Kyle Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) http://www.agito.pl/monitory-lcd/samsung-2...s.0.341430.html Co jest nie tak z tym monitorem? W sensie, parametry "na papierze" całkiem znośne oraz przystępna cena. Jest tu jakiś haczyk? Szukałem testów tego monitora w sieci ale nic nie znalazłem. Normalna cena jak na monitor TN bez overdrive. a przepraszam ... nawet zawyżona: http://www.agito.pl/monitory-lcd/aoc-24-lc...ttr=1376:110029 low, low endy tyle kosztują ... widzę że da się za tyle kupić model z overdrive oczywiście nadal na TaNdecie. http://www.agito.pl/monitory-lcd/benq-24-l...ttr=1376:110029 Edytowane 1 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, najwyraźniej ostatnio trochę wypadlem z obiegu. W takim razie pewnie wezmę tego Benq, no chyba, że polecacie jakiś inny 24" do 1000zł. Głównie do gier i filmów. Edytowane 1 Lipca 2009 przez blasphemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Normalna cena jak na monitor TN bez overdrive. a przepraszam ... nawet zawyżona: low, low endy tyle kosztują Ja bym jednak nie porównywał aoca z samsungiem pomimo matrycy tego samego typu bo różnica jest spora tak na marginesie oceniam monitory w 3 grupach: -TNki -VA i IPS -monitory pro/półprofesjonalne Wśród TNek ten samsung to bardzo dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 No ale skoro na starym było dobrze, windowsowa przeglądarka obrazów korzysta z profilu to raczej ustawienia są si. Poczekam, ale pewnie wrócę do 3.0.11. Sprobuj zapodac firefoxowi ten Monitor_9_8_2008_1.zip profil. U mnie dziala ale np fotki bmp nadal wyswietla przejaskrawione, ale coz lepsze to niz nic :wink: GL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 http://www.cameralabs.com/forum/viewtopic....594d7fee702de97 Under Vista (at least) avoid Firefox 3.5 until it's fixed! @Kyle ty używasz Visty czy XP? @magnus Mój profil jest OK. Jedynie nowy FF nie wie co z nim zrobić. :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) @Kyle ty używasz Visty czy XP? Vista X64 ps. co do Twoich screenów - na pierwszym mam zaznaczone użyj moich ustawień, na drugim profil urządzeń = profil mojego monitora Edytowane 1 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 witam wszystkich :) a więc do rzeczy ;] potrzebuję monitora 24 cale do 1200zł (czyli TNka ) obsługującego Full Hd dobrze było by gdyby czas reakcji był niski gdyż zastosowanie to 70% gry 30% filmy myślałem nad http://www.allegro.pl/item673082094_monito...bf_full_hd.html a i jeszcze jedno z jakiego sklepu najlepiej kupic taki monitor esc? czy może jednak allegro a i ostatnie pytanie myślałem nad LG z powodu gwarancji na pixele jak z nią jest teraz czy ciągle obowiązuje że nawet w przypadku 1 sub pixela zepsutego moge wymienic monitor itd bo jednak skoro wydaje 1200zł to chcę by monitor był sprawny i nie miał jakichś zepsutych punkcików :/ pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 witam wszystkich :) a więc do rzeczy ;] potrzebuję monitora 24 cale do 1200zł (czyli TNka ) obsługującego Full Hd dobrze było by gdyby czas reakcji był niski gdyż zastosowanie to 70% gry 30% filmy myślałem nad http://www.allegro.pl/item673082094_monito...bf_full_hd.html a i jeszcze jedno z jakiego sklepu najlepiej kupic taki monitor esc? czy może jednak allegro a i ostatnie pytanie myślałem nad LG z powodu gwarancji na pixele jak z nią jest teraz czy ciągle obowiązuje że nawet w przypadku 1 sub pixela zepsutego moge wymienic monitor itd bo jednak skoro wydaje 1200zł to chcę by monitor był sprawny i nie miał jakichś zepsutych punkcików :/ pozdrawiamZa tyle można kupić nowego Samsung 23" na C-PVA - nie wiem jak z grami ale jeśli nie spartolono regulacji overdrive to będzie dawał radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Za tyle można kupić nowego Samsung 23" na C-PVA - nie wiem jak z grami ale jeśli nie spartolono regulacji overdrive to będzie dawał radę. no dobra zastanowie sie tylko boje sie ze bede sobie potem wytykal ze to 23 a nie 24" a potem czemu nie 24+ " ;P a jak jest z gwarancja na pixele? czy moze na tym typie matrycy nie ma bad pixeli no i jeszcze ta kwestia gier moze ktos sie jeszcze wypowie :] pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMaly Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Za tyle można kupić nowego Samsung 23" na C-PVA - nie wiem jak z grami ale jeśli nie spartolono regulacji overdrive to będzie dawał radę.Proszę pokaż mi sklep w którym można go KUPIĆ... Będę bardzo wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Proszę pokaż mi sklep w którym można go KUPIĆ... Będę bardzo wdzięczny W tej chwili jeszcze go nie kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMaly Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Czyli nie można kupić :/ I jeśli potrzebuje się monitora na teraz to nie można brać go pod uwagę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 No niestety, to jest absolutna nowość. Co prawda wchodzi na rynek, ale bardzo często zanim realnie się pojawi, może minąć sporo czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Proszę pokaż mi sklep w którym można go KUPIĆ... Będę bardzo wdzięczny Pewnie za 2 tygodnie pokażę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kim. Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 W stanach juz jest od kilku dni na polkach ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Mój profil jest OK. Jedynie nowy FF nie wie co z nim zrobić. :f Moj tez jest ok tzn dzialal na poprzedniej wersji FF. Uzywam dokladnie tego samego profilu co ty (rowniez nie dziala jak u ciebie z najnowszym FF), ale zapodalem sobie do FF ten z zalacznika zeby nie bylo tych przejaskrawien i jest git puki co. Generalnie jestem zadowolony bo teraz wszystko jest obslugiwane przez profil lacznie z animacjami flashowymi czego wczesniej nie bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) @magnus no faktycznie teraz jest git majonez :] //EDIT a pamiętasz może skąd pobierałeś ten profil? Bo w moich zasobach profilów do HP okazało się, że też go miałem (hardforum.com ?). Wypadało by ustawić w monitorze wartości RGB dla niego przeznaczone bo obecnie mam od tego starego (HP LP2475w Datacolor-0.icm). Dla mnie wygląda w porządku i pewnie to są jakieś niuanse, ale jak robić to porządnie. B-) Edytowane 2 Lipca 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 //EDIT a pamiętasz może skąd pobierałeś ten profil? Bo w moich zasobach profilów do HP okazało się, że też go miałem (hardforum.com ?). Wypadało by ustawić w monitorze wartości RGB dla niego przeznaczone bo obecnie mam od tego starego (HP LP2475w Datacolor-0.icm). Dla mnie wygląda w porządku i pewnie to są jakieś niuanse, ale jak robić to porządnie. B-) Tak chyba z hardforum go sciagnalem. Nastawy monitora chyba mam do tego profilu w domu, jak wroce z pracy to postaram sie je wrzucic. Sprawdz jeszcze jak ci wyswietla pliki *.bmp, bo u mnie ten profil ma z nimi problemy, tak jakby ich nie oslugiwal i dlatego go olalem jesli chodzi o profilowanie calego OSa, ale do FF moze byc na przetrwanie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 . Sprawdz jeszcze jak ci wyswietla pliki *.bmp, bo u mnie ten profil ma z nimi problemy, tak jakby ich nie oslugiwal i dlatego go olalem jesli chodzi o profilowanie calego OSa, ale do FF moze byc na przetrwanie :wink: u mnie raczej wszystko w porządku. znalazłem jakiś pierwszy lepszy pliczek. z tyłu IrfanView, który nie jest CM, a na pierwszym planie windowsowa przeglądarka. Zatem działa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 przekonwertuj ten sam plik na jpg i sprawdz w vistowej przegladarce obydwa. U mnei jest roznica miedzy jpg a bmp na tym profilu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 przekonwertuj ten sam plik na jpg i sprawdz w vistowej przegladarce obydwa. U mnei jest roznica miedzy jpg a bmp na tym profilu.JPG to kompresja stratna ... w zależności od ustawień kompresji/kompresora może przycinać zakres barw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) działa :] Edytowane 2 Lipca 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 hmmmm ciekawe dlaczego umnie sa problemy...no nic to jak wroce do domu to wrzuce nastawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) Porównanie Dell 2209WA z Samsung F2380. Tutaj. Na stronie 16 pokazane porównanie szczegółowych fotek. PVA jak to PVA zjada malutkie detale w ciemnych/czarnych odcieniach. :angry: Na 18. fotki kątów, typowa utrata kontrastu pod kątem. Edytowane 2 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 PVA jak to PVA zjada malutkie detale w ciemnych/czarnych odcieniach. :angry:NEC WGX2PRO na IPS zjada o niebo więcej detali w cieniach niż EIZO S2231W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 NEC WGX2PRO na IPS zjada o niebo więcej detali w cieniach niż EIZO S2231W No PVA PVA nie równe. :wink: Wyższa półka na PVA nie robi tylu problemów, ale w masówce jest sporo gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 działa :]odpal sobie jeszcze w FF bmp i jpg i w przegladarce vistowej pokaz slajdow bo normalnei u mnie tez dziala ale przy pokazie slajdow juz nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Nom nie ma profilowania przy bmp w FF, przy jpg działa. w pokazie slajdów jest tez tak jak piszesz. Podaj te nastawy jak możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 nie znalazlem u siebie w kompie ale wygrzebalem z hardforum: R = 242 G =221 B = 255 Brightness = 2 btw z tym profilem ktorego uzywalismy wczesniej jest tak samo z pokazem slajdow :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 (edytowane) Ja myślę, że to kwestia obsługi przez soft, a nie samego profilu. Ponoć Win7 coś zmienia w temacie monitorów wide-gamut i color management. Pożyjemy zobaczymy. //EDIT Zmieniłem na profil z TFTCentral. lepiej mi odpowiada i też działa z FF 3.5) Edytowane 3 Lipca 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...