dr@bollo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam, jestem na kupnie monitora mam na to ok 1000zł. Monitor ma służyć głównie do zastosowań graficznych. Na oku mam 2 modele: http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=GATEWAY+SPVA+2485 oraz http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=GATEWAY+FPD+2185W W głowie się może zakręcić od różnorakich opinii na ich temat, skrajnie rożnych. Wiem że w takiej cenie nie dostanę super pro sprzętu do grafiki ale przynajmniej matryca s-pva żeby była. Proszę o Wasze opinie oraz może propozycje co do innych modeli w tej cenie. a moze lepiej tego HP LP2275w http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381830 w temacie o 22" dosyc pozytywne opinie o nim sa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Letaja Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Szkoda że ma taką słabą dostępność, w żadnym ,,porządnym" sklepie internetowym ich nie mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=GATEWAY+SPVA+2485 nie wierzę żeby było 100% ok z nim...za mała cena - jest pełno gateway'ów w polsce z sortu A czy jak kto woli iso 2 kategorii... ja kupiłem FHD2400 za 1200 zł i jestem zadowolony - nówka nie śmigana i sprawdzona przed zakupem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Letaja Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Hmm no nie wiem bo kilka egzemplarzy jest faktycznie przecenionych (innych modeli gateway) i pisze że sort A i możliwe wady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) ja bym się dopytał - poza tym osobiście nigdy nie biorę monitora póki sam go nie sprawdzę...tym bardziej już takich sprzętów co są warte tysiące... sam zobacz na cenny tego monitora gdzie indziej... proszę... tu widać że nawet oznaczone jako sort A są droższe niż ten... http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/261586 Edytowane 23 Września 2008 przez NoVyKoMp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Letaja Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Ehh no to chyba w takiej cenie będę się musiał zadowolić jedynie 22 calami. Poczytam o tym HP LP2275w. Jeszcze jedno, czy warto brać tam gdzie jest najtaniej czy lepiej sugerować się tym gdzie jest więcej opinii? http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 a czemu nie FHD2400 ? za 1200 ? nawet w komputroniku jest... co prawda na zmówienie ale jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Letaja Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 a czemu nie FHD2400 ? za 1200 ? nawet w komputroniku jest... co prawda na zmówienie ale jest... No nie wiem to jak by trochę za drogo i matryca TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 widziałem oba monitory i moim zdaniem ta TN nie ustępuje tej SPVA ... zresztą wiele osób to mówi... to jest typu Gler co dodaje jej mocy a monitor świetny... polecany szczególnie dla graczy i amatorów grafiki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 photoshopem przerabiam naprawdę dużo i ta tnka jest lepsza od starej samsungowej spva poza tym wiele osób które się zna to powie że tnka tnce nie równa a spva także się różnią i nie jednokrotnie tnki są lepsze od spva... a z imienin u babci to chyba masz monitor...siedziałeś na tym gacku że się wogóle wypowiadasz? btw. na nagłośnieniu akurat znam się bardzo dobrze i niektóre zestawy logitecha czy creativea oferują dźwięk lepszy niż deklarowane muzycznie głośniki... poprostu kolego trzeba wiedzieć co się bierze a nie opierać się na mądralstwach z neta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Widać że jednak nie dogłębnie z nimi obcujesz... eot... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) Sorki za OT Edytowane 24 Września 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) Witam, jestem na kupnie monitora mam na to ok 1000zł. Monitor ma służyć głównie do zastosowań graficznych. Na oku mam 2 modele: http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=GATEWAY+SPVA+2485 oraz http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=GATEWAY+FPD+2185W W głowie się może zakręcić od różnorakich opinii na ich temat, skrajnie rożnych. Wiem że w takiej cenie nie dostanę super pro sprzętu do grafiki ale przynajmniej matryca s-pva żeby była. Proszę o Wasze opinie oraz może propozycje co do innych modeli w tej cenie. Odpuść sobie podroby Gateway jeśli myślisz o pracy z grafiką. Zainteresuj się czymś typu: http://www.allegro.pl/item439778858_eizo_n...i_s1931shg.html http://www.allegro.pl/item442433173_uzywan...eizo_s1921.html Za 1000 PLN monitora 24" stricte graficznego nie kupisz. Edytowane 24 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 witam! dzisiaj dotarl do mnie Moj HP lp2475w! pierwsze wrazenie - qrwa ale kolos ;D probuje go teraz ustawic jak najlepiej i stworzyc sobie profile takie jak mialem na moim samsungu 173p+ ! mam prosbe do tych co zajmuja sie grafika na codzien zeby mi pomogli jakos to dobrze ustawic! wystarcza mi 3 porfile - internet , filmy i gry !!!! mysle ze kolejnym posiadaczom tez to sie przyda! beda mieli jakis tam troche lepszy start do konfiguracji monitorka pod siebie tom83 korzystam z twoich ustawien sprzed 2stron i powiem Ci ze obraz wyglada bardzo podobnie do mojego starego profilu Internet na Samsungu! wiec glownie Ciebie celowalbym jako mojego guru od profili ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 witam! dzisiaj dotarl do mnie Moj HP lp2475w! pierwsze wrazenie - qrwa ale kolos ;D probuje go teraz ustawic jak najlepiej i stworzyc sobie profile takie jak mialem na moim samsungu 173p+ ! mam prosbe do tych co zajmuja sie grafika na codzien zeby mi pomogli jakos to dobrze ustawic! wystarcza mi 3 porfile - internet , filmy i gry !!!! mysle ze kolejnym posiadaczom tez to sie przyda! beda mieli jakis tam troche lepszy start do konfiguracji monitorka pod siebie tom83 korzystam z twoich ustawien sprzed 2stron i powiem Ci ze obraz wyglada bardzo podobnie do mojego starego profilu Internet na Samsungu! wiec glownie Ciebie celowalbym jako mojego guru od profili ;D Łe, ale żeś mi posłodził :lol2: A tak na serio, to starałem się ustawić obraz mniej więcej taki, jaki mam na Eizo. Oczywiście tylko na oko ( brak kalibratora ), więc małe różnice na pewno są. No i właśnie tamte ustawienia mam do pracy z teksem/internet. Oczy się nie męczą, nic nie razi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Łe, ale żeś mi posłodził :lol2: A tak na serio, to starałem się ustawić obraz mniej więcej taki, jaki mam na Eizo. Oczywiście tylko na oko ( brak kalibratora ), więc małe różnice na pewno są. No i właśnie tamte ustawienia mam do pracy z teksem/internet. Oczy się nie męczą, nic nie razi. a czy moglbys sprobowac stworzyc ustawienia na ktorych ogladasz filmy i grasz w gry? :rolleyes: chcialby sprobowac stworzyc sobie sam takie i nawet zostawilem Samsunga podlaczonego tez tylko nie wiem jak to zrobic zeby wyswietlic jakas plansze z koloroami tak zeby sie wyswietlala w tym samym czasie na obydwu monitorach! tak sam bym do tego jakos doszedl! :mur: a moze podpowiesz mi jak to zrobic?! z gory dzieki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 a czy moglbys sprobowac stworzyc ustawienia na ktorych ogladasz filmy i grasz w gry? :rolleyes: chcialby sprobowac stworzyc sobie sam takie i nawet zostawilem Samsunga podlaczonego tez tylko nie wiem jak to zrobic zeby wyswietlic jakas plansze z koloroami tak zeby sie wyswietlala w tym samym czasie na obydwu monitorach! tak sam bym do tego jakos doszedl! :mur: a moze podpowiesz mi jak to zrobic?! z gory dzieki wielkie Z reguły ja nie tworzę oddzielnych profili do poszczególnych aplikacji, a nawet jak są tryby ustawień w monitorach, to też z tego nie korzystam. Lubię sobie ustawić raz i nie mieszać, także ja raczej Ci już w innych ustawieniach nie pomogę. A co do wyświetlenia tych samych obrazów na 2 monitorach to nie ma żadnego problemu. Ustawiasz w opcjach sterownika karty graficznej tryb to samo na obydwu monitorach ( klonowanie ) i już masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyszek21432 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Co do tego HP lp2475w. Jak wygląda gwarancja? Trzeba odsyłać do sklepu czy może są jakieś regionalne oddziały HP`ka. I gdy jakiś piksel będzie padnięty to wtedy co? Można coś z tym zrobić? I zasadnicze pytanie. Gdzie kupowaliście oraz czy kupować go czy może na coś innego zapolować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Z reguły ja nie tworzę oddzielnych profili do poszczególnych aplikacji, a nawet jak są tryby ustawień w monitorach, to też z tego nie korzystam. Lubię sobie ustawić raz i nie mieszać, także ja raczej Ci już w innych ustawieniach nie pomogę. A co do wyświetlenia tych samych obrazów na 2 monitorach to nie ma żadnego problemu. Ustawiasz w opcjach sterownika karty graficznej tryb to samo na obydwu monitorach ( klonowanie ) i już masz. a szkoda! przyzwyczailem sie do tych profili :( no to przynajmniej z laski swojej zdradz swoje idealne ustawienia na ktorych jedziesz B-) Edytowane 25 Września 2008 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxmat1990xx Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 heja^^ mam pytanie co myślicie o monitorku G24 Acer-a? i czy lepiej za ta cenę kupić innego np tego hp-ka lp2475w co ostatnio dobrze o nim mówicie;] Pytam oczywiście tych co widzieli go na oczy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) @dr@bollo Zainstaluj sobie z płyty CD (albo najlepiej ściągnij najnowszą wersję 1.41 HP Display Assistant i tam będziesz mógł sobie dobrze skalibrować monitor i zapisywać różne ustawienia w profilach. heja^^ mam pytanie co myślicie o monitorku G24 Acer-a? i czy lepiej za ta cenę kupić innego np tego hp-ka lp2475w co ostatnio dobrze o nim mówicie;] Pytam oczywiście tych co widzieli go na oczy :Precka tego Acer'a: http://www.bit-tech.net/hardware/2008/09/0...aming-monitor/1 IMO TN+Film za przeszło 1400zł słabo się opłaca. Ja polecam HP'eka. Bardzo dużo gram i jedynie smużenie mogło by mnie odwieść od zakupu. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca i można łupać w gierki do bólu. Kąty rewelacyjne (zasługa matrycy H-IPS). Świetna regulacja w każdej płaszczyźnie. Bogactwo złącz. Mój ideał :wub: Edytowane 25 Września 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 @dr@bollo Zainstaluj sobie z płyty CD (albo najlepiej ściągnij najnowszą wersję 1.41 HP Display Assistant i tam będziesz mógł sobie dobrze skalibrować monitor i zapisywać różne ustawienia w profilach. recka tego Acer'a: http://www.bit-tech.net/hardware/2008/09/0...aming-monitor/1 IMO TN+Film za przeszło 1400zł słabo się opłaca. Ja polecam HP'eka. Bardzo dużo gram i jedynie smużenie mogło by mnie odwieść od zakupu. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca i można łupać w gierki do bólu. Kąty rewelacyjne (zasługa matrycy H-IPS). Świetna regulacja w każdej płaszczyźnie. Bogactwo złącz. Mój ideał :wub: Hp niezły sprzęcik. Szkoda tylko, że chłopaki się nie postarali i trochę kiepsko ustawili overdrive. A Ty masz jakiś inny model? W sygnaturce jakiś HP 2474? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) @dr@bollo Zainstaluj sobie z płyty CD (albo najlepiej ściągnij najnowszą wersję 1.41 HP Display Assistant i tam będziesz mógł sobie dobrze skalibrować monitor i zapisywać różne ustawienia w profilach. mam sciagnieta i zainstalowana juz najnowsza wersje HP Display Assistant 1.51 od momentu jak tylko go podpiolem i wiem ze mozna tam dokladnie kalibrowac :mur: chce tylko sprawdzic ustawienia uzytkownikow ktorzy siedza w grafice i maja napewno lepsze oko :blink: edit. do ogladania filmow uzylem tych ustawien z TFTCENTRAL i mysle ze sa ok! kolorki super soczyste (sprawdzalem w SpeedRacerze ;) ) ale jeszcze czegos mi brakuje tylko ze nie wiem czego! zapraszam do wyprobowania i wypisania wlasnych odczuc B-) HP LP2475W - Calibrated Settings Monitor OSD Option Adjusted Setting Brightness 17 Contrast 65 RGB 251 / 235 / 242 Calibrated Settings luminance (cd/m2) 118 Black Point (cd/m2) 0.17 Contrast Ratio 694:1 Edytowane 30 Września 2008 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Czyżby kolejny hicior od LENOVO? model 24" SPVA L2440p spójrzcie na cenę 360Euro to jakieś 1200zł :) http://www.heise.de/preisvergleich/a369127.html EDIT: echhhhh niestety to chyba matryca TN :(:(:( http://www-01.ibm.com/common/ssi/cgi-bin/s...amp;appname=USN Edytowane 27 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Zanim jeszcze pojawił się u nas HP'ek śledziłem uważnie zagraniczne topic na hardforum.com o tym monitorku. Tam już wiele tygodni temu użytkownicy posiadali ten model i co niektórzy wstawiali swoje ustawienia po kalibracji i profile *.icm. Przetestowałem u siebie kilka takich profili i nastaw, i znalazłem idealny. Nie ma już przesyconej czerwieni i niepotrzebnej saturacji co sprawiało, że niektóre kolory były za jaskrawe. Ustawienie jedynie RGB nie wystarczy. Wgranie profilu od kalibracji dla tych ustawień sprawiło cuda. Tego szukałem. POLECAM !! Tu upłem paczuszkę z profilem, podsumowaniem kalibracji i nastawami: http://www.speedyshare.com/239998749.html Jak ktoś nie wie jak instalować profile kolorów to instrukcję macie na płycie dostarczoną z monitorem. Teraz to jest to. FF 3.0.2 + włączone CM i jazda :) Edytowane 27 Września 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Teraz to jest to. FF 3.0.2 + włączone CM i jazda :)Zarządzanie kolorem to konieczność. Pomoc dla innych: Jak sprawdzić czy nasza przeglądarka ma aktywne zarządzanie kolorem: - otwieramy stronę : http://www.gballard.net/psd/go_live_page_p...EGprofiles.html Po prawej stronie na samej górze są "3 obrazy w jednym" (THREE TAGGED FILES in one box:). Jeśli nasza przeglądarka zarządza prawidłowo kolorem nie będzie różnicy kiedy najedziemy na obraz lub klikniemy. Jak nie zarządza przeglądarka kolorem to nasycenie będzie się zmieniało. Jak włączyć zarządzanie w Firefox 3: - wpisujemy w pasku adresu: about:config i zmieniamy przy wpisie gfx.color_management.enabled z false na True (2x klik) a następnie restartujemy firefox 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Mam pytanie do użytkowników HP LP2475w. Jak jest z input lagiem na tym monitorze? Na recenzji zagranicznej podawali, że wynosi średnio 25ms a więc jest niewielki, to podobna wartość do lg 245wp-bn. Ale testy testami a ja chcę się dowiedzieć, czy podczas realnej gry w szybkie fps-y jak np. w crysisa czy cod-a 4 czuć jakieś opóźnienia na ekranie. Od razu zaznaczam, że gra przez sieć mnie nie intersuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Ja dziś rano ukończyłem HL2 na tym monitorze i nie ma smużenia ani input laga, który można w jakikolwiek sposób odczuć. HL2 ma bogatą kolorystykę od jasnych plaż po strasznie ciemne korytarze i w każdych warunkach monitor spisywał się idealnie. Obejrzałem sobie Iron Man'a w 1080p. Robi wrażenie. Pojawiła się recka na prad.de http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=de&tl=en Najwyższa ocena 5 gwiazdek :) Edytowane 27 Września 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Zanim jeszcze pojawił się u nas HP'ek śledziłem uważnie zagraniczne topic na hardforum.com o tym monitorku. Tam już wiele tygodni temu użytkownicy posiadali ten model i co niektórzy wstawiali swoje ustawienia po kalibracji i profile *.icm. Przetestowałem u siebie kilka takich profili i nastaw, i znalazłem idealny. Nie ma już przesyconej czerwieni i niepotrzebnej saturacji co sprawiało, że niektóre kolory były za jaskrawe. Ustawienie jedynie RGB nie wystarczy. Wgranie profilu od kalibracji dla tych ustawień sprawiło cuda. Tego szukałem. POLECAM !! Tu upłem paczuszkę z profilem, podsumowaniem kalibracji i nastawami: http://www.speedyshare.com/239998749.html Jak ktoś nie wie jak instalować profile kolorów to instrukcję macie na płycie dostarczoną z monitorem. Teraz to jest to. FF 3.0.2 + włączone CM i jazda :) hmmm! moze jakas pomoc bo jakos nie moge znalesc tej instrukcji? jak dokladnie sie nazywa dzial w ktorym jest ta instrukcja? a nie wystarczy dodac ten profil tutaj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 No dobrze zrobiłeś. Jak teraz uważasz z tymi nastawami i profilem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...