Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy znajdę na rynku monitor z matrycą tn 24" 1920x1200 (16:10) z wbudowanymi głośnikami? Głośniki nie muszą być dla audiofila, byleby były ciut głośniejsze od głośników w iiyama e2008hds (2x2W). Przeznaczenie: internet, filmy, amatorska obróbka zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy znajdę na rynku monitor z matrycą tn 24" 1920x1200 (16:10) z wbudowanymi głośnikami? Głośniki nie muszą być dla audiofila, byleby były ciut głośniejsze od głośników w iiyama e2008hds (2x2W). Przeznaczenie: internet, filmy, amatorska obróbka zdjęć.

obróbka zdjęć, oglądanie zdjęć na TN ?? kup BenQ BL2400PT - Ceneo.pl do tego kup sobie jakieś głośniki 2.1i nie daj sobie wmówić że do lcd mozna wstawić jakieś fajne nagłośnienie bo do tak ciękiej obudowy żadnych sensownych głośników nie wsadzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działać działa, ale to tak bardziej na oko się ustawia. Czegoś bardziej precyzyjnego nie ma, może jakiś myk w mpc-hc?

Gdzieś tam kiedyś czytałem o profilowaniu przy pomocy shaderów ... ale nie robiłem tego i nie wiem czy w tym hc się da.

Przycinanie nasycenia suwakiem to oczywiście półśrodek (mój sposób na ten półśrodek: osobiście wyświetlam w jednym oknie klatkę z filmu w oprofilowanej przeglądarce {sRGB dla klatki} a w drugim oknie na stop klatce dobieram w sterownikach nasycenie dla video - dzięki temu można to zrobić w miarę dokładnie, patrząc na "referencję" i obraz korygowany na raz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś po głowie chodził mi Dell G2410. Dobrze, że na tym się skończyło, bo po ostatnich oględzinach stwierdziłem, że TN jednak jest dla mnie nie do przyjęcia. Nadal szukam monitora.

Wymagania:

- 23" lub więcej

- 1920x1080 lub 1920x1200

- Nie TN

- Jak najlepiej za jak najmniej B-)

Moje typy po przejrzeniu tematu:

- Dell U2311H Rev. A02

- Samsung 2333T

Dodatkowe informacje:

- Nie potrzebuję super odwzorowania kolorów

- Przeznaczenie monitora to gry, żadnej poważnej pracy z grafiką

- Do tej pory używałem Hyundai 241D, który jak na nie-TN miał kiepskie kąty widzenia (178/178 tylko na papierze IMO), jednak pozostałe jego parametry mi odpowiadały, więc nie wiem czy przejmować się problemem smużenia

Pytania:

- Czy są jakieś inne, niedrogie, godne polecenia monitory spełniające moje wymagania?

- Mając na uwadze, że nie doskwierał mi problem smużenia na 241D jak w porównaniu z nim wypada taki 2333T? Niby smuży, ale...

Edytowane przez kickass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO FORIS FS2331 za 1350 zł w Proline.

niby promocja tylko do konca miesiaca, ale monitor warty rozwazenia. Sam mam i sobie bardzo chwale..

chcialem brac albo della2311 albo benq2400pt ale sie skusilem na eizo i nie zaluje

super kolorki, 0 smuzenia, przynajmniej ja nie widze..

lekki minus za slaba regulacje bo stoi solidnie na stopce, ale dla mnie az tak to wazne nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaryzykowałem z samsungiem 2333T, i jestem jak na razie 100% usatysfakcjonowany. Naczytałem się o tym smużeniu itp..., a osobiście ja nic takiego nie widzę :) a za na prawdę niską cenę mam super kolorki, i czerń prawdziwa a nie jak w iPS. Naprawdę mogę polecić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji do 2333T wyczytałem, że w OSD Menu jest ustawienie odpowiedzialne za czas reakcji. Dostępne są trzy opcje: Normal, Fast, Fastest. Jest też zapis "Jeśli nie jest oglądany żaden film, zalecamy wybranie trybu Normal lub Faster" - zastanawiam się dlaczego?

Edytowane przez kickass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od razu ustawiłem na fastest, na necie jest dużo filmików gier z tym monitorem w akcji, i większość się nie skarży na smużenie. Może ja jestem na to nie wrażliwy :D ale to dobrze dla mnie, mam super monitorek za grosze :]. W porównaniu do della U2311h na pewno mam lepszą czerń :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO wypuszcza nowy model na 23" matrycy IPS ... EIZO Foris FS2332 . Tradycyjnie dostajemy 10 bit korekcję gamma, więc dokładniej będzie widać co się dzieje głównie w cieniach. Kontrast deklarują 1000:1 (oczywiście statyczny) ... jednak jest jakaś opcja "contrast enhancer" 1500:1 - nie wiem czy to zwykły dynamiczny czy inne cudo.

EIZO FORIS FS2332 Home Entertainment Monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO wypuszcza nowy model na 23" matrycy IPS ... EIZO Foris FS2332 . Tradycyjnie dostajemy 10 bit korekcję gamma, więc dokładniej będzie widać co się dzieje głównie w cieniach. Kontrast deklarują 1000:1 (oczywiście statyczny) ... jednak jest jakaś opcja "contrast enhancer" 1500:1 - nie wiem czy to zwykły dynamiczny czy inne cudo.

EIZO FORIS FS2332 Home Entertainment Monitor

Ale matryca 6bit+FRC. Czyli to samo co w NECu, Fujitsu i LGkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd ta pewność? NEC PA231W oparty na 23" matrycy IPS też ma 6 bit ?

Jakbyś zadał sobie trud i przeczytał przynajmniej artykuł do którego podałeś link, to (być może) zorientowałbyś się że nowy monitor EIZO ma mieć matrycę typu IPS z podświetleniem LED . Jakbyś zadał sobie więcej trudu to sprawdziłbyś jaki typ matrycy oraz podświetlenia jest w PA231W i nie zadawałbyś retorycznych pytań.

Jak mowa o EIZO z matrycą typu IPS z podświetleniem LED to analogicznie mówiąc o NECu, Fujitsu, czy LG jest oczywiste że mowa o modelach z takim samym typem (IPS z podświetleniem LED) matrycy, a NIE "każdym modelem tych producentów"

Edytowane przez hey89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś zadał sobie trud i przeczytał przynajmniej artykuł do którego podałeś link, to (być może) zorientowałbyś się że nowy monitor EIZO ma mieć matrycę typu IPS z podświetleniem LED .

Po pierwsze to nie był artykuł, tylko link do strony produktu na witrynie producenta.

Po drugie dobrze wiem o tym że ten EIZO jest na IPS z podświetleniem LED więc nie wiem do czego pijesz.

I po trzecie skąd Twoja pewność że ten EIZO ma 6 bit matrycę?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój HP w2207 wyzionął ducha ot tak sobie bez żadnego ostrzeżenia i kupiłem najnowszego BenQ EW2430 Monitor zacny, (zarówno ekran, wyposażenie jak i design obudowy) ale czy wy naprawdę różnica między TN a VA jest tak wielka? Ok, zauważam ją, ale wcale nie uważam, że jest tak gigantyczna, żeby nazywać TN badziewiem i kazać każdemu laikowi dopłacać do va czy ips'ów. Moim zdaniem w zastosowaniach domowych 90% lam (takich jak ja ;-) ) będzie zadowolone z TN.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to nie był artykuł, tylko link do strony produktu na witrynie producenta.

Po drugie dobrze wiem o tym że ten EIZO jest na IPS z podświetleniem LED więc nie wiem do czego pijesz.

I po trzecie skąd Twoja pewność że ten EIZO ma 6 bit matrycę?

Biorąc pod uwagę to, że nawet Tn w Eizo mają 8-bitową matrycę i 10-bitową tabelę LUT, śmiem wątpić że dali by IPS z 6-bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki monitor wielkości około 23-24" mógłby zastąpić Eizo 1931 ??

Budżet około 1500zł, chyba że po dołożeniu stówki lub max dwóch będzie naprawdę dobry sprzęt.

W pierwszej chwili pomyślałem o EIZO FORIS FS2332 ale po poszperaniu, w paru miejscach znalazłem info o tych nieszczęsnych 6-ciu bitach, a to przekreśla dla mnie ten monitor.

Czasami zdarza mi się przynieść "prace" do domu a to wymaga przyzwoitego monitora. 1931 już się wysłużył i jest trochę mały, a że muszę złożyć kompa, to i tak trzeba jakiś monitor kupić....

Sporo siedzę przed kompem w nocy, po ciemku lub przy słabym oświetleniu -> komp w sypialni :-( więc oprócz jakości obrazu i czasu reakcji (ach te gry....) zależy mi na dobrej regulacji podświetlenia, nie chcę "wypalać sobie oczu".

Z góry dziękuję za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nec trochę mały, jak już zamieniać 19" to na coś większego -> poziomo z 1024 na 1050 to znikoma różnica. Co prawda 1080 to nadal niewiele więcej, ale już parę px dodatkowo jest.

Co do eizo to może EV2333WH ??

P.S. acha, toms83 napisał o smużeniu ev2333, czyli kurcze odpada .... Aczkolwiek 1931 jest na PVA i jakoś smużenie mi nie za bardzo przeszkadza. Ale jeśli 2333 ma większe (a chyba ma...) to już kiszka....

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria EV od Eizo to monitory biurowe, więc smużenie nie jest przeszkodą przy użytkowaniu ich zgodnie z przeznaczeniem.

Ciężko będzie Ci znaleźć coś co zaspokoi Twoje wymagania z budżetem do 2000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi