radiergummi Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Nie marudź. Dobry monitor musi kosztować. Ten Philips bazuje na tej samej matrycy co HP'ek. Ciekawe jak z elektroniką. Edytowane 17 Lipca 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) NEC MultiSync EA231Wmi ; matryca IPS ; 23 cale ; rozdzielczość 1920 x 1080 Łącze DisplayPort oraz D-Sub i DVI, a także porty USB. Ma być dostępny od października, w kolorach czarnym i jasnym. Cena monitora z jasną ramką ok. 250 €. Edytowane 21 Lipca 2009 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razdor Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Witam chciałbym sobie kupić dobry monitor LCD a mam na oku Dell 2209wa. Wcześniej rozważałem zakup dwóch modeli 2361v-PF i LG flatron W2353V-PF ale w oko wpadł mi właśnie ten Dell. Naprawdę warto dopłacić te 200-300 zł i kupić ten monitor który będzie mi służył bardzo długo. Ten który teraz posiadam służy mi dobre 9 lat FLATRON 775FT(bezawaryjny monitor) czyli przesiadka z 17 crt do 22 lcd w sam raz :-) Zbiera bardzo dobre oceny, pochwały na zagranicznych portalach internetowych z powodu dobrej matrycy IPS która podobno jest o wiele lepsza niż TN z tego co mi wiadomo nie ma full HD ani HDMI. Monitor z wyglądu mi się podoba, filmów na nim oglądać nie będę od tego mam TV a do internetu 22" starcza w zupełności.Jak monitor sprawuję się w grach np. CoD 4? Czekam na wasze odpowiedzi czy naprawdę jest to taki dobry monitor jak piszą w recenzjach za granicą?Wart jest tych 1200 złotych? Mam pytanie jest możliwość montażu tego monitora na ścianie? I nie będzie podłączany do żadnych konsol. Czekam na Wasze opinie. Edytowane 17 Lipca 2009 przez Razdor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) ciekawe jak z jakością.,ten prosty desing mi sie podoba jakby zszedł do 1500zł to by była ciekawa propozycja.A znając zycie cena szybko powedryje do 2200zł :rolleyes: Pewnie masz rację, może być podobnie jak z HP. One po wyjściu też kosztowały mało, ja dałem niecałe 1700 zł. B-) A jakość, może być rozrzut jakościowy. NEC MultiSync EA231Wmi ; matryca IPS ; 23 cale ; rozdzielczość 1920 x 1080 Łącze DisplayPort oraz D-Sub i DVI, a także porty USB. Ma być dostępny od października, w kolorach czarnym i jasnym. No w końcu Nec wypuścił budżetową wersję na IPS. Do tej pory to kulało. ---------- @Razdor To jest jeden z najlepszych monitorów z zakresu 22". Matryca IPS, czyli prawie najlepsze co jest do kupienia. Świetne czasy reakcji, nie ma przebić dopalacza, do grania idealny, spisze się lepiej niż większość TN. Ino kupuj śmiało. Edytowane 17 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 PHILIPS 24" SIPS 240PW9 w sklepach: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/565715 1840zł http://product.pcpop.com/000132243/Picture.html W sieci można przeczytać, że zastosowany panel to H-IPS, identyczny jak w HP LP2475W. Na razie zapowiada się ciekawie. Jeśli input lag miałby na poziomie neca 24wmgx3 to brałbym go bez zastanowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razdor Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Przeczytałem cały wątek i na 95 % kupie sobie tego Della.Tylko mam pytanie czy monitor nie jest za jasny i czy nie psuje wzroku?IPS jest zdrowsze niż TN, CRT ?Jak monitor spisuje się w prostych czynnościach jak przeglądanie internetu, zdjęć, office itp? Z góry dzięki. Edytowane 18 Lipca 2009 przez Razdor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) W sieci można przeczytać, że zastosowany panel to H-IPS, identyczny jak w HP LP2475W. Na razie zapowiada się ciekawie. Jeśli input lag miałby na poziomie neca 24wmgx3 to brałbym go bez zastanowienia. input lag podobno mały, przynajmniej tak wynika z testu użytkownika na prad.de OT: naprawa czarnych pasów w TV :lol2: Edytowane 18 Lipca 2009 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Przeczytałem cały wątek i na 95 % kupie sobie tego Della.Tylko mam pytanie czy monitor nie jest za jasny i czy nie psuje wzroku?IPS jest zdrowsze niż TN, CRT ?Jak monitor spisuje się w prostych czynnościach jak przeglądanie internetu, zdjęć, office itp? Z góry dzięki. Spisuje sie dobrze :) Ja jade na 0 bright i 55-65 kontrascie (zaleznie od sztuki) i oczy nie bola, nie mecza, choc oczywiscie kolory nie sa perfecto, ale do cs3 wystarczy podjechac z kontrastem lekko i jest ok. Na poczatku mnie oczy bolaly, okazalo sie ze bylo za jasno bright 50 mialem, kontrast 100) @gmfriend hehehehehe z bejsbolem do plazmy no niezle :D Edytowane 18 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 No faktycznie, znalazłem tę recenzję i input lag jest naprawdę niski jeśli wierzyć gościowi, który testował. Waha się w granicach 0-8 ms. Tutaj link do testu z tłumaczeniem google z niemieckiego na angielski: http://translate.google.pl/translate?u=htt...pl&ie=UTF-8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razdor Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Przepraszam nie zauważyłem, że piszemy tutaj o 23" i 24". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Teścik Philipsa: http://translate.google.pl/translate?prev=...history_state0= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Wypada nieźle, porównywalnie do lp2475w w końcu są na tej samej matrycy. Niestety nic nie napisali o input lagu a to mnie interesuje najbardziej, trzeba chyba poczekać na test na prad.de. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Zamów i sam sprawdź a potem podziel się z forum. :razz: Na test na prad.de trzeba będzie chwilę poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartass13 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam ,a czy miał ktoś do czynienia z tym monitorem http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung...rny_PVA_44.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam ,a czy miał ktoś do czynienia z tym monitorem http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung...rny_PVA_44.html ? osobiscie nie mialem z nim do czynienia ale mozesz sobie przeczytac recenzje ;D http://www.prad.de/en/monitore/review/2007...msung-245t.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) ten zbiorczy temat jakos przepadl w czelusciach stron to sobie pozwole go podbic wyzej, takim przy okazji gdybaniem: jako, ze regularnie bladze po mych standardowych szlakach cenowo-sprawdzajacych...... (wiadomo swiat sie zmienia, nie sposob za nim nadazyc; choc nota bene nie tyczy sie to cen dobrych lcd :angry: ) ......to zawitalem na colourconfidence co uk. gdzie stoii EIZO SX2761W w cenie "Inc VAT (15%) £1022.35" o tyle dziwne ze przez to SX2461 jest u nich drozszy od SX2761 o Ł11.50. blad czy 'promocja' nie wnikam, bo akurat finansowo obecnie leze i placze, i na zakupy sie nie rzuce, co by sprawdzic prawdziwosc cennika. choc przyznam, ze iskierka zapalna sie nadal tli w mojej glowie. zrozumie to kazdy kto opanowal mnozenie przez "5" i porownywanie cyfer w zakresie 5100pln a 7000-7300pln. ale akurat nie to jest pytaniem-daniem-dnia. a mianowicie, czy ktos mial realny, fizyczny kontakt porownawczy z 24" a 27". tak tak, chodzi o fakt tej samej rozdzielczosci a skoku wielkosci o realne 3". ewentualne kontakty z 21" w klasycznych proporcjach sa dodatkowym atutem. gdy ktos mial kontakt 27" kontra 30" tez wnioski sie przydadza. pogdybac sobie z uzytkownikami zawsze lepiej niz wrozyc z fusow. bo z obecnej ogolnej sytuacji na rynku lcd >24" moje wnioski zatrzymaly sie na "przeskok zrobie z 24" juz na 30" bo jest kila i mogila". //przy obecnych cenach troche to potrwa ;) pytania nurtujace to: 1. jak w normalnym wyswietlaniu roznia sie standardowe czcionki? czyli ogolne wraznienia z wyswielania, pikseloza, komfort czytania, ewent. drazliwosc tego co sie widzi na 27-calowcu. podkreslam stanowczo : jestem wytrwalym wrogiem cleartype itp efektow Voodoo, nie uzywam i powatpiewam czy kiedys bede. tak wiec kwestia czcionek jest w tym przypadku calkiem istotna. 2. wazniejsze jest jednak co nastepuje : wiekszy piksel to wieksze (wg. standardowych ust.) elementy "zbedne". wiec biorac pod uwage strate powierzchni roboczej z tego tytulu - o ile jest wiekszy realny obszar roboczy na 27" wobec 24"? 3. czy granice matrycy S-PVA dla katow i zmian barwy/natezenia dla bokow/naroznikow sa juz solidnie widoczne? czy irytuja? //zadana odleglosc od ekranu w widelkach 60-85cm, oczy na wysokosci ~3/4 ekranu ps.nie pamietam juz czy da sie dostac 27" z IPS. jest w mniejszym 26" (25.8") - jak ktos taki ma tez z checia poczytam. 4. a moze jest ktos kogo odwrotnie meczylo 24" i czul dyskomfort z relacji rozdzielczosc/wielkosc? i na 27" czuje sie rozkosznie jak na miekkich podusiach luksusowej kurtyzany, hm? 5. wrazenia z ogladania zdjec, filmow w obu przypadkach rozmiarowki rowniez wklepywac smialo. 6. i wszelkie inne nie wymienione... PS. w/w link: http://shop.colourconfidence.com/product.p...=cl&xLang=1 //edit : jesli ktos nie mial bezposrednich porownan 2 wielkosci, ale ma mase konstruktywnych wnioskow na w/w pytania, itp to z checia poczytam. Edytowane 22 Lipca 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Jak to zwykle u nas bywa, nasze ceny są zawsze inne niż w normalnych krajach. Jak ktoś nie boi się ryzyka, to w sumie można nabyć niezły sprzęt za dużo mniejszą i bardziej atrakcyjną cenę. Z racji faktu, że przerobiłem trochę monitorów, w sumie wszelkiej maści rozmiarów i marek, to mam kilka przemyśleń/wniosków, jak ktoś chętny, to niech czyta, jak nie to nie. :lol2: Pierwsza kwestia, to nie wiem jak można na lcd nie używać Cleartype. Literki bez wygładzania wyglądają bardzo nie przyjemnie, są kanciate, tak bardzo ostre, że aż w oczy kują. :wink: Oczywiście, jest to tylko i wyłącznie moja opinia, nie neguję nikogo czy używa czy nie CT, po prostu dla mnie jest to mus i tyle. :razz: Przerabiałem różne wielkości piksela, zaczynając od 0.294 w 19". Pierwsza rzecz, to włączenie CT, to było dawno temu, mój pierwszy LCD ale było ok. Wielkość piksela dosyć duża, zwłaszcza jak na dzisiejsze standardy. Nie było źle, choć faktycznie dało się zauważyć większość kanciastość obrazów/literek/itp. Wielkość tego piksela odpowiada wielkości piksela w prawdziwej 26" ( jak wiadomo, obecne 26" to faktycznie 25.5", co daje piksel 0.287 ). Od prawie roku działam na 24", tak samo zresztą jak Ty, i mamy pikselek 0.270. Oczywiście CT włączone, DPI w systemie powiększone na 110%, wszędzie gdzie była potrzeba, czcionki powiększone. Na razie jedynie tracimy jakość obrazków w przeglądarkach, bo po ich powiększeniu tracą jakość. Cała najważniejsza kwestia to to, że mały piksel powoduje, iż czcionki po powiększeniu będę składać się z większej ich ilości, obraz będzie bardziej gładki, wyraźny, ostry ( nie mylić z ząbkami :wink: ). Największą różnicę widać właśnie w tekście, filmy aż tak na tym nie zyskają, gry trochę więcej. Mając Eizo S2231W oraz HP 2475W obok siebie, jakość tekstu była od razu widoczna, z przewagą dla HP. Jakieś 3 tygodnie temu miałem okazję przetestować 26". Pikselek niby nie wiele większy, ale po ponad 6 miesięcznym siedzeniu na HP ( Eizo sprzedany, więc działałem tylko na HP ) nie mogłem znieść takiego kolosa. :wink: Tak jak filmy i gry dają większa satysfakcję z fizycznie większego ekranu, tak tekst traci bardzo szybko na jakości nawet przy małych zwiększeniach piksela. Tak jak miałem w planach zakup jakichś 2 monitorów 26" IPS, tak to ostatnich testach 26" zdecydowałem, że zostaję przy 24". Rozdzielczość w sam raz, można znaleźć świetne monitory w tej wielkości i o idealnej jakości. Miałem zamiar skoczyć na 30". Ale po 1 primo nie ma nic ciekawego w ofercie, no może Eizo, ale to PVA i przy tej wielkości będzie problem z kątami, boki są różne i nie na to bata :sad: , 24" na PVA owszem, a w IPS nie ma nic godnego uwagi. Niestety nic nie zapowiada, że ta sytuacja ze straszna posuchą w segmencie 30" w najbliższym czasie się zmieni. Jest to rynek bardzo małej klienteli, także wielkiego ruchu nie ma co się spodziewać. <_< Przeglądam regularnie [H]ardforum i jest niestety sporo narzekań na jakość paneli, zwłaszcza LG.Philips, jedynego dostawcy 30" IPS'ów. Przypomina mi się nawet jeden wątek, jak facet kupił Nec 3090 i był problem z zafarbem czy z jakimiś liniami na matrycy. Oddał raz, dostał 2 sztukę, też zjeba!@, oddał tą 2 sztukę i męczył tych z Nec, żeby sprawdzili i dali dobry sprzęt. Nec odpowiedział, że nie jest w stanie w tym momencie zagwarantować dobrego egzemplarza. Po 2 primo, taka rozdzielczość nie jest mi potrzebna, nie operuję na wielu aplikacjach, żeby zmiana na 30" pozwoliła mi na zyskanie czasu. Dodatkowa kwestia to gry, w które dosyć często gram, a że lubię cukierki typu AA, AF itp. to kwestie sprzętu też mają znaczenie. A nie mam ochoty co rusz zmieniać konfiguracji. To jest moja analiza monitorowa z kilku miesięcy. Przerobiłem to na wszystkie możliwe warianty. :razz: Co do 26", to na IPS w tej chwili masz: - Nec 2690 WUXI2, jedynki już prawie nie idzie dostać dodatkowo straszny rozrzut jakościowy; - LG 2600WH BP - masówka, szkoda zdrowia ( 170 nitów na 0 ); - Fujitsu-Siemens P26W5 - masówka, ale całkiem niezła; IMO, najlepsza opcja dla Ciebie, jeśli chcesz/musisz zmienić monitor, to przeskok na 30". Powierzchnia robocza jest gigantyczna, mamy 6" więcej, piksele malutki 0.250, rozdzielczość masywna. Fizyczna wielkość panelu większa o 25%, powierzchnia robocza o 78%! Trzeba jednak pamiętać i wziąć poprawkę, gdyż jest to bardzo duży ekran, u rodziców stoi 32" TV CRT, więc odpowiada wielkości 30" LCD, kawał bydlaka, zwłaszcza jak ma się przy tym siedzieć około 80 cm. :blink: Oczywiście kwestia przyzwyczajenia, 24" też było "bydle" na początku, teraz jest małe. :lol2: Moja rada, możesz z niej skorzystać lub lekko się nią zasugerować. Zostań przy 24", czekaj na dobrą 30" lub znajdź sklep/miejsce, gdzie możesz poprzebierać. Przechodząc na 25"-28" zyskujesz tylko fizyczną wielkość ekranu, wszystko będzie większe, ale o lekko gorszej jakości. Moim zdaniem szkoda tracić kasę, chyba że czujesz, że większe elementy to jest coś dla Ciebie i musisz to mieć. :rolleyes: Nie wypunktowałem, ale jak przeczytałeś całość, to masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Chyba. :unsure: Tylko kto by to czytał. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkamil Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Az tak zle z tym LG to nie jest, moze wczesniejsze wersje rzeczywiscie tak palily oczy, ja mam egzemplarz z lutego 2009. Ustawilem jasnosc na 30% i jest ok - szczerze mowiac przy jasnosci 0 nie wyobrazam sobie pracy... Co do rozwazan o przekatnej to nie mam az takiego przerobu jak Ty, ale tez pare monitorkow przemielilem - zdecydowanie mniejszych, ostatnio byl to 2070nx. Pierwsze wrazenie po postawieniu LG na biurko bylo takie, "o ja cie p...e jaki kolos". A teraz po 3 tygodniach uzytkowania paktycznie juz nie zauwazam tej wielkosci. Inne mankamenty poprzednich rev tez wyeliminowano, monitor jest cichutki (poprzednie zdarzalo sie ze buczaly), problemow z bandingiem tez nie ma. Edytowane 23 Lipca 2009 przez wkamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Możliwe że faktycznie z nową rewizją poprawili minimalną jasność. Wiem że z Rev.2 banding wyeliminowali, ale co do jasności to nie wiedziałem. W sumie dobra informacja, bo za tą cenę, to jest niezły monitor, tylko ta jasność w początkowych modelach zabijała. :razz: Ale do wielkości to się człowiek szybciutko przestawia, co nie koledzy? :razz: Raz ciach i już za mały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 a ty podstepny z tym ostatnim zdaniem! :D chcialem sie do tego przyczepic. kawal txt napisales a czesc latwiej byloby dac punktowo bo sa wprost odnosnikami do moich punktow. no ale niech ci bedzie. heh. Jak to zwykle u nas bywa, nasze ceny są zawsze inne niż w normalnych krajach. Jak ktoś nie boi się ryzyka, to w sumie można nabyć niezły sprzęt za dużo mniejszą i bardziej atrakcyjną cenę.cala przyjemnosc, w przypadku jakosci-powtarzalnosci-EIZO, po naszej stronie;) tamta cena jest troche nietypowa. ogolnie przy obecnych kursach walut SX 24" i 27" nie sa przesadnie tansze poza PL. porownujac bezposrednio UK i DE tez sa dosc zblizone. jak napisalem wczesniej - na tej stronie widnieje SX2761 tanszy o ponad 11funtow od SX2461 ;) a to przeciez wlasnie 24" ma miec teraz nastepce, wiec tym bardziej ciekawe. Pierwsza kwestia, to nie wiem jak można na lcd nie używać Cleartype. Literki bez wygładzania wyglądają bardzo nieprzyjemnie, są kanciate, tak bardzo ostre, że aż w oczy kują. :wink: Oczywiście, jest to tylko i wyłącznie moja opinia, nie neguję nikogo czy używa czy nie CT, po prostu dla mnie jest to mus i tyle. :razz:dla mnie bez CT sa wlasnie w koncu ostre, a z CT sa rozmazane. testowalem sobie CT i rozne stopnie tego Voodoo i nie podchodzi mi to. moze kiedys zmienie zdanie. moze na 30" z plamka 0.25 to wyglada lepiej. nie wiem, nie widzialem. a moze przy 0.25 tym bardziej nie bylo by mi potrzeba CT. co do tych czcionek itp rzeczy zwiazanych z wielkoscia px - wlasnie fakt ze fizycznie na "zadane DPI" przypadnie mniej pikseli w przypadku 27" niz 24" mnie zastanawia. jak to w praktyce wyglada. konkretnie o 27" sie rozchodzi. kurcze, dopiero za 2 miesiace bede mogl sobie spr. na kolegi EIZO 19" jak to mniej wiecej jest z wiekszym px. 1. Miałem zamiar skoczyć na 30". Ale po 1 primo nie ma nic ciekawego w ofercie, no może Eizo, ale to PVA i przy tej wielkości będzie problem z kątami, boki są różne i nie ma na to bata (...) 2. Po 2 primo, taka rozdzielczość nie jest mi potrzebna, nie operuję na wielu aplikacjach, żeby zmiana na 30" pozwoliła mi na zyskanie czasu.(...) 3. IMO, najlepsza opcja dla Ciebie, jeśli chcesz/musisz zmienić monitor, to przeskok na 30". Powierzchnia robocza jest gigantyczna, mamy 6" więcej, piksele malutki 0.250, rozdzielczość masywna. Fizyczna wielkość panelu większa o 25%, powierzchnia robocza o 78%! (...) 4. 30" LCD, kawał bydlaka, zwłaszcza jak ma się przy tym siedzieć około 80 cm. Oczywiście kwestia przyzwyczajenia, 24" też było "bydle" na początku, teraz jest małe.(...) AD1. 30" to cenowo taka calkiem nieosiagalna przyszlosc. wiec nad tym jeszcze nie myslę. co do katow - wlasnie ciekawi mnie to. wiem ze przy 24" z odleglosci blizszej niz "robocza", mozna juz dostrzec zmiany bokow/rogow. ciekawe jak to wyglada w egemplarzach SX27..." i SX30..."? o tyle moze byc 'ciekawe' a nie 'oczywiste' ze czytajac opinie @Tom01 z Mastiff ZPK technologicznie dla danych wielkosci moze to wygladac odmiennie, i adekwatnie wraz z postepem 'technologii' sie moze zmieniac. czyli - majac papierkowo to samo 178 stopni przy 10:1 moze to wygladac zgola odmiennie i niekoniecznie zgodnie z twierdzeniem ze wieksze bedzie gorsze. AD2. juz 27" jest pewnym skokiem w komforcie przestrzeni. wielka wszkoda jednak, ze nie zadano im rozdzielczosci posredniej miedzy 1920x1200 a 2560x1600. w stylu 2240x1400. wtedy bez dwoch zdan bylby to rozmiar idealny! 30" to juz absolutny luksus i wszystko czego mozna oczekiwac do wszechstronnych zastosowan. (tak profesjonalnych jak i np. "filmowych") AD3. tak wlasnie jest z 30" - zysk we wszystkich aspektach jest ogromy. przy 27" przez ta sama rozdzielczosc co 24" niestety juz tak nie jest. pytanie wiec - na ile sie to oplaca. nie mam dostepu do 27" stad pytam tutaj. wczesniej kolega pisal ze kupil della 27". mogly sie wypowiedziec. AD4. dla mnie fizyczna wielkosc 27" czy 30" to zaden problem. tak samo jak robilem przeskok z 22" CRT na 24" LCD. stol 150x120cm wiec miejsce i glebokosc sa. nawet dawniej sprawdzilem czy miedzy glosnikami by sie w przyszlosci zmiesciły - luzik. a do uzytkowania przywyknac mozna w tydzien-max-dwa. // monitora generalnie nie musze zmieniac. ba! wrecz nie powinienem ;) i patrzac po slabej ofercie, raczej nie bede. podjąlem dyskusje by poznac opinie i doswiadczenia z 27-30" kontra 24". moze troche za wczesnie, bo to delikatnie mowiac malo popularne rozmiary. z wczesniejszych moich rozwazan czarne wnioski wysnulem, moze ktos ma inne, np. juz uzytkujac 27" co mnie ciagle jednak kusi : w cenie ok 5100 (Ł1022 brutto) za profesjonalne 27"... a to praktycznie jedyny dobry monitor w tej wielkosci. w mgnieniu oka w glowie nastapila wiec projekcja - monit jest za +/-5k, swoj sprzedaje za 2k, i za 3k zmieniam na cos o klase jakosci i rozmiaru solidnie w gore. proscizna, he? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartass13 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 No i zdecydowałem się jednak na HP LP2475w mam nadzieję że będę zadowolony ,pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc i cenne informacje w wyborze monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Co do CT to oczywiście to jest wyłącznie moja opinia i odczucia, ktoś może czuć dyskomfort z powodu rozmycia czcionek a ktoś inny ( tak jak ja ) z bardzo ostrych krawędzi literek. Kwestia indywidualnych potrzeb. Ja zawsze włączam tzn. przy 0.294 włączałem i na 0.270 też mam włączone. Jedynie w MSI Wind mam wyłączone CT, bo tam tekst IMO wygląda gorzej. Tak jak słusznie zauważyłeś, przy 27" mniejsza ilość pikseli będzie budować literki po powiększeniu do danego rozmiaru. Przez ro, samoczynnie jest gorzej jakościowo. Jak pisałem wcześniej, po długim użytkowaniu plamki 0.270 nie mogłem patrzeć na 0.287 w 26". Jakbym odstawił 24" na tydzień/dwa i śmigał tylko na 26", to na pewno człowiek by się przestawił i nie byłoby żadnego problemu. Nie mniej, fakt ten istnieje i trzeba go mieć na uwadze. Musisz pamiętać, że jak będzie oglądał tą 19" u kolegi, to tam piksel będzie i tak mniejszy niż w 27 ( 0.303 ). To już jest duży klamot, prawdopodobnie kwestia przyzwyczajenia, choć dla niektórych może już to być bariera nie do przejścia. Niestety nic z mniejszych rozmiarów ( czy to 19"-22" ) nie ma adekwatnej rozdzielczości która by dała piksel 0.303 dla porównania. Kąty. Jedna zasada, przy xVA nie ma co się cudów spodziewać, przy 24" jest całkiem nieźle, choć jak sam zauważyłeś przy mniejszych odległościach zmiany już są widoczne. Co prawda 2431 ma panel już trochę starszej konstrukcji, nowe modele wypadają pod tym względem lepiej, choć tak jak pisałem na początku, gigantycznych różnic nie ma. Ponoć CG ma najlepsze katy, jeszcze nie miałem przyjemności obejrzeć tego monitora, ale mam nadzieję, że niedługo to się zmieni. :wink: Oczywiście przy dużych kątach jest tradycyjne dla xVA rozjaśnianie kolorów. Wynika to z konstrukcji matrycy xVA i nie zmieni tego seria S, SX, CG. SX: klik CG klik Przy 30", nawet CG będzie miało zmiany na bokach, jest to zbyt duża powierzchnia i matryca jest za słaba dla takiej przekątnej. Jeśli małe zmiany na bokach nie przeszkadzałyby Ci, to można śmiało brać. Też kupiłbym jakąś 27", jeśli tylko miałaby większą rozdzielczość. A tak, to większych niż 24" nie będę ruszał, 30" ze swoimi 2560x1600 nie jest mi potrzebne. Co do ocen, to niestety nikt tego lepiej od Ciebie nie oceni. Ktoś kto już kupił 27" i na nim śmiga, powie że jest wszystko idealnie, piksel nie przeszkadza itd. Niestety takie rzeczy to jest najbardziej indywidualna kwestia w komputerach. Trzeba obadać na własne oczka, nie ma innej opcji. Ja mówię, że piksel w 27", heh, nawet już w 26" jest za duży. Ktoś inny powie że właśnie 26" lub 27" to jest najlepsze. Wiesz o co chodzi. 30" raczej nigdy nie będę na tyle popularne, co chociażby obecnie 24". Wielkość duża, rozdzielczość też ogromna, wydaje mi się, że rynek przystopuje na rozdziałce Full HD. Już widać trend pakowania 1920x1080 zamiast x1200. Nie wiem co niby ma dać ucięcie 120 pikseli, poza mała redukcją kosztów. ---------- Sorest, sprzęcik dla Ciebie dostępny od zaraz. Klik! BTW, kusi mnie chęć przetestowania 30". :lol2: Ta rozdzielczość mnie zastanawia, wiem że w grach będzie problem, ale i tak człowieka ciągnie. Ehh, nie dobrze. <_< Edytowane 23 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) bede zamawiał Philips 240PW9EB i mam pytanie którą lepiej wersje brac srebną czy czarną ?(choc czarnej jeszcze nie ma ) PS chyba czarna nie jest przeznaczona na rynek masowy. Edytowane 23 Lipca 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Z niecierpliwością czekam na test tego philipsa bo sam jestem zainteresowany jego zakupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Z niecierpliwością czekam na test tego philipsa bo sam jestem zainteresowany jego zakupem. test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 bede zamawiał Philips 240PW9EB i mam pytanie którą lepiej wersje brac srebną czy czarną ?(choc czarnej jeszcze nie ma ) Dla oczu lepsza jest jasna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Popieram kolegę Virtus'a. Jasne ramki IMO są mniej drażniące. Ramkę w HP zmodyfikowałem na jasną. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 @naxt Dzięki za linka, w końcu test z input lagiem. Mam jeszcze jedną sprawę, jako to jest z bad pikselami na IPS, tzn czy wypalone piksele pojawią się na tego typu matrycy częściej czy rzadziej niż na PVA, TN? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Nie ma reguły, zależy od losu. Moje doświadczenia to: na 3 Tn tylko jeden miał 1 piksela, na 2 PVA jeden miał 1 piksela, na 7 IPS tylko jeden miał kilka pikseli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ethude Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Ciekawi mnie pewna rzecz, czy model Samsunga 2370 to to samo co zapowiadany wcześniej Samsung XL2370? I czy w tym przedziale cenowym monitory wydają się być dobrą propozycją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...