Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem rad mądrzejszych forumowiczów i po godzinnym testowaniu w sklepie zakupiłem EIZO S2233W. Użytkuje go od ponad tygodnia i rzeczywiście jest to rewelacyjny monitorek. Absolutnie spełnia moje oczekiwania i mogę go polecić każdemu kto szuka monitora o przeznaczeniu takim jak moje (wcześniej w tym wątku można znaleźć). Rzeczywiście czerń jest czarna jak węgiel. Dziękuje serdecznie za pomoc w wyborze :)

Kupowałem w sklepie Lorien na Ptasiej w Warszawie i jest to jedyny sklep (spośród tych w których byłem) w Warszawie gdzie mogłem obejrzeć i potestować monitor przed zakupem (bez obowiązku zakupu). W innych sklepach które chwalą się być partnerem ALSTORA (dystrybutor EIZO w Polsce) można było jedynie zamówić monitor, a oni chętnie sprowadzą i sprzedadzą. Tak więc grzecznie dziękowałem i uciekałem z tych miejsc :P

Yaevinn, toms83, Kyle jeszcze raz dzięki ;)

Edytowane przez bekcham

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam zamiar kupić nowy monitor. Nie śledziłem tej części rynku i powiem szczerze już nie wiem co jest dobre, a co nie. No ale konkrety co potrzebuje :).

Budżet 700-800 zł

24 cale (może być więcej jeżeli "ogarnę". Od monitora siedzę z hmm tak na oko plus minus pół metra)

wejście dvi (obecnie mam radeona 4850)

wejście hdmi

rozdziałka 1920 x 1080 albo większa ;P

do grania i do pracy (gram sporo)

podświetlenie LED

panoramiczny ma się rozumieć :) 16:10

w miare płaski i z względnie małą podstawką (chce go postawić maksymalni najdalej. Praktycznie przy ścianie)

Wiem, że pieniędzy nie wiele, ale ceny w kraju idą w górę i trzeba zaciskać pasa

Jak wspomniałem gram sporo więc fajnie by było w miarę możliwości aby obraz nie smużył itp itd.

Edytowane przez MantisGhost

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymóg podświetlenia LED traktował bym w sposób "będzie to fajnie, a jak nie to nie". Jakiego rodzaju to praca? Czy te 800zł to taka bardzo sztywna granica, podobnie jak 24"? Np. ciekawy jest DELL U2311H na matrycy IPS (poza tym ma przyzwoity zakres regulacji jasności - minimum 82 cd/m kw. wg. TFT central). Średnie opóźnienie wyszło im 10,6 ms - dobry wynik, ... nawet bardzo, biorąc pod uwagę, że ma overdrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wybrać 24'' do 800zł do gry i filmów?

Acer GD245HBD - 599 zł

Asus VH242H - 639 zł

BenQ G2420HD - 665 zł

BenQ G2420HDBL - 690 zł

Iiyama ProLite E2409HDS-B1 - 679 zł

Iiyama ProLite E2410HDS-B1 - 799 zł

LG W2453V-PF - 799 zł

Acer D241Hbmi - 799 zł

Edytowane przez Masserati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wybrać 24'' do 800zł do gry i filmów?

Acer GD245HBD - 599 zł

Asus VH242H - 639 zł

BenQ G2420HD - 665 zł

BenQ G2420HDBL - 690 zł

Iiyama ProLite E2409HDS-B1 - 679 zł

Iiyama ProLite E2410HDS-B1 - 799 zł

LG W2453V-PF - 799 zł

Acer D241Hbmi - 799 zł

dołóż 50zl BenQ BL2400PT - Ceneo.pl i nie psuj sobie oczów shitem na TN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej chyba lepiej wybrać jakąś szybszą tnkę, będą gorsze kolory, no ale grać się da, nie wiem tylko która, pewnie Iiyama.

Tyle że widziałem już IPS szybsze od TN (IPS z wyższym numerkiem milisekund od TN) więc to nie takie oczywiste. Poza tym gdybym kupował monitor tylko do gier i miał się babrać w TN, to w grę wchodziły by tylko wersje 120 Hz, by zredukować rozmycie i poniekąd opóźnienie wyświetlania (choć jakieś VA 120 też mieli wprowadzać).

Co do "grać się da" ... z resztą nie chce mi się tłuc.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym gdybym kupował monitor tylko do gier i miał się babrać w TN, to w grę wchodziły by tylko wersje 120 Hz, by zredukować rozmycie i poniekąd opóźnienie wyświetlania (choć jakieś VA 120 też mieli wprowadzać).

Nie nazwałbym tego "babraniem". W rzeczywistości TN 120 Hz > 60 Hz IPS/VA - jeśli oczywiście chodzi o szybkie gry online. PAMIĘTAJMY, że w grach online liczy się kto kogo pierwszy zobaczy i kto szybciej zareaguje, a nie to czy trawka będzie bardziej zielona i czy otoczenie będzie ładniej wyglądało. "PRO" gracze kolory w grach i tak sami PSUJĄ modyfikując CFG, aby było lepiej widać przeciwników, co jest oczywiście zrozumiałe.

Jednakże zapewniam, że 120 Hz na czymś z VA nikt nie wprowadzi, bo sama idea wolnej matrycy VA zepsułaby cały efekt 120 Hz. Dodatkowo na rynku pojawił się tylko JEDEN model 120 Hz IPS i kosztuje około 2k $, więc całkowicie nieopłacalny interes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nazwałbym tego "babraniem". W rzeczywistości TN 120 Hz > 60 Hz IPS/VA - jeśli oczywiście chodzi o szybkie gry online. PAMIĘTAJMY, że w grach online liczy się kto kogo pierwszy zobaczy i kto szybciej zareaguje, a nie to czy trawka będzie bardziej zielona i czy otoczenie będzie ładniej wyglądało.

Ale liczą się detale w cieniach by przeciwnik nie był w kolorze ciemnej ściany. Poza tym nie każdy tłucze tylko i wyłącznie w sieciówki olewając zupełnie tekstury/wygląd/jakość grafiki (wręcz nierekreacyjnie, skoro "nie ma na co popatrzeć") i nie mając ochoty na podziwianie grafiki w trybie dla jednego gracza.

"PRO" gracze kolory w grach i tak sami PSUJĄ modyfikując CFG, aby było lepiej widać przeciwników, co jest oczywiście zrozumiałe.

Czy kolega kupujący monitor jest profesjonalnym graczem, który nic nie będzie robił na tym monitorze poza zawodowym wygrywaniem z innymi w potyczkach sieciowych?

Jednakże zapewniam, że 120 Hz na czymś z VA nikt nie wprowadzi,

Czego "dowodem" są telewizory 100 Hz, często oparte właśnie na VA, na których ewidentnie widać różnicę między trybem standardowym a 100Hz

bo sama idea wolnej matrycy VA zepsułaby cały efekt 120 Hz.

"Idea" matrycy VA nie jest taka by być wolnym (sic!), tylko głównie by poprawić kiepską char. kątową wzgl. TN. A co do psucia efektu 120 Hz - patrz kwestia TV LCD

Dodatkowo na rynku pojawił się tylko JEDEN model 120 Hz IPS i kosztuje około 2k $, więc całkowicie nieopłacalny interes.

który model? Znalazłem jedynie jakiegoś Mitsubishi Viseo MDT231WG wycenionego na 1400$ (informacja z listopada 2010r) - chyba nie sądzisz że cena takiego jedynego prototypowego modelu nie jest zawyżona.

http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=22701

... wiadomo że monitor tego typu nie jest wart połowy z tego.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego "dowodem" są telewizory 100 Hz, często oparte właśnie na VA, na których ewidentnie widać różnicę między trybem standardowym a 100Hz

Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś, że 100,200,500 Hz w TV nie jest tym samym co 100 Hz w monitorach. Odsyłam do wielu artykułów na ten temat. I tym samym Twój argument leci w piach.

Tak czy inaczej - nie mam zamiaru się "babrać" w wyższość IPS nad TN. Podtrzymuje tezę, że 120 Hz TN > 60 Hz IPS, ponieważ kolory w grach online to TRZECIORZĘDNA sprawa.

Edytowane przez catch22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś, że 100,200,500 Hz w TV nie jest tym samym co 100 Hz w monitorach. Odsyłam do wielu artykułów na ten temat. I tym samym Twój argument leci w piach.

Tzn. niby czym się różnią? TV wyświetla np. 100-120 obrazów tak samo jak monitor - końcowy wpływ większej częstotliwości odświeżania (zwiększony fps) jest identyczny, czyli zmniejszone rozmycie

Różnica polega na tym że monitor dostaje np. 120 renderowanych klatek z gry, a TV dostaje np. 25 i "interpoluje" wewnętrznie klatki pośrednie do np. 100 ... czyli w TV mogą występować błędy procesu interpolacyjnego, podczas gdy w monitorze, przy wyświetlaniu "prawdziwych" klatek te błędy interpolatora wystąpić nie mogą. ... i tyle różnic.

Tak czy inaczej - nie mam zamiaru się "babrać" w wyższość IPS nad TN. Podtrzymuje tezę, że 120 Hz TN > 60 Hz IPS, ponieważ kolory w grach online to TRZECIORZĘDNA sprawa.

A ja podtrzymuję tezę że 120 Hz IPS/S-PVA > 120 Hz TN :) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie inwestowanie w technologię 120Hz tylko po to aby mieć możliwość uruchomienia 3Dvision od nvidii jest mało opłacalne.

Chodzi mi konkretnie o to że za max kilka miesięcy będzie już dostępny 1 monitor 3D nie wymagający dodatkowych okularów (http://www.eizo.pl/eizo-obraz-3d-bez-okular-lw-i-w-full-hd), oczywiście cena będzie bardzo wysoka- w końcu to EIZO :wink:

Obecnie są już telewizory wykorzystujące technologię polaryzacyjną- czyli teoretycznie tą samą która jest stosowana w kinach (http://www.in4.pl/news_Toshiba_VL863_z_technologią_polaryzacyjną_3D,22842.htm).

Stawiam że max 2 lata a technologia "okularowa" odejdzie do lamusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poszukuję monitora do zastosowań internet/filmy/gry ot takie moje typy:

LG IPS236V-PN

Dell U2311H

Samsung 2333T

BenQ EW2420

Wszystkie są na matrycach innych niż NT, i wszystkie mają zbliżone parametry, tak że sam już nie wiem :/.

Skłaniam się najbardziej w stronę Della, lub LG, za samsungiem przemawia cena, ale pobiera najwięcej prądu.

Jeśli znacie wady i zalety któregoś z monitorów proszę piszcie, chętnie wysłucham każdej opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja podtrzymuję tezę że 120 Hz IPS/S-PVA > 120 Hz TN :)

Jak zaczną wychodzić w ludzkich cenach monitory 120 Hz IPS/S-PVA to zweryfikujesz swoją tezę i będzie płacz :) EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak uważacie, warto iść w 3D czy lepiej zainwestować w lepszy monitor bez tej nowinki. Komentarze o grach w 3d Nvidi są bardzo pozytywne i muszę przyznać, że mnie to kręci dość mocno. Zastanawiam się nad: Acer GN245HQ

