toms83 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 50% to pewnie sporo więcej niż 100 cd/m2 w pomieszczeniu bez jakiegokolwiek światła daje mierne efekty. Takiej jasności chyba nie używasz do pracy/zabawy w całkowitych ciemnościach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 To ten sam monitor? Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 No i nareszcie pojawiła sie pierwsza matryca 27 cali IPS ze 120Hz Nowy 27-calowy monitor 3D od LG - TwojePC.pl Ja ostatnio kupiłem Samsunga : Come to life with the Samsung 3D LED Monitor. - S27A950D - LED Monitor - Monitor | SAMSUNG Jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu. W grach spisuje sie znakomicie. 27 cali jest idealane do gierek typu FPS. Wczesniej miałem monitor Alienware Optx aw2310 - 23 cale - miał gorsze kolory i kontras niż Samsung Jedyny minus Samsunga to matryca z powłoką glasse - prawie jak lustro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 50% to pewnie sporo więcej niż 100 cd/m2 w pomieszczeniu bez jakiegokolwiek światła daje mierne efekty. Takiej jasności chyba nie używasz do pracy/zabawy w całkowitych ciemnościach? Odesłałem to coś do agito z powrotem i jak oddadzą mi kasę to zobaczę co samsung S24A850DW: na matrycy pls prezentuje sobą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) No i nareszcie pojawiła sie pierwsza matryca 27 cali IPS ze 120Hz Nowy 27-calowy monitor 3D od LG - TwojePC.pl Na nareszcie coś konkretnego. Ale obawiam sie że jak prz...ją cenę, to entuzjazm każdemu przejdzie. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Iiyama ProLite X2775HDS jak widać....: OMIJAĆ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Ja kupiłem półtoraroczną Iiyame E2710HDSD. O wiele lepszy monitor od mojego poprzedniego taniego BENQa i generalnie nie ma się do czego przyczepić. (Wzrok mam dobry, ale jeżeli chodzi o monitor to zadowolę się czymkolwiek ;) ) Tylko zdziwiłem się że przesiadka z 19" na 22" wywarła na mnie ogromne wrażenie, a z 22" na 27" już [gluteus maximus] nie urywa :unsure: Edytowane 31 Grudnia 2011 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Iiyama ProLite X2775HDS jak widać....: OMIJAĆ! możesz w paru słowach napisać dlaczego? własnie ten monitor chciałem dzisiaj zamówić;/ profil używania to 70% www/edytory tekstu itp, 15% filmy/15% gry nie do końca znam się na monitorach więc w paru słowach bym prosił o info szukam jakiejś 27'' w rozsądnej cenie nie na TN (bo jedyne prawdziwe wymaganie jakie mam to dobre kąty) PS, aktualnie mam jakiegoś acera na matowej matrycy TN i nie jestem zadowolony z kątów i kolorów (nie przeszkadzała by mi błyszcząca matryca - mam generalnie ciemno w pokoju jak pracuje) pozdrawiam i z góry dzięki za jakieś info:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liquid Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam forumowiczów Planuję zmianę obecnego monitora na coś bardziej na czasie. Ciężko mi tutaj sypać jakimiś propozycjami którymi byłbym zainteresowany bo po prostu nie jest to moją mocną stroną :P Interesuje mnie monitor głównie pod gry(wszelakie + x360 też), filmy, net. Mile widzianymi dodatkami były by głośniki, hdmi, gniazdo słuchawkowe. Przedział cenowy to max 1000zł choć mniej też będzie dobrze :D I tak na końcu zapytam czy 3D jest do dostania w tej cenie. Dziękuję z góry za ewentualną pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 ... Interesuje mnie monitor głównie pod gry... Iiyama ProLite B2475HDS Opis: Iiyama ProLite B2475HDS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Odnośnie U2412M: sRGB colour support - Being W-LED based the U2412M is a 'native' standard gamut screen and so its use with sRGB content is simpler than the U2410. It doesn't quite cover the full sRGB space though. The U2410 does have a decent sRGB emulation mode so this was close and I've marked them as even. Dobrze rozumuje, nie pokrywa w pełni sRGB? Patrząc na wykresy w teście, te trójkąty ( :-) wiem, lamer jestem ) to wygląda okey. Czuję że aż mi wzrok popsuło siedzenie w ciemnym pokoju przed U2410. Muszę go wywalić koniecznie. Mało ostatnio przy foto pracuję, ale zdarza się, chciałbym móc sprofilować PSa i wyjść z punktu foto zadowolony ze zdjęciami w takich kolorach jakich widziałem. Proste amatorskie zastosowanie. Wystarczy on czy nie bardzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryfmz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Odesłałem to coś do agito z powrotem i jak oddadzą mi kasę to zobaczę co samsung S24A850DW: na matrycy pls prezentuje sobą Trzymaj się z dala od samsungowego pls. Krwawi światłem jak szalony.Trzeba mieć dużo szczęścia, aby trafić na dobrą sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Mało który monitor dokładnie pokrywa sRGB. Może być ciutkę za mało w czerwieniach a za dużo w niebieskich itp. lub kombinacje tego typu. Absolutnie żadnego wpływu przy tej półce i przeznaczeniu sprzętu. Z drugiej strony, wszelkie pseudo emulacje do srgb monitorów argb ( bez 3d lut jak w SX/CG i PA/SV ) to też nie trafiony pomysł. