Virtus Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Philips Brilliance 240B1CS 24 cale ; 1920 x 1200 czyli 16:10 ; 5 ms, jasność 300 cd/m2. Kąty 178 / 178. Ramka czarna i jasna i wszystko za 300 € Edytowane 17 Marca 2010 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freddy10 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Niektórzy to chyba mają alergię na TN, i bez żadnych podstaw skreślają przyzwoity sprzęt. Czy ja jestem jedynym właścicielem 27" HDS-B1 ?? podtrzymuję moje w/w opinie o tym monitorku, tzn nadal bardzo pozytywne. ciekawy jestem opinii innych użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Test Dell U2711 Dell U2711 Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freddy10 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 [..]Minusem jest to, że Iiyama nie ma czipu odpowiedzialnego za korekcję video. Żeby uzyskać bardzo dobry obraz z filmów, trzeba zaopatrzyć się w bardzo dobry odtwarzacz. a na co taki sprzętowy chip? przecież jest masa ustawień w filtrach mediaplayer classic , albo ffdshow. Można sobie eksperymentować ale nie ma takiej potrzeny, przynajmniej nie z filmami na DVD, ani youtube. Wogóle to jakaś ściema, w jakich innych monitorach są takie chipy? pewnie w telewizorach są ale nie w monitorach stricte komputerowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Niektórzy to chyba mają alergię na TN, i bez żadnych podstaw skreślają przyzwoity sprzęt. Czy ja jestem jedynym właścicielem 27" HDS-B1 ?? podtrzymuję moje w/w opinie o tym monitorku, tzn nadal bardzo pozytywne. ciekawy jestem opinii innych użytkowników. Zgadzam sie w 100% Jest kilka osób na forum , które sieja taki ferment na TN , że szybko przewijam ich wypowiedzi.Prawda jest taka ,że 90% użytkowników ma TN i wszyscy są zadowoleni. Apeluje aby rozpocząć i prowadzić rozmowy na temat TN a nie poddawać sie xeroboistej modzie na gadanie "TN to syf, dno...etc." Moim zdaniem nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie dokładał 2x więcej do tych upragnionych kątów czy lepszych kolorów( różnice nie warte swej ceny).Dla tych , którzy faktycznie potrzebują IPS-kupujcie i radujcie sie i nie wmawiajcie zwykłemu kowalskiemu żeby dozbierał te 1000zł do IPS.Amen. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 A to ciekawe co mowisz byl u mnie kumpel , ktory zastanawial sie czy kupić Asusa 246VK (czyli TNke) czy może dokładać do czegoś lepszego. Po tym jak pogral trochę na moim LG2361VP (czyli TNce) a potem się przesiadł na Beline na A-MVA to najpierw się pytał gdzie kupić taką Belinee , a potem jak wytłumaczyłem że już ich nie produkują chciał coś podobnego B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Wg mnie błąd przy polecaniu IPS zamiast TN polega na tym, że TN to nie jest tragedia. Gdy pracujesz na tym monitorze oczy ci nie wypadną i będziesz rozróżniał niebieski od żółtego. Różnicę widać dopiero gdy ma się porównanie i obok stanie IPS. I wtedy, przykro mi, ale TN to syf, chyba, że jedyne co robisz na kompie to grasz. Jednym słowem - TN sprawdza się jako monitor dla przeciętnej osoby, jednak gdy zobaczysz prawdziwe kolory na IPS to bez dwóch zdań wybrałbyś tamtą matrycę. Cena to inna kwestia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 A w końcu ktoś kupił tego Della U2711 ? Bo widzę , że są już dostępne bez problemu w PL w całkiem przyjemnych cenach <2900 PLN. Dell U2711 Review Test TFT central też calkiem pozytywny , no i niedlugo powinno byc tlumaczeniu testu z prada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Monitor bardzo dobry, świetna regulacja jasności ( szok w Dell'u :D ), ekstra czerń jak na IPS, przyzwoite opóźnienia. Nic tylko brać. Wrzuć sobie na translatora googl'a, bardzo dobrze tłumaczy z niemieckiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Już wrzucałem i tłumaczenie jest średnio dobre - kilka dość istotnych detali jest tam zbyt zniekształcone przez Kali pisać Kali mówić ;) Dell jest kuszący bo mógłbym tam całą menażerię podpiąć (PC, PS3, PS2 i mieć rezerwę na więcej) zamiast tak jak teraz mieć to rozpięte między dwa monitory i tuner. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 A jakie masz wątpliwości odnośnie tego monitorka? Imo udany produkt, niczego innego z tym parametrami nie kupisz. Jedyny konkurent Nec 271PA będzie spooooro droższy, a kupowanie czegoś innego na 27" 1920x1200 to w tej chwili porażka. Jak jest kesz i ochota warto brać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Google Tłumacz Martwi mnie ten fragment o problemach z overdrivem a tu akurat tlumacz zrobil z tego mocna sieczke. W kazdym razie i tak przed poczatkiem maja go nie kupie bo bedzie zasuw w pracy i na uczelni i nie bede mial czasu na handlowanie monitorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Niestety przebitka dopalacza to obecnie choroba cywilizacyjna monitorów. Z moich "przerzutów" monitorowych najlepiej pod tym względem wypadał Eizo S2231W. Mój obecny HP też ma przebitkę, najmocniejszą jaką widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 No ok tylko , że ten co ja mam teraz nie produkuje takich efektów głupio byłoby zrobić krok wstecz i jeszcze dopłacić do tego 1000 zeta :) Jeszcze poczekam na porównanie z ZR24w - pierwsze wrażenia wydają się być bardzo dobre a zawsze to zwykłe sRGB zamiast wide gamutu co zdecydowanie jest plusem (choć niby w Dellu tryb sRGB jest bardzo dobry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Panowie mam do was pytanie czym czyścicie ekran monitorów?? Mam della U2410 i 2209WA i nie wiem czym wyczyścić matrycę. Narazie wycieram tylko z kurzu czystą szmatką :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Ja przecieram wilgotną szmatką, następnie suchą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 A warto szukać LG Flatron W2600HP przy cenie < 1500? oczywiście używany. no bo jednak ten Dell to 2x więcej, a cena prawie jak Dell U2410 z tym, że zawsze +2" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 NEC PA241W NEC PA241W Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 NEC PA241W NEC PA241W Review Bardzo, bardzo ... bardzo dziwne, że w monitorze tej klasy jest regulacja jasności "obcinaniem" z zakresu matrycy poniżej ~106 cd (poniżej nastawy 130) ... przynajmniej do tych 80 cd powinno schodzić bez mieszania w ten sposób. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 @Kyle A nie pamiętasz 3090WUXi, regulacja podświetleniem kończyła się na 2xx cd/m2. :blink: Przy jakichś 80 nitach kontrast był na żenującym poziomie 200:1. Trochę więcej się spodziewałem po tym modelu, gorszy czas reakcji, lekkie smużenie ( ale przebitki dopalacz nie ma przynajmniej ), regulacja jasności tak sobie. Jednak w tym przedziale ( 24" ) wolałbym SX2462. Obawiam się, że w 30" też będzie średnio z 301PA. Pewnie regulacja jasności też nie będzie pełna. Do pracy z kolorem faktycznie sprzęt wymiata, ale do użytku ogólnego to już średnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Ale jest jeden plus ... pod warunkiem że pomiar był robiony przy wyłączonym colorcomp ..... po włączeniu colorcomp na max poziom jasność nieco spada i w ten sposób można sobie w bardziej sensowny sposób przyciemnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2010 HP ZR24W HP ZR24W Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2010 HP ZR24W HP ZR24W Review Czyli delikatnie mówiąc jak za te pieniądze jest to bardzo dobry model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2010 No nie wiem czy taki dobry. Na plus ( dla niektórych osób ) to fakt że jest sRGB, znika problem przesycenia kolorów i bardzo mały Input Lag. Reszta raczej już średnio wypada, czerń to ma tragiczną, ledwo wyciąga 460:1, krok wstecz niestety. Przebitka po włączeniu dopalacza, brak opcji skalowania 1:1 ( inne są, ale tej brak ), mniej wejść niż 2475. Ogólnie, jakbym miał kupować coś na dzień dzisiejszy, to kupiłbym ponownie LP2475W ( w sumie to kupiłbym S2433W, ale nie o to biega ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ogólnie, jakbym miał kupować coś na dzień dzisiejszy, to kupiłbym ponownie LP2475W .... Zaskakująca opinia: HP LP2475w - DigitalVersus P.S. Poza tym HP ZR24W jest znacząco tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Około 300 zł różnicy, czy to znacząca kwota zależy od osoby. Poza tym, tak jak wyżej napisałem. ---------- Kolejna recka HP ZR24W. Jeden z minusów w podsumowaniu: "Dirty look" from IPS coating, hehe IPS all the way. No cóż, LG.Philips to jednak umie z....ć fajne matryce. Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) HP ZR24W Review Update - Correcting Blacks and Contrast Ratio! Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 @Radier Ciekawe info, bardzo. Wychodzi na to, że ustawiony w fabryce kontrast na 80% nie jest optymalny, ale... jak nie mamy dostępu do kalibratora, to lepiej zostawić na tym 80. Przestawienie na 100 powoduje zepsucie gammy ( z 2.2 na 2.0 ) i dodatkowo straszne gubienie detali. Czyli, jak mamy możliwość pożyczyć kalibrator, to zmiana kontrastu na 100% i jazda. Mamy fajną czerń i odpowiednie nastawy. Jak nie mamy możliwości kalibracji, to zostawiamy na 80%, mamy średnią czerń, ale jest odpowiednia gamma i nie ma strat w detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 @Radier Ciekawe info, bardzo. Wychodzi na to, że ustawiony w fabryce kontrast na 80% nie jest optymalny, ale... jak nie mamy dostępu do kalibratora, to lepiej zostawić na tym 80. Przestawienie na 100 powoduje zepsucie gammy ( z 2.2 na 2.0 ) i dodatkowo straszne gubienie detali. Czyli, jak mamy możliwość pożyczyć kalibrator, to zmiana kontrastu na 100% i jazda. Mamy fajną czerń i odpowiednie nastawy. Jak nie mamy możliwości kalibracji, to zostawiamy na 80%, mamy średnią czerń, ale jest odpowiednia gamma i nie ma strat w detalach. Czyli jednak nie jest źle. Ja dalej podtrzymuję swoją opinię że za 1550 zł to najlepszy wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Bez kalibracji, monitor czerń i kontrast ma na koszmarnym poziomie. Niech potencjalni nabywcy mają to na uwadze. Kalibratora pewnie żaden nie zobaczy do końca życia, więc pozostanie im obejść się smakiem. Ja jestem zawiedziony i tego modelu nie będę polecał. Szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...