Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dell wprowadza nowy monitor Dell UltraSharp U2410

http://www.dell.com/us/en/dfo/peripherals/...u2410&s=dfo

... 10 bit color support i 12 bit wewn. przetwarzanie, matryca IPS, szeroki gamut, 24" 1920x1200, cena raczej poniżej 3K (760$ - nie wiadomo jak będzie w PL ale 2500 byłoby super) - jeśli będzie świecił równo to byłby to monitor dla mnie :rolleyes:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 10 bit color support i 12 bit wewn. przetwarzanie, matryca IPS, szeroki gamut, 24" 1920x1200, cena raczej poniżej 3K (760$ - nie wiadomo jak będzie w PL ale 2500 byłoby super) - jeśli będzie świecił równo to byłby to monitor dla mnie :rolleyes:

Z tym może być problem. Ale jak cena będzie tak jak piszesz, na pewno u mnie też zawita. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tanio raczej nie bedzie,ceny delków są troche zawyżane w PL, znajac życie 2800-3000 na start w PL. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO S2433WH, czyli : xVA+overdrive, 96% aRGB, 6/16ms, jasnosc max 360cd/m^2, min 3cd/m^2, kontrast 1000:1, DisplayPort.

dostepny od 24.09.09 za 718,E:

klik

ps.czyli zakladaja cene nizsza od S2431W o 45,E. to juz cos.

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Noszę się z zamiarem zakupienia monitora w rozmiarze 26 lub 27. Na razie mój wybór to Nec Multisync EA261WM.

Przeznaczenie: głównie gry (strategie, przygodówki, symulatory). W tym (na razie) przeważnie starsze, nie posiadające opcji wyboru rozdzielczości panoramicznej. Do tego internet i praca na dużych dokumentach worda i wieloarkuszowych skoroszytach excell. Żadnej zabawy grafiką, nawet amatorsko. Filmy tez nie - od tego mam telewizor.

Ile chcę przeznaczyć: do 2.500 PLN, z bólem + 300 jeżeli okaże się, że dell2709w jest ciekawszą alternatywą.

Zależy mi na:

- dużej plamce (niestety okulary); raczej nie wchodzi w rachubę "oszukane" 26 cali z plamką 0,286;

- możliwości ustalania trybu skalowania z poziomu monitora (głownie uspcalingu bez zmiany proporcji)

- jeśli to możliwe to pivot (do pracy z dokumentami), ale bez musu.

- przyzwoitych kolorach

- możliwości użytkowania przy niskim poziomie jasności (wieczorem i w nocy)

Przed zakupem z chęcią poznałbym wasze opinie o tym NEC-u (w testach na necie oceniają go dosyć wysoko). Ewentualnie jestem otwarty na inne sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell 2709 dosyć mocno świeci, więc Twój ostatni punkt odpada. Około 140 nitów przy 0 jasności to jest sporo za dużo do pracy bez oświetlenia i w ciemnych warunkach. Co prawda są osoby, którym to nie przeszkadza, ale jak sam ten punkt dałeś, to znaczy że wiesz czego szukasz. Tego Nec nie znam, więc nic nie poradzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie tak samo. Zalecany poziom jasności to około 80-100 nitów przy małym świetle lub jego braku. Niestety, wiele modeli nie jest w stanie takiego poziomu osiągnąć.

----------

Polecam recenzje na Prad.de.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na:

- dużej plamce (niestety okulary); raczej nie wchodzi w rachubę "oszukane" 26 cali z plamką 0,286;

Czemu duża plamka? Można mieć mały piksel i wielką czcionkę (cleartype+ zwiększenie dpi w ust. sys.). W firefox naciskasz ctrl i kręcisz rolką by uzyskać wymaganą wielkość elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu duża plamka? Nauczka po 24" z pracy. Siedząc 70 cm od ekranu zaczynają mi się męczyć oczy (problem z akomodacją soczewek). I zaczynam się instynktownie przygarbiać - bezwiednie zbliżam twarz do monitora. Kiedyś mi pokręci kręgosłup jak czegoś z tym nie zrobię. Druga sprawa to praca z Wordem w trybie edycji dokumentu 2xA4. Wyświetlenie pełnych stron wymaga ustawienia podglądu strony na 92%. I niestety ten rozmiar jest dla mnie po prostu za mały do komfortowej pracy. Suma sumarum - plamka musi być duża, co dosyć radykalnie zawęża możliwość wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu duża plamka? Nauczka po 24" z pracy. Siedząc 70 cm od ekranu zaczynają mi się męczyć oczy (problem z akomodacją soczewek). I zaczynam się instynktownie przygarbiać - bezwiednie zbliżam twarz do monitora. Kiedyś mi pokręci kręgosłup jak czegoś z tym nie zrobię. Druga sprawa to praca z Wordem w trybie edycji dokumentu 2xA4. Wyświetlenie pełnych stron wymaga ustawienia podglądu strony na 92%. I niestety ten rozmiar jest dla mnie po prostu za mały do komfortowej pracy. Suma sumarum - plamka musi być duża, co dosyć radykalnie zawęża możliwość wyboru.

Masz problem z akomodacją do ostrzejszych liter? ... Bo wielkość czcionek na monitorze 22" 1680x1050 ustawienie dpi 96 jest identyczna jak na monitorze 22" 1920x1200 z ustawieniem dpi na 110 ... jedyna różnica jest taka że na monitorze z mniejszą plamką (pikselem) będzie ostrzejszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież idzie sobie powiększyć dpi i inne ciach!ły. A w takim Win 7/Vista wychodzi to o niebo lepiej niż na XP.

Jakość tekstu po powiększeniu jest nieporównywalnie lepsza niż na monitorze z dużą plamką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, wybacz, ale swojego zdania na temat przydatności (dla mnie) monitorów z większa plamką nie zmienię. Po prostu zamiast skalować czcionkę +10% lepiej mieć ekran o te kilka % większy. Tym bardziej, że odległość oczu od ekranu to w moim przypadku ok. 75 cm (jak siedzę oparty całą powierzchnią pleców). I w tej materii nic nie zmienię - po prostu musi być miejsce na blacie przez monitorem na dokumenty. Dodatkowo pozostaje problem powierzchni roboczej przy pracy z arkuszami kalkulacyjnymi - ekran o większej plamce (i powierzchni) po prostu zmieści więcej informacji. Ale że temat "wielkość plamki" zaczyna być jałowy, to zamknijmy sprawę i uznajmy, że po prostu się uparłem. Czlowiek nie zawsze musi być w pełni racjonalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, wybacz, ale swojego zdania na temat przydatności (dla mnie) monitorów z większa plamką nie zmienię. Po prostu zamiast skalować czcionkę +10% lepiej mieć ekran o te kilka % większy. Tym bardziej, że odległość oczu od ekranu to w moim przypadku ok. 75 cm (jak siedzę oparty całą powierzchnią pleców). I w tej materii nic nie zmienię - po prostu musi być miejsce na blacie przez monitorem na dokumenty. Dodatkowo pozostaje problem powierzchni roboczej przy pracy z arkuszami kalkulacyjnymi - ekran o większej plamce (i powierzchni) po prostu zmieści więcej informacji. Ale że temat "wielkość plamki" zaczyna być jałowy, to zamknijmy sprawę i uznajmy, że po prostu się uparłem. Czlowiek nie zawsze musi być w pełni racjonalny.

Brak logiki ... twierdzisz że lepiej mieć większy piksel i gorszą jakość tekstu niż mniejszy piksel i wyższą jakość tekstu (widzialny rozmiar liter ten sam czyli np. 5mm) . Faktycznie się uparłeś ... a sensu w tym nie widzę.

Swoją drogą po co mieszasz powierzchnię pracy do wielkości piksela to nie wiem. Po doborze ustawienia dpi w systemie obszar roboczy na monitorze 24" z rozdzielczością 1920x1200 i 24" z rozdziałką 3840x2400 będzie identyczny ... jedyna różnica w jakości obrazu (większa gęstość na drugim)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory 24", 26", 27" mają tę samą rozdzielczość 1920x1200, więc każdy wyświetla tyle samo informacji, ani plamka ani wielkość monitora nie ma na to wpływu.

Tak jak mówili poprzednicy, przychylam się do zdania, że teskt będzie wyglądał lepiej na 24 calach ze zwiększonym trochę dpi niż na 26-27 calach.

Edytowane przez olafo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory 24", 26", 27" mają tę samą rozdzielczość 1920x1200, więc każdy wyświetla tyle samo informacji,

Przy tym samym ustawieniu dpi w systemie. Ilość informacji wyświetlonych na monitorze (np. ilość liter i ikon) , więc przestrzeń robocza może być inna na 24" 1920x1200 i inna na ... identycznym monitorze.

... jeśli przez przestrzeń roboczą rozumiemy ilość elementów które są w stanie zmieścić się na ekranie (np. 100 ikon)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dziękuje za porady. Jako osobnik uparty pozostaję przy swoim jeśli chodzi o preferencje. Ponieważ nikt nie zgłosił zastrzeżeń co do wyboru tego NEC-a (co samo w sobie jest cenną informacją) ani propozycji alternatywnych, to jadę kupić to ustrojstwo. Solennie przyobiecuje, że w ramach rewanżu za Wasz wysiłek opiszę wrażenia z obcowania z nową zabawką. No i obowiązkowo jak zmiana wielkości plamki wpłynęła na komfort użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@naxt

Ja go zamierzam w przyszłym tygodniu zakupić więc coś napiszę.

czekam z niecierpliwością.

Wiem ze jest malo testów ale czy ten monitor jest wart 1700zł ?(Philips 24" LCD 240PW9ES ),wlasnie go zamówiłem i waham się,bo to dla mnie bardzo duzy wydatek.TN jednak zdecydowanie odpada.czy moze wkrótce ma wyjsc jakis killer-lcd w najblizszym czasie min 24 cale ? :wink:

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@naxt

No ja mam identyczne odczucia ale w takiej cenie nic lepszego raczej nie znajdziemy na razie. W pierwszej połowie roku chciałem brać neca 24wmgx3 ale go już wycofali z produkcji więc na polu walki pozostał philips. A TN-ki też nie biorę pod uwagę bo mam z nią bardzo złe doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam z niecierpliwością.

Wiem ze jest malo testów ale czy ten monitor jest wart 1700zł ?(Philips 24" LCD 240PW9ES ),wlasnie go zamówiłem i waham się,bo to dla mnie bardzo duzy wydatek.TN jednak zdecydowanie odpada.czy moze wkrótce ma wyjsc jakis killer-lcd w najblizszym czasie min 24 cale ? :wink:

DELL U2410 (1.07 miliard kolorów sugeruje 10 bit/kanał (30 bit) ... ale coś tam jeszcze piszą o wewn. przetwarzaniu 12 bit/kanał, gamut 96% aRGB) ... ale wiele zależy jak na prawdę będzie się zachowywał i jaka będzie cena w sklepie (na stronie DELL PL obecnie jest 3K). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanie ten Philips 24" LCD 240PW9ES ma szeroki Wide Gamut co objawia sie przesyceniem kolorów(czerwony,zielony)Czy taka dolegliwosc bedzie mocno przeszkadzac w zastosowaniach czysto domowych,filmy,gry,internet ?.

W przeglądaniu www nie (FireFox i profilowanie ON). W filmach i grach nie będzie uciążliwe (mam nadzieję że niebawem będzie toto profilowane i zupełnie będzie OK).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem budżetówkę benq g242hd i musze powiedziec, ze jestem pod wrazeniem... przesiadlem sie z 19 calowego lg (kostka) na takiej samej matrycy, komputera uzywam glownie do filmow i internetu, wiec nie potrzebuje ani mega szybkiej matrycy ani idealnych kolorow... ten monitor sprawuje sie bardzo dobrze, a tryb filmowy jest o wiele lepszy niz w lg... jedyne wady to :zajmuje w cholere miejsca i podstawka nie jest super stabilna oraz osd jest troche wolne (zmiany po okolo 0,5s od wcisnienia przycisku)...

poza tym jak na monitor za 700zl mysle ze godny polecenia, zwlaszcza, ze nie jest to gola matryca (ma hdmi i subiektywnie duzo lepszy niz w mid-low-endowych lg system ustawien kolorow)

przydaloby sie go jednak skalibrowac, czy da rade inaczej niz spektrofotometrem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem budżetówkę benq g242hd i musze powiedziec, ze jestem pod wrazeniem... przesiadlem sie z 19 calowego lg (kostka) na takiej samej matrycy, komputera uzywam glownie do filmow i internetu, wiec nie potrzebuje ani mega szybkiej matrycy ani idealnych kolorow... ten monitor sprawuje sie bardzo dobrze, a tryb filmowy jest o wiele lepszy niz w lg... jedyne wady to :zajmuje w cholere miejsca i podstawka nie jest super stabilna oraz osd jest troche wolne (zmiany po okolo 0,5s od wcisnienia przycisku)...

poza tym jak na monitor za 700zl mysle ze godny polecenia, zwlaszcza, ze nie jest to gola matryca (ma hdmi i subiektywnie duzo lepszy niz w mid-low-endowych lg system ustawien kolorow)

przydaloby sie go jednak skalibrowac, czy da rade inaczej niz spektrofotometrem?

jesli mozesz sprawdz czy ponizej jasnosci 95% monitor nie zaczyna popiskiwac,mój piszczal i musialem go zwrocic,po zatym bardzo przyzwoicie jak na TN 24 za 700zł z DVI,HDMI. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi