Kyle Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Czytałem już o matrycach PVA, ale nie wchodzą w grę właśnie z powodu smużenia. Przy szybkich ruchach kamery w filmie smużenie byłoby widoczne, a oprócz tego gram na sieci w szybkiego FPS-a więc tym bardziej nie mogę sobie pozwolić na coś takiego. PVA typu S-PVA są dosyć szybkie ... mułami są cPVA. Czy w "pełnowartościowych" matrycach IPS również występuje zjawisko srebrzenia? Z tego co mi wiadomo to tak. IPS z polaryzatorem A+TW już się nie produkuje (tam tego nie widziałem). Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Na monitor z wyższej półki szkoda mi kasy... Na S-PVA znalazłem na allegro NEC P221W, który mieści się jeszcze w budżecie, który chcę przeznaczyć na monitor, ale niestety występuje smużenie w tym modelu. A na takie drobiazgi jak cień wskaźnika niestety jestem uczulony :) A poza tym ten monitor to 16:10, a szukam Full HD. Czy do 1500 zł znajdę coś z szybką i 8-bitową matrycą IPS 1920:1080? Bo jeśli nie, to raczej skończę na zastanawianiu się pomiędzy Dellem U2311H a LG E2370V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) mam pewne wątpliwości a spośród tanich IPS to chyba trzeba wybierać z najlepszą regulacją podświetlenia, chyba że Eizo Foris. Zmieścisz się w 1500 i masz 23" z 1920x1080. I prawdopodobnie jakościowo pobije wszystkie z podobnej półki ...... P.S. EIZO FORIS FS2332 Home Entertainment Monitor Flash Introduction http://www.tweaktown.com/pressrelease/5744/eizo_makes_home_entertainment_more_fun_with_foris_fs2332_full_hd_monitor/index.html Flickr: wackey5500's Photostream Co ciekawe na stronie Eizo napisali: 10-Bit Gamma Correction This technology ensures smooth, accurate color tones by converting the 8-bit PC data to 10-bit, assigning the ideal gamma values, then returning the data to 8-bit format for display. Albo jednak ma 8 bitów na wyświetlaczu, albo marketingowo nie piszą 6bit z frc .... i jeszcze to: Display Colors 16.77 million from a palette of 1.06 billionChociaż z drugiej strony ... Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Conti z drugiej strony lg e2370v ma za 850zł z wysyłką, regulacja poswietlania bardzo dobra nic nie trzeba ryć przy kontraście (wiadomo ze jak to sie ruszy to paleta barw idzie sie kochac) aby mozna było spokojnie grac czy przegladać internet w całkowitych ciemnosciach, jeden z mniej oczojebnych monitorów jakie widziałem dodatkowo masz gware na pixele a w eizo nie jestem pewien matryca i tak ta sama bo z tego co sie orientuje to lg robi ips a szajsung pva (i jego odmiany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Do LG nic nie mam, crt dłuuuugo używałem i był świetny. Ale bolączką tańszych monitorów jest m.in. zakres regulacji podświetlenia. Jeśli jest szeroki to ok .... Ogólnie ten lg e2370v jest na forach, z tego co widzę, dość polecany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ten Eizo wygląda ciekawie, ale z tego co udało mi się wyczytać również występuje w nim smużenie, no a matrycę ma 6-bit. LG e2370v jest lepszy od wyżej wymienionego Della? Czy to nie przypadkiem taka sama matryca? Czy ten LG piszczy jak się zjeżdża z jasnością w dół? W moim obecnym LG tak jest i jest to nieco irytujące w nocy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Ten Eizo wygląda ciekawie, ale z tego co udało mi się wyczytać również występuje w nim smużenie, Na starym modelu z cPVA czy nowym na IPS ? Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 z dellem nie miałem do czynienia, ale nic nie piszczy (bo w sumie nie ma co, najczęściej piszczał zasilacz od świetlówek) sam jade w nocy na najniższym podświetlaniu i jest bardzo ok, polecam z czystym sumieniem ale najlepiej jakbyś zobaczył sam na żywca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Czy w "pełnowartościowych" matrycach IPS również występuje zjawisko srebrzenia? Tak, jest to "wrodzona" wada matryc H-IPS, P-IPS, e-IPS. Stare IPSy fioletowiały pod kątem, co było mniej widoczne niż srebrzenie. Na monitor z wyższej półki szkoda mi kasy... Na S-PVA znalazłem na allegro NEC P221W, który mieści się jeszcze w budżecie, który chcę przeznaczyć na monitor, ale niestety występuje smużenie w tym modelu. A na takie drobiazgi jak cień wskaźnika niestety jestem uczulony :) A poza tym ten monitor to 16:10, a szukam Full HD. W ogóle te badziewia nie kupuj. Na początku produkcji były bardzo kulawe, nierówności spore. Później było trochę lepiej, ale teraz jest tragicznie jak nigdy. Szkoda czasu i pieniędzy na ewentualne odsyłanie. 16:10 to też "full hd". W ogóle nie wiem, po co ciachany 16:9 wolą ludzie. Przy 90% filmach i tak będziesz miał czarne paski, bo rzadko który ma faktycznie format 16:9. Do netu, gier, to mniej powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 W ogóle te badziewia nie kupuj. Na początku produkcji były bardzo kulawe, nierówności spore. Później było trochę lepiej, ale teraz jest tragicznie jak nigdy. Szkoda czasu i pieniędzy na ewentualne odsyłanie. ... a już myślałem, że po tej poprawie, już tak w miarę dobrze zostało ... a tu piszesz że nastąpił regres ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 No niestety, od kilku miesięcy znowu pojawiły się lamenty na forum canona/nikona. Model niezły, z potencjałem ale zmarnowany. :( Jakby popatrzeć, to brakuje dobrych monitorów na PVA. cPVA jest fajne, ale sporo za wolne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Kurcze, to jak nie NEC P221W, to zostaje jedynie Eizo S2233W ?? Trudno, zakup odwlecze się :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Na starym modelu z cPVA czy nowym na IPS ? Mea culpa, rzeczywiście czytałem o FS2331, nie zauważyłem, że są wersje z różnymi matrycami :) O FS2332 niestety zbyt wiele opinii nie ma, bo dopiero co się pojawił w sprzedaży. A czy podświetlenie LED go nie przekreśla? Nie raz spotkałem się (m.in. na tym forum) z opiniami, że LED daje gorsze odwzorowanie barw. No i czy te 250cd jest na pewno wystarczające? Mój obecny monitor ma 300cd i cały czas mam jasność na maksa a jakoś nie bije po oczach, mało tego w ciągu dnia to ledwo co na nim widać przy nie zasłoniętym oknie... A co do Della U2311H vs LG E2370V, to bardziej bym się skłaniał ku Dellowi, bo LG ma tragiczną podstawkę. Ktoś niezbyt rozgarnięty projektował ten monitor - matowa obudowa + błyszcząca stopka... 16:10 to też "full hd". W ogóle nie wiem, po co ciachany 16:9 wolą ludzie. Przy 90% filmach i tak będziesz miał czarne paski, bo rzadko który ma faktycznie format 16:9. Do netu, gier, to mniej powierzchni. Też wolałbym 16:10, ale tak jak pisałem zmieniam monitor ze względu na filmy. Na 16:9 paski zawsze będą mniejsze niż na 16:10. Ja i tak zawsze kadruję obraz w odtwarzaczu, żeby zrobić paski jeszcze mniejsze, ale wiadomo że odbywa się to kosztem obrazu, który "obcina" po bokach. Na monitorze 16:10 więcej trzeba obciąć niż na 16:9. Poza tym 16:9 jest lepsze żeby umieścić dwa okna na ekranie obok siebie. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez USB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 A czy podświetlenie LED go nie przekreśla? Nie raz spotkałem się (m.in. na tym forum) z opiniami, że LED daje gorsze odwzorowanie barw. Jak monitor jest skopany to każde podświetlenie będzie dawało kiepski obraz ;) (LED jako takie nie jest powodem dawania gorszego obrazu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Też wolałbym 16:10, ale tak jak pisałem zmieniam monitor ze względu na filmy. Na 16:9 paski zawsze będą mniejsze niż na 16:10. Ja i tak zawsze kadruję obraz w odtwarzaczu, żeby zrobić paski jeszcze mniejsze, ale wiadomo że odbywa się to kosztem obrazu, który "obcina" po bokach. Na monitorze 16:10 więcej trzeba obciąć niż na 16:9. Poza tym 16:9 jest lepsze żeby umieścić dwa okna na ekranie obok siebie. Ok, kwestię skalowania video żeby pozbyć się pasków rozumiem i faktycznie wtedy 16:9 lepiej, bo mniejsze straty na bokach obrazu. Ale jak 16:9 sprawdza się lepiej przy 2 oknach obok siebie, to nie wiem. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ok, kwestię skalowania video żeby pozbyć się pasków rozumiem i faktycznie wtedy 16:9 lepiej, bo mniejsze straty na bokach obrazu. Ale jak 16:9 sprawdza się lepiej przy 2 oknach obok siebie, to nie wiem. :wink: Szery ekran = szersze okna :) Na moim obecnym monitorze zdarza mi się czasem robić dwa okna obok siebie (przeglądarka + film) i obydwa okna są wtedy zbyt wąskie. Myślę, że na 23" 16:9 będzie to wyglądać znacznie lepiej. Czy wiadomo kiedy ten Eizo będzie dostępny w sprzedaży? I czy Eizo tak jak Dell wymienia monitor w przypadku jednego martwego pixela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 16:9 i 16:10 mają 1920 na szerokości ( mowa o 23", 24" ) więc nie ma szerzej. Złudzenie wynikające z mniejszej wysokości. Żeby być jeszcze bardziej upierdliwym, to 23" ( 16:9 ) ma piksel 0.265mm a 24" ( 16:10 ) ma piksel 0.270mm co daje około 1 cm mniejszą fizyczną szerokość ekranu 23". :D Eizo nie wymienia przy 1 pikselu bo ma normalną gwarancję, ale ponoć można się dogadać. Na ile to jest możliwe, to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Nie, Eizo nie wymienia. LG wymienia, przynajmniej kiedyś wymieniał jeśli znalazłeś px w ciągu 30 dni od zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 16:9 i 16:10 mają 1920 na szerokości ( mowa o 23", 24" ) więc nie ma szerzej. Złudzenie wynikające z mniejszej wysokości. Żeby być jeszcze bardziej upierdliwym, to 23" ( 16:9 ) ma piksel 0.265mm a 24" ( 16:10 ) ma piksel 0.270mm co daje około 1 cm mniejszą fizyczną szerokość ekranu 23". :D Eizo nie wymienia przy 1 pikselu bo ma normalną gwarancję, ale ponoć można się dogadać. Na ile to jest możliwe, to nie wiem. Miałem na myśli 22" 1650x1050 vs 23" 1920:1080 :) 24" nawet nie brałem pod uwagę... Już 23" to dla mnie duży, ale mniejszego (tj 21,5") w proporcjach 16:9 raczej nie ma sensu brać. Chyba zostanę przy Dellu, bo Eizo nie wiadomo kiedy będzie, a chciałbym jak najszybciej zrobić zakup. Przynajmniej trochę kasy oszczędzę :) Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Three 27" IPS LCDs: UltraSharp U2711, DS-277W, And MultiSync PA271W : 27" IPS LCD Roundup: Dell, DoubleSight, And NEC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Three 27" IPS LCDs: UltraSharp U2711, DS-277W, And MultiSync PA271W : 27" IPS LCD Roundup: Dell, DoubleSight, And NEC 110W poboru przy jasności 200 cd - całkiem niepomijalna ilość. W sumie mogli by zacząć wprowadzać podświetlenie LED do klasy profesjonalnych monitorów, jakim jest NEC PA czy EIZO SX / CG . Z tego co widzę po pomiarach TV, to przy podświetleniu bezpośrednim łatwiej uzyskać wysoką równomierność. Obecnie monitory "PRO" używają elektronicznej kompensacji nierównomierności podświetlenia ... poprzez korekcję przysłaniania matrycą. Wady są takie że spada kontrast. :idea: Gdyby tę kompensację przeprowadzić przy użyciu korekcji podświetlenia (bezpośredni LED) można by moim zdaniem uzyskać lepsze rezultaty (brak spadku kontrastu choćby). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 CC w Necach zżera prawie połowę kontrastu przy nastawie "5". Na prad.de dali wykresy z włączonym i wyłączonym cc dla PA301, można sobie obejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Widzialem dzis to przecenione 23" Eizo u kumpla i po krotkich ogledzinach dla mnie rewelacja. Sprawdzalem Mass Effecta i smuzenie w zasadzie niezauwazalne (na poziomie topowych A-MVA/S-PVA ktore rzadzily te 3-4 lata temu). IMHO spokojnie mozna brac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Miał już ktoś może okazję użytkować monitor DELL U2412M? Jak wypada w stosunku do młodszych braci U2311H i U2411H? Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dell U2412M Review Nawet pomimo braku HDMI bardzo interesujący monitor. W granicach 1400zł to będzie atrakcyjna oferta dla kogoś szukającego normalnego monitora 1920x1200 i 24". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dell U2412M Review Nawet pomimo braku HDMI bardzo interesujący monitor. W granicach 1400zł to będzie atrakcyjna oferta dla kogoś szukającego normalnego monitora 1920x1200 i 24". Kosztuje niecałe 1100zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Myślałem, że jeszcze go u nas nie ma. W takim wypadku produkt bezkonkurencyjny za te pieniądze i oferowane możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dokładnie kosztuje 1049zł. http://www.x-kom.pl/p/70495-monitor-lcd-24-dell-u2412m-czarny.html Póki co jest słabo dostępny, jeśli więcej sklepów wprowadzi go do swojej oferty, to być może cena będzie jeszcze bardziej atrakcyjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Na allegro jest za 999 zł, zostało jeszcze 9 sztuk. Wg recenzji wygląda interesująco. Mi osobiście znacznie bardziej podoba się pod względem designu w porównaniu do poprzednika (zaokrąglane rogi, nowe przyciski). Ciekawe kiedy wersja 23-calowa pojawi się u nas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Myślałem, że jeszcze go u nas nie ma. W takim wypadku produkt bezkonkurencyjny za te pieniądze i oferowane możliwości. Dokładnie tak. Deklasuje obecnego hp zr24w który jest w tym samym zakresie cenowym. Nawet chętnie zamieniłbym ev2333 ( 16:9 sukcs ) na tego della, tylko musiałbym obadać jak z powłoką. Evka ma najlepszą jaką widziałem we wszystkich monitorach które miałem. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...