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Witam Zastanawiam się nad Benq EW2730. W sieci nie mogę znaleźć konkretnego testu. Ktoś miał z nim styczność ? Czy smuży podobnie jak Iiyama X2775HDS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJapanese Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam. CZy ktos moze mi poweidziec czym dokladnie rozni sie model lg ips235 od lg e2370v? I czy warto doplacic do e2370 ponad 100 zl? (dokladnie 140 zl). Prosze o szybka pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Philips Brillance 241P4 - test w j. francuskim : Philips Brillance 241P4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam Szukam monitora do filmow i czasem netu. 22-24" głosniki hdmi (bo mam w karcie to chce go uzyc) matowa matryca 3 lata gwary do 600-700zl Mozecie cos polecic fajnego ? Chodzi mi przede wszystkim do milego ogladania filmow wieczorami wiec wystarczy mi w miare zwyczajny monitor za male pieniadze. Inna sprawa, czy takie glosniczki z monitora dadza rade ? Bo teraz przy kompie mam Altusy 200 i wznacniacz, a nie chce sie zdziwic po zakupie. Z drugiej strony mialbym problem z umieszczeniem osobnych glosnikow, a poza tym to dodatkowy koszt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Inna sprawa, czy takie glosniczki z monitora dadza rade ? Bo teraz przy kompie mam Altusy 200 i wznacniacz, a nie chce sie zdziwic po zakupie.ŻARTUJESZ ?? Nie no weź. Jaja sobie robisz ?? Może przy tak zwanym systemowym "piiip" różnicy większej nie zauważysz, ale poza tym to tak jakbyś pytał się czy maluch da radę w starciu z porsche, bo w sumie oba mają silniki z tyłu ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Nie no wiem, ale chodzilo mi o to czy da sie normalnie film obejrzec. Nie oczekuje kina domowego, ale nigdy nie mialem (bo po co) monitora z glosnikami. W moim 47" LG TV tez ktos kto ma kino domowe za 10k moglby napisac ze chyba zartuje :) Po prostu chce sobie monitor zamontowac nad "wyrem" na ramieniu i przed snem sobie puszczac filmy. Dlatego nie mam jak zamontowac glosnikow czy chocby klawiatury. No moze tylko mysza radiowa przejdzie :) Ot takie male zboczenie za 600zl. Gdybym mial pomysl na dzwiek (doczepic jakies male glosniki) to bym tam walnal mojego Nec'a 20" a na biurku postawil DELL'a U2412 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Ok, ogólnie to nędza straszliwa, poniżej poziomu dźwięku laptopowego i to tego najtańszego. Porównywalne chyba z najtańszymi pierdziawkami komputerowymi. Są pojedyncze wyjątki, kiedyś był jakiś Asus z wbudowanym subwooferem, ale wyjątki tylko potwierdzają regułę. Nie znam monitora który ma przyzwoity dźwięk. Mam monitor Eizo z wbudowanymi głośniczkami, raz słyszalem jak pipkają, następnego dnia idąc do domu zakupiłem głośniki ..... TV to zupełnie inna bajka, mimo wszystko tam są jakieś głośniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Tak, tylko teraz jak o tym myslalem to tak : Musze pociagnac DVI do monitora (moj Nec nie ma HDMI), dwa kable ze wzmacniacza do glosnika kupic jakies glosniki do monitora --> DELL AX510PA Soundbar Speaker do monitora versus Monitor z gownianymi glosnikami podpiety HDMI :D ach te zyciowe wybory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiKey Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Witam, szukam jakiejś dobrej 23 calówki, będzie podpięta przez hdmi i do kompa i do dekodera, z chęcią widziałbym picture-in-picture, oczywiście LED i FullHD. Myślałem nad LG DM2350D-PZ, co o tym sądzicie? będę przeważnie grał, jak i pracował w photoshopie. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Witam, szukam jakiejś dobrej 23 calówki, będzie podpięta przez hdmi i do kompa i do dekodera, z chęcią widziałbym picture-in-picture, oczywiście LED i FullHD. Myślałem nad LG DM2350D-PZ, co o tym sądzicie? będę przeważnie grał, jak i pracował w photoshopie. Proszę o pomoc. To monitor na TN (zmiany barw przy patrzeniu na wprost, dołu wzgl. góry na skutek kiepskiej char. kątowej tego typu matryc). ... czyt.: do photoshop delikatnie mówiąc nie bardzo. Jeśli chcesz pracować w photoshop, to może potrzebujesz monitora profesjonalnego? (kilka tys. to będzie kosztować, nie ma to podświetlenia LED, z resztą i tak nie wiesz po co potrzebujesz LED, bo zostałeś urobiony przez kampanie marketingowe). Tak czy inaczej monitor nie TN to podstawa. Ogranicz wybór przynajmniej do modeli na IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Witam Przymierzam się do zakupu nowego monitora. Przeznaczenie: domowe do ogólnego użytku włącznie z jakimś RPG-m od czasu do czasu. - Zacznijmy od HP ZR2440w Jest do dostania za 1389 zł. Proporcja 16:10 ; IPS Tu dane: http://www.prad.de/guide/screen7339.html Tu test na prade: http://www.prad.de/new/monitore/test/2012/test-hp-zr2440w.html - Kusi mnie też ten Philips o którym pisałem w poprzednim komentarzu, a to ze względu na rekordowo duży kontrast. Zdarza się, iż "siedzę" przed monitorem i 10 h, więc może warto go wsiąść ze względu na dbałość o oczy ? Co o tym myślicie ? Edytowane 18 Lutego 2012 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 Ważniejszy jest zakres jasności. Dla pracy wieczorem / w nocy ważne jest jak bardzo można ściemnić obraz (wygasić podświetlenie). Przy jasno świecącej żarówie oczka cierpią. Dla HP 36 cd/m² - 313 cd/m² czyli bdb, ale nie wiem jak jest realizowany -> jeśli podświetleniem to świetnie, jeśli podświetleniem + matrycą to już mniej ok. Patrząc na tabelkę oraz wykres z kontrastem, to spadek kontrastu z 1092 na 912 nie jest jakiś dramatyczny. Ale wygląda na to, że w zakresie 100 cd/m2 - 36 cd/m2 regulacja jest częściowo realizowana przez matrycę (ostatnie 20% regulacji). Dla Philips Brilliance 241P4 -> ?????? osobiście nie przepadam za sterowaniem i menu HP, ale to szczegół .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o problem nadmiernej jasności nocą, to wydaje się mi, że obydwa monitory są O.K. Philips ma regulowany przez użytkownika overdrive, więc jeśli nie gram, to można to skręcić, co powinno zlikwidować potencjalny problem. A gry z reguły są ciemne :+) Pomówmy o całej reszcie. P.S. Tak na marginesie spytam, czy lepiej połączyć monitor z kartą poprzez HDMI czy DisplayPort ? Edytowane 18 Lutego 2012 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2012 cała reszta .... HP jest na eIPS, czyli najprawdopodobniej 6-cio bitowy kolor z frc. Niezły zakres regulacji podświetlenia. Wg testu nadaje się do okazjonalnego grania, nie za bardzo dla zapalonych graczy. Philips -> w zasadzie nic nie wiadomo. Ten w/w test jest dość skromny, na zasadzie "fajny monitor, działa".... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) W związku ze zmianą sprzętu postanowiłem wymienić również monitor. Rozglądam się za 24 calami (preferuje 1920x1200) . Przeznaczenie - głównie do grania, nie chciałbym monitora na TN. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się nad: Dell 2410 Dell 2412 Eizo Foris 23 Cena pierwszego dela jest podobna do modelu 2711 który jest większy (27 cali 2560 x 1440 ). Wiecie może jaka matryca jest w tym 2711 ??? Pewnie musiałbym dokupić drugiego GTX 570 żeby jakoś rozsądnie się w tej rozdzielczości grało. Czytałem trochę testów tych monitorów ale mało kto zwracał w nich uwagę na podstawową funkcjonalność, do której będę ich używał tj. granie. Znacie może jakąś stronę gdzie testuje się monitory pod kątem graczy ? Edytowane 21 Lutego 2012 przez KOFEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 W 2711 jest IPS bo tylko takie są z rozdziałką 2560x1440. 2410 e-IPS, szeroki gamut; 2412 H-IPS wąski gamut, podświetlenie led. Stronka z nastawieniem testowania monitorów pod graczy raczej ciężko do znalezienia. Bardziej jakieś fora zapaleńców i szukać co polecają. Czego trzeba szukać to niski input lag, czas reakcji matrycy ewentualnie 120hz, ale tutaj zawężamy wybór do TN i 1920x1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Bardziej jakieś fora zapaleńców i szukać co polecają. Czego trzeba szukać to niski input lag, czas reakcji matrycy ewentualnie 120hz, ale tutaj zawężamy wybór do TN i 1920x1080. Dlatego pisze na purepc :D Nie chciałbym monitora TN, nie gram w strzelnianki (okazjonalnie) więc myślę, że nie potrzeba mi aż 120 hz . Może jakieś LG czy Samsung mają coś podobnego w ofercie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...