Wygląda na całkiem spoko monitor, natywne wsparcie dla 3d i niezłe parametry. Oczywiście na matrycy TN. Biorąc pod uwagę, że obecnie mam Samsunga SyncMaster 711MP, to różnicę odczuję na pewno. Co o nim uważacie? W każdym razie, jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycję w podobnej lub niższej cenie to jestem otwarty na propozycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak uważacie, warto iść w 3D czy lepiej zainwestować w lepszy monitor bez tej nowinki. Komentarze o grach w 3d Nvidi są bardzo pozytywne i muszę przyznać, że mnie to kręci dość mocno. Zastanawiam się nad: Acer GN245HQ

Wygląda na całkiem spoko monitor, natywne wsparcie dla 3d i niezłe parametry. Oczywiście na matrycy TN. Biorąc pod uwagę, że obecnie mam Samsunga SyncMaster 711MP, to różnicę odczuję na pewno. Co o nim uważacie? W każdym razie, jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycję w podobnej lub niższej cenie to jestem otwarty na propozycję.

Nie warto iść w 3D, ale warto iść w monitor 120 Hz jak ma być do gier, więc ten ACER jest ciekawy (a to że ma 3D to skutek uboczny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam proste pytanie co wybrać lepiej z 22 cali do 500zł pod względem jakości obrazu:

Samsung BX2231

Czy

BenQ G2222HDL

Oba mogę mieć za równe 500zł.

Wiem że Samsung ma 2xHDMI (nie jest mi potrzebne) i że ma 2ms zamiast 5ms (zapewne wogóle nie zauważalne)

Powtarzam chodzi mi tylko o jakość obrazu - kolory, kontrast itd.

Używać go będę do obrabiania zdjęć z lustrzanki...wiem że zaraz mnie zjedziecie że TN do tego się nie nadaje, ale nie ważne:)

Więc co da lepszy obrazek??

Edytowane przez Raus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden pies chłopie. Jak za 500 złotych możesz mieć tego Samsunga to go bierz, przy BenQ to żadna okazja.

Tak swoją drogą to oba można mieć poniżej 500 złotych.

To czy HDMI nie jest Ci potrzebne zweryfikuje przyszłość.

Na milisekundy bym nie patrzył w tym przypadku (u mnie przy shooterach nic w każdym razie nie smuży, a mój Benek też ma 5ms).

Pozostaje design, a to kwestia czysto subiektywna.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za 500 złotych możesz mieć tego Samsunga to go bierz, przy BenQ to żadna okazja.

Ale piszesz tak ponieważ masz na myśli że Samsung jest bardziej przyszłościowy (2xHDMI) i ogólnie w sklepach jest droższy czy widziałeś jak święcą oba i lepiej wypadł Samsung??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Samsung,ale Benqa sobie odpuść jak chcesz używać do obróbki zdjęć. Jak dla mnie te monitory nie nadają się do takich prac.

Obawiam się, że niestety nic na matrycy TN się do tego nie nadaje, a już w szczególności sprzęt za 500zł :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Powoli przymierzam się do kupna drugiego monitora 24". Daję sobie czas do końca roku. :) Chciałbym, żeby parametry miał znacznie lepsze od obecnie posiadanego Della U2410.

Co byście polecili na S-IPS (chyba, że wyszła jakaś lepsza matryca) do 2000zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od biedy pewnie "uciułam" do 3000zł. A co sądzisz o Nec 24" 2490WUXi2. Zdaje się, że ma podobne parametry do Della. Może lepszy kontrast?

Czuję wewnętrzne "FUJ" do NEC 2490WUXI2 .

Do 3 tys. ... a może jakieś 22" np. S2243W? SX2262W jest lepszy (wyrównywacz), ale to już ponad 3 kawałki kosztuje. Z drugiej strony masz 24", więc możesz mieć poważne zahamowania przed takim krokiem (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, dobrze mi się pracuje na 24", nie chcę schodzić niżej. ;) Możesz rozwinąć swą myśl odnośnie "FUJ"? :)

Wąski gamut i jeśli dobrze pamiętam wąski zakres regulacji jasności, kiepski kontrast (po obniżeniu jasności - wynika to z wąskiego zakresu regulacji lamp), ... i jeszcze coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi