radiergummi Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Asus ProArt PA246Q – rywal dla Eizo i NEC-a? IPS bez kompromisów Edytowane 21 Maja 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Cenka w Eizo jak zwykle przegięta. Do pracy lepiej Nec, to samo za sporo mniej. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaper Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Witam! Czy znajdę na rynku monitor z matrycą tn 24" 1920x1200 (16:10) z wbudowanymi głośnikami? Głośniki nie muszą być dla audiofila, byleby były ciut głośniejsze od głośników w iiyama e2008hds (2x2W). Przeznaczenie: internet, filmy, amatorska obróbka zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Witam! Czy znajdę na rynku monitor z matrycą tn 24" 1920x1200 (16:10) z wbudowanymi głośnikami? Głośniki nie muszą być dla audiofila, byleby były ciut głośniejsze od głośników w iiyama e2008hds (2x2W). Przeznaczenie: internet, filmy, amatorska obróbka zdjęć. obróbka zdjęć, oglądanie zdjęć na TN ?? kup BenQ BL2400PT - Ceneo.pl do tego kup sobie jakieś głośniki 2.1i nie daj sobie wmówić że do lcd mozna wstawić jakieś fajne nagłośnienie bo do tak ciękiej obudowy żadnych sensownych głośników nie wsadzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Jak w szerokogamutowcu ściągnąć nasycenie w video, mpc-hc? Macie jakiś patent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 Jak w szerokogamutowcu ściągnąć nasycenie w video, mpc-hc? Macie jakiś patent? Ściąganie z nakładki video, jeszcze z poziomu sterowników nie działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Działać działa, ale to tak bardziej na oko się ustawia. Czegoś bardziej precyzyjnego nie ma, może jakiś myk w mpc-hc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Działać działa, ale to tak bardziej na oko się ustawia. Czegoś bardziej precyzyjnego nie ma, może jakiś myk w mpc-hc? Gdzieś tam kiedyś czytałem o profilowaniu przy pomocy shaderów ... ale nie robiłem tego i nie wiem czy w tym hc się da. Przycinanie nasycenia suwakiem to oczywiście półśrodek (mój sposób na ten półśrodek: osobiście wyświetlam w jednym oknie klatkę z filmu w oprofilowanej przeglądarce {sRGB dla klatki} a w drugim oknie na stop klatce dobieram w sterownikach nasycenie dla video - dzięki temu można to zrobić w miarę dokładnie, patrząc na "referencję" i obraz korygowany na raz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Asus ML239H Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Asus ML239H Review Ciekawe że ustawienie temp. barwowej na 6500K w tym modelu nie daje pełnej natywnej gradiacji barw (w menu serwisowym widać przycięcie czerwonego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ale wysyp IPSów nastąpił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 EIZO FORIS FS2331 za 1350 zł w Proline. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Kiedyś po głowie chodził mi Dell G2410. Dobrze, że na tym się skończyło, bo po ostatnich oględzinach stwierdziłem, że TN jednak jest dla mnie nie do przyjęcia. Nadal szukam monitora. Wymagania: - 23" lub więcej - 1920x1080 lub 1920x1200 - Nie TN - Jak najlepiej za jak najmniej B-) Moje typy po przejrzeniu tematu: - Dell U2311H Rev. A02 - Samsung 2333T Dodatkowe informacje: - Nie potrzebuję super odwzorowania kolorów - Przeznaczenie monitora to gry, żadnej poważnej pracy z grafiką - Do tej pory używałem Hyundai 241D, który jak na nie-TN miał kiepskie kąty widzenia (178/178 tylko na papierze IMO), jednak pozostałe jego parametry mi odpowiadały, więc nie wiem czy przejmować się problemem smużenia Pytania: - Czy są jakieś inne, niedrogie, godne polecenia monitory spełniające moje wymagania? - Mając na uwadze, że nie doskwierał mi problem smużenia na 241D jak w porównaniu z nim wypada taki 2333T? Niby smuży, ale... Edytowane 16 Czerwca 2011 przez kickass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 2333T jest chyba na cPVA, czyli ten sam panel co w moim eizo ev2333 = smużenie jak za pierwszych paneli VA, czyli spore. :wink: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 EIZO FORIS FS2331 za 1350 zł w Proline. niby promocja tylko do konca miesiaca, ale monitor warty rozwazenia. Sam mam i sobie bardzo chwale.. chcialem brac albo della2311 albo benq2400pt ale sie skusilem na eizo i nie zaluje super kolorki, 0 smuzenia, przynajmniej ja nie widze.. lekki minus za slaba regulacje bo stoi solidnie na stopce, ale dla mnie az tak to wazne nie jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 Ja zaryzykowałem z samsungiem 2333T, i jestem jak na razie 100% usatysfakcjonowany. Naczytałem się o tym smużeniu itp..., a osobiście ja nic takiego nie widzę :) a za na prawdę niską cenę mam super kolorki, i czerń prawdziwa a nie jak w iPS. Naprawdę mogę polecić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 To może pakują inną matrycę, bo na cPVA byś widział smużenie. Nie wiem na 100%, już nie jestem w temacie na bieżąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) W instrukcji do 2333T wyczytałem, że w OSD Menu jest ustawienie odpowiedzialne za czas reakcji. Dostępne są trzy opcje: Normal, Fast, Fastest. Jest też zapis "Jeśli nie jest oglądany żaden film, zalecamy wybranie trybu Normal lub Faster" - zastanawiam się dlaczego? Edytowane 20 Czerwca 2011 przez kickass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ja od razu ustawiłem na fastest, na necie jest dużo filmików gier z tym monitorem w akcji, i większość się nie skarży na smużenie. Może ja jestem na to nie wrażliwy :D ale to dobrze dla mnie, mam super monitorek za grosze :]. W porównaniu do della U2311h na pewno mam lepszą czerń :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 EIZO wypuszcza nowy model na 23" matrycy IPS ... EIZO Foris FS2332 . Tradycyjnie dostajemy 10 bit korekcję gamma, więc dokładniej będzie widać co się dzieje głównie w cieniach. Kontrast deklarują 1000:1 (oczywiście statyczny) ... jednak jest jakaś opcja "contrast enhancer" 1500:1 - nie wiem czy to zwykły dynamiczny czy inne cudo. EIZO FORIS FS2332 Home Entertainment Monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 EIZO wypuszcza nowy model na 23" matrycy IPS ... EIZO Foris FS2332 . Tradycyjnie dostajemy 10 bit korekcję gamma, więc dokładniej będzie widać co się dzieje głównie w cieniach. Kontrast deklarują 1000:1 (oczywiście statyczny) ... jednak jest jakaś opcja "contrast enhancer" 1500:1 - nie wiem czy to zwykły dynamiczny czy inne cudo. EIZO FORIS FS2332 Home Entertainment Monitor Ale matryca 6bit+FRC. Czyli to samo co w NECu, Fujitsu i LGkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ale matryca 6bit+FRC. Czyli to samo co w NECu, Fujitsu i LGkach. Skąd ta pewność? NEC PA231W oparty na 23" matrycy IPS też ma 6 bit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Skąd ta pewność? NEC PA231W oparty na 23" matrycy IPS też ma 6 bit ? Jakbyś zadał sobie trud i przeczytał przynajmniej artykuł do którego podałeś link, to (być może) zorientowałbyś się że nowy monitor EIZO ma mieć matrycę typu IPS z podświetleniem LED . Jakbyś zadał sobie więcej trudu to sprawdziłbyś jaki typ matrycy oraz podświetlenia jest w PA231W i nie zadawałbyś retorycznych pytań. Jak mowa o EIZO z matrycą typu IPS z podświetleniem LED to analogicznie mówiąc o NECu, Fujitsu, czy LG jest oczywiste że mowa o modelach z takim samym typem (IPS z podświetleniem LED) matrycy, a NIE "każdym modelem tych producentów" Edytowane 23 Czerwca 2011 przez hey89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Jakbyś zadał sobie trud i przeczytał przynajmniej artykuł do którego podałeś link, to (być może) zorientowałbyś się że nowy monitor EIZO ma mieć matrycę typu IPS z podświetleniem LED . Po pierwsze to nie był artykuł, tylko link do strony produktu na witrynie producenta. Po drugie dobrze wiem o tym że ten EIZO jest na IPS z podświetleniem LED więc nie wiem do czego pijesz. I po trzecie skąd Twoja pewność że ten EIZO ma 6 bit matrycę? Edytowane 23 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Mój HP w2207 wyzionął ducha ot tak sobie bez żadnego ostrzeżenia i kupiłem najnowszego BenQ EW2430 Monitor zacny, (zarówno ekran, wyposażenie jak i design obudowy) ale czy wy naprawdę różnica między TN a VA jest tak wielka? Ok, zauważam ją, ale wcale nie uważam, że jest tak gigantyczna, żeby nazywać TN badziewiem i kazać każdemu laikowi dopłacać do va czy ips'ów. Moim zdaniem w zastosowaniach domowych 90% lam (takich jak ja ;-) ) będzie zadowolone z TN. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Po pierwsze to nie był artykuł, tylko link do strony produktu na witrynie producenta. Po drugie dobrze wiem o tym że ten EIZO jest na IPS z podświetleniem LED więc nie wiem do czego pijesz. I po trzecie skąd Twoja pewność że ten EIZO ma 6 bit matrycę? Biorąc pod uwagę to, że nawet Tn w Eizo mają 8-bitową matrycę i 10-bitową tabelę LUT, śmiem wątpić że dali by IPS z 6-bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Jaki monitor wielkości około 23-24" mógłby zastąpić Eizo 1931 ?? Budżet około 1500zł, chyba że po dołożeniu stówki lub max dwóch będzie naprawdę dobry sprzęt. W pierwszej chwili pomyślałem o EIZO FORIS FS2332 ale po poszperaniu, w paru miejscach znalazłem info o tych nieszczęsnych 6-ciu bitach, a to przekreśla dla mnie ten monitor. Czasami zdarza mi się przynieść "prace" do domu a to wymaga przyzwoitego monitora. 1931 już się wysłużył i jest trochę mały, a że muszę złożyć kompa, to i tak trzeba jakiś monitor kupić.... Sporo siedzę przed kompem w nocy, po ciemku lub przy słabym oświetleniu -> komp w sypialni :-( więc oprócz jakości obrazu i czasu reakcji (ach te gry....) zależy mi na dobrej regulacji podświetlenia, nie chcę "wypalać sobie oczu". Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Conti - jeśli zadowoliłbyś się 22" i 1680x1050 to dobrym wyborem byłby NEC P221W, ewentualnie po dołożeniu kilku stówek Eizo S2233W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) Nec trochę mały, jak już zamieniać 19" to na coś większego -> poziomo z 1024 na 1050 to znikoma różnica. Co prawda 1080 to nadal niewiele więcej, ale już parę px dodatkowo jest. Co do eizo to może EV2333WH ?? P.S. acha, toms83 napisał o smużeniu ev2333, czyli kurcze odpada .... Aczkolwiek 1931 jest na PVA i jakoś smużenie mi nie za bardzo przeszkadza. Ale jeśli 2333 ma większe (a chyba ma...) to już kiszka.... Edytowane 6 Lipca 2011 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Seria EV od Eizo to monitory biurowe, więc smużenie nie jest przeszkodą przy użytkowaniu ich zgodnie z przeznaczeniem. Ciężko będzie Ci znaleźć coś co zaspokoi Twoje wymagania z budżetem do 2000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...