ilear Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 wszycko piknie, tylko czemu on kuwa jest 16:9 :((( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Bo to miał być telewizor, ale skończyły się tunery :f Edytowane 3 Września 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 wszycko piknie, tylko czemu on kuwa jest 16:9 :(((Najprawdopodobniej on NIE jest 16:9 tylko 16:10 a w opisie jest błąd - choć proporcje podali 16:10 to rozdzielczość 1920x1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzecol Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Na stronie Dell'a jest info, że jest to panorama z proporcjami 16:10 (1920x1200). Widocznie w aukcji jest błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) wszycko piknie, tylko czemu on kuwa jest 16:9 :(((Najprawdopodobniej on NIE jest 16:9 tylko 16:10 a w opisie jest błąd - choć proporcje podali 16:10 to rozdzielczość 1920x1080 a powinno być 1920x1200. Edytowane 3 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Cena tego Della jest naprawdę przystępna jak na jego parametry. Ja nie widzę tam błędu odnośnie proporcji i rozdzielczości. Może ktoś już poprawił. W każdym bądź razie bardzo się nad nim zaczynam zastanawiać, choć już byłem przekonany aby zamówić Philipsa. Spodziewałem się po prostu, że ten Dell będzie kosztował koło 3 tys. a jest za 2200 czyli niewiele ponad 400 zł więcej od philipsa. Edytowane 3 Września 2009 przez olafo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Cena tego Della jest naprawdę przystępna jak na jego parametry. Ja nie widzę tam błędu odnośnie proporcji i rozdzielczości. Może ktoś już poprawił. W każdym bądź razie bardzo się nad nim zaczynam zastanawiać, choć już byłem przekonany aby zamówić Philipsa. Spodziewałem się po prostu, że ten Dell będzie kosztował koło 3 tys. a jest za 2200 czyli niewiele ponad 400 zł więcej od philipsa. Philip 8 bit ... DELL U2410 12 bit ... hmmmm ... który tu wybrać ;) A tak serio - jeśli zakres jasności będzie przyzwoity (od 60-80cd do minimum 200-240), nie będzie jakiegoś podbarwienia na zielono/różowo pod lekkim kątem, będzie liniowo i bez bandingu jak na EIZO, będzie w miarę równomierny, brak przebić dopalacza to .... kupuję ten monitor. (na końcu jest włączony - świetne menu) Edytowane 3 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Pudło chyba pamięta jeszcze II Wojnę Światową :lol2: EDIT// Co mi się udało poszukać. Recenzja: http://www.cnet.com.au/dell-ultrasharp-u2410-339298064.htm http://translate.google.com/translate?prev...history_state0= http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=4862&ph=1 Foty użytkownika: http://www.hardforum.com/showpost.php?p=10...p;postcount=224 http://www.hardforum.com/showpost.php?p=10...p;postcount=230 Inne foty: http://geting.se/viewimage.php?image=18784...0pw9_0045h.jpg# http://geting.se/viewimage.php?image=18784..._0046hdell.jpg# http://geting.se/viewimage.php?image=18784...0pw9_0042h.jpg# Edytowane 3 Września 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) o to dobrze ;) wczesnie rano czytalem i nawet nie popatrzylem na inne zrodla :] a osd widze taki jak w moich dellach, wcale nie taka rewelka :] Edytowane 3 Września 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzecol Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Kilka źródeł podaje, że monitor posiada ten sam panel co HP i Philips. Być może elektroniką zbajerowali wewnętrzne przetwarzanie na 12bit, ale sam panel jest identyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Kilka źródeł podaje, że monitor posiada ten sam panel co HP i Philips. Być może elektroniką zbajerowali wewnętrzne przetwarzanie na 12bit, ale sam panel jest identyczny.Elektronika monitora to połowa sukcesu. Panel może być nawet i identyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 2200 złotych (z resztą polskich): 3359625[/snapback] Bo to miał być telewizor, ale skończyły się tunery :f :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 a osd widze taki jak w moich dellach, wcale nie taka rewelka :]Jak chcesz zobaczyć "nie rewelkę" to spróbuj coś ustawić na EIZO z czarną obudową w zaciemnionym pokoju :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzecol Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Kyle Widocznie nie jesteś aż tak supre google advanced user jak wydaje się w Eizo :). Oni wyszli z tego samego założenia co producenci tej klawiatury http://hotnews.pl/arttechnika-194.html. Każdy Eizo user wie, że aby zrobić jaśniej to trzeba (prawo prawo prawo lewo góra dół prawo prawo enter play) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) hehehe mocna klawiatura ;) http://www.terminally-incoherent.com/blog/...eyboard_das.JPG tutaj lepszy link dzialajacy :D Troche OT ale...fajna do treningow pisania bez patrzenia o ile ktos potrzebuje ;) edit: brzecol spryciarzu co posty usuwasz :P Edytowane 3 Września 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzecol Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Nie usuwam. Tak się zakręciłem z linkiem że mi się skleiły trzy i było to nieczytelne, a edycja coś mi się skopała. Zostało tylko rozwiązanie ostateczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Ok no niezły ten dell :rolleyes: az sie zastanawiam czy w te pedy nie zwracac philipsa,choc bym musiał 500zł wylozyc wiecej,narazie zero bad pixeli ,nic nie buczy ogolnie jestem bardzo zadowolony po za jednym,da sie jakos zniwelowac ten bijacy kolor czerwony i zielony ? czy tak ma poprostu byc. Edytowane 3 Września 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Mocny czerwony i zielony to zasługa szerokiego gamutu. W aplikacjach bez zarządzania kolorem ( czyli większości ) niestety tak będzie. Jak nie potrzebujesz poprawnych kolorów, to się z czasem przyzwyczaisz. Niby idzie poustawiać w video, żeby szeroki gamut nie był problemem, ale jest sporo roboty a mi to szczerze wisi. :wink: Jak ktoś na forum to zrobi, niech da znać jak to się sprawdza. A po co chcesz zmieniać prawie idealny monitor? Aż tyle nie zyskasz, ten dell będzie lepszy na polu płynności gradientów po korektach w składowych rgb monitora, ze względu na wewnętrzne, 12-bitowe przetwarzanie. Kolory będzie miał precyzyjniej "dobrane", bo wybierane z większego pakietu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 A po co chcesz zmieniać prawie idealny monitor?... ;) ... gdyby to był EIZO CG232W to ja bym zrozumiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 No wiesz @Kyle o co mi chodziło. :razz: Do zwykłych zastosowań ten Philips jest bardzo dobrym wyborem. Tylko grupka maniaków (np. Ty i ja ) szukamy jeszcze lepszych, dokładniejszych maszyn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) a jak z gamutem w tym nowym dellu? kurde nie wiem czy opłaca mi sie oddawac philipsa na rzecz dell,grafikiem nie jestem,siedze tylko na necie,czasami film i i jakas gra. Edytowane 3 Września 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 a jak z gamutem w tym nowym dellu? kurde nie wiem czy opłaca mi sie oddawac philipsa na rzecz dell,grafikiem nie jestem,siedze tylko na necie,czasami film i i jakas gra.Jeśli to co wyczytałem jest prawdą to w tym DELL U2410 po wybraniu profilu sRGB, gamut jest przycięty do przestrzeni sRGB. ... a jak ktoś chce popracować z foto to może jechać (i powinien) po całości gamutu wybierając odpowiedni (nie sRGB) profil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) No piszę że nie warto. :wink: Gamut taki sam, bo matryca jest ta sama co w Philips i HP. No niby ten sRGB jakoś działa, ale to trzeba sprawdzić samemu. :razz: Edytowane 3 Września 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 No właśnie, cały feler w tym sRGB. Na hard forum pisali, że przy ustawieniu sRGB efekty uboczne wide gamut nie występują. A tak swoją drogą to szkoda, że jest tak mało programów, które wspierają color management. Bo prawdą jest to co napisał autor artykułu, do którego link umieścił radiergummi: Wide gamut displays are great and the future, but software developers need to catch up with the new hardware and stop assuming all displays are within the sRGB range. I guess this will happen in the coming years and more and more applications will start using and respect color profiles. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Tak, ale mi się wydaje, że właśnie "wysyp" monitorów o szerokim gamucie spowoduje owy napływ aplikacji z zarządzaniem kolorem. Zobaczycie, że tak będzie. Po co miały być progsy z zarz. kol. ( poza bardziej zaawansowanymi aplikacjami ) jak nie było potrzeby tego stosowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 moze nie na temat jak wlaczyc profilowanie w firefox ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 moze nie na temat jak wlaczyc profilowanie w firefox ? 1. Wpisać w polu adresu about:config i potwierdzić klawiszem Enter. W oknie przeglądarki ukaże się ekran z ustawieniami przeglądarki. 2. W polu Filter wpisać gfx. Ukaże się lista opcji związanych z wyświetlaniem grafiki. 3. Kliknąć dwukrotnie parametr gfx.color_management.enabled, którego wartość domyślnie ustawiona jest na False. Parametr ten zostanie przestawiony na True. 4. Wyłączyć przeglądarkę i uruchomić ją ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 1. Wpisać w polu adresu about:config i potwierdzić klawiszem Enter. W oknie przeglądarki ukaże się ekran z ustawieniami przeglądarki. 2. W polu Filter wpisać gfx. Ukaże się lista opcji związanych z wyświetlaniem grafiki. 3. Kliknąć dwukrotnie parametr gfx.color_management.enabled, którego wartość domyślnie ustawiona jest na False. Parametr ten zostanie przestawiony na True. 4. Wyłączyć przeglądarkę i uruchomić ją ponownie. mam tylko takie opcje gfx.downloadable_fonts.enabled;true gfx.use_text_smoothing_setting;false gfx.color_management.rendering_intent;0 gfx.color_management.mode;2 gfx.color_management.display_profile; czyli profilowanie jest wlaczone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Sprawdź jakieś fotki, w ff i w np. paint. Jak będą takie same to nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) mam tylko takie opcje gfx.downloadable_fonts.enabled;true gfx.use_text_smoothing_setting;false gfx.color_management.rendering_intent;0 gfx.color_management.mode;2 gfx.color_management.display_profile; czyli profilowanie jest wlaczone ? gfx.color_management.mode 1 P.S. oczywiście jeśli masz jakiś profil wgrany w systemie. Edytowane 4 Września 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...