Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli cena nie gra roli to polecam NEC 24WMGX3, moim zdaniem najlepszy monitor w klasie lcd-ków 24" następca świetnego 20WGX2 PRO. Jego główny atut to matryca 10 bitowa czym nie może pochwalić się konkurencja, mam tu oczywiście na myśli HP LP2475W mający 8 bitową matrycę. NEC 24WMGX3 to monitor skierowany przede wszystkim do graczy a to oznacza, że charakteryzuje się bardzo niskim jeśli nie najniższym input lagiem wśród monitorów 24", który wynosi 10,5 ms a gdy włączymy profil "game" spada do 5,2 ms. Dla porównania HP LP2475W generuje input lag na poziomie 32ms a więc 3-krotnie większy od NEC-a (gdy weźmiemy pod uwagę wspomniany profil "game" HP ma input lag 6 razy większy od NEC-a). Jedyna rzecz przemawiająca za kupnem HP-ka to cena, znacznie niższa kwoty jaką trzeba zapłacić za NEC-a.

Polecam przejrzenie recenzji obu monitorów na www.prad.de i www.tftcentral.co.uk. W polskiej sieci recenzja NEC-a jest na portalu pc arena.

W zasadzie poza tymi 2 modelami pozostałe monitory 24 calowe nie są warte większej uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podajesz za źródło tftcentral, tam zmierzyli u HP'ka 25ms a u NEC'a 15,6ms. Jeśli w na 16ms przypada jedna klatka obrazu to na obu tych monitorach będziesz mógł grać w najdynamiczniejsze gry. Ja dużo gram w CS: Source i to jest jedna z tych gier gdzie IL ma znaczenie. Na HP gra się wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@radiergummi

Liczby, które podałem wziąłem z testów na stronie prad.de, które uważam za najdokładniejsze i najbardziej wiarygodne w sieci.

Co do testu na tftcentral zapomniałeś napisać, że oni również zmierzyli input lag po włączeniu opcji "through mode" i wyszło im 8.8ms.

Nawet jeśli przyjąć za obwiązujące wyniki z tftcentral to i tak NEC wygrywa i to znacząco.

Zresztą i tak nie to jest najbardziej istotny aspekt choć na pewno ważny z punktu widzenia gracza. Najważniejsza rzecz, która wyróżnia NEC-a jest 10 bitowa matryca a to robi różnicę w porównaniu do paneli 8 bitowych o 6 bitowych już nie wspominając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakos nie moglem wygooglac, moze ktos z szanownych Forumowiczow poratowac mnie informacja, czym roznia sie miedzy soba monitory LG W2452T-PF i LG W2452TX-PF ?

Dzieki z gory.

Edytowane przez K3310pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - akurat ten model mi się jeszcze nie nawinął :wink2:

A polecanego w temacie HP LP2475w?

Znalazlem tez Eizo S2431W na S-PVA. Od lat kupuje monitory Eizo, ale wiem, ze nie ma co slepo patrzec na marke i rownie dobry moze byc wymieniony wyzej HP, a przy tym znacznie tanszy.

I teraz pytanie jak wypada porownanie SIPS i SPVA 24"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem tez Eizo S2431W na S-PVA. Od lat kupuje monitory Eizo, ale wiem, ze nie ma co slepo patrzec na marke i rownie dobry moze byc wymieniony wyzej HP, a przy tym znacznie tanszy.

I teraz pytanie jak wypada porownanie SIPS i SPVA 24"?

Na pewno Eizo będzie lepszy pod względem jakości i wykonania. Świetna elektronika, japońska precyzja. :wink:

Co do samych matryc, PVA lepszy kontrast, lepsza czerń. Szybkość mniej więcej na tym samym poziomie. IPS ma lepsze kąty, zwłaszcza w poziomie, nie widać zmian nawet przy dużych odchyleniach. W PVA jest z tym gorzej, nawet małe ruchy głowy w lewo-prawo powodują zmiany obrazu. Zależy czy będą one przeszkadzały czy też nie.

Z doświadczenia z monitami w moim podpisie mogę podsumować. Eizo ma jeden z najlepszych kontrastów w obecnie dostępnych monitorach 1400:1! Czarny jest naprawdę świetny, kolory żywe ( ale nie fluorescencyjne ), bardzo szybka matryca, mały IL. Ogólnie lepiej mi sie pracuje na Eizo, ale HP kupiłem głównie do oglądania filmów, bo jednak kąty na PVA trochę mnie denerwują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

1. Mam Eizo S1931 i jest idealnie, a właściwie prawie, bo 19 cali to już troszkę mało.

2. Chciałbym 24" o nie gorszych parametrach. Da sie?

3. Oglądałem kilkanaście monitorów u znajomych, także tych z wyższej polki, ale na każdym albo podświetlanie nierówne albo czerni nie taka itp.

ad1. kolega ma (z mojego polecenia) S1932, rzuciłem w styczniu na niego okiem. nie widziałem zbytnio różnic wobec mojego. ale przyznam bez bicia - radosna konsumpcja 40% była wtedy główną czynnością spotkania.

on jest z owego S1932 zadowolony. był niedawno na chwilę i rzucił na mój. sprawdzał swoją stronę www z foto, itp. tak na szybko nie wychwycił różnic.

ad2. oczywiście ;) jest tego sporo i całkiem drogo.

ad3. nierówne podświetlenie w bardziej topowych EIZO niż "S" jest eliminowane np. przez zmianę typu podświetlenia (brak efektu 'X'), układy DUE, itp

(...)

trochę wypadłem obecnie z tych wszystkich szczegółów technicznych, wykresów, danych gdyż swój juz kupiłem jakiś czas temu ;) więc:

po 1 - obu testy masz np. na prad.de w wersjach niemiecka i angielska.

po 2 - że to jednak monitory trochę różnych klas.

choć LP2475w to nadal dobry monitor. skoro od lat kupujesz EIZO to wiesz, że opinia o ich produktach nie jest wyssaną z palca.

1. Na pewno Eizo będzie lepszy pod względem jakości i wykonania. Świetna elektronika, japońska precyzja. :wink:

2. Co do samych matryc, PVA lepszy kontrast, lepsza czerń. Szybkość mniej więcej na tym samym poziomie. IPS ma lepsze kąty, zwłaszcza w poziomie, nie widać zmian nawet przy dużych odchyleniach.

3.W PVA jest z tym gorzej, nawet małe ruchy głowy w lewo-prawo powodują zmiany obrazu. Zależy czy będą one przeszkadzały czy też nie.

4. Z doświadczenia z monitami w moim podpisie mogę podsumować. Eizo ma jeden z najlepszych kontrastów w obecnie dostępnych monitorach 1400:1! Czarny jest naprawdę świetny, kolory żywe ( ale nie fluorescencyjne ), bardzo szybka matryca, mały IL. Ogólnie lepiej mi sie pracuje na Eizo,

(...)

ad1. zgodze się. i to jest wbrew pozorom bardzo ważna cecha. w przypadku EIZO oznacza 'wysoką powtarzalność' danych egzemplarzy. wyższa niż np. u NEC'a. o innych producentach nie wspominając.

ad2. dla tego np. dla mnie S-PVA to idealna matryca;) (np.czasami czarne tło CAD)

ad3. trochę przesadzone. nie zmienia się to tak łatwo i bardzo jak opisujesz. dobrze o tym wiesz ;) - to nie TN. zmiany pewne są przy większych ruchach niż "małe" - lecz są akceptowalne również do pracy.

ad4. zgadzam się z tym opisem. (na bazie S2431W)

(...)

1.Monitor ma być uniwersalny czyli - praca, filmy, gry na 360.

2.Cena w zasadzie nie gra roli.

z uwagi na te punkty poza S2431W pomyśl o:

-SX2461W - z nacisku na 'praca' jeśli zależy na jakości obrazu - pozycjonowany o klasę wyżej niż S2431W

- HD2442W - wciąż bdb jakość do pracy + pozycjonowany do multimediów (np. złącze HDMI, funkcję PIP, pilota do sterowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu mysle o kupieniu monitorka 24"

w tej chwili mam 19" Fujitsu siemens.

Chcialem kupic Fujitsu-Siemens P24W-3, ale sa juz praktycznie niedostepne.

zaczalem sie wiec zastanawiac nad: HP LP2475w

chociaz wolalbym matryce PVA, monitory jak wszystko podrozaly przez kurs dolara i cena tego HP jest praktycznie taka sama jak monitora: Fujitsu-Siemens P24W-5

stad moje pytanie ktory z tych monitorow lepiej wybrac?

HP LP2475w

czy:

Fujitsu-Siemens P24W-5

bardzo duzo ogladam filmow na kompie, przegladanie netu, sluchanie muzy itp

jesli gram to moze jedna gra na rok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z uwagi na te punkty poza S2431W pomyśl o:

-SX2461W - z nacisku na 'praca' jeśli zależy na jakości obrazu - pozycjonowany o klasę wyżej niż S2431W

- HD2442W - wciąż bdb jakość do pracy + pozycjonowany do multimediów (np. złącze HDMI, funkcję PIP, pilota do sterowania)

A jak jest z graniem na nim ? Bo zawsze oprocz ceny od Eizo odstraszaly mnie koszmarne wedlug testow input lagi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo dopeiro zauważyłem ten temat więc zapytam:

dałoby radę coś do 700zł wyrwać ? oczywiście full hd i 1920x1200

mam dość już mojego crt 21" który waży 36kg i ciągnie duuużo prądu :/

Możesz sobie luknąć Gateway'e mają konkurencyjne ceny np:

http://www.funtech.pl/product-pol-352-Moni...way-HD2201.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z graniem na nim ? Bo zawsze oprocz ceny od Eizo odstraszaly mnie koszmarne wedlug testow input lagi ?

nie wiem o który pytasz:

-mój S2431W ? nawet jeśli o ten - ja nie gram. odpalę 1grę typu GTA:SA raz na 'ruski_rok'.

z czystej ciekawości w okresie 03-04 '08 mocno wertowałem net w poszukiwaniu 'laga' i wszelkich innych opinii w owym lcd.

łącznie z jakimiś niemieckojęzycznym forami a ja po niemiecku ni w ząb...

znalezienie 2-3 zródeł był dość czasochłonne. tak więc dane jakie znalazłem to lag 32-33ms. jak na spva nieźle. (na tle innych napewno nie 'koszmarnie')

sam testów nie robiłem. już pomijając fakt że mi_to_wisi to z innego banalnego powodu - nie mam przejściówki dvi-dsub :)

-SX2461W - wątpię by ktoś byłby zainteresowany lagiem w tego typu produkcie.

-HD2442W - z marketingowych wodotrysków wynika że multimedia takie jak gry również miał producent na uwadze. niby chwalą się jakimiś tam wmontowanymi bajerami.

lecz nigdy mocno nie zagłębiałem się w ten model. jedynie po łebkach.

na jakimś anglojęzycznym forum zbierał bardzo dobre opinie od graczy, na innym ktoś podawał jakieś ~30-32ms (j/w całkiem dobrze dla spva), na innym ktoś 'chciałby lepiej'.

było to dawno temu, więc szukać tego nie będę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN - problem góra-dół, robi się negatyw

SPVA - problem lewo-prawo, ale nie w takim stopniu jak w TN; traci kontrast, kolory jaśnieją

xIPS - nie ma problemu, przy kątach bez polaryzatora z czarnego robi się szary ( musi być duży kąt )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam szybkie pytanie ;)

ktory z tych monitorow wybrac...

Hazro HZ30W 30" Widescreen LCD Monitor

NEC MultiSync LCD2690WUXi 26" (wiem ze polecacie go ale chcialbym cos wiekszego....)

Dell Ultrasharp 3008WFP 30"

zastanawiam sie jeszcze czy niedolozyc i niewziasc tego NEC MultiSync LCD3090WQXi 30".....

to w koncu drugie tyle w porownaniu z HAZRO jakby nie patrzec...

z gory dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam szybkie pytanie ;)

ktory z tych monitorow wybrac...

Hazro HZ30W 30" Widescreen LCD Monitor

NEC MultiSync LCD2690WUXi 26" (wiem ze polecacie go ale chcialbym cos wiekszego....)

Dell Ultrasharp 3008WFP 30"

zastanawiam sie jeszcze czy niedolozyc i niewziasc tego NEC MultiSync LCD3090WQXi 30".....

to w koncu drugie tyle w porownaniu z HAZRO jakby nie patrzec...

z gory dzieki za odpowiedzi

Do czego chcesz używać monitorka? Jeśli "zwykła" zabawa, to nie ma co się pchać w Neca. Ogólnie to jakość 30" jest dosyć problematyczna. Bardzo duże problemy z równomiernym podświetleniem ( w końcu to 30", więc świetlówki mają cięższe warunki pracy ). Wszystkie wymienione przez Ciebie modele mają słaby punkt czerni ( najlepszy ma Dell ). A może mniejszy a lepszy? :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego chcesz używać monitorka? Jeśli "zwykła" zabawa, to nie ma co się pchać w Neca. Ogólnie to jakość 30" jest dosyć problematyczna. Bardzo duże problemy z równomiernym podświetleniem ( w końcu to 30", więc świetlówki mają cięższe warunki pracy ). Wszystkie wymienione przez Ciebie modele mają słaby punkt czerni ( najlepszy ma Dell ). A może mniejszy a lepszy? :razz:

monitor ma sluzyc do grania glownie i do filmow (dlatego chce wiekszy) calego kompa skladam (troche przerobiona wersja zestawu za 4000tys zl)

mniejszy a lepszy? tzn? taki limit sobie wyznaczylem ze 26cali nie mniej... ale jesli mam potem sie denerwowac z powodu zlego podswietlenia w ktorejs czesci ekranu to chyba wezme cos mniejszego.... 24 cale?? ... i znowu sie pojawia pytanie jaki...ale to juz nie w tym temacie.... mam sentyment do NEC'a bo nigdy mnie niezawiodl (crt :P ) wiec.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te NEC WUXI są ciekawe ... do filmów jak najbardziej (A TW IPS - świetna czerń pod kątem). Zwykle jest w nich problem z równomiernością (luminacji) choć z drugiej strony jest powiedzmy "OK". Ja jako maniak jakości bym kupił tego NEC :] Fakt że to trochę profanacja kupować taki monitor "do filmów" ... ale co tam.

Jeśli chodzi o gry ... nie oglądałem np. 26WUXI w grach tylko na obrazie statycznym więc nie wiem jak się dokładnie spisze ... LAG ma podobno 32 ms ... nie jest to rewelacja ale biorąc pod uwagę jakość i możliwości tego monitora (12 bit LUT, kalibracja sprzętowa, fullHD) to mimo wszystko jest to dobry wynik.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może M2794D - spokojnie znajdziesz poniżej 2 tysiaczków,

Posiada wysoki kontrast 20000:1, złącza D-SUB, DVI-D , 2xHDMI, SCART, Wbudowany Tuner

dodatkowo jest w formacie 16:9 (na rynku monitów, powoli wchodzi tendencja wypierania 16:10 przez 16:9)

...a ogólnie LG M2794D jest bardzo przyzwoitym monitorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może M2794D - spokojnie znajdziesz poniżej 2 tysiaczków,

Posiada wysoki kontrast 20000:1, złącza D-SUB, DVI-D , 2xHDMI, SCART, Wbudowany Tuner

Właściwie to masz zielone pojęcie o czym piszesz ? To jak pisanie : "te głośniczki są super bo mają 900W mocy PMPO"

Ciekaw jestem czy kontrast tego monitora wynosi przynajmniej 1000:1

|EDYCJA:

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=3699&ph=13

- jak widać ten monitor któremu namalowałeś 20000:1 ma na prawdę kontrast niecałe 700:1

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Na dniach mialem zamowic ten monitor

http://www.agito.pl/powyzej-19/acer-24-lcd...352.338580.html

ale zauwazylem tez tego BenQ'a

http://www.agito.pl/powyzej-19/benq-24-lcd...352.333221.html

Czy roznica pomiedzy nimi jest az taka (czyt. warto doplacic tego 1tys?)?

Chodzi mi glownie o 2ms vs 5ms i elektronike obu modeli - czy ja napewno zauwaze to grajac na PS3 i X360 , gdyz jak ma to byc tylko na papierze to w sumie nie warto mi placic ok 1800 za Acera - nie ukrywam ale jest on Moim faworytem lecz staram sie patrzec trzezwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi