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak po godzinie posiadania wspomnianego monitora powiem że moniot jest bardzo sympatyczny, ładne kolory, ładny czas reakcji, podświetlenie mi też sie podoba w każdym razie jak na chwilę obecną jestem bardzo szczęśliwy

mniej szczęśliwy jestem z karty graficznej, która nie daje rady...

Edytowane przez ceek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak po godzinie posiadania wspomnianego monitora powiem że moniot jest bardzo sympatyczny, ładne kolory, ładny czas reakcji, podświetlenie mi też sie podoba w każdym razie jak na chwilę obecną jestem bardzo szczęśliwy

mniej szczęśliwy jestem z karty graficznej, która nie daje rady...

Czy posiłkując się testem z Prad.de kolega nabył tzw."rev.2" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem otoz mam monitorek benq FP241VW , i sprawa jest taka monitor ten posiada wejscia usb ale problem jest taki ze w ogole one nie dziala , do posiadaczy tego benka cos trzeba jeszcze dodatowo instalowac czy jak ta sprawa wyglada ?? , bo jak podlaczam jakies urzadzenie pokazane jest ze dziala to znaczy kontrolka sie swieci ale zadnej reakcji nie ma wlasnie i nie wiem o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam 241W i musiałem podłaczyć kabel z monitora do kompa i dopiero wejścia usb na monitorze działały w sumie to chyba oczywiste. Nie instalowałem nic po prostu wykryło wszystko co mu dałem.

A co do monitora do moim zdaniem jest świetny. Bardzo ładnie świeci dobre kąty widzenia super regulacja na wszelkie sposoby.

Też spotkałem się z opinią pewnego człowieka że ten monitor dobry być nie może, dlaczego? Bo twierdzi że Benq to syf że źle wygląda i jest ogólnie do dup...y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam swój monitorek, zdjęć nie będę dawał bo wygląda tak samo jak Yog-Sothoth.

Mimo, że parę złotych kosztował (2087) nie żałuję ani grosza, PVA za te pieniądze to prawie darmocha ;)

Przesiadłem się z 17" TN-ki różnica kolosalna, banan z twarzy nie schodziło mi przez pierwsze pół godziny. Pomijając wielkość, największą różnicę odczułem/zobaczyłem w ilości "nowych" kolorów a tym samym jakości obrazu (m.in czarny jest w końcu czarny) Matryca równomiernie podświetlona bez żadnych poświat. Kąty widzenia bardzo duże, nie ma efektu blaknięcia kolorów siedząc nawet z boku.

Zauważyłem natomiast jeden siadnięty zielony subpiksel, ale znajduje się on w górnym lewym rogu więc jakoś to przeboleje ;)

Mimo swojej wagi 12kg jakoś nie czułem tego ciężaru wyciągając go z pudełka, zaskoczyła mnie lekkość z jaką podstawka obraca się w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam swój monitorek, zdjęć nie będę dawał bo wygląda tak samo jak Yog-Sothoth.

Mimo, że parę złotych kosztował (2087) nie żałuję ani grosza, PVA za te pieniądze to prawie darmocha ;)

Przesiadłem się z 17" TN-ki różnica kolosalna, banan z twarzy nie schodziło mi przez pierwsze pół godziny. Pomijając wielkość, największą różnicę odczułem/zobaczyłem w ilości "nowych" kolorów a tym samym jakości obrazu (m.in czarny jest w końcu czarny) Matryca równomiernie podświetlona bez żadnych poświat. Kąty widzenia bardzo duże, nie ma efektu blaknięcia kolorów siedząc nawet z boku.

Zauważyłem natomiast jeden siadnięty zielony subpiksel, ale znajduje się on w górnym lewym rogu więc jakoś to przeboleje ;)

Mimo swojej wagi 12kg jakoś nie czułem tego ciężaru wyciągając go z pudełka, zaskoczyła mnie lekkość z jaką podstawka obraca się w poziomie.

Grywasz trochę?? Mógłbyś napisac cosik o tym jak ten monit sprawuje się w grach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, dość dużo gram o ile czas pozwala. Właśnie stalkera kończę, wrażenia z gry są dużo lepsze, tak jak wspominałem pojawiło się troche nowych kolorów a na 24" wszystko jest wyraźniejsze i czytelniejsze. Jednak granie w full HD to jest to.

Przez ponad 5 lat grałem na TNce o czasie reakcji 25ms (35ms wg producenta...) i nie zauważyłem różnicy pomiędzy tymi dwoma (obecny ma 6ms) Są to po prostu tak małe wartości że oko nie wyłapuje lagu. W prawdzie nie jestem pr0 ale dużo gram w fpsy, po tym jak siadł mi stary lcd przez miesiąc siedziałem na bańce więc zauważyłbym ewentualne smużenie. We filmach jest również wszystko si :)

BTW. Kupiłem w morelach za 2087, dziś już stoi za 2265 O.o Natomiast znalazłem w bicie za 1 974,47 zł ;O...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, dość dużo gram o ile czas pozwala. Właśnie stalkera kończę, wrażenia z gry są dużo lepsze, tak jak wspominałem pojawiło się troche nowych kolorów a na 24" wszystko jest wyraźniejsze i czytelniejsze. Jednak granie w full HD to jest to.

Przez ponad 5 lat grałem na TNce o czasie reakcji 25ms (35ms wg producenta...) i nie zauważyłem różnicy pomiędzy tymi dwoma (obecny ma 6ms) Są to po prostu tak małe wartości że oko nie wyłapuje lagu. W prawdzie nie jestem pr0 ale dużo gram w fpsy, po tym jak siadł mi stary lcd przez miesiąc siedziałem na bańce więc zauważyłbym ewentualne smużenie. We filmach jest również wszystko si :)

BTW. Kupiłem w morelach za 2087, dziś już stoi za 2265 O.o Natomiast znalazłem w bicie za 1 974,47 zł ;O...

Ok o to mi poniekąd chodziło bo tez grywam w fpsy ale nie sieciowe i zastanawiałem się czy taki monitorek da radę w takich grach własnie.... Natomiast czy mógłbym prosić o odp. czy występuje w nim tzw. efekt ducha czy też widoczne smuzenie.... Z góry dzięki.